4.6.2018

Sitting volejbal skládá reprezentaci a připravuje další mezinárodní turnaj

Již potřetí za sebou přivítá naše hlavní město mezinárodní turnaj handikepovaných volejbalistů Sitting Comet 2018 (16. - 17. 6. 2018). Přeloženo volejbal sedících. Nedalo nám to a vyzpovídali jsme Honzu Pletichu z pořádajícího oddílu Kometa Praha.

Honzo od loňského roku jsme zaznamenali zvýšenou aktivitu v oblasti handikepovaných volejbalistů, můžeš nám na toto téma říci pár slov?

V sezóně 2014/2015 Mgr. Kristýna Kůtová založila pod hlavičkou Komety Praha družstvo sitting volejbalu. Vlastně to bylo historicky první družstvo handikepovaných volejbalistů. Hned v dalším roce jsme zorganizovali první ročník mezinárodního turnaje Sitting Comet. Loňský rok byl možná pro sitting volejbal zlomový. Předseda ČVS Marek Pakosta spolu s členem správní rady ČVS Radkem Hacaperkou začali připravovat legislativu k založení reprezentačního družstva, které by mělo vzniknout do začátku prázdnin, abychom již v září mohli hrát turnaje pod hlavičkou ČVS.

Vím, že jste se již účastnili mnoha turnajů v zahraničí, kde všude jste hráli?

To je pravda, družstvo se snaží v rámci možností účastnit turnajů v zahraničí. Je to dáno hlavně tím, že u nás je sitting volejbal stále v „plenkách" a máme zatím jedno družstvo v Praze. Byli jsme několikrát v Německu, Dánsku, Chorvatsku. Hlavně v Německu je sitting volejbal velmi populární a turnajů je tam nejvíce. Minulý víkend jsme se vrátili z velmi kvalitně obsazeného turnaje v Hamburku a musím uznat, že předvedená hra byla pro mě příjemným překvapením.

Za necelých 14 dní budete pořádat 3. ročník mezinárodního turnaje Sitting Comet, jaká družstva uvidíme na Kometě?

Turnaj se nám za ty tři ročníky trochu rozrostl. Letos máme přihlášeno 10 družstev z celé Evropy. Z Německa přijede Hamburg, Hoffenheim, Drážďany, Lipsko, německá reprezentace žen, dále pak dánská Kodaň, Aktau (Kazachstán), reprezentace mužů Litvy. Nás bude zastupovat domácí SK Kometa a nově vznikající SV Brno.

Ještě se vrátím k reprezentaci, v jaké fázi je příprava a jaký máte plán?

Tak, jak jsem již říkal, mužská reprezentace je připravená. Jakmile bude schválena na ČVS, požádáme Para Volley Europe o zařazení do oficiálních soutěží. Plán je jednoduchý, začít objíždět oficiální turnaje a začít sbírat body do žebříčku, ze kterého se následně nejlepší 16 družstev kvalifikuje na paralympiádu a MS.

Takže je možné, že naše sitting volejbalisty uvidíme již v Tokiu 2020?

Tak to si nejsem úplně jistý, protože jsme v půlce paralympijského cyklu a v mezinárodním rankingu budeme začínat od nuly. Samozřejmě, účast na paralympidádě je náš cíl do budoucna, ale jsme zatím na začátku cesty, sbíráme zkušenosti a učíme se (úsměv).

Po rozhovoru jsem si zkusil jeden trénink s Kometou a musím uznat, že sitting volejbal je pěkná dřina. Děkuji Honzovi za přiblížení dění kolem sitting volejbalu veřejnosti a pokud máte 16. a 17. června čas přijďte se podívat na SK Kometu Praha, kde bude probíhat již zmiňovaný turnaj Sitting Comet 2018.

Více informací o turnaji najdete ZDE

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018