19.3.2018

Beskydy jsou krok od baráže, z Dobřichovic si vezou dvě výhry

O minulém víkendu se rozehrálo finále 1. ligy mužů 2017/18. Ve středočeské baště volejbalu domácí tým Dobřichovic přivítal ambiciózní družstvo Black Volley Beskydy, které se netají tím, že postup do naší nejvyšší soutěže je jejich cílem. Vítěz této série si to „rozdá" v baráži s Odolenou Vodou o účast v následujícím ročníku UNIQA Extraligy.

TJ Sokol Dobřichovice - Black Volley Beskydy 0:3 (23:25, 22:25, 18:25), stav série 0:1

Atypická dobřichovická hala byla k prasknutí, kdo přišel o trochu později (např. jako já) mohl sledovat utkání pouze ze vstupních dveří. Všem bylo jasné, že první utkání této série bude asi nejdůležitější. Atmosféra ubývajícími minutami před zápasem jen houstla. Toto úvodní utkání si nenechali ujít ani trenéři, mananažeři nebo hráči extraligových klubů. U zástupců „Odolky" to bylo pochopitelné a tak na ochozu svého příštího soupeře sledoval Martin Demar. Diskuzi o volejbale vedl nejvíce s "Jumbo" Javůrkem, reprezentačním manažerem. Potkávám trenérskou dvojici Kladna Milana Fortuníka s Petrem Klárem, nestora benátského volejbalu Vaška Němečka, Tomáše Janečka, o kterém se mluví, že by mohl vést ČZU a mnoho dalších známých volejbalových tváří. A teď už k samotným utkáním ........

Jak všichni předpokládali zápas byl velmi vyrovnaný. První set se ani jednomu družstvu nepodařilo utrhnout na větší bodový rozdíl. Hostům se po dvacítce podařily dva bloky a měli k dispozici dva setboly. Domácímu trenérovi Jakubovi Koulouškovi se ještě šikovným střídáním na podání a následným esem podařilo první odvrátit, nicméně další servis v autu první set ukončil. Druhý set probíhal obdobně, ale hosté postupně získávali půdu pod nohama a do koncovky šli s mírným náskokem, který neprohospodařili a vedli 2:0. Situace se domácím komplikovala a když v polovině třetího setu ztráceli čtyři body, sahá trenér Koloušek ke střídání. Nastupuje jeho asistent Jarda Čermák. Ano, nastupuje, tak jak ho všichni známe. Přináší na hřiště emoce, bojovnou náladu a „zvedá" Dobi. Domácím se ještě podaří snížit náskok soupeře, ale rozjeté Beskydy už neponechají nic náhodě a vítězstvím v třetím setu se ujímají vedení ve finálové sérii 1:0.

Po zápase šťastný trenér Beskyd Provazník prozradil: „Je to pro nás velmi důležité vítězství, nepopírám, že jsme z tohoto utkání měli trochu obavy, protože v atypické dobřichovické hale se lehce nevyhrává." K úsměvu měl daleko domácí trenér Jakub Koloušek, ale jak ho všichni známe vzal tuto prohru sportovně a objektivně: „Asi rozhodla koncovka prvního setu, soupeř dnes lépe podával a my jsme se do servisu netrefili ani jedním z našich tvrdě podávajích hráčů, prostě dnes to bylo o servisu." Ve třetím setu přišel podpořit domácí na palubovku asistent trenéra Jarda Čermák, dobřichovický patriot, hráč, který zde strávil mnoho svých aktivních sezón. A nastoupil přesně jak ho známe - emoce, bojovná nálada i tak trochu tlak na rozhodčí. Po zápase se nám svěřil: „Šel jsem tam vyhecovat mančaft, i když někteří si myslí, že pozlobit rozhodčího (úsměv), ale ne, chtěl jsem kluky zvednout, finále se hraje na krev a když prdáš, musíš se rvát." Co zítra? Už jsem tady zaslechl, ať začneš od začátku. „Asi ne, je to sice na trenérovi, ale už jsou tady mladší kluci, dobrá parta a oni musí tu kárku táhnout dál, já tak zaskočit," dodal.

TJ Sokol Dobřichovice - Black Volley Beskydy 0:3 (12:25, 18:25, 20:25), stav série 0:2

Sobotní utkání bylo pro domácí klíčové. Odjíždět k odvetám na Moravu za stavu 0:2 by byla pro Sokol Dobřichovice kritická situace. Možná tento fakt svázal domácím ruce a zápas se jim vůbec nevydařil. Hostující tým byl od začátku lepší a nedovolil domácím ani set. Příští víkend bude série pokračovat na palubovce Beskyd. I když Black Volley Beskydy mají dobře nakročeno do baráže, balón je kulatý a finále končí až třetím vítězstvím. Na Moravě nás čeká určitě zajímavý, bojovný a kvalitní volejbal.

Sestavy družstev:

TJ Sokol Dobřichovice: Pudil, Thomayer, Hykš, Poduška, Kučka, Macalík, Blažek, Vokál, Bohm, Žáček, Čermák, Kubíček

Black Volley Beskydy: Hollý, Seifert, Jambor, Kubala, Burow, Vašut, Dohnal

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018