21.1.2017

Dlouhá kladenská série výher skončila v Liberci, Příbram šlape favoritům na paty

Kompletním patnáctým kolem dnes pokračovala české UNIQA extraliga. Šlágr kola ovládl mistrovský Liberec, který porazil vedoucí Kladno ve čtyřech setech. Dařilo se také Příbrami, jenž zdolala Benátky 3:1 na sety a je už na čtvrtém místě tabulky, navíc se stejným bodovým ziskem jako třetí Dukla. Tabulku nadále vede s přehledem duo Kladno - Karlovarsko. A právě Karlovarsko si připsalo jediné dnešní třísetové vítězství, když zdolalo zlínskou Fatru Dařilo se také Budějovicím, Brnu a pražskému ČZU.

VK ČEZ KARLOVARSKO – FATRA ZLÍN

V dalším domácím utkání UNIQA volejbalové extraligy mužů postavil proti sobě v Hale pro míčové sporty v Karlových Varech mužstvo VK ČEZ Karlovarsko a FATRA Zlín, který se nachází na osmém místě tabulky extraligy a bude si tak chtít udržet pozici pro play off. Karlovarsko získává další tři body za vítězství 3:0.

č.: 88  dne: 21.1.2017 v hod.:18:00

VK ČEZ Karlovarsko – Fatra Zlín 3:0 (25:23, 25:22, 25:18)

Rozhodčí: Fink T., Marschner R. , Koutník P., Kindermanová L.

Počet diváků: 657

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Široký, Kriško, Zmrhal, Treial, Končál, Hudeček, libero: Pfeffer. Střídali: Málek, Štefko, Sukuba.

Hosté: Porubský, Kostolani, Čechmánek, Kolář, Motyčka, Navláčil, libero: Obdržálek Střídali: Hupka, Přikryl.

Vyjádření:

Domácí:

Ondřej Hudeček (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): Tak jsme rádi za vítězství, takový standardní výkon, i když první dva sety taková malinká únava, ale třetí set již byl v pořádku a jsme rádi za tři body. “

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Důležité tři body, první dva sety nám to moc nehrálo. Nemohli jsme se trefit do servisu, ale nakonec v těch rozhodujících chvílích nám ten servis pomohl. Třetí set jsme měli již plně ve své režii.“

Hosté:

Pavel Kolář (kapitán FATRA Zlín): „Myslím, že to utkání bylo celkem vyrovnané, ale my jsme toho moc neubránili. Moc bloků si nevybavuji a pak jsme se dopustili nějakých sérií, kdy nám soupeř utekl a to rozhodl. “

Roman Macek (trenér FATRA Zlín): „Tak my jsme dnes nesehráli špatné utkání, ale domácí nás vždy v určitém okamžiku dostali servisem na přihrávce a to rozhodlo.“

Popis utkání:

První set začíná Karlovarsko i Zlín vzájemným oťukáváním, kdy se Zlín dostává do jednobodové výhody a jde do prvního TTO za stavu 8:7. Po TTO Zlín přidává bod a až do stavu až do stavu 12:10, kdy Karlovarsko srovnává po výborné plachtě Treiala a útoku na druhou přes Končála. Za stavu 14:14 Zlín přidává dva body, díky špatnému příjmu Karlovarsko a do druhého stavu jdou za stavu 16:14. Karlovarsko srovnává díky Marku Zmrhalovi, který se vrací po zranění do sestavy (stav 18:18). Díky chybě na útoku Zlína (útok do anténky) jde Karlovarsko do jednobodového úniku a trenér Zlíny Roman Macek si bere 1. TO. Karlovarsko na útoku drží skvěle hrající Kriško. Henri Treial přidává eso a Karlovarsko vede 22:20. Po té obě družstva přidávají po dvou bodech a Karlovarsko má první set ball. Hudečkovo tvrdý servis sice rozhodil Zlínsko obranu, ale bod Zlín stejně získal a zároveň si trenér Macek bere druhý TO k nutné poradě. Karlovarsko si set nenechalo vzít díky útoku Marka Zmrhala. 25:23 pro Karlovarsko.

Začátek druhého setu obě družstva předvádí stejnou hru jako na začátku setu prvního. Zlín jde za stavu 8:7 do prvního TTO. Díky chybě Marka Zmrhala na útoku (aut) Zlín přidává bod (10:8). Karlovarsku se daří hrát na ztrátu, zároveň přidává bod a srovnává stav na 10:10.  Až do stavu 15:15 obě družstva pravidelně uhrávají svoji ztrátu. Bod do TTO získávají domácí. (16:15 pro Karlovarsko). Kostolani tvrdým servisem otáčí stav na stranu Zlína 17:16. Za stavu 17:17 právě Kostoláni odchází a Zlín posiluje obranu Hupkou. Kriško a Zmrhal nenechávají nic náhodě a Karlovarsko se ujímá vedení 20:18 na což reaguje zlínský trenér Macek a žádá o TO. Následně je Zlínu odpískán tažený míč (Kolář) a Marek Zmrhal přidává eso. Trenér Macek zastavuje hru dalším TO (22:18). Po TO Zmrhal kazí servis, ale domácí kapitán Hudeček přidává bod. Obě družstva střídají, vrací se Kostolani a Karlovarsko posiluje obranu Sukubou. Motyčka servíruje na domácího Hudečka a Zlín získává bod 23:21 (pro Karlovarsko) a trenér Novák žádá TO. Po TO střídá Karlovarsko a přichází Málek za Zmrhala na posílení obrany v poli. Díky Málkovu přijmu má nahrávač Končál lehčí pozici pro nahrávku a Hudeček získává bod. Bod přidává i Zlín, ale následně Zlín útočí do autu a set vyhrává Karlovarsko za 27 minut 25:22.   

Třetí set začíná jako přes kopírák prvního a druhého setu. Do TTO jde první Zlín za stavu 8:7. Obě družstva předvádějí pestrou hru jak v poli tak na síti. Obě družstva získávají svoji ztrátu až do stavu 11:11, kdy po špatném přijmu hostí Michal Kriško nejprve z první útočí a následně blokuje a Karlovarsko vede 14:11 a trenér Zlína Macek žádá TO.  Po TO plachtící servis Širokého hosté nejsou schopni přijmout a Michal Kriško útočí z první. Následně Tomáš Široký získává bod esem. A jdeme do druhého TTO za stavu 16:11 pro domácí. Za stavu 17:12 přichází opět zlínský Hupka k posílení obrany v poli. Michal Kriško dnes opět hraje v obrovské pohodě a přidává jeden bod za druhým (18:13). Zlín neskládá zbraně a přidává dva body. Ale navrátilec Zmrhal zastavuje Zlín svým útokem. Za stavu 19:15 střídá Karlovarsko nahrávače (přichází Štefko). Následuje krásná výměna, kterou zakončuje kapitán Hudeček ziskem bodu a trenér Macek žádá 2.TO. Výbodné bloky Širokého a Kriška a následný útok Hudečka (22:16). Karlovarsko předvádí skvělý volejbal, který se moc líbí divákům a další bod Hudečka. K posílení obrany v poli přichází Málek. Ale není třeba Zlín posílá servis do autu a Karlovarsko vyhrává i třetí set 25:18.

Autor: Za tým Karlovarska Jan Meruna

VK PŘÍBRAM – VK BENÁTKY NAD JIZEROU

V patnáctém kole volejbalové UNIQA extraligy se utkaly týmy Příbrami a Benátek nad Jizerou. Příbram byla od začátku lepším celkem, dařilo se jí lépe na příjmu, útoku, bloku i servisu, pár výměn také skvělým způsobem zachránil v poli domácí libero David Juračka, což také hodně pomáhalo celému příbramskému týmu. S výjimkou třetího setu, kde domácí nezvládli koncovku, byla dnes Příbram o něco lepším týmem a zaslouženě vyhrála 3:1 na sety.

č.: 86, dne: 21. 1. 2017, v hod.: 17:00     

VK Příbram – VK Benátky nad Jizerou 3:1 (25:21, 25:18, 23:25, 25:19)

Rozhodčí: Nedbálek A., Záhorcová K.

Počet diváků: 783

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Böhm, Mikulenka, Renovica, Poikela, Mach, Palgut, libero: Juračka. Střídali: Kupilík, Rychecký, Suda.

Hosté:  Bartoš, Moník, Koláček, Sergeev, Vachoušek, Dittrich, libera: Ticháček a Sadílek. Střídali: Němeček, Celerýn, Malínek.

Vyjádření:

Domácí:

Martin Böhm (kapitán domácích):  Zápas jsme dnes měli poměrně pod kontrolou, s výjimkou začátku utkání a koncovky třetího setu, kdy soupeř zatlačil servisem a občas nás ubránil. Dnes to bylo ale hlavně o našem výkonu, když jsme hráli náš standard, tak jsme soupeře přehrávali, když jsme na chvíli polevili, tak jsme je pustili sami do hry.“

Martin Kop (trenér domácích): „Dnes jsme byli oslabení, protože nám chyběl blokař Shestak, ale po prohraném třetím setu jsme se zvedli a pak už jsme to kontrolovali, jsme velmi rádi za 3 body. Chtěl bych vyzdvihnout výkon Antiho Poikely a Filipa Palguta, kteří odehráli výborný zápas, ale jinak to byl i bezvadný kolektivní výkon.“

Hosté:

Pavel Bartoš (kapitán hostů):  „Dnešní zápas se mi hodnotí velmi těžce, zápas byl plný emocí, já jsem to dnes trochu neustál. Myslím ale, že to bylo hodně o servisu, ten kdo lépe přihrával, byl pak lepší na útoku a po vyhraném třetím setu nás už Příbram přejela.“

Pavel Třešňák (trenér hostů): „Příbram nás prakticky zničila plachtícím podáním, s tím jsme měli obrovský problém a nebyli jsme schopni dobře přihrát, jinak si myslím, že od třetího setu to byl dnes pohledný sport. Dnešní prohra nás tolik nemrzí, musíme se hlavně připravit na příští týden, kdy hostíme Ústí nad Labem.“

Popis utkání:

V prvním setu začali o něco lépe hosté a vytvořili si tříbodový náskok. Příbram hrála vlažně a pomalu se dostávala do hry. Sem tam se jí podařilo smazat jeden bodík, a když šel na servis nahrávač Palgut, dokázala Příbram sedmibodovou šňůrou odskočit tak, že už zbytek setu dohrála v naprosté pohodě a ujala se vedení 1:0 na sety.

Ve druhém setu byli od začátku lepší domácí a nepouštěli hosty z Benátek nad Jizerou příliš do hry. Dobrým plachtícím servisem působili hostům mnoho problémů, což ústilo v horší přihrávku a útok hostů. Druhý set patřil zcela domácímu celku, který ukončil sadu sedmibodovým rozdílem 25:18.

Do třetího setu vstoupily oba týmy docela vyrovnaně, sem tam se dařilo víc jednomu či druhému týmu, hosté z Benátek bojovali a nechtěli zápas jen tak odevzdat a vyplatilo se. Před koncovkou sice ještě vedli asi o 2 body domácí, pak ale vyrobili několik chyb a povolili hostům srovnat na 23:23. Pak přidali hosté bod, a když vzápětí domácí nesložili míč, vzal na sebe vše bývalý hráč Příbrami Milan Moník a třetí sadu nekompromisně ukončil.

Do čtvrté sady už vstoupili domácí hráči s jasným cílem – ukončit zápas bez ztráty bodů. Od začátku tlačili na servisu a také dobře bránili. Skvěle v poli pracoval David Juračka, příbramské libero, který dokázal vyčapat i zdánlivě ztracené míče. Příbram už pak průběh čtvrtého kontrolovala a pohlídala si celý jeho zbytek a zvítězila za 3 body.

Autor: Štěpán Chvosta

VK OSTRAVA, s.r.o. –VOLEJBAL BRNO

Patnácté kolo základní části v nejvyšší české volejbalové soutěži UNIQA extraligy, ve kterém nastoupili proti sobě domácí VK Ostrava, s.r.o. a hosté Volejbal Brno. Bylo to utkání vyrovnané, kdy se stav přeléval z jedné strany na druhou. Utkání bylo se spoustou chyb na obou stranách, ale také s velkou bojovností, kdy vítězství Brna se rodilo od třetího setu a koncovka pátého setu byla o odvaze, kterou mělo Brno větší.

č.: 87 dne: 21.1.2017 v hod.: 17:00

VK Ostrava, s.r.o. – Volejbal Brno 2:3 (25:22, 25:18, 23:25, 18:25, 15:17)

Rozhodčí: Pecháček L., Gall J., Ištvanech M., Petrovský P.

Počet diváků: 450

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Biernat, Janků, David, Šmídl, Šulista, Kotas, libero: Lex. Střídali: Balon, Šoltys.

Hosté: Haník, Licek, Pražák, Perry, Handlíř, Klapal, libero: Muroň. Střídali: Mendoza, Neubauer, Plešingr, Hrazdira.

Vyjádření:

Domácí:

Matěj Šmídl (kapitán VK Ostrava, s.r.o.): „Jsem naštvaný, protože jsme si prohráli zápas naší nedisciplinovaností! Gratulace do Brna! “

Zdeněk Šmejkal (trenér VK Ostrava, s.r.o.): „Po dobře rozehraném utkání, kdy vedeme 2:0 jsme nezvládli koncovku třetího setu a nechali jsme zlepšující se Brno dotáhnout zápas do tie breaku, ve kterém jsme trestuhodně ztratili vedení o pět bodů a sérii nevynucených chyb na útoku jsme zápas ztratili. Znovu se ukázalo, že mít lepší statistiky v činnostech není to hlavní, důležitější jsou dobře zvládnuté klíčové momenty zápasu.“

Hosté:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno):  „V silně improvizované sestavě jsme dokázali nemožné a opět ukázali sílu týmu. Pochvala Honzovi Muroňovi, ale i ostatním, kteří nastoupili na jiných postech než obvykle.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Vybojované vítězství, chválím celé družstvo za obrovské nasazení. Skvělý výkon na smeči Martina Licka.“

Popis utkání:

V prvním setu Brno vletělo na ostravské ve velkém stylu a záhy díky skvělému podání vedlo o tři body. Nicméně Ostrava srovnala a postupně se dostala do vedení. Stav se přeléval, ale nakonec se povedlo ostravským uhrát první set na 25:22.

Ve druhém setu se naopak dařilo více ostravským a i díky dobrému podání a následné obraně dovedli set do jednoznačného vítězství 25:18.

Třetí set byl o velké bojovnosti Brna, hned od začátku setu dostali Ostravu pod tlak díky zlepšenému podání. Ostravě se povedlo dostat zpět do utkání a šahala i po vítězství, ale Brno dokázalo set dovést do vítězného konce.

Čtvrtý set byl ze strany Brna jednoznačný a od úvodu po konec setu brněnští ovládali palubovku, hlavně díky podání.

Rozhodující pátý set začala lépe Ostrava, měla na své straně i štěstěnu a otáčela za stavu 8:3. Nicméně štěstěna je vrtkavá a Brnu se povedlo stav srovnat a díky nevynuceným chybám Ostravy (dvakrát do autu), v samém závěru setu, rozhodující set a vítězství utrhnout pro sebe.

Autor: Ing. Tomáš Zedník

AERO ODOLENA VODA – VOLLEY TEAM ČZU PRAHA

K 15.kolu UNIQA volejbalové extraligy mužů nastoupilo domácí AERO Odolena Voda proti pražskému ČZU. Pro hosty to byla možná jedna z posledních možností, jak i nadále bojovat o umístění zaručující play-off, pro domácí možnost dotáhnout se na mužstva před sebou. Po prvním skvělém setu domácí AERO hrálo hůře v útočné fázi a Praha vedla již 2:1. Domácí se nicméně zvedli a srovnali na 2:2. Tie-break patřil hostům z ČZU Praha, vyhráli ho 15:7 a celkově zápas 3:2.

č.: 89 dne: 21.1.2017 v hod.: 18:00

AERO Odolena Voda – Volley Team ČZU Praha 2:3 (25:16, 19:25, 21:25, 25:19, 7:15)

Rozhodčí: Kořenek J., Dušek P.

Počet diváků: 490

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Bartůněk, Mikula, Prešinský, Knight, Mauler, Pajma, libero: Kotek. Střídali: Hladík, Kotrch, Hadrava, Václavík.

Hosté: Šulc, Krajčovič, Rybníček, Kuboš, Patočka, Sobek, libero: Pondělíček. Střídali: Záveský, Hykš, Kočka, Lohr.

Vyjádření:

Domácí:

Richard Mauler(kapitán AERO Odolena Voda): „Dnes jsme nezvládli důležité utkání. Prohra 2:3 nás mrzí, musíme se z toho oklepat a uhrát body v dalších těžkých zápasech.“

Jiří Vojík (AERO Odolena Voda): „V pátém setu jsme hůře přihrávali, hůře podávali a hlavně hůře útočili.“

Hosté:

Michal Záveský (kapitán Volley Team ČZU Praha): „Rozhodně to byl dnes napínavý zápas. Bojovalo se od začátku zápasu, oba týmy měly chvílemi navrch. Musím pochválit náš tým za skvělý výkon a jsem rád za výhru, která nás posune v bojích o play-off.“

Miroslav Malán (trenér Volley Team ČZU Praha): „Myslím si, že dnes to byl vyrovnaný zápas. Chtěli jsme 3 body, ale za 2 jsme vděční. Myslím si, že jsme dnes byli o ten jeden set lepší.“

Popis utkání:

V prvním setu sice oba týmy začaly vyrovnaně, ale domácí AERO začalo lépe bránit na síti a mírně odskočilo. Po prvním technickém oddechovém čase se AERU podařilo svůj náskok navyšovat a domácí vedli již o 7 bodů. V koncovce hosté vývoj setu nezdramatizovali a domácí se ujali vedení 1:0.

Ve druhém setu se začalo velmi vyrovnaně, oba týmy se předháněly ve vedení. V polovině setu hosté zlepšili obranu na síti i v poli a začali AERU odskakovat ve skóre. Koncovka patřila hostům a ti vyrovnali na 1:1.

I třetí set byl velmi vyrovnaný. Oba týmy se držely jeden druhého a náskok se nikdy nevyšplhal na více než 2 body. AERO při druhém technickém oddechovém čase vedlo o dva body, ale hned po něm si vedení na svou stranu vybojovali hosté. Ti i nadále lépe utočili a koncovka patřila znovu jim.

Do čtvrtého setu oba týmy znovu nastoupily vyrovnaně, AERO se dostalo do tříbodového vedení díky obraně na síti v polovině setu. Domácí si nadále udržovali svůj vybojovaný náskok a skóre dospělo k vítězství domácích v setu. Stav byl tak 2:2.

Začátek tie-breaku, pro AERO již 9. v této sezóně, byl vyrovnaný jen chvíli. Hosté na domácí vlétli a ti chybovali ve všech činnostech. Domácí byli zmražení, hosté naopak hráli v euforii, se kterou ovládli tie-break poměrem 15:7, celkově vyhráli utkání 3:2 a připsali si 2 body. Domácí AERO bere znovu jen 1 bod.

Autor: Tomáš Havlát 

SK VOLEJBAL ÚSTÍ NAD LABEM – VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hosté přehráli Ústí díky kvalitnějšímu servisu. Domácí vzdorovali bojovností za kterou zaslouženě získali set, ale na víc to nestačilo.

č.: 085 dne: 21.1.2017 v hod.: 17:00 

SK Volejbal Ústí nad Labem - VK Jihostroj České Budějovice 1:3 (19:25, 16:25, 25:20, 17:25)

Rozhodčí: Činátl René, Rychlík Dušan

Počet diváků: 463

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Tibitanzl Martin, Hrdý Jan, Nadazdin Srdjan, Kohlmann Daniel, Böehm Samuel, Nesvačil Filip, libero: Kořínek Jiří. Střídali: Vodvárka Jan, Šulava Marek, Hrdý Jan.

Hosté: Kuliha Jan, Todua Valerij, Habr Filip, Michálek Petr, Sobotka Vladimír, Hackworth Colin, libero: Kryštof Martin. Střídali: Mach Radek, Červinka Kristián, Fila Tomáš.

Vyjádření:

Domácí:

Ulč Jakub (kapitán SK Volejbal Ústí nad Labem): „Stejný průběh jako poslední domácí zápas. Jeden vybojovaný set na body nestačí “

Brom Petr ( trenéra SK Volejbal Ústí nad Labem): „Z naší strany bojovný výkon. U soupeře větší stabilita výkonnosti a méně chyb.“

Hosté:

Habr Filip (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): „Těžké utkání, měli jsme jen den na změnu balónů Mikasa/Gala. Začali jsme zodpovědně, ale neudrželi nasazení do konce. Třetí set byl měkký z naší strany a domácí nás potrestali. Jsem rád, že jsme zase zapnuli a máme tři body."

Dvořák René (trenér VK  Jihostroj  České Budějovice): „Dva sety jsme hráli zodpovědně, třetí set jsme špatně podávali a to se nám vymstilo. Pak jsme se vrátili k zodpovědné hře a po zásluze vyhráli. “

Popis utkání:

Do poloviny prvního setu bylo skóré vyrovnané a vypadalo to na dramatickou koncovku. Na servis, ale přišel nejprve Hackworth a poté odchovanec Ústí Habr a žádná koncovka se nekonala. Hosté získávají set razantním servisem, který domácí nejsou schopni kvalitně zpracovat a zaútočit.

Druhý set přichází za stavu 9:9 na servis opět Hackworth a je rozhodnuto. Esa a nekvalitní příjem Ústí posouvají Budějovice do vedení 9:16 a ty v pohodě dokráčejí k zisku druhého setu.

Třetí set Budějovice poleví v kvalitě podání a objevují se nevynucené chyby v jejich hře. Domácí nadále bojují o každý balón a některé zákroky v poli jsou oceněny bouřlivým aplausem. Přidá se neomylný útok domácího universála Boehma a hosté ani střídáním nedokážou zastavit rozjeté Ústí, které snižuje stav setů na 1:2

Ve čtvrtém setu se hosté vracejí k  razantnímu servisu. Tentokrát Fila a Sobotka rozvrátili útočnou sílu domácích. Získávají postupně náskok. Hlavně dobrou obranou v poli  dokáží pochytat měkký útok domácích, eliminovat tak nejlepšího útočníka Ústí Boehma a získávat tak celkem lacině body a tím i rozhodující náskok pro zisk setu a zápasu.

Autor: Zdeněk Helvich

VK DUKLA LIBEREC – KLADNO VOLEJBAL CZ

Střetnutí lídra extraligy mužů Kladna a úřadujícího mistra ČR Dukly Liberec přilákala do útulné liberecké haly přes tisíc diváků, zda Dukla dokáže zastavit vítěznou vlnu Kladna (13 vítězství v EXM v řadě). V Liberci je po zisku dvou titulů o hru pod vysokou sítí velký zájem. Ve středu na LM dokonce přišlo fandit 2035 diváků. Navíc Dukla měla svému soupeři co vracet. V první polovině základní části podlehla na Kladně 3:1 (-20,14,17,24). A k tomu se po roce do Liberce v dresu hostí vrací kapitán Kladna Adam Zajíček. Na LB má jen ty nejlepší vzpomínky, dva tituly mistra ČR a vítězství v ČP hovoří za všechno. Nesmíme zapomenout ani na Tomáše Hýského, který zde působil dokonce čtyři sezóny – od roku 2010 až do roku 2014 a získal zde hned několik medailí v EXM a dokonce i zlatou za vítězství v ČP. Hosté dnes nastoupili v plné síle se všemi reprezentanty ze zahraničí. To Dukla letos má velké problémy s marodkou a vracejícími se rekonvalescenty po zranění, přesto dokázala favoritovi dnešního utkání přetrhnout velmi dlouhou vítěznou sérii a po fantastickém výkonu, podpořeným kvalitním servisem, zvítězit za 104 minut 3:1 na sety.

č.: 90 dne: 21.1.2017 v hod.: 18:00

VK Dukla Liberec - Kladno volejbal cz 3:1 (19:25, 25:20, 25:18, 25:17)

Rozhodčí: Jan Krtička a Matěj Dmejchal

Počet diváků: 1.010

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Staněk, Janouch, Správka, Leikep, Klamár, Stolc, libero: Kopáček. Střídali: Galabov, Kriško.

Hosté: Zajíček, van Haarlem, Hietanen, Syrůček, Křesťan, Hýský, libero: Sparidans. Střídali: Dillien, Lenc, Trojan.

Vyjádření:

Domácí:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): "Dnes to byl super výkon z naší strany. Navázali jsme na agresivitu, bojovnost. Věděli jsme, že jestli nám půjde servis, tak to Kladno bude mít těžké. To se nám dnes povedlo, kromě prvního setu, kde nás přehráli. Od druhého setu jsme zatlačili na servisu, zlepšili obranu a přehráli jsme je v bodových míčích."

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): "Dneska to bylo jednoznačně o servisu. My jsme první set netlačili tolik a Kladno výborně útočilo. Od druhého setu náš důraznější servis překlopil utkání na naši stranu a až do konce utkání jsme byli lepší."

Hosté:

Adam Zajíček (kapitán Kladno volejbal cz): "Gratuluji Dukle k zaslouženým třem bodům. Hrála, až na ten první set, velmi dobře na servisu. My jsme měli problémy s příjmem podání a náš servis nebyl tak účinný, kromě prvního setu. Takže Dukla vyhrála zaslouženě a my jsme dnes neměli víceméně, co nabídnout."

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): "My jsme podávali dobře pouze první set, takticky i provedením. Od druhého setu v této činnosti byl Liberec lepší. My jsme se nejen nevyrovnali s tím kvalitním servisem, ale přidali jsme drobné technické a taktické chyby a domácí vyhráli zaslouženě."

Popis utkání:

Hosté se měli více ze hry v prvním setu. Hned v úvodu se dostávají do bodového vedení po bloku Filipa Křesťana a útoku Dukly do autu (2:5). Tříbodové vedení si svěřenci Milana Fortuníka udržují bezchybnou hrou až do podání domácího kapitána Aleše Správky. Přímý bod z podání a  kvalitní útok Dukly z hlavního kůlu (Slawomír Stolc) znamená, že za stavu 11:11 je vyrovnáno. Po klasickém time Kladna se hosté rychle vrací do vedení. To Duklu svým podáním prozměnu trápí finský reprezentant Matti Hietanen (11:14). Po druhém technickém odpočinku přichází na podání v kladenském drese Filip Křesťan a máme tu další dva přímé body z podání a vedení Kladna 13:18. Získaný náskok si již hosté pohlídali do koncovky prvního dějství. První setbol zápasu získává za stavu 18:24 univerzál Kladna (Filip Křesťan). První setbol odvrací přesnou smečí Slawomír Stolc, ale potom Dukla kazí své podání a hosté získávají první sadu.

Úvod druhého dějství již Dukle neutekl, naopak po bloku Libora Leikepa, který nenechal na druhou přes hrát nahrávače Kladna, se dostává do nepatrného vedení 2:0. Svoji neopatrnost si kladenský nahrávač (Daan van Haarlem) vynahradil přímým bodem z podání a je vyrovnáno 4:4. Po vyrovnání se začíná Dukle dařit na bloku (Filip Kramár a Libor Leikep) a když třikrát za sebou zastavuje útok hostů, máme tu tříbodový náskok při odchodu k prvnímu TT druhé sady. Po návratu z TT tu máme další krásný vysoký blok (Lubomír Staněk) a vedení 9:5 pro domácí. I před odchodem k druhému TT se daří Dukle svůj bodový náskok navýšit, to se pro změnu na podání vyznamenává Jakub Janouch (16:10). V první polovině utkání se nejvíce na podání dařilo Finu s číslem 3 (Matti Hietanen). Při jeho servisu se hostům podařilo snížit nepříznivý náskok Dukly na rozdíl dvou bodů (18:16) a když se na bloku vyznamenává Tomáš Hýský, domácí již vedou pouze o jediný bod (19:18). Přesto koncovka patřila domácím hráčům. Aleš Správka zastavuje nepříjemný kladenský útok a vrací slibné vedení na stranu Dukly (21:18) a když trenér domácích Michal Nekola posílá na podání z lavičky Jana Galabova, koncovka druhého setu se rychle blíží. Na 23:19 zvyšuje Honza čistým esem, první setbol pro domácí získává Slawomír Stolc útokem ze zadní zóny středem (24:19). Hosté první setbol odvracejí, ale další hru odehráli svěřenci Michala Nekoly na výbornou. Velmi přesný příjem podání (Václav Kopáček) a rychle sehraný signál středem (Jakub Janouch => Libor Leikep) slaví úspěch a je vyrovnáno.

Úvod třetího setu byl naprosto stejný jako druhý. Libor Leikem svým blokem posílá Duklu do dvoubodového vedení za stavu 2:0. Potom hosté útočí do autu a Dukla již vede 5:2. Přesto je ještě před prvním TT třetí sady vyrovnáno (7:7) po dvou úspěšných blocích Kladna (Adam Zajíček a Daan van Haarlem). Od tohoto stavu je hra velmi vyrovnaná a utkání se nám pomalinku posouvá. Až před druhým TT třetí sady se Dukle daří zvýšit své vedení. Kvalitní útok Filipa Kramára a blok Lubomíra Staňka dovoluje domácím odskočit o tři body (16:13).  Po time se na bloku vyznamenává domácí kapitán Aleš Správka a Dukla začíná spěchat do vítězné koncovky (17:13). Trenér hostů zvedá celou lavičku a ta se mu odvděčuje úspěšným blokem (Ondřej Lenc) a snížením na 20:17. Ale to je ze strany Kladna vše. Při servisu Jakuba Janoucha se Dukla rychle dostává k prvnímu setbolu třetího seru (24:17). První setbol hosté odvrátili, ale potom si sami kazí podání (Ondřej Lenc) a po dlouhé době – 13-ti zápasech, ztrácejí v naší nejvyšší soutěži alespoň bod, protože Dukla se právě ujímá vedení 2:1 na sety.

Nádherný volejbal se hrál v liberecké sportovní hale na začátku čtvrtého setu a do stavu 4:4 byl stav naprosto vyrovnaný. Až blok Slawomíra Stolce a dva přesně sehrané signály středem (Jakub Janouch => Lubomír Staněk) uklidňují domácí fanoušky a Dukla k TT odchází za vedení 8:4. Na pětibodové vedení zvyšuje dalším přímým bodem z podání Aleš Správka za stavu 13:8. Pětibodový náskok si domácí volejbalisté udržují až do druhého TT čtvrtého setu. Po návratu z TT hosté malinko zazlobili Duklu svým podání, když snižují na 16:13 (Filip Křesťan), ale to je ze strany Kladna v dnešním utkání vše. Dělové podání Slawomíra Stolce rychle Duklu přibližuje k vítězství k utkání (19:13 – eso, 20:13 – čisté eso, 21:13 Aleš Správka chytře zalil). Kosmetickou úpravu nepříznivého bodového rozdílu upravuje Tomáš Hýský dalším přímým bodem v utkání za stavu 21:16. Po time domácích se daří na útoku Alešovi Správkovi, který chytrými údery přihrává body na stranu domácích a když podobným úderem Filip Kramár zalívá přesně na lajnu Kladna, máme tu první mečbol utkání. Za stavu 24:17. Hned první mečbol Dukla proměňuje. Může za to 13-té eso utkání. Jakub Janouch rolovaným úderem míří do pásky, ta míč na chvilku zastavuje, a i když je kladenské libero (Dirk Sparidans) velice rychlé, na takovou kulišárnu nedokázalo zareagovat a je konec utkání. Kladno po dlouhé době prohrává a zaplněná hala bouřlivě odměňuje oba dnešní účastníky. Smůlu mají čtyři vylosovaní hráči, kteří musí na dopingovou zkoušku (Aleš Správka, Lubomír Staněk – Filip Křesťan a Martin Syrůček) která tentokrát zavítala do liberecké sportovní haly.

Autor: Zdeněk Šolc

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018