17.4.2020

Vše bylo připraveno, říká manažer reprezentací Javůrek, teď už jenom čekáme

V tuto dobu nám měly směřovat do finále obě naše nejvyšší soutěže, jak mužů, tak i žen. Bohužel poprvé v novodobé historii zůstanou soutěže nedohrány. Může za to pandemie koronaviru, která zasáhla celý svět v nebývalé síle. Zároveň v tomto období finišují přípravy na reprezentační sezónu. Ale letos je tomu jinak. Golden European League (GEL) je zatím odložena na neurčito. Podle nařízení vlády ČR není možné uspořádat ani soustředění. Doba, kdy se budou moci konat akce s větším počtem diváků, je v nedohlednu. Jak se s touto situací pere manažer dospělých reprezentací Miloslav Javůrek?

Mílo, je jasné, že se začátek reprezentační sezóny minimálně posouvá. Jak tento fakt ovlivňuje přípravy?

Muži měli v letošní sezóně jen jednu vrcholnou akci a to GEL. Tato soutěž měla sloužit jako součást přípravy na ME 2021, které budeme spolupořádat v září 2021 v Ostravě. Uvidíme, zda se odložení soutěže GEL změní ve zrušení nebo bude nakonec odehrána, pravděpodobně v náhradním termínu. Ženy mají připravené vrcholy dva, stejně jako muži GEL a kvalifikaci na ME 2021, ale obě akce jsou zatím také s otazníkem.

Storna ubytování, hal, letenek… Je to velká finanční ztráta pro ČVS?

V době vyhlášení nouzového stavu a po přijetí informace z CEV byla již kompletně zajištěna celá příprava včetně rezervací letenek. Ztráta byla včasným zrušení minimalizována, v přesných číslech jde asi o cca 10 tisíc korun za kompletní zrušení programu včetně cca 100 zrušených letenek.

Co tak slyším, většina mezinárodních akcí se přesouvá na podzim. Myslíš, že je to reálné i pro volejbal? Přeci jenom po prázdninách se již kluby začínají připravovat na další sezónu…

V kalendářním roce je prostor na mezinárodní akce od května do září, pak začíná sezóna klubová. Vzhledem k aktuální situaci si myslím, že GEL bude bez náhrady zrušena. Naše holky mají naplánovanou kvalifikaci na konec prázdnin. I zde je otazník, vidím to tak na „pade na pade“. Podzim už je pak v režii národních soutěží a není prostor sem vkládat mezinárodní utkání s výjimkou začátku ledna. Takže v případě nemožnosti odehrát kvalifikaci v letošním termínu, se asi vše odloží až na příští léto. Podobně jako to už udělaly jiné sporty.

Kdy se reprezentanti sejdou, je nyní věštění z křišťálové koule. Ale nějaký plán zajisté máš, co by se mělo dít, když……?

Dne 17. března jsme ze strany CEV dostali informaci, že GEL je prozatím odložena. Ani měsíc od této informace nepřišla žádná další upřesňující informace. Máme připravené různé scénáře. Vše závisí na rozhodnutí CEV a taky vlády ČR. CEV monitoruje situaci napříč Evropou. Jestli i se zpožděním své akce spustí, tak se přizpůsobíme a zorganizujeme nezbytné. V případě zrušení GEL máme pro muže připraven 4-6 týdenní blok, ideálně v červnu. U žen bude záležet, zda se spolu s GEL zruší i kvalifikace na ME 2021. Když se zruší obojí, tak jsme s Giannisem (trenér ženské reprezentace) domluveni, že i pro holky zorganizujeme 4-6 týdenní blok, abychom byli co nejlépe připravení na dobu, kdy se opět vše rozeběhne. Po úterním oznámení o uvolňování situace, se můžeme trochu držet data 8. června, kdy se mají znovu otevřít restaurace a hotely. O možnosti sportovat profesionálních sportovců v halách se nikde nemluví. Na podrobnější výklad opět musíme počkat.

Větší problém herního výpadku bude asi u žen, které čeká těžká kvalifikace na ME 2021, je to tak?

Problém… musíme co nejlépe reagovat na vzniklou situaci. Neodehrajeme-li GEL a budeme moci hrát kvalifikaci na ME 2021, tak máme připravenou variantu s delší přípravou oproti původnímu plánu. Přeci jen všechny hráčky jsou bez kolektivní přípravy od půlky března……

Hrozí i posunutí kvalifikace. Jak jste s trenérem ženského nároďáku na tuto alternativu připraveni?

Jak jsem již zmiňoval s Giannisem jsme v každodenním kontaktu, připravujeme všechny různé scénáře a varianty. Bude to pro všechny stejné a budeme se muset tomu přizpůsobit, nic jiného nám nezbývá.

Stále se jedná o trenérovi národního týmu mužů. Posunulo se to někam, kdy bychom mohli čekat rozhodnutí?

I na toto rozhodnutí měla vliv aktuální situace a konkrétně nemožnost scházet se ve větším počtu osob. Správní rada ČVS vytvořila pracovní skupinu, která udělala nezbytné kroky k výběru trenéra reprezentačního družstva mužů a své doporučení poslala Správní radě ČVS. Rozhodnutí očekávám maximálně do dvou týdnů.

Správní rada ČVS „uzavřela“ na dvě sezóny extraligy. Vidíš v tom nějaký přínos pro obě reprezentace?

Nevím, jestli to bude mít okamžitý vliv na reprezentace, ale může se stát, že některé kluby zbavené hrozby sestupu dají větší příležitost mladším hráčům/hráčkám, kteří by jinak na svoji šanci museli čekat déle. Na růst hráčů to bude mít pozitivní vývoj. Trénovat je důležité, ale herní praxe, která si jim tímto otevírá je ještě důležitější.

Vím, že hodně sleduješ zahraniční ligy a reprezentace. Jak se k současné situaci staví za hranicemi?

Ze strany reprezentací jsme na tom všichni obdobně, čekáme na vývoj a hlavně informace z CEV. Zahraniční ligy nakonec všechny ukončily svoje soutěže, někde udělily titul, někde ne, někde se sestupovalo, někde ne. Je otázkou, co se bude dít dál a co „karanténní“ situace dovolí.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018