6.11.2020

UNIQA extraliga má jasno, čeká se na udělení výjimky Ministerstvem zdravotnictví

Po jednání asociace volejbalových klubů se určily termíny obnovení UNIQA extraligy. Nejvyšší soutěž mužů by se měla spustit v sobotu 14. listopadu 2020, o týden později začnou ženy. „Kluby měsíc nebyly ani v halách, tak předpokládám, že musí taky něco s míči natrénovat,“ prohlásil Marek Pakosta, předseda Českého volejbalového svazu, který poslal žádost o výjimku prostřednictvím Národní sportovní agentury hlavní hygieničce v koordinaci s dalšími svazy (basketbal, házená, florbal).

Od tohoto týdne je povolen trénink a vybrané soutěže profesionálním sportovcům. O startu tak jednali zástupci klubů distančním způsobem, společně se pak domluvili na konkrétnějších termínech obnovení UNIQA extraligy. Muži by začali příští sobotu, to volejbalistky by z důvodu termínu evropských pohárů hrály o týden později.

Důležitá je také žádost o výjimku, kterou je potřeba poslat hlavní hygieničce. „Koordinovali jsme postup se žádostmi o výjimku na znovuspuštění profesionálních soutěží, kterou jsme dnes podali, s ostatními sportovními svazy. Předpokládá se, že by nejpozději začátkem příštího týdne mohla být schválena,“ prohlásil Marek Pakosta, předseda volejbalového svazu.

„Preferujeme, aby negativní test platil do 72 hodin. To by nám umožnilo odehrát dva zápasy ve třech dnech, jednalo by se například o čtvrtek a sobotu. Přemýšlíme ještě o možnosti využít levnější rychlotesty, případně vynechat na určitou dobu z testování osoby, které Covid 19 prodělali a prokazatelně mají protilátky. Teď čekáme na stanovisko hlavní hygieničky a ministerstva zdravotnictví,“ říká předseda ČVS Marek Pakosta. „Z diskuzí byla cítit obrovská touha začít už konečně hrát. Pomohlo nám, že na tuto situaci jsme se připravovali již koncem prázdnin, máme naplánované varianty, jak bychom měli postupovat" doplňuje Pakosta

Významnou komplikací pro volejbalové kluby je rovněž fakt, že kvůli pozastavení soutěže a nemožnosti pozvat diváky na tribuny jim výrazně ubyl finanční příjem. Přitom musí platit své hráče, některé rovněž ze zahraničí. „Jsme rádi, že ve spolupráci s Národní sportovní agenturou jsme vybojovali pro profesionální týmy kompenzace v programu Covid Sport. Pro volejbalové týmy to může být až 750 tisíc korun, tak předpokládám, že by finanční zátěž měly unést,“ dodal Marek Pakosta.

Systém soutěží zůstává, chybějící kola se musí odehrát také ve všedních dnech. STK bude řešit konkrétnější termíny. UNIQA extraligy mužů má „skluz“ pět kol, u žen se jedná o sedm kol, zároveň však mají větší časový prostor pro odehrání chybějících zápasů.

 

Autor: Jiří Uhlíř

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018