27.9.2018

Předkvalifikace na ME sitting volley 2019 již tento víkend ve Francii

Tento prodloužený víkend nejenže odstartuje další ročník UNIQA volejbalové extraligy mužů, ale také nově složená reprezentace v sitting volejbalu bude mít premiéru na mezinárodním kolbišti. V pátek ráno (28. 9. 2018) odletí do francouzského Lille naše výprava, aby se tam poprala s domácími Francouzi, Gruzínci a Slovinci o možnost účasti na ME 2019.

Sitting volejbal, pro neznalé volejbal handicapovaných, u nás vznikl před 4 lety za velké podpory volejbalového klubu Komety Praha, Jana Pletichy a trenérky Kristýny Kůtové. Na Kometě se začala formovat parta lidí, která přes svůj handicap chtěla hrát volejbal a sportovat. Obdivuhodné je, že na úterní tréninky se hráči sjíždějí ze všech končin republiky - z Hradce Králového, Českých Budějovic, Plzně, Kolína, Mostu nebo Jičína. Ano, čtete dobře, kvůli třem hodinám volejbalu neváhají vyrazit i stovky kilometrů. Protože zájem o tento druh volejbalu stoupá, zakládá se další centrum sitting volejbalu v Brně. V posledních třech letech družstvo Komety pravidelně objíždělo turnaje po Evropě a sbíralo zkušenosti. Lipsko, Kodaň, Drážďany, Leverkusen, Budapešť - to jsou pravidelné turnaje, kde Kometa Praha již něco znamená. V letošní roce se za velké podpory ČVS podařilo zformovat reprezentační družstvo mužů, které se právě tento víkend popere o možnost účasti na ME sitting volley 2019.

Na začátku nebylo úplně jednoduché posbírat informace jak „sitting“ ve světě funguje. Nějaké informace jsme dostali od ParaVolley Europe a World a hlavně jsme sbírali informace na zahraničních turnajích.  Vytvořit „nároďák“ byl náš, hodně vzdálený sen. Byli jsme rádi, že děláme něco smysluplného a je o to zájem. V nynější době již máme zmapováno, jak v Evropě i ve světě sitting volejbal funguje. Jsme rádi, že předseda ČVS Marek Pakosta splnil svůj předvolební slib a s celým vedením ČVS sitting volejbal podporuje,“ říká český diplomat na mezinárodním, paravolejbalovém poli Jan Pleticha, který za měsíc odjíždí na Evropský kongres ParaVolley Europe do Chorvatska.

Ve Francii bude mít náš „nároďák“ premiéru. „Přípravu jsme začali již na jaře na našem mezinárodním turnaji Sitting Comet 2018. Během léta jsme zintenzivnili tréninky, zaměřili se na příjem, servis a hlavně taktiku. Na dvou přípravných turnajích v Německu se ukázalo, že letní práce se vyplatila. Ještě se nemůžeme měřit s národními družstvy Německa, Ukrajiny nebo Maďarska, které OH, ME a MS objíždějí již léta, ale jsme schopni hrát vyrovnané utkání s týmy, které začínaly podobně jako my, což by soupeři ve Francii měli být,“ říká trenérka Kristýna Kůtová.

Sitting volejbal, ale nehrají jenom handicapovaní hráči. Tato „komeťácká“ parta na svém tréninku přivítá každého, kdo si chce „sitting“ zkusit. Jednoho z tréninků se zúčastnil i bývalý vynikající reprezentant a současný prezident loňského mistra z Karlových Varů, Jakub Novotný. Po tréninku konstatoval, že na videu to vypadá jednodušeji a některá cvičení by doporučil i „šestkařům“.

Když mě Radek Hacaperka řekl, že moje nemoc „splňuje parametry“ hráče sitting volejbalu, nevěděl jsem, co od tohoto druhu volejbalu mohu čekat. Nicméně volejbal hraji 40 let a nové věci mě vždycky lákaly. Myslel jsem si, že léta strávená na palubovkách mě i v sitting volejbalu pomůžou. Ale realita je jiná. Sitting volejbal je neskutečně rychlý, je to o postřehu a musíte trochu zapomenout, co vás celý volejbalový život učili. Nicméně jsem moc rád, že mě „komeťáci“ vzali mezi sebe. Přestože si po tréninku nesu domů tři propocená trika, odcházím neskutečně nabitý energií. Těší mě, jak se všichni chtějí učit novým volejbalovým grifům. A výsledky? Ty jsou vidět již nyní a podle mě úspěchy na sebe nenechají dlouho čekat. Mohu všem, co někdy hráli nebo ještě hrají volejbal doporučit, ať si sitting alespoň jednou zkusí,“ říká nováček v týmu nahrávač Jiří Carba.

Na závěr nám nezbývá nic jiného než všem hráčům, trenérům a celému realizačnímu týmu popřát hodně štěstí ve Francii. Sitting volejbal má u nás určitě ještě budoucnost před sebou.

Hráči:

Roman Stejskal
Jakub Zachoval
Radek Hacaperka
Adam Šimonek
Luboš Ježek
Radek Berky
Martin Hýbner
Roman Bernat
Jiří Carba
Milan Vacek

 

Realizační tým:

Kristýna Kůtová trenérka
Jan Pleticha vedoucí týmu

 

Autor: Tomáš Horáček

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018