24.2.2016

Ve výborné atmosféře finále Českého poháru v Olomouci uspěl obhájce trofeje Prostějov

Český pohár ve volejbalu žen 2015/16 vyvrcholil finálovým zápasem v Olomouci, který organizoval prostějovský oddíl. Dle pořadatelství domácí tým útočil na ovládnutí této soutěže číslo devět v řadě, poslední překážkou v rozhodujícím utkání mu byl ostravský kolektiv. A ten svým působivým výkonem udělal ze zdánlivě předem jasného mače velké drama. Konečný výsledek 3:0 sice působí jednoznačně, ale úvodní dvě sady získaly Agelky nejtěsnějším poměrem a předpokládané vítězství musely těžce vydřít. Tím lépe chutnalo. Medaile oběma mančaftům za krásné představení a trofej opětovným triumfátorkám za devátou korunovaci předali primátor města Olomouce Antonín Staněk společně s prezidentem Českého volejbalového svazu Zdeňkem Haníkem.

Domácí: VK AGEL Prostějov - Hosté: TJ Ostrava

Výsledek: 3:0 (27:25, 25:23, 25:17)

Rozhodčí: Hudík, Renčín

Počet diváků: 800

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Weiss, Markevich, Herelová, Vargas, Gambová, Steenbergen, libero Kovářová. Střídala: Soares.

Hosté: Toufarová, Zemanová, Zedníková, Kojdová, Nachmilnerová, Součková, libero Červenková. Střídaly: Čuboňová, Valková, Kukučová, Kvapilová

Vyjádření:

Domácí: 

Kapitánka Solange Soares: "Soupeř hrál dlouho výborně a zaslouží velké uznání, hlavně se mu dařilo nás dostávat servisem pod tlak na přihrávce. Stejně však chci ocenit i náš tým za to, jak se z problémů dokázal vyhrabat a dovést těžké utkání do vítězného konce. Neměly jsme to ve finále vůbec jednoduché, tím cennější pohárová obhajoba z mého pohledu je."

Trenér Miroslav Čada: "Ostravě dva sety skvěle vycházelo riskované podání a tím pádem mělo utkání dlouho tak vyrovnaný průběh. Důležité bylo, že jsme otočili závěr první sady a zvládli i druhou, potom už se projevila naše kvalita. Klíčovou hráčkou samozřejmě byla Melissa Vargas, ale nedával bych zásluhu na vítězství jen a pouze ní. Od půlky střetnutí se zlepšovaly i ostatní holky, roli favorita nakonec splnilo celé družstvo."

Hosté:

Kapitánka Iva Nachmilnerová: "Sice jsme prohrály, ale před celým naším týmem smekám za to, jak vyrovnaně jsme s Prostějovem dokázaly bojovat. Všechny holky zaslouží velkou pochvalu za perfektní výkon, kterým jsme to favoritovi dost ztížily. Vůbec se nemáme za co stydět, právě naopak. A pohárové stříbro je pro nás krásným úspěchem, za který jsme moc rády. Soupeři blahopřejeme jak k vítězství, tak k obhajobě."

Trenér Zdeněk Pommer: "V první řadě gratuluji Prostějovu k výhře. Hned vzápětí však chci vyzdvihnout náš tým, který ve finále zahrál opravdu výborně a nejen mě moc potěšil kvalitním výkonem. Samozřejmě je škoda, že jsme nedotáhli do zdárného konce slibně rozjetý první set, zápas mohl být ještě zajímavější. Favorita jsme ale dostali do dvou vyrovnaných koncovek, což se počítá. S naším předvedeným volejbalem jsem určitě spokojený."

Popis utkání:

Fanoušky zaplněné hlediště, výborná atmosféra, parádní náboj. To vše provázelo od samotného začátku důležité utkání o trofej, do kterého vstoupil o něco lépe hostující tým (2:4). Pak ale přišla na podání Vargas, vyslala přes síť řadu průrazných torpéd a osmibodová šňůra režírovaná hlavně její zásluhou poslala favorita do trháku 10:4. Jenže soupeř kontroval okamžitým snížením (10:8), Hanačky nezvykle často kazily. Největší potíže měly s přihrávkou proti výbornému servisu TJ a právě takhle přišly o svůj náskok (13:10 – 13:13). Zanedlouho nažhavený outsider dokonce strhl průběh zpět ve svůj prospěch, za stavu 15:17 se schylovalo k dílčímu překvapení. A po další dramatické zápletce s dvojím obratem skóre (18:17 – 21:23) tím víc. Teprve ve strhující koncovce pak prostějovské družstvo pořádně zabralo, odvrátilo jeden setbol (23:24) a samo druhý proměnilo, přičemž všechny klíčové míče zakončila dominantní Vargas. Včetně závěrečného esa s velkým štěstím v podobě překulení balónu prasátkem přes pásku – 27:25.

Leč ani těsně urvaná vstupní sada nedodala vékáčku očekávanou pohodu, naopak jeho herní neklid přetrhával. Enormně bojující i dobře šlapající Ostravanky toho využily k výraznému úniku na 3:8 a byť jen o pár minut později bylo srovnáno 9:9, nedařilo se Čadovým svěřenkám volejbalově dostat nad rivalky. Ty úspěšně bránily všechny protihráčky kromě Vargas, která držela nejlepší klub ČR posledních let nad vodou svou zničující ofenzivou (13:16 – 17:16). A jakmile se k ní od poloviny druhého dějství kvalitativně přidaly ostatní parťačky, vydalo se střetnutí předpokládaným směrem (21:18). Finiš to potvrdil, ačkoliv papírově silnější celek opět hodně váhal a od zdánlivě rozhodnutého stavu 24:20 využil až čtvrtý setbol – 25:23.

Na pokračující bitvu to vypadalo i zkraje třetí části, ovšem čtyřbodová série při těžko chytatelném podání fantómky Vargas (3:3 – 7:3) poslala domácí do výhody, tentokrát již stěžejní. Pommerova družina sice nepřestávala dřít, dokonce dokázala brzy srovnat na 10:10. Tentokrát však výběr VK už nepřipustil obrat, držel vedení a ve finální pasáži duelu jej navýšil. Vyvrcholení tedy vyznělo z hlediska Weiss a spol. pohodověji, jakkoliv celý souboj přinesl též zásluhou severomoravské party hezkou podívanou – 25:17 a 3:0.

Autor: Marek Sonnevend, Michal Mezera

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge - Saquarema (BRA)

Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 0:2 (16:21, 17:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018