22.8.2018

Dovolená hráčům extraligy skončila. Jak se týmy na příští sezonu připravují? 1. díl

„Konec prázdnin“ pro extraligové týmy nastal v průběhu začátku srpna, kdy se družstva v novém složení vrhly do přípravy na nadcházející ročník UNIQA extraligy 2018/2019. Trenéři nejprve hráčům naordinovali náročnou fyzickou přípravu, která bude pomalu přecházet v herní praxi. Až později se do týmů zapojí reprezentanti, kteří si plní své povinnosti u svých národních týmů. A co se nového událo u týmů Karlovarska, Kladna, Liberce, Českých Budějovic, Brna a Ostravy?

Mistrovské Karlovarsko začalo přípravu na Božím Daru. Vzhledem k jeho účasti v základní skupině Champions League se na přestupovém poli hodně činilo. Jako nahrávačská jednička přichází nizozemský reprezentant Daan van Haarlem, který již v minulosti českou extraligu okusil v dresu Kladna. Dalšími cizinci v sestavě budou americký univerzál Jalen Penrose a australský reprezentační blokař Trent O´Dea. Po několikaletém působení v rakouském Insbrucku se do Česka vrací blokař Marek Beer. Dalšími posilami je z Prahy příchozí blokař Vojtěch Patočka a nahrávač Matyáš Džavoronok, smeč posílí ostravský Lukáš Vašina.

Stříbrné Kladno (alias „kladenští Eagles“) se připravuje na Kladně, plánuje účast na turnaji v Příbrami, v Hradci Králové a na domácím turnaji „O pohár primátora města Kladna“. V půlce září se pak vydá na týden do Belgie a Francie, kde změří mimo jiné síly s belgickým týmem Lennik a švýcarskou Ženevou. Novým „dirigentem“ družstva bude nahrávač Filip Habr, který se vrací z Ruska. Cizineckou legii tvoří venezuelský univerzál Fabián Martínez, polský blokař Bartosz Cedzynski a srbský smečař Miloš Vemič. Z Příbrami přichází nahrávač Jan Hrdý, tým doplní mladíci Matěj Koloušek a Matyáš Jachnicki.

Bronzová Dukla Liberec zahájila přípravu tradičním přejezdem na kolech z Liberce do Harrachova, kde začala nabírat tréninkové dávky a odkud se na další fyzickou přípravu přesunula do Špindlerova Mlýna. Po odchodu dlouholeté nahrávačské jedničky Jakuba Janoucha angažovala na jeho post z Ostravy Mateusze Biernata, kterému bude krýt záda vlastní odchovanec Jiří Srb. Útočná síla přichází v podobě Petra Šulisty z Kladna a polského smečaře Bartocze Pietruczuka.

Jihostroj České Budějovice bude i nadále hrát ve své domovské hale. Příprava bude převážně probíhat v Českých Budějovicích a okolí (na Kleti, v Hluboké nad Vltavou). K „volejbalu“ se hráči dostanou až ke konci srpna. Kromě turnajů v Liberci a v Karlových Varech je ještě čekají přípravná utkání s Příbramí, Prahou a s rakouskými soupeři. Změny v týmu jsou minimální, o to kvalitnější. Přichází španělský reprezentační nahrávač Miguel Angel De Amo a australský reprezentant – smečař Max Staples.

Volejbal Brno je jako tajemný hrad v Karpatech. Dočkáme se nějakého velkého překvapení?

S novou dvojicí nahrávačů se představí Ostrava. Po dvou letech se z Karlovarska vrací ostravský odchovanec Jan Štefko a z Polska přichází Blažej Podlesny. Dalšími novými „plejery“ jsou reprezentační smečař Rakouska Anton Menner a americký univerzál Mitch Beal, který již působil v Evropě (Belgie, Švýcarsko). Tým dále doplní loňští junioři - libero Matouš Vancl, univerzál Jakub Dvořák a smečař Vojtěch Bauman. V přípravě jsou „naordinovány“ jak antukové, tak halové turnaje: Kojetín, Zwettl (Rakousko), Gliwice (Polsko), B. Biala (Polsko), Zlín Cup a Ostrava Cup.

 

Autor: Jiří Carba, foto VK Karlovarsko

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018