22.2.2024

1. liga mužů dospěla do svých semifinálových zápasů a je se na co těšit

Máme za sebou čtvrtfinále play off 1. ligy mužů 2023/24 a i přes některé překvapivé výsledky se do semifinále dostaly týmy, od kterých se to asi čekalo. I když Hradec Králové a Sokol Bučovice až posledními pátými zápasy.

Sokol Dobřichovice, který vyhrál svoji skupinu B, narazil na VK Brno, což je vlastně béčko extraligového Volejbalu Brno. Favorizovaní Středočeši, kteří letos prošli i do čtvrtfinále Chance Českého poháru, neměli s brněnským výběrem mladíků těžkou práci a bez ztráty setu postoupili do semifinále.

Skupinu A vyhrála Slavia Hradec Králové a ta narazila na béčko českobudějovického Jihostroje. Překvapení a semifinalista Chance Českého poháru měl s mladíky z jihu Čech rapidně větší práci než již zmiňované Dobřichovice. Po dvou vítězných utkáních doma podlehla Slavia v Českých Budějovicích dvakrát 2:3 a musel rozhodnout pátý zápas v královehradecké metropoli. Tam domácí potvrdili, že v Hradci Králové se lehce nevyhrává a na poslední chvíli „proklouzli“ do semifinále.

Dalšími čtvrtfinalisty byly dvě béčka extraligových týmů. Dukla Liberec narazila na Blue Volley Ostrava a přestože se zde mohly očekávat vyrovnané hry „mladíků“, tak Blue Volley postoupil do semifinále bez ztráty setu.

Poslední dvojicí byly „staří známí“, Sokol Bučovice a Velké Meziříčí. Zápasy těchto dvou týmů mají vždy nádech derby a jinak tomu nebylo i letos. V loňské sezóně překvapivě hráči z Vysočiny sokoli z Bučovic ve čtvrtfinále vyřadili, ale letos, i když rozhodoval opět až pátý zápas, Bučovičtí tuto porážku odčinili a i na oni se mohou těšit na semifinále 1. ligy.

Vzhledem k tomu, že letos prvoligové týmy ukázaly, že se mohou srovnávat s týmy ze spodních pater extraligy, tak boj o baráž do příštího ročníku ČEZ extraligy určitě nebude nudný. Je jasné, že do baráže se mohou dostat pouze Dobřichovice nebo Hradec Králové (Blue Volley Ostrava nemůže z důvodu personální provázanosti s Black Volley Beskydy a Sokol Bučovice z důvodu nevyhovující haly). Velkou otázkou tedy bude motivace družstev, které do baráže zasáhnout nemohou, i když vyhrát naši druhou nejvyšší soutěž je motivace velká. Hradci Králové první dva zápasy semifinále zasahovaly do přípravy na Final Four Chance Českého poháru, tak ten druhý se musel odložit až na 3. března a uvidíme, co toto enormní zápasové vytížení udělá s fyzičkou Východočechů.

Již tento pátek přivítá ve své hale Sokol Dobřichovice právě Blue Volley Beskydy a bude určitě chtít odčinit porážku, kterou dostal od jejich „áčka“ ve čtvrtfinále Chance Českého poháru. Slavia Hradec Králové cestou do Tábora, kde ji v neděli čeká semifinále Chance Českého poháru, bude mít „ páteční zastávku“ v Bučovicích a vzhledem k tomu, že se Hradečtí netají přáním zahrát si příští rok ČEZ extraligu, budou muset v hlavách myšlenky na vytoužené Final Four potlačit a soustředit se jen a jen na zápas s Bučovicemi.

V zápasech o udržení ještě zbývá šest kol, ale nejvíc „nahnuté“ to mají plzeňští vysokoškoláci, i když v klidu nemůže být ani béčko Lvů Praha, pražští matici, ČZU Praha a ani o Hrazdiru posílený Kolín. Po odehrání všech zápasů čeká předposlední tým kvalifikace a poslední tým automaticky padá do 2. ligy.

Je jasné, závěr letošního ročníku 1. ligy nebude nudný „nahoře“ ani „dole“, takže pokud budete mít čas, neváhejte a přijďte podpořit své týmy.

Všechny výsledky: play-off, skupina o 9. - 14. místo

 

Autor: Jiří Carba, foto TJ Slavia Hradec Králové a TJ Spartak Velké Meziříčí

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018