9.4.2021

Výkonnostní sport po konci nouzového stavu, stále nejasno ……….

V neděli 11. 4. 2021 končí v ČR nouzový stav. A jak se sportem dál? To je stále velká otázka. U profesionálních sportovců se nic nemění, ale co výkonnostní a amatérský sport? Všichni čekají na výkladové stanovisko NSA a hlavně Ministerstva zdravotnictví. Svůj výklad včera zveřejnila Česká unie sportu (najdete níže), ale tiskový mluvčí NSA  p. Večerka informoval, že čeká na schůzku p. Hniličky s novým ministrem zdravotnictví.

Snažím se získat informace od Milana Hniličky, abychom co nejdříve dostali výklad opatření od NSA, nicméně v tuto dobu nemohu s určitostí říci, jestli se sport rozvolní nebo ne,“ komentuje zamyšleně předseda ČVS Marek Pakosta. „Dlouhodobě bojuji za uvolnění sportu, ale musíme se řídit nařízeními MZ. Věřím, že naše práce a zpracované materiály, které se v NSA sešly z více zdrojů, přinesou nakonec svoje ovoce,“ dodává Pakosta.

 

Na základě aktuálního Mimořádného opatření ze dne 6. 4. 2021 č. j.  MZDR 14601/2021-1/MIN/KAN vykládá Česká unie sportu podmínky pro sportování od 12. 4. 2021 takto:

  • Profesionální sport (sport vykonávaný osobami v rámci výkonu zaměstnání, výkonu podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti) je umožněn ve vnitřních i venkovních sportovištích, a to bez stanoveného limitu společně sportujících osob.
  • Organizovaný sport (amatérský) je umožněn vzhledem ke spolkové povaze naprosté většiny sportovních klubů v počtu max. 20 osob na venkovních sportovištích, resp. max. 10 osob na vnitřních sportovištích. Sportovní činnost je v takovém případě vykonávána členy těchto spolků. V případě vnitřních sportovišť pak platí, že spolky (jejich členové) mohou takovou činnost vykonávat výhradně na sportovištích, jejichž jsou tyto spolky přímými provozovateli, neboť v ostatních případech (např. hodinový pronájem školní tělocvičny) mohou být považováni (ve vztahu k provozovateli sportoviště) za „veřejnost".
  • Neorganizovaný sport (hobby sport) je umožněn výhradně na venkovních sportovištích v počtu max. 20 osob. Sportovní činnost na vnitřních sportovištích takovým osobám není umožněna, neboť splňují parametry pojmu „veřejnost" ve smyslu čl. I odst. 5 písm. b) MO služby.

Závěry:

  1. Profesionální sportovci mohou vykonávat svou činnost na vnitřních i venkovních sportovištích v rámci přípravy na sportovní soutěže organizované národními sportovními svazy nebo na akce povolené Ministerstvem zdravotnictví, a to bez limitu počtu společně sportujících osob.
  2. Samotné konání sportovních soutěží a sportovních utkání podléhá povolení ze strany Ministerstva zdravotnictví, které stanovuje hygienicko-epidemiologické podmínky pro jejich konání. O povolení se doporučuje žádat prostřednictvím Národní sportovní agentury.
  3. Profesionálním sportovcem je každý, pro koho je sportovní činnost výdělečnou činností na základě smluvního vztahu (pracovněprávní i OSVČ).
  4. Amatérští organizovaní sportovci mohou v rámci spolkové činnosti sportovat na venkovních sportovištích v maximálním počtu 20 osob a na vnitřních sportovištích (spolkem přímo provozovaných) v maximálním počtu 10 osob.
  5. Za dodržení podmínek stanovených čl. I odst. 18 a 19 MO služby lze nadále konat zasedání orgánů právnických osob vč. voleb (ochrana dýchacích cest, rozestupy, testování).
  6. Bazény jsou pro veřejnost uzavřeny. Z hlediska organizovaného amatérského sportu platí dle mého názoru stejný režim jako pro ostatní vnitřní sportoviště.
  7. Výjimka z povinnosti nosit ochranu dýchacích cest platí pro amatérské sportovce ve venkovních prostorech, a to za podmínky, že se nachází alespoň 2 metry od jiné osoby, nejedná-li se o členy domácnosti. (Podtržená část zůstala dle mého názoru v textu z předchozího mimořádného opatření a nedává s přihlédnutím k aktuálnímu znění nových mimořádných opatření smysl. Dle mého názoru může sportovat až 20 osob společně bez ochrany dýchacích cest, přičemž lze předpokládat povinnost testování obdobně jako v případě vnitřních sportovišť).
  8. Výjimka z povinnosti nosit ochranu dýchacích cest platí pro profesionální sportovce na vnitřních i venkovních sportovištích.
  9. Výjimka z povinnosti nosit ochranu dýchacích cest platí pro amatérské sportovce (organizované) na vnitřních sportovištích pouze za podmínky pravidelného testování.

Nicméně autoritou pro oblast sportu je Národní sportovní agentura, která by měla tento výklad potvrdit, nebo zpřesnit!!!

Tuto momentálně nepřehlednou situaci budeme monitorovat a budeme vás informovat o případných změnách.

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018