11.2.2023

Do čela UNIQA extraligy mužů se vrací Karlovarsko, Liberec totiž prohrál

Dvě kola před koncem základní části UNIQA volejbalové extraligy mužů 2022/23 se vrací do čela tabulky Karlovarsko, které využilo zaváhání liberecké Dukly na palubovce pražských Lvů. Příbram doma obrala o tři důležité body Odolenu Vodu a zvýšila svoje šance na účast v předkole play off. Stejně tak i Benátky nad Jizerou vezou veledůležité body z Ostravy. Beskydy o svoji šanci zúčastnit se předkola play off bojovaly ve Zlíně, ale vyšly naprázdno, nicméně jejich šance stále žije. České Budějovice vítězstvím nad Brnem udržely kontakt se Lvy a na třetí příčku jim stále chybí jeden bod.

KLADNO VOLEJBAL CZ – VK ČEZ KARLOVARSKO

I přes prohru nemusí hráči Kladna věšet hlavu. Naopak. Solidně zaplněná kladenská hala mohla vidět napínavou bitvu a hlavně živou vodou politý tým, který přes enormní marodku dlouho vzdoroval karlovarskému favoritovi. Dnešní výkon mohl kladenským hráčům dodat sebevědomí a zkušenosti do nadcházejících zápasů. Uznání si zaslouží i soupeř, který obdivuhodně zvládá náročné zápasové tempo posledních týdnů.

Kladno volejbal cz – VK ČEZ Karlovarsko 1:3 (23:25, 22:25, 25:22, 21:25)

Rozhodčí: Velinov, Kvarda

Počet diváků: 428

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Fortuník, Kraffer, Kyjanica, Platačs, Seppänen, Špulák, libero Kunc. Střídali: Hýský, van Solkema, Andersen

Hosté: Juhkami, Weir, Lamanec, Wiese, Zajíček, Keemink, libero Pfeffer. Střídali: Kasan, Sasak, Ihnát

Ohlasy po utkání:

Jiří Kraffer (kapitán Kladno volejbal cz): „Předvedli jsme bojovný výkon, který by si možná zasloužil nějaký bod. Byl to zápas, který jsme za tři body mohli vyhrát my, bohužel jsme nezvládli dvě koncovky, tím pádem jsme prohráli. S tím, jakou marodku momentálně máme, jsem hrdý, co jsme dnes předvedli a jak jsme bojovali. Nejvíc mě mrzí výkon našich čárových rozhodčích, být z Kladna, tak se za tento výkon stydím a lezu kanálem.“

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): „V rozhodujících momentech v prvním, druhém a závěrečném setu jsme byli míň rozhodní a míň důrazní než Karlovarsko, takže to nestačilo ani na bod.“

Daniel Pfeffer (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Těžký zápas na Kladně, jako vždy. První dvě koncovky jsme ukradli my, tu třetí Kladno. Pak se to tahalo, v každém setu jsme si udělali nějaký náskok, který Kladno stáhlo a bojovalo se v koncovce. Nevím, jak to vypadalo z hlediště, asi to nebyl nějak extra krásný volejbal, ale o to to bylo bojovnější a my jsme spokojení.“

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Dobré tři body. Samozřejmě je vidět, že nám chybí ta mentální svěžest. Chyběla nám potřebná agresivita. Naštěstí jsme to nějak uboxovali a vracíme se pozitivně domů.“

Popis utkání:

Kladenský tým vstupoval do zápasu s vědomím, že skoro nedisponuje střídáním a i hráči, kteří mohou do utkání zasáhnout, mají všemožná zdravotní omezení, která je limitují. O to víc bylo překvapující, že po dobu celého prvního setu drželi spoluhráči kapitána Kraffera s ve formě hrajícím Karlovarskem krok, a naopak v koncovce i vedli. Vary se dostaly do vedení 5:8 po útocích Juhkamiho a Lamance. Kladno kontrovalo dvěma esy Špuláka a útoky Kraffera a Platačse a šlo do mírného vedení, které navyšovalo až na 18:14. Dvě nevynucené chyby však pomohly hostům stáhnout, a i když Orli vedli ještě v koncovce 23:21, duo Lamanec, Wiese zkušeně sadu dotáhlo do vítězného konce pro hosty.

Druhá sada měla totožný průběh. Týmy se tahaly o každý bod a ve střední části setu se Kladno opět utrhlo na 16:13. To už byl na hřišti holandský nahrávač van Solkema a ze zdravotních důvodů střídal i Platačs, kterého nahradil Hýský. Tři nevynucené chyby domácích a útoky Wiera a Juhkamiho však bodový rozdíl smazaly a Karlovarsko si vytvořilo náskok 19:22. Koncovka byla v režii Kladna, tři body, ale i tři nevynucené chyby znamenaly setbol pro Vary, který proměnil Lamanec esem.

Třetí set, jakkoli byl od začátku vyrovnaný, se lépe odvíjel pro Karlovy Vary. Po dvou esech Juhkamiho vedly již 11:15. Na kladenské straně si ovšem vzali hlavní slovo Seppänen se Špulákem a dotáhli své družstvo až k vyrovnání na 20:20. Potřetí před neúnavně fandícím publikem Orli nezaváhali a eso van Solkemy spolu s útoky Seppänena a Hýského znamenaly snížení skóre na 1:2 na sety.

Poslední sada byla tou nejvíce jednoznačnou. Karlovy Vary si vypracovaný pětibodový rozdíl udržely až do koncovky. Za stavu 16:21 se začalo Kladno velmi rychle přibližovat, když smečaři Kraffer se Seppänenem vysmečovali skoro vyrovnání. Karlovarsko si však zkušeně závěr setu pohlídalo a koncovku za stavu 21:24 již nepustilo.

Autor: Michaela Doležalová, foto Andree Langfellner

VK OSTRAVA – VK BENÁTKY NAD JIZEROU

Domácí Ostrava se přerušení dlouhé série porážek nedočkala ani v prvním utkání, kdy ji po odvolání trenéra Richarda Vlkolinského vedl jako hlavní kouč jeho asistent Jakub Salon. I když Ostrava vyhrála první set, ve zbývajícím průběhu utkání byli hosté z Benátek nad Jizerou výrazně lepší hlavně na podání.

VK Ostrava – VK Benátky nad Jizerou 1:3 (25:19, 15:25, 21:25, 13:25)

Rozhodčí: Možnár, Kavala

Počet diváků: 250

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Vašíček,Fořt, Muroň, Perry, Motyčka, Bauman, libera Jelen, Vancl. Střídali: Jarosinski, Mišek, Dvořák, Mazoch

Hosté: Durski, Pokopec, Švandrlík, Křesťan, Koranda, Hudák, libero Kotek. Střídali: Kratochvíl, Matras

Ohlasy po utkání:

Dominik Fořt (kapitán VK Ostrava): „Super první set. Pak se nám nepodařilo pár balónů a svezli jsme se do stejných kolejích, co jsme hrávali doteď. Bylo to ustrašené, nedařilo se nám. Byli jsme bojácní.“

Jakub Salon (trenér VK Ostrava): „Zápas jsme skvěle rozehráli. Bylo vidět, že tam byla energie, kterou jsme chtěli. Od druhého setu se Benátky zvedly a hrály výborně na servisu i na přihrávce. Pak už nás začaly přehrávat a my jsme se bohužel z toho nedostali trochu hlavami. Bude to běh na dlouhou trať, protože víra v sama sebe tam není ještě taková a na tom budeme muset ještě pracovat.“

Filip Křesťan (kapitán VK Benátky nad Jizerou): „Toto byl nejdůležitější zápas, co jsme potřebovali vyhrát a to se nám podařilo. Jsem šťastný za celý tým, odvedli jsme dobrou práci, i když jsme nezačali dobře. Mysleli jsme, že to půjde samo. To jsou ty věci, které nás trápí venku, doma s tím problém nemáme. Potvrzuje to naši vzrůstající formu a můžu říct, že bojujeme o postup do předkola play off.“

Aleš Dittrich (trenér VK Benátky nad Jizerou): „Pro nás to bylo velmi důležité utkání a jsem rád, že jsme ho zvládli. Bylo to naše první vítězství venku, takže ohromná radost a gratulace všem hráčům.“

Popis utkání:

Po vyrovnaném úvodu odskakuje jako první do dvoubodového náskoku Ostrava, když se prosadí z dohrávky kapitán Fořt (7:5). Po technické chybě domácího bloku je hned srovnáno na 7:7. Přesný univerzál Perry a dobře hrající Fořt posílají domácí do vedení 10:7. Benátky snižují po bloku Hudáka na 12:11. Prokopec srovnává po dohrávaném míči na 14:14 a začíná se znovu. S domácím nahrávačem Vašíčkem hraje při podání páska, a když ho podpoří bodovým blokem Fořt, bere si hostující trenér Dittrich za stavu 17:14 první oddechový čas. Ostrava výborně brání v poli a po dohrávce a bloku Perryho vede před koncovkou prvního setu již 20:15. Domácí při podání Fořta zavřou svoji polovinu hřiště a za stavu 21:15 jsou velmi blízko k zisku prvního setu. Prokopec přitlačí na podání a hosté snižují na 22:19. První set vyhrává Ostrava zaslouženě po přímém bodu z podání Muroně 25:19.

Do druhého setu vstupují lépe hostující Benátky a po bloku Švandrlíka vedou 1:4. Po čistém esu Křesťana ztrácí Ostrava čtyři body (3:7). Po nevynucené chybě Baumana drží hosté čtyřbodové vedení (5:9). V zápase se zatím daří ostravskému kapitánovi Fořtovi. Jeho bodové příspěvky znamenají snížení na 7:9. Po bloku Švandrlíka si Benátky zase vytvoří klidný náskok (8:12). Prokopec čistým esem a Švandrlík čistým blokem zvyšují na 9:15. Po červené kartě hostujícího nahrávače Durskiho snižuje Ostrava na 12:16. Do koncovky druhého setu jdou hosté po úspěšné dohrávce Křesťana s pohodlným vedením 14:20. Ostrava kupí nevynucené chyby a druhý set prohrává po útoku Prokopce jasně 15:25.

Domácí jako by se nemohli vzpamatovat z jasně prohraného druhého setu a hned v úvodu třetího prohrávají při podání Durskiho 0:4. Po dobrém podání Jarosinského snižují domácí na 2:4. Po dobrém podání Křesťana a bloku Hudáka vedou Benátky o pět bodů (4:9). Po nevynucené chybě Hudáka Ostrava snižuje na 8:10. Po technické chybě Vašíčka a esu Durskiho jsou zase výrazně vepředu Benátky (9:14). Perry chytrým úderem a Jarosinski z pozice pipe snižují z pohledu domácích na 14:16. Ostravu drží ve hře ve třetím setu dobře hrající Jarosinski (17:18). I on se ale nevyvaruje nevynucené chyby a za stavu 17:21 jsou hosté blízko k zisku třetí sady. Domácí se po bloku Jarosinskeho ještě dostávají na dohled (21:23), Benátky si výhru ve třetí sadě již nenechají vzít a zakončují ji esem Durskiho (21:25).

Domácí jsou nadále v útlumu a při podání Prokopce vedou Benátky v úvodu čtvrtého setu rychle 1:4. Po esu Křesťana vedou hosté 3:7. Hostující univerzál z dohrávaného míče zvyšuje na 4:9. Po bloku Muroně snižují domácí na 9:11. Benátky však mají utkání pod kontrolu a po nevynucené chybě Jarosinskeho vedou 9:14. Hosté spěchají při podání Prokopce k rychlému konci zápasu (9:16). Ke svému spoluhráči se přidává kvalitním servisem také Koranda (12:20). Domácí Ostrava již působí rezignovaně. Poslední sada zápasu je nejjednoznačnější, Benátky ji vyhrávají po úspěšném útoku Korandy 13:25.

Autor: Martin Němec, foto Jaroslav Obsadný

VSC FATRA ZLÍN – BLACK VOLLEY BESKYDY

V dnešním utkání 24. kola  UNIQA extraligy mužů přivítala domácí Fatra tým Black Volley Beskydy. Domácí tým by si v případě vítězství s jistotou zaručil účast v předkole play off. Po poměrně vyrovnaném souboji se mu to podařilo.                                                                                                        

VSC Fatra Zlín - Black Volley Beskydy 3:1 (25:18, 19:25, 25:21, 25:21)

Rozhodčí:  Kovář, Spáčil

 Počet diváků: 321

 Domácí: Kozak, Pražák, Truong, Čeketa, Čechmánek, Římal, libero Viceník. Střídali: Toman, Šulc, Žák

Hosté: Provazník, Koloušek, Giumaraes, Komorowski, Benda, Olmedo, libero Struška. Střídali: Fabikovíč, Danylov. Sztolarik

Ohlasy po utkání:

Duc Luan Truong (kapitán VSC Fatra Zlín): Dnes to bylo hodně o servisu, ve druhém setu jsme vypadli ze hry. Jinak si myslím, že jsme měli zápas pod kontrolou a zaslouženě jsme vyhráli."

Přemysl Obdržálek (trenér VSC Fatra Zlín): „V průběhu utkání jsme byli lehce nervózní, což ovlivnilo náš optimální výkon. I tak si myslím, že jsme vyhráli zaslouženě a jsme v předkole play-off."

Matěj Koloušek (kapitán Black Volley Beskydy): „Gratuluji soupeři. Zápas jsme nezahájili dobře, zabrali jsme až ve druhém setu. Od třetího setu jsme již nedokázali udržet se soupeřem krok, takže ze Zlína nevezeme žádné body a budeme se připravovat na Kladno."

Michal Provazník (trenér Black Volley Beskydy): „Gratulace domácím k pro ně důležitému vítězství. V prvním setu nás přehráli, ve druhém jsme se díky podání dostali zpět dohry, ale další sety již byli lepší."

Popis utkání:

Důležitost utkání se na hráčích Fatry podepsala nervozitou. Průběh byl velmi vyrovnaný, až do koncovky se žádnému týmu nepodařil výraznější náskok. Samotnou koncovku zvládli lépe domácí hráči, kteří proměnili hned první setbol esem z podání Pražáka.

Druhý set začali hosté bez ostychu. Po vyrovnaném úvodu převzali iniciativu a odskočili na 6:8 a donutili trenéra domácích k prvnímu oddechovému času. I potom díky výbornému podání Bendy hráli prim nadále hosté a za stavu 6:11 připravili trenéra Obržálka o druhý oddechový čas. Zmar domácí družiny nadále pokračoval a do koncovky šli hosté s luxusním náskokem 8:19. Domácí se však vzchopili, snížili na 12:19 a donutili i trenéra Provazníka k prvním oddechovému času. Koncovku si ale Beskydy pohlídaly a hned první setbol proměnily zkaženým podáním domácího Pražáka.

Třetí set byl vyrovnaný do stavu 4:4. Hráči Fatry se díky chybám na útoku hostů ujali vedení 10:6 a trenér Provazník sáhl po prvním oddechovém čase. Zlínu se i nadále dařilo, 14:8. Hráči Beskyd však zabrali, snížili na 14:12 a domácí si vzali první oddech. Do koncovky šly oba týmy za vyrovnaného stavu 19:19. Samotnou koncovku zvládli lépe hráči Fatry, kteří proměnili druhý setbol útokem Římala ze zóny IV.

I čtvrtý set byl velmi vyrovnaný, oba týmy bezpečně ztrátovaly do stavu 11:11. Zlín odskočil na 14:11, což nenechalo bez odezvy trenéra Beskyd, který sáhl k prvnímu oddechovému času. Další průběh setu byl v režii hráčů Fatry a za stavu 20:15 vyčerpala hostující lavička oba oddechové časy. Dramatickou koncovku domácí hráči nepřipustili a druhý mečbol proměnil Římal ulívkou za blok Beskyd.

Autor: Ivan Dostál

VK EURO SITEX PŘÍBRAM - AERO ODOLENA VODA

Čtyřiadvacáté kolo letošního ročníku volejbalové UNIQA extraligy slibovalo zajímavou podívanou mezi domácí Příbramí a hostující Odolenou Vodou. Zatímco hosté již mají v tabulce dostatečný bodový polštář zajišťující přímý postup do vyřazovací fáze, Příbram zatím stále bojuje o účast v předkole, neboť spodní polovina tabulky je nesmírně vyrovnaná. Papírovým favoritem byla jednoznačně Odolena Voda, která v letošní sezóně předvádí skvělé výkony, naproti tomu Příbrami hrálo do karet domácí prostředí. V samotném zápase byla úspěšnější domácí Příbram, po prohraném prvním setu se hráči nastartovali ke skvělým výkonům a zvítězili 3:1 na sety.

VK Euro Sitex Příbram – Aero Odolena Voda 3:1 (23:25, 25:21,26:24, 25:14)

Rozhodčí: Činátl R., Dušek P.

Počet diváků: 701

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Rosenbaum, Böhm, Šábrt, Ureš, Duarte, Trojanowicz, libero Peterka. Střídali: Hulpach, Pereira

Hosté: Svoboda, Carmody, Hladík, Šulc, Horák, Chancy, libero Ježek. Střídali: Toman, Jachnicki, Cukur, Ferraro

Ohlasy po utkání:

Martin Böhm (kapitán VK Euro Sitex Příbram): „Dnes to byl asi nejdůležitější zápas pro celou sezonu. Spodní část tabulky je nesmírně vyrovnaná, takže jsme ty body dnes potřebovali, tři jsou ideálním výsledkem. Dnes jsme hráli týmově, soupeře jsme v důležitých okamžicích přehráli. Důležitá byla výhra v třetím setu, ve kterém jsme hodně prohrávali, přesto jsme ho dokázali otočit. Takže dnes všem gratuluji a jsme moc vděční divákům za jejich podporu, protože byli dnes skvělí.“

Petr Brom (trenér VK Euro Sitex Příbram): „My jsme věděli, že nás čeká těžký zápas. Musím všechny kluky pochválit, protože jsme dnes prakticky zkazili jen první set. Potom už jsme hráli a zapojili se všichni hráči, bojovali. Zkrátka máme tři body a neříkám, že jsme to chtěli, ale doufali jsme, že se nám to dnes podaří.“

Marek Šulc (kapitán Aero Odolena voda): „Dnešní zápas se mi těžko hodnotí. Nepodali jsme dnes dobrý výkon, neměli jsme se moc na čem chytit, poslední set už vygradoval tak, že nám nešlo nic. Gratuluji soupeři ke třem bodům, my budeme muset opět začít pracovat a fungovat lépe, než tomu bylo tento týden.“

Marcin Kryś (trenér Aero Odolena Voda): „Gratulujeme družstvu z Příbrami, my jsme dnes zahráli moc špatně. Příbram hrála bojovně, domácí hráli svoji hru, a přestože jsme se snažili, tak se s takovým výkonem jen těžko dají vyhrávat zápasy.“

Popis utkání:

Utkání začalo velmi opatrně z obou stran, již na začátku utkání bylo k vidění poměrně hodně chyb na servisu. Zpočátku měla mírně navrch Odolka, ale když se dostal na servis podruhé domácí nahrávač Daniel Rosenbaum, předvedl dva skvělé servisy, díky kterým šli domácí do vedení a dostali se do lepší herní pohody. Nadějné vyhlídky domácích v prvním setu ale utnul skvěle servírující smečař soupeře Jan Svoboda, který znepříjemnil domácím přihrávku natolik, že nebyli schopni kvalitně útočit. Posléze měli domácí potíže se zpracováním servisů i dalších hostujících hráčů a nezachránila je ani skvělá série podání domácího kapitána Martina Böhma, díky jehož servisu domácí smazali pětibodovou ztrátu, ale na vítězství v prvním setu to již nestačilo. Hosté si uhráli důležitou bodovku a v prvním setu zvítězili 25:23.

Druhý set začal opět lépe pro hosty, ale domácí Příbram se brzy dotáhla. Na obou stranách byla již k vidění kvalitnější hra, hráči se trefovali do servisu a celkově se tolik nekazilo. Příbram si po několika zasloužených obranách v poli připsala pár zasloužených bodů a donutila tak hostujícího trenéra k vyčerpání prvního oddechového času a po úspěšném bloku domácích a nevynucené chybě na útoku hosté již za stavu 13:16 hosté vyčerpali i oddechový čas číslo dvě. Herní výpadek hostů i poté pokračoval a skóre bylo již 19:14 pro domácí. Tentokrát si již Příbram náskok pohlídala a srovnala krok s hosty – 1:1.

Do třetího setu nastoupilo Aero v obměněné sestavě, do základní šestky nastoupili hned tři jiní hráči než v předchozím setu a těm se dařilo. Domácí se nemohli chytit a při čtyřbodovém rozdílu tahal již za stavu 5:9 domácí trenér za záchrannou brzdu v podobě time-outu. Poté se hra na obou stranách relativně stabilizovala, ale hosté si drželi stále přibližně tříbodový náskok. Zápletka přišla při podání domácího blokaře Martina Šábrta, který kvalitním servisem trápil Odolku, která si v krátkém sledu šla dvakrát odpočinout. V koncovce se strhla neuvěřitelná mela, jednu z nejpohlednějších a nejdelších výměn zápasu dokázala Příbram přetavit v bod a rázem byla na koni. K vidění byla obrovská bitva, která za hlasité podpory domácího publika nakonec skončila šťastným koncem pro Příbram.

Čtvrtý set začal v dnešním utkání poprvé lépe pro Příbram. Od stavu 7:7 to bylo neuvěřitelné představení domácích, kteří hosty drtili. Veškerá snaha hostů byla marná, ne že by se vzdávali, to rozhodně ne, nicméně, čím více se snažili tlačit do míče, tím více chyb kupili a jejich hra se rozsypala jako dům z karet. Za stavu 20:11 pro domácí již málokdo věřil, že zápas skončí jinak než senzačním tříbodovým vítězstvím Příbrami, a kdo věřil, věřil marně. Příbram získala čtvrtý set poměrem 25:14 a nedarovala tak Odolce žádné body.

Autor: Štěpán Chvosta, foto Ing. Mgr. Michal Mezera

VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE – VOLEJBAL BRNO

Jihostroj se v poslední době dostal do parádní formy, kterou potvrdil také v zápase s Brnem. První set byl sice až do koncovky vyrovnaný, od druhého ale České Budějovice razantně zlepšily servis a opanovaly zbytek utkání. Díky bezpečnému náskoku mohly už v druhém setu poslat na hřiště i kompletní lavičku. Jihostroj zvítězil suverénně už ve třech setech.

VK Jihostroj České Budějovice – Volejbal Brno 3:0 (25:23, 25:18, 25:19)

Rozhodčí: Nedbálek A., Rychlík D.

Počet diváků: 845

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Giraudo, Licek, Ondrovič, van Schie, Stoilovič, Polák, libero Kovařík. Střídali: Michálek, Sedláček, Kriško, Šulista, Piskáček

Hosté: Kovalchuk, Drahoňovský, Bukáček, Zmrhal, Jirásek, Crins, libero Kop. Střídal: Janečka

Ohlasy po utkání:

Martin Kryštof (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): Škoda našeho servisu v prvním setu, ve kterém jsme hodně kazili. Od druhého setu jsme zápas plně kontrolovali a jsme rádi za tři body.“

Vojtěch Zach (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „Jsem rád, že se zápas od druhého setu vyvíjel příznivě, a mohli hrát kluci, kteří nejsou tolik vytížení. S Matiasem se tak mohli sehrát i hráči, kteří se s ním jinak při zápase na hřišti moc nepotkají. První set byl od nás trochu lehkovážný, je zkrátka znát, že play-off už klepe na dveře. Ještě se ale musíme soustředit na poslední dva zápasy základní části.“

David Janků (kapitán Volejbal Brno): V prvním setu to vypadalo, že zápas bude vyrovnaný, nepovedla se nám ale koncovka. Druhý a třetí set už byl pod nadvládou Českých Budějovic, které si šly suverénně pro tři body.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „My jsme drželi s Jihostrojem krok pouze v prvním setu. Od druhého začal být Jihostroj lepší na podání, a hlavně na útoku. Domácí zaslouženě vyhráli.“

Popis utkání:

Jihočeši byly jasným favoritem zápasu, v prvním setu bylo ale skóre dlouho vyrovnané. Domácí hráči začali vlažněji a chybovali na servisu. Brno táhl bývalý hráč Jihostroje Zmrhal, který z pozice univerzála zaměstnával českobudějovickou obranu. Set byl vyrovnaný až do samotné koncovky, kterou nakonec získali domácí – 25:23.

Od druhého setu domácí znatelně vylepšili servis, díky kterému se brzy dostali do bezpečného vedení. Trenér Jihostroje si dokonce mohl dovolit pustit do hřiště celou lavičku a ze zahajovací sestavy zůstával na palubovce pouze libero Kovařík. České Budějovice ovládly druhý set – 25:18.

Ve třetím dějství bylo jasné, že Brno se o obrat už nepokusí. Jihostroj se dostal do tempa a dál pokračoval v razantním servisu. Ve formě byl také střídající univerzál Kriško, se kterým si obrana Brna nevěděla rady. Zmrhal se snažil ještě průběh zápasu zdramatizovat, ale sám na to nestačil. Domácí ovládli i třetí sadu a celý zápas vyhráli 3:0.

Autor: Matěj Mayer, foto Dan Kubát

VK LVI PRAHA – VK DUKLA LIBEREC

Významnou psychickou vzpruhu získali pražští Lvi ve 24. kole UNIQA extraligy. Po něm už v tabulce nenajdou tým, který by neporazili. Posledním „do party“ byl lídr z Liberce. Za hodinu a půl bylo dohráno a velmi dobře zaplněná Unyp arena slavila výhru 3:0. Patronem zápasu byl volejbalista Jan Beneš. Spolumajitel Sauny Vltava dekoroval za MVP univerzála vítězů Caseyho Schoutena. „Podali jsme soustředěný a kolektivní výkon. Cenu by si zasloužil každý z nás,“ hodnotil duel i volbu expertů téměř dvoumetrový Kanaďan.

VK Lvi Praha – VK Dukla Liberec 3:0 (25:23, 25:17, 25:22)

Rozhodčí: Grabovský, Dmejchal

Počet diváků: 750

Sestavy (od zóny I):

Domácí: McCarthy, Schouten, Gabriel, Todua, Janouch, Čech, libero Moník. Střídali: Pliasetskyi, Kollátor, Vodička

Hosté: Krajčovič, Bryknar, Demar, Nikačevič, Gavenda, Gomez, libero Maar. Střídali: Veselý, Staněk, Pavlíček, Jemeljanovs, Ticháček, Hendrich

Ohlasy po utkání:

Jakub Janouch (kapitán VK Lvi Praha): „Děkuji fanouškům, našim i těm libereckým. Společně vytvořili parádní atmosféru. Z naší strany šlo vše hladce. Hráli jsme perfektně a podali jsme jednoznačně nejlepší domácí výkon. Kéž by se nám tak dařilo až do konce sezony.“

Juan Manuel Barrial (trenér VK Lvi Praha): „Od začátku do konce jsme hráli neuvěřitelně. Jsem hrdý na to, jakým způsobem se náš tým prezentoval.“

Lukáš Ticháček (kapitán VK Dukla Liberec): „Výborný zápas vyhrálo lepší mužstvo. Lvi si tři body vážně zasloužili a nezbývá mi nic jiného, než jim pogratulovat.“

Martin Demar (trenér VK Dukla Liberec): „Co mám hodnotit? Škoda koncovky prvního setu, která udala ráz zbytku utkání. Pokud bychom ji vyhráli, možná bychom získali nějaký bod. Klíčové bylo, že se nám nedařilo na servisu a na přihrávce. Ve třetí sadě jsme náš výkon stabilizovali, ale důležité balony jsme buď neuhráli nebo neubránili.“

Popis utkání:

Do vyrovnané koncovky dospěl první set duelu mezi Lvy a Duklou. V ní si domácí blokaři dvakrát počíhali na univerzála hostí Pavelse Jemeljanovse a Pražané se radovali z dílčího vedení – 25:23.

V druhé sadě Lvi lépe podávali. Díky sériím Schoutena, McCartyho či Gabriela si v polovině dějství vypracovali šestibodový náskok, který ještě navýšili – 25:17. 

Kdo čekal, že se Dukla zlomí, mýlil se. Severočeši ustáli počáteční tlak Pražanů a dokonce vedli 12:11. Závěr střetnutí ovšem patřil podání Lvů a skvělým útokům muže večera Caseyho  Schoutena – 25:22.

Autor: David Nejedlý, foto Ladislav Adámek

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018