20.10.2022

Drama v kladenské hale musel rozhodnout až pátý set

V dohrávkách 7. kola UNIQA volejbalové extraligy mužů 2022/23 bylo ve vzduchu několik otazníků. Udrží Kladno svoji neporazitelnost? Spraví si Lvi reputaci po domácí prohře se Zlínem nebo dočká se Příbram prvního vítězství? Na Kladně byl zápas jako na houpačce, ale domácím se neporazitelnost nepodařilo udržet, i když začátek zápasu tomu nenasvědčoval. Pražští Lvi zlomili kladenské Orly až v tiebreaku. Také Příbram mění statistiky, když si z Beskyd veze velmi cenné první letošní vítězství. Ve Zlíně Ostrava domácím moc nevzdorovala a tak si neveze domů ani set. Brněnští borci začali v Ústí nad Labem dobře, ale zlomila je těsně prohraná koncovka třetího setu a vracejí se ze severu Čech s prázdnou.

KLADNO VOLEJBAL CZ - VK LVI PRAHA

Jsou to až pražští Lvi, kdo dokázal v letošní sezóně porazit Kladno volejbal cz. Výhru ovšem nedostali zadarmo, šlágr kola se rozhodoval až v pátém setu. V zápase excelovali oba univerzálové. Schouten přispěl k výhře svého týmu 24 body, Platačs pak pro Kladno uhrál, co se týče počtu bodů, celý jeden set.

Kladno volejbal cz – VK Lvi Praha 2:3 (25:21, 23:25, 23:25, 25:22, 11:15)

Rozhodčí: Buchar, Velinov

Počet diváků: 608

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Andersen, Platačs, Seppӓnen, Špulák, van Solkema, Grozer, libero Kunc. Střídali: Kraffer, Fortuník, Hýský

Hosté: Janouch, Smith, Todua, Schouten, Kriško, McCarthy, libera Moník, Šálek. Střídali: Čech, Krča, Kollátor, Pliasetskyi, Vodička, Černý

Ohlasy po utkání:

Jiří Kraffer (kapitán Kladno volejbal cz):Pro nás smolná porážka, první v této sezóně. Museli jsme už asi okusit jaké to je, ale chyběl kousek a mohli jsme slavit další vítězství. Je to velká škoda, ale nebudeme věšet hlavy. Podíváme se na video, poučíme se z toho.“

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): „V rozhodujících momentech jsme ztráceli důležité rozehry a Praha díky tomu měla lehčí vítězství. Škoda, že jsme neudrželi vítěznou sérii.“

Jakub Janouch (kapitán VK Lvi Praha):Byl to boj. Jako minulý rok, jako každý zápas, který se tu hraje, respektive každý zápas v extralize bude boj pro všechny týmy. Strašně cenné vítězství po nezdaru, co jsme měli v zápase se Zlínem a přál bych si, abychom s takovým nasazením hráli každý zápas.“

Juan Manuel Barrial (trenér VK Lvi Praha): Byl to velmi těžký zápas. To mě nepřekvapilo, kladenský tým a jeho výkony velmi respektujeme. Mají kvalitní servis a hrají sebevědomě, protože dodnes v lize ještě neprohráli, navíc poslední výhra proti Budějovicím byla jednoznačná. Přehnaný respekt byl cítit v prvním setu, v něm Kladno snadno vyhrálo. Ale před zápasem jsme si řekli, že budeme hrát trpělivě, a to se nám nakonec vyplatilo.“

Popis utkání:

Lvi dnes nastoupili v nejzkušenější možné sestavě. Při servisu univerzála Platačse šlo Kladno do vedení 3:0. Dále se skóre přelévalo ze strany na stranu, ale domácí si udržovali vypracovaný náskok.  V dresu Orlů vynikal zejména právě Platačs, když si připisoval body z útoku, bloku i podání. Za stavu 13:9 si lavička hostí vzala poprvé time-out. Kladenští útočníci byli vesměs neomylní, a tak bodový rozdíl rostl až na 19:14, kdy si argentinský kouč Barrial vzal svůj druhý oddechový čas. Pak ale Kriško a Schouten svými útoky zařídili, že se přeci jen Lvi začali domácím přibližovat na rozdíl dvou bodů. Koncovku si ale Orli i přes pár nevynucených chyb pohlídali.

Do druhého setu vstoupila Praha o poznání lépe. Táhl je zejména Casey Schouten, který našel očividně herní rytmus a bylo velmi těžké ho zastavit. Nenápadný, ale bezchybný výkon podával v kladenském dresu i Tim Grozer. Oba týmy spolehlivě ztrátovaly a čekalo se na koncovku. Milan Fortuník využil ověřeného dvoustřídání Fortuník-Hýský, trenér Barrial zase klasicky vyslal druhého nahrávače Pliasetskyiho na podání za blokaře Toduu. Byl to ale až univerzál Schouten, který svými esy donutil domácí lavičku vzít oddechový čas za stavu 19:21. I když Kladno ještě hosty dotáhlo na 23:23, dvěma útoky set pro Lvy vybojoval nakonec Smith.

Ve třetím setu se Praha stala dominantnějším týmem a udržovala si od začátku dvoubodové vedení. Vidět byl navrátilec do sestavy Luke Smith a celkově hrál pražský tým uvolněněji. Trenér Barrial také naplno pocítil, jak důležité je mít v týmu rozdílového Schoutena. Stejně set dospěl do koncovky, kdy ale od stavu 20:23 tahalo Kladno za kratší konec a zaslouženě prohrávalo 1:2. 

Čtvrtá sada se vrátila k scénáři ze začátku střetnutí. Orli vstoupili do klíčového setu s úplně jinou energií a vedeni útočně Platačsem a Grozerem kráčeli suverénně do tie-breaku. Dařilo se ovšem celému týmu, kdy se Andersen blýsknul jednoblokem a Špulák, jako vždy nahecovaný proti svému bývalému týmu, s van Solkemou na podání. Lvi více kazili, a tak se rozdíl vyšplhal až na 19:12. I přes finální korekci stavu bylo jasné, že solidně zaplněná kladenská hala uvidí pátý set.

V tie-breaku první výraznější rozdíl zařídil podávající Schouten, když dvěma esy pro Lvy zařídil náskok 4:6. Milan Fortuník hned reagoval oddechovým časem. Po něm bodoval Platačs z hlavního kůlu, ale následnou Grozerovou chybou na podání Praze dvoubodové vedení zůstalo. Po otočení stran Seppӓnenův blok a Platačsovo eso znamenalo vedení domácích 9:8. Útoky Smithe a blok Toduy však vrátily vedení na stranu Lvů, které navýšil esem reprezentační nahrávač Jakub Janouch. Útok výborně hrajícího Smithe a dvě kladenské nevynucené chyby zpečetily první prohru Orlů v této sezóně.  

Autor: Michaela Doležalová, foto Andrea Jarošíková

VSC FATRA ZLÍN - VK OSTRAVA

V dnešním utkání 7. kola UNIQA extraligy mužů hostili domácí hráči Fatry Zlín tradičního soupeře ze severu Moravy, tým VK Ostrava. Pro oba týmy byl zisk bodů velmi důležitý, proto se dalo předpokládat bojovné, a i nervózní utkání. Domácí borci byli po dlouhé odmlce v tomto střetu mírným favoritem a navíc chtěli potvrdit výborný výkon z minulého utkání v Praze. Hosté naopak chtěli odčinit smolnou domácí prohru z minulého kola a věřili v zisk nějakých bodů. Domácí nakonec potvrdili dobrou formu a zaslouženě berou všechny tři body za vítězství 3:0.

VSC Fatra Zlín - VK Ostrava 3:0 (25:22, 25:17, 25:22)

Rozhodčí: Vlastimil Kovář, Tomáš Kavala

Počet diváků: 357

Domácí: Pražák, Truong, Čeketa, Čechmánek, Římal, Kozak, libero Viceník. Střídali: Adamec, Toman

Hosté: Jarosinski, Muroň, Dvořák, Fořt, Polynski, Blazej, libero Vancl. Střídal: Vašíček

Ohlasy po utkání:

Duc Luan Truong (kapitán VSC Fatra Zlín): V dnešním utkání jsme soupeře jasně přehráli ve všech herních činnostech."

Přemysl Obdržálek (trenér VSC Fatra Zlín): „Dnes jsme soupeře přehráli ve všech herních činnostech a zaslouženě jsme zvítězili."

Dominik Fořt (kapitán VK Ostrava): „Od nás to nebyl dnes dobrý výkon. Dopouštěli jsme se mnoha nevynucených chyb."

 Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „Blahopřejeme soupeři k zaslouženému vítězství, které výborně dirigoval nahrávač Truong. Většinu utkání jsme tahali za kratší konec a přesto, že byly momenty, kdy to vypadalo, že můžeme být úspěšní, tak místo toho jsme čekali svojí pasívní hrou co udělá soupeř."

Popis utkání:

První set začali hosté lépe a ihned šli do vedení 0:2. Domácí snížili na 1:2 a na podání šel kapitán Truong. Nepříjemnou plachtou zvrátil průběh a za stavu 6:3 si hosté vzali první oddechový čas. V dalším průběhu si domácí udržovali dvou až tříbodový náskok až do stavu 18:14. Hráči Ostravy se však nevzdali a snížili na 18:17 a donutili domácího trenéra k prvnímu oddechovému času. V této části se hostům dařilo podání a šli do vedení (18:19), což se nelíbilo trenéru Obdržálkovi a ten sáhl k druhému oddechu. Do koncovky setu šly oba týmy za nerozhodného stavu 20:20. Samotnou koncovku zvládli hráči Fatry díky souhře Truong - Římal a vyhráli set 25:22.

Do druhého setu vstoupili domácí lépe a za stavu 5:2 již trenér hostů použil první oddech. Hosté zabojovali, snížili na rozdíl jednoho bodu. Pak opět vzali za otěže domácí a za stavu 16:11 vzal trenér Ostravy druhý oddechový čas. Koncovku zvládli i tentokrát lépe domácí volejbalisté a hned první setbol proměnil opět Římal útokem ze zóny II po lajně.

Třetí set byl ze začátku podobný prvnímu, domácí byli v mírném vedení do stavu 13:13. Po odskočení na 16:13 si vzali hosté první oddechový čas. V této fázi se dopouštěli hostující hráči velkého množství nevynucených chyb v útoku a tím pádem následoval ostravský druhý oddech (18:13). V koncovce si Fatra vypracovala tři mečboly a hned první proměnila zkaženým podáním hostujícího Dvořáka.

 Autor: Ivan Dostál

SKV ÚSTÍ NAD LABEM – VOLEJBAL BRNO

Začíná se hrát o pevnější pozice v tabulce. Zatímco domácí SKV se mohlo v případě vítězství bodově dotáhnout na hostující Brno, to naopak mohlo pomýšlet na bližší kontakt se špičkou extraligy. Kdo se nakonec radoval v ústecké hale?

SVK Ústí nad Labem – Volejbal Brno 3:1 (23:25, 25:17, 28:26, 25:20)

Rozhodčí: Petr Kvarda, Jan Krtička

Počet diváků: 550

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Srb, Lank, Bere, Sobirov, Suda, Baláž, libero Kořínek. Střídali: Fišer, Kopecký

Hosté: Janečka, Caio, Hrazdira, Bukáček, Kovalchuk, Drahoňovský, libero Kop. Střídali: Toman, Janků, Crins

Ohlasy po utkání:

Jiří Kořínek (kapitán SKV Ústí nad Labem): Z naší strany dobrý zápas. Musím pochválit kluky, že byli zodpovědný na servisu. Třetí a čtvrtý set byl pod naší taktovkou. První dva sety nás Brno zlobilo, ale vypořádali jsme se s tím a bereme tři body. Podle mě jsme dneska byli lepším týmem.“

Lubomír Vašina (trenér SKV Ústí nad Labem): „Máme obrovskou radost z první tříbodové výhry. A ještě navíc na domácí palubovce proti Brnu, které má kvalitní tým. Podařilo se nám oproti předchozím zápasům podržet podání v důležitých okamžicích. A určitě děkujeme domácím fanouškům, kteří nám v důležitých momentech byli výraznou oporou.“

David Janků (kapitán Volejbal Brno): „Gratuluju domácím. Byli odvážnější v útoku a my jsme vůbec nebyli důrazní. To rozhodlo.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Gratulace Ústí k zaslouženému vítězství. Bylo agresivnější na servisu a na útoku.“

Popis utkání:

Zápas začíná ve velkém stylu a domácí se ujímají vedení 3:0. Brno ale neháže flintu do žita a trpělivou hrou postupně srovnává na 12:12. Hosté z Brna se stabilizují na servisu a postupně si vypracují slibný náskok dvou až tří bodů a do koncovky si přináší lepší výchozí pozici. Ústí se ještě vzmůže na snížení na 23:24, ale po velké bojovnosti v poli domácího SKV nakonec set ukončuje pohotovou smečí hostující univerzál Caio.

Druhý set Brno nedokázalo pokračovat ve zlepšeném výkonu z konce prvního setu a Ústí si postupně buduje náskok. Hosté jim to ulehčují ne příliš dobrou formou na servisu a ani v útoku to není kdovíjaká hitparáda. Oproti tomu se rozehrává domácí univerzál Sobirov a Ústečtí se o něj v druhé sadě opírají na útoku. Konec setu si domácí už pohlídají, celou sadu ukončuje útokem blokař ve službách Ústí Baláž.

Třetí set je přetahovaná o každý bod. Dlouho se ani jeden z mančaftů nemůže trefit do servisu. Trpělivější jsou nakonec hosté a vedou již 16:13. I do koncovky jdou v lepší formě, ale sporné balony v jejich ve prospěch vyburcuje domácí SKV k hořečnému dotahování a doslova si vydupou koncovku. Suda v důležitých okamžicích blokuje, nejdřív odvrací konec setu a o chvíli později ho na stejné činnosti vyhrává. Na sety tak domácí SKV vyhrává 2:1 a raduje se minimálně z bodu.

Pozor spoiler. „Poslední“ sada je na začátku opět přetahovaná o každý bod. Brnu jde o hodně. Přeci jen sázková kancelář Chance, která je zároveň partnerem extraligových utkání, pasovala Brno do roli celkem jednoznačného favorita. Proti jsou ale domácí, kteří se kurzů nezalekli. Kanadská posila SKV Jackson Bere zvyšuje na 9:6 a hosté si berou první timeout. Důrazný fén na hostující lavičce nese své ovoce. Následně blokuje blokař Crins a snižuje na 9:11 z pohledu hostů a timeout si bere naopak domácí trenér. Ústí trpělivě vzdoruje a vede již 21:15. Na servis přichází hostující univerzál Caio a nechává domácí v problémech. Nedaří se ztrátovat a vše zachraňuje až souhra Srba z Balážem. Za stavu 23:20 se následně na servis staví domácí Suda. Bum! Dvě esa a konec zápasu! Domácí se radují ze tří bodů a hala na Klíši se chystá na tradiční oslavné chorály.

Autor: Marek Beer, foto Jana Zlámalová

BLACK VOLLEY BESKYDY – VK EURO SITEX PŘÍBRAM

Sedmé kolo svedlo dohromady Beskydy a Příbram a byl to pro oba týmy veledůležitý zápas. Kocouři nezačali sezónu nejlépe, když po prvních šesti kolech patřili k jednomu ze dvou týmů, které v letošní sezóně ještě neokusily chuť vítězství, což se po dnešku změnilo. Domácí Beskydy se naopak se svým mladým týmem perou se svými soupeři více než zdatně a dnes si jistě dělaly zálusk na více než jen jeden bod.

Black Volley Beskydy – VK Euro Sitex Příbram 2:3 (20:25, 25:23, 23:25, 25:20, 14:16)

Rozhodčí: Martin Možnár, Lukáš Spáčil

Počet diváků: 185

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Motyčka, Olmedo, Provazník, Benda, Guimaraes, Perry, libero Jelen. Střídali: Mišek, Komorowski, Danylov, Malík

Hosté: Trojanowicz, Rosenbaum, Böhm, Šábrt, Hulpach, Duarte, libero Peterka. Střídal: F. Ureš

Ohlasy po utkání:

Jakub Motyčka (kapitán Black Volley Beskydy): „Dneska hodně velká ztráta. Hodně nás to mrzí, protože jsme měli na dosah alespoň ty dva body, ale klobouk dolů před obranou Příbrami, protože jsme nebyli schopni položit balón na zem a to si myslím, že v konečném důsledku rozhodlo.“

Michal Provazník (trenér Black Volley Beskydy): „Dneska jsme bohužel neodehráli povedené utkání. Příbram byla v určitých fázích zápasu a hlavně v koncovkách odvážnější. Nám se díky Bendysově servisu podařilo jednu koncovku otočit, ale v ostatních jsme bohužel v té odvaze tahali za kratší konec. Takže gratulace Příbrami, my to považujeme za ztrátu.“

Martin Böhm (kapitán VK Euro Sitex Příbram): „Dneska to bylo o bojovnosti, obzvlášť v těch vypjatých koncovkách. Nemyslím si, že to byl úplně kvalitní sport z obou stran, bylo dost chyb a výkon byl nahoru dolů na obou stranách. Ale měli jsme možná trochu štěstí a možná jsme to dneska potřebovali a chtěli o malinko víc.“

Petr Brom (trenér VK Euro Sitex Příbram): „Chtěli jsme tady bodovat. Asi bude mrzet druhý set, protože v té chvíli jsme mohli získat ještě větší počet bodů, ale je to pro nás první vítězství, věděli jsme, že to tady nebude jednoduché. V sedmi, respektive v osmi lidech jsme se toho zhostili docela dobře. Jsem rád za ty body, protože máme těžké rozlosování a každý bod pro nás v první půlce je dobrý.“

Popis utkání:

První dva body zápasu si soupeři vzájemně darovali dotekem sítě. Beskydy si vzápětí spravily chuť dvěma úspěšnými bloky, ale to jen nakrátko, více ze hry pak měli v dalších výměnách hosté. Na to reaguje domácí trenér Provazník time outem, po kterém úspěšně útočí domácí Guimaraes středem sítě. Právě na útok středem a dobrou obranu se na začátku zápasu mohli domácí spoléhat, hra hostí se opírala o kvalitní pole a útok zejména Hulpacha, Böhma a Duarteho. Za nepříznivého stavu 14:19 Beskydy střídají nahrávače, do zápasu nastupuje Mišek. Změna pomohla, domácí snižují náskok, na což reaguje trenér hostí Brom oddechovým časem. Při Perryho podání se domácí sice nadále dotahují, ale Příbramští úspěšným blokem využívají hned svůj první setbol.

Příbram vítěznou sestavu z prvního setu nemění, Beskydy nastupují s Miškem na nahrávce a Danylovem na bloku. Až do stavu 13:13 měl set obdobný průběh jako první. Domácí trenér Provazník střídá univerzála Perryho a vzápětí bere oddechový čas. Podaří se mu nejen zastavit soupeřův nástup, ale přivádí svůj tým do dramatické koncovky, jejímž hrdinou se stává domácí smečař Benda. Ani dva oddechové časy Příbrami ho nevyvedly z konceptu. Svým skvělým servisem výrazně pomohl svému týmu k vyrovnání zápasu na 1:1.

Do třetího setu nastoupili lépe hosté, kteří hráli lépe jak v rozehře, tak na útoku. Daří se zejména Hulpachovi. Domácí trenér si bere první oddechový čas hned na začátku setu za stavu 0:4. Ten byl účinný, neboť po něm Beskydy srovnávají na 5:5. Set dále pokračuje jako na houpačce. Při podání Hulpacha Příbram opět uskakuje až o pět bodů a domácí opět mají co dotahovat, což se jim opět při Bendově podání daří. Do koncovky jde Příbram s dvoubodovým vedením, které na rozdíl od předchozího setu udržela a vítězí 25:23.

Poslední dva sety přinesly pohledný volejbal. Čtvrtý set byl od začátku nejvyrovnanější. Na obou stranách se bojovalo a nebyla nouze ani o vypjaté momenty. Při Motyčkově podání získávají Beskydy brejkový náskok, na který reaguje hostující trenér time outem. Po něm přichází krásná výměna s vytlučeným beskydským blokem na závěr. Vzápětí oplácí Komorowski stejnou mincí a vytlouká blok hostí. Po Rosenbaumově pokaženém servisu se domácí chytají šance a navyšují vedení. Za stavu 21:17 pro Black Volley si bere Příbram druhý oddechový čas, ale ani ten už nedokáže zastavit domácí tým, který vítězí a posouvá zápas směrem k tie-breaku.

Pro Beskydy letošní první tie-break začali lépe hosté. Po úspěšné ulívce Komorowského je však srovnáno na 2:2. Příbram opět otáčí a Böhm přidává eso. Strany se mění za stavu 8:5 pro hosty. Bojovné Beskydy při Bendově podání nejprve srovnávají na 11:11. posléze Motyčka úspěšně útočí a domácí vedou 12:11. Příbram si bere oddechový čas, po kterém je na útoku úspěšný Böhm. Drama v koncovce, ve které byla letos poprvé úspěšná Příbram, znamená dělbu bodů a zklamání domácích.

Autor: Alice Zemanová, foto Pavel Netolička

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018