23.8.2018

Dovolená hráčům extraligy skončila. Jak se týmy na příští sezonu připravují? 2. díl

Další týmy se také pilně připravují na další roční UNIQA extraligy. Příbram, Ústí nad Labem, Fatra Zlín, Lvi Praha, Benátky nad Jizerou a Odolena Voda hlásí změny nejen na hráčských postech, ale u mnoha týmů i na „trenérských židlích“.  Ne všechny týmy jsou již v plné sestavě – i tady trenéři musí počkat až si reprezentanti splní své závazky u národních týmů.


Příbram se připravuje v domácím prostředí. V srpnu  proběhne převážně kondiční trénink - 3x pětidenní blok s dvoufázovým tréninkem, koncem měsíce se přesune více do haly a začne se věnovat  technice. V plánu jsou tři mezinárodní turnaje, a to v Příbrami, na Kladně a v Liberci. Novým „šéfem“ na hřišti bude ukrajinský nahrávač Dmytro Dolgopolov, výraznou posilou by měl být australský reprezentační blokař Beau Graham. Dále v příbramském dresu uvidíme polského univerzála Jaroslava Lecha, dalšího Poláka, smečaře Stanislawa Wawrzyňczyka, libera Martina Kopa z Prahy a juniory - nahrávače Adama Rosenbauma, blokaře Lukáše Trojanowicze a univerzály Iva Hulpacha a Jiřího Mikulenku.

Hráči Ústí nad Labem se připravují nově pod taktovkou Jakuba Salona, ústeckého odchovance, který má zkušenosti z ciziny a je i v realizačním týmu českého reprezentační družstva mužů. U kormidla nahradil Petra Broma, který přešel na pozici sportovního ředitele klubu. Družstvo již odehrálo turnaje v Dřevěnici a v Chlumci. Sice se nepodařilo udržet cizince, kteří nastupovali v uplynulém ročníku extraligy, ale jinak jádro týmu zůstává stejné. To doplní nově albánský smečař Koci Redi, brazislký smečař Dhyonathan Da Silva Willyan a kanadský blokař Marc Wilson. Vedení klubu ještě uvažuje o doplnění čtvrtého smečaře a druhého nahrávače. 

Fatra Zlín se připravuje převážně ve Zlíně vyjma několikadenního nabírání sil ve slovenském Mojtíně. Družstvo se bude sehrávat na několika turnajích (Luleč, Kojetín, Bojkovice, Staré Město, Nitra, Zlíln cup, Ostrava cup). V rámci „90 let volejbalu v Bojkovicích“ odehraje exhibiční utkání s Brnem. V týmu již neuvidíme P. Koláře a D Truonga, naopak novými posilami jsou A. Viceník a A. Kozák.

Lvi Praha (bývalé ČZU) „polykají“ své tréninkové dávky v Praze s výjezdy na tradiční turnaje (Dřevěnice, Chlumec, Hradec Králové…) a nějaká přátelská utkání. Prioritou klubu zůstává nadále práce s vlastními odchovanci. Aby se mládí trochu vyvážilo zkušenostmi, přichází člen širšího výběru reprezentace Nizozemska, blokař Mart van Werkhoven, exotický univerzál Gino Naarden ze Surinamu, který v Evropě působil ve Finsku a z Kladna nahrávač Ondřej Fortuník (mimo jiné taktéž zdejší odchovanec). Poslední zatím avizovanou posilou je slovenský talent, smečař Šimon Kozák.

Volejbalisty Benátek na Jizerou povede nově bývalý hráč Roman Zvolský. Příprava probíhá v domácím prostředí a již tradičně s účastí na turnajích v Dřevěnici a v Chlumci. Družstvo se bude moci opřít o zkušenosti venezuelského smečaře Andy Rojase. Dalším cizincem bude ukrajinský blokař Gryuk Aleksandr Mikhaylovich. Z Liberce pak na hostování na celou sezónu přichází stříbrný medailista z ME U20 nahrávač Ondřej Piskáček a další dva liberečtí hráči – univerzál Patrik Indra a libero Tomáš Kunc (ti zatím do konce ledna). Do přípravy naskočil i nymburský nahrávač Viktor Bergmann a junioři Martin Goerojo, Tomáš Veverka a z Mnichova Hradiště Matouš Kratochvíl.

Aero Odolena Voda se připravuje pod novým trenérem Jiřím Šillerem a již se zúčastnilo turnaje v Chlumci a v Kojetíně. Po dvou letech se vrací z Benátek nad Jizerou smečař Stanislav Vachoušek, další útočnou sílou je lotyšský reprezentant Tom Vanags a odchovanec Adam Shaker. Na post nahrávače přichází estonský reprezentant Robert Viiber, obranu na síti by měli vyztužit Američané Matthew Francis Walsh a Kevin Robert Gear. Další cizinec, ruský univerzál Aleksander Khripun, je zatím v Aeru na zkoušku s možností trvalého přestupu.

 

Autor: Jiří Carba, foto Aero Odolena Voda

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018