23.11.2018

Sitting volejbal bilancuje letošní úspěšnou sezónu

V roce 2018 se sitting volejbal dostal do povědomí nejen volejbalové veřejnosti, ale hlavně o českém volejbale pro handicapované vědí i v Evropě.

Před pěti lety nadšenci v SK Kometa Praha odstartovali projekt Sitting Volley. V té době, již po celém světě rozšířený druh volejbalu pro handicapované hráče, pomalu začal nabírat na popularitě i v české kotlině. Během následujících let družstvo SK Kometa Sitting, nejenže sbíralo zkušenosti na zahraničních turnajích, ale podařilo se i zorganizovat velký mezinárodní turnaj Comet Sitting v Praze, který měl letos již svůj 3. ročník. A co je hlavní, zájem o účast v dalším ročníku roste.

V letošním roce se podařilo, za velkého přispění předsedy ČVS Marka Pakosty, člena Správní rady ČVS Radka Hacaperky a celého vedení ČVS založit i první reprezentační družstvo mužů, které se úspěšně začátkem podzimu zúčastnilo předkvalifikace na ME ve Francii a postoupilo do kvalifikace na ME, která proběhne koncem února 2019 v chorvatské Poreči. Samotné ME se bude konat v druhé polovině července 2019 v Budapešti. „Již to, že se nám podařilo dostat se na kvalifikaci ME považuji za velký úspěch. Ostatní družstva mají ve svých řadách bývalé volejbalisty, ale kostru našeho týmu tvoří hráči, kteří se sitting volejbalem začínali před pár lety. V kvalifikaci už narazíme na mužstva, která mají několikaleté zkušenosti z mezinárodních zápasů a ty my stále sbíráme“ konstatuje Kristýna Kůtová, hlavní trenérka národního mužstva.

Tento tým se začal formovat již na jaře 2018 a zúčastnil se několika přípravných turnajů, hlavně v Německu, kde je sitting volejbal na vysoké úrovni. Finální fáze přípravy proběhla těsně před odletem do Francie na soustředění 21. - 23. 9. 2018. Jak nakonec turnaj ukázal, kvalitu hry našeho „nároďáku“ ocenil i prezident ParaVolley Europe p. Branko Mihorkema pozváním českého družstva na přípravu do Slovinska.

V listopadu 2018 se družstvo zúčastnilo velmi kvalitního přípravného turnaje v Kodani. V prosinci ještě bude absolvovat přípravu v Lipsku, kde ho bude čekat národní tým Německa, účastník letošního MS. Začátkem roku 2019 proběhnou před kvalifikací na ME dvě reprezentační soustředění s vloženým mezinárodním turnajem ve Finsku. „Jsem rád, že sami hráči chtějí více a více trénovat. Uvažujeme, že od ledna bychom měli již dva tréninky v týdnu, ale protože se do Prahy sjíždějí hráči z celé republiky není to jednoduché. Velmi by nám pomohlo, kdyby se více „rozjelo“ Brno, kde už jsme také se sitting volejbalem na začátku letošního roku začali, ale bylo by potřeba více hráčů na trénování, třeba i zdravých,“ uvažuje nahlas manažer Komety Sitting, a zároveň i reprezentačního družstva, Jan Pleticha.

Sittting volejbal má u nás dobře „našlápnuto“. Ať nadšení všem, kteří tento druh volejbalu hrají, vydrží a úspěchy určitě přijdou. Musíme poděkovat za skvělou reprezentaci a držet palce v nadcházející kvalifikaci.

 

Autor: Jiří Carba, Ing. Radek Hacaperka

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018