15.4.2017

Dvě velké bitvy na úvod! K titulu mají blíže Budějovice, k bronzu mistrovský Liberec!

Úvodními zápasy dnes odstartovaly finálové boje o zlaté, resp. bronzové medaile. Na absolutní extraligový vrchol tuzemské volejbalové sezóny ročníku 2016/2017 mají blížeji České Budějovice, které v úvodním zápasu finále zvítězily po velkém boji na palubovce Kladna v tiebreaku 15:13. K bronzové medaili mají zase lépe nakročeno volejbalisté mistrovského Liberce, jenž zdolali Karlovarsko na jeho palubovce 3:2. Boje o konečné umístění pokračují již zítra, opět na Kladně (ŽIVĚ ČT SPORT) a Karlových Varech.

KLADNO VOLEJBAL CZ – VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE

Po sedmi letech se hrálo finále UNIQA extraligy mužů v Kladenské sportovní hale. Vítěz základní části a Českého poháru Kladno volejbal cz přivítal na své palubovce VK Jihostroj České Budějovice. Kladno v semifinále přehrálo Duklu Liberec 4:2 na zápasy, ve stejném poměru Jihostroj porazil Karlovarsko. Vyprodaná kladenská hala viděla parádní volejbalové drama, ve které hráči Kladno volejbal cz podlehli po pětisetové bitvě Jihostroji České Budějovice 2:3 a získali první bod.

č.: 187 dne: 15. 4. 2017 v hod.:18:00

Kladno volejbal cz – VK Jihostroj České Budějovice 2:3 (23:25, 24:26, 25:23, 25:23, 13:15)

Rozhodčí: Renčín K., Hudík M.

Počet diváků: 1.253

Stav série: 0:1

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Trojan, van Haarlem, Hietanen, Zajíček, Křesťan, Hýský, libero: Sparidans. Střídali: Dillien, Syrůček.

Hosté: Mach, Gevert, Kraffer, Sobotka, Habr, Michálek, libero: Kryštof. Střídali: Kuliha, Fila, Todua.

Vyjádření:

Domácí:

Adam Zajíček (kapitán Kladno volejbal cz): "Gratulace Budějovicům, byl to krásný 1. finálový zápas. Zítra je taky den, začíná se další zápas od 0:0. Díky fanouškům, kteří neodjeli na Velikonoce na chalupu a přišli nás podpořit."

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): "Nebyli jsme v hlavách dostatečně připraveni na finále. To byl největší rozdíl mezi námi a soupeřem, který to zvládl lépe."

Hosté:

Filip Habr (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): "První utkání finále bylo nervózní z obou stran. Myslím, že jsme ve 3. setu zaspali. Hietanen je z toho vytáhl skvělým servisem a vrátili se do hry. Tiebreak je vždycky trochu o štěstí a nám se to povedlo."

René Dvořák (trenér VK Jihostroj České Budějovice): "První 2. sety jsme hráli zodpovědně, tlačili jsme servisem. Pak nám servis odešel a Kladno srovnalo na 2:2. V 5. setu to bylo hlavně o nervech."

Popis utkání:

Jazzová zpěvačka Eva Emingerová-Dostálová, maminka našeho dvojnásobného medailisty z Ria a sama bývalá volejbalistka, zazpívala v úvodu českou hymnu a nabitá Městská sportovní hala se začala těšit na úvodní finálovou bitvu. Při prvním oddechovém čase měli domácí dvoubodový náskok. Podobná situace byla i při druhém timu. Jenže vzápětí hosté ze stavu 14:17 „utekli“ zásluhou servírujícího Michálka na rozdíl tří míčů 17:20. Středočeši ještě zdramatizovali koncovku, ale Michálek „zalívkou“ rozhodl o zisku prvního setu pro Jihočechy.

České Budějovice povzbuzené vítězstvím sice v úvodu druhého dějství prohrávali, ale při prvním technickém času vedli 6:8 znovu zásluhou výborně podávajícího Michálka. Hosté byli lepší nejen na servisu, ale i na smeči či na bloku a jejich náskok vzrostl na 9:14. Kladeňáci zásluhou van Haarlema dokázali snížit až na 17:19 a o chvíli později na 20:21 a zásluhou Křesťanova servisu Středočeši srovnali na 22:22. A začal boj o každý bod. Kladno setbol nevyužilo, naopak hostující Michálek byl úspěšnější a Jihostroj vedl 0:2 na sady.

V závěru předchozího setu vystřídal Syrůček v kladenské sestavě Trojana, ovšem jihočeský tým hrál i nadále výborně. Postupem doby si Gevert a spol. vybudovali až šestibodový náskok. Svěřenci Milana Fortuníka se však nechtěli lacino vzdát. Začali výrazné vedení hostujícího týmu stahovat a nakonec Dillien srovnal na 20.20. Plná hala hnala Kladno do dalších bodů a v koncovce šli domácí do náskoku dvou míčů. To bylo rozhodující i pro celou koncovku a domácí mohli nadále živit naději na úspěch.

Úspěch v podobě zisku sady pochopitelně Kladeňáky „nakopl“ a od prvních míčů začali dominovat. Ale hosté brzy kontrovali, a tak rozdíl při prvním timu byl jen dvoubodový. Ale stačilo pár chyb hostů a rázem Kladno vedlo 14:10, ale při druhém oddechovém času byl zase jen dvoubodový rozdíl. Jihostroj začal znovu „úřadovat“ a rázem byl nerozhodný stav 18:18. Hietanen navýšil kladenské naděje na 23:21. Křesťan nakonec rozhodl tvrdým útokem a vyrovnal na 2:2.

Závěrečný tie-break začali lépe Kladenští, kteří se dostali do vedení 6:3. Ale Michálek srovnal na 7:7 a začalo se znovu. Po technickém času se dostali do hry hráči Budějovic, kteří získali mírný náskok dvou míčů 8:10. Domácí srovnali, ale mág Gevert zase přiklonil misku vah na stranu Jihostroje. A hosté dotáhli utkání do úspěšného konce, když exkladenský Sobotka, který v dresu Kladna získal dva mistrovské tituly, zaznamenal při podání eso.

Autor: Radek Cába

VK ČEZ KARLOVARSKO – VK DUKLA LIBEREC

Prvním utkáním o bronzové medaile mezi VK ČEZ Karlovarsko a VK Dukla Liberec začíná v plné Karlovarské hale. Karlovarsko domácí prostředí nevyužívá a prohrává 2:3.

č.: 188  dne: 15.4.2017 v hod.:18:00

VK ČEZ Karlovarsko – VK Dukla Liberec 2:3 (20:25, 25:14, 25:18, 24:26, 11:15)

Rozhodčí: Činátl R. ,Rychlík D.

Počet diváků: 845

Stav série: 0:1

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Treial, Končál, Široký, Málek, Široký, Hudeček, Zmrhal, libero: Pfeffer. Střídali: Štefko, Sukuba, Netrval, Kriško.

Hosté: Správka, Staněk, Patucha, Galabov, Leikep, Janouch, libero: Kopáček. Střídali: Kriško, Kramar, Kunc.

Vyjádření:

Domácí:

Ondřej Hudeček (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): Těžce se mi hodnotí prohraný zápas, musíme se vyspat a zítra zabojovat.“

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Další řekněme zbytečně prohraný zápas v bojích o medaile. Kdy nás možná stál první set vítězství v zápase. Pak jsme se dobře zvedli, ale bohužel v rozhodujících chvílích, kdy máme ukázat, že jsme silný tým, tak to nedotáhneme a opět prohrajeme v koncovce. Musíme se připravit na zítřek, je nový den, nový zápas a doufám, že zítra do něj nastoupíme s větším entuziasmem a větší chutí po vítězství. “  

Hosté:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): „Dnes to byl zápas na houpačce, bylo to o servisu, o obraně a o větší vůli po vítězství. A kdo to měl ten vyhrál dnešní zápas. My jsme sem přijeli vyhrát jeden zápas, to se nám dnes povedlo a zítra se chceme porvat o další výhru.“

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Já si myslím, že to bylo bojovné utkání z obou stran. Furt se hraje o medaili a naštěstí nám vyšel začátek tiebreaku a to rozhodlo.“

Popis utkání:

Od prvního míče prvního setu je jasné, že obě družstva budou tlačit na servism jelikož tuto zbraň používají celou sezónu. Komu se bude dařit na servisu, bude mít zjednodušenou pozici při útoku na síti. Nejprve se Karlovarsko dostává na rozdíl dvou bodu po technické chybě nahrávače hostí Janoucha ( přešlap pod sítí ) 3:1 z pozice domácích. Ale následují tvrdé servisy Patuchy a Galabova a skóre se mění ve prospěch hostí. Do prvního TTO jde Liberec s náskokem dvou bodů 8:6. Karlovarsko stav srovnává na 9:9 po špatné přijmu plachtícího servisu od Končála, srovnává na útoku Málek. Ani toto srovnání nenastartovalo domácí k pozornější a přesnější hře. Hosté toho využívají a zvyšují až na 12:16, kdy jdeme do druhého TTO. Obě družstva získávají své ztráty, po špatné přijmu Hudečka, hosté získávají bod na 20:16 a trenér domácích žádá TO. Další TO domácích přichází za stavu 17:23 po nedorozumění v poli. Domácí ještě korigují stav v koncovce, ale Liberec set nepouští a vyhrává ho 25:20.

Druhý set Karlovarsko začíná podstatně lépe. První bod získává Hudeček blokem soupeřova útoku. Domácí hrají jak vyměnění. Za stavu 5:1 pro Karlovarsko žádá trenér hostí Nekola TO. Domácí nepolevují a do TTO jdeme za stavu 8:4 pro domácí. Hostující tým vytváří velké množství technických chyb, na které musí trenér Nekola reagovat druhým TO ( 12:5 ). Do druhého TTO jdeme po esu domácího Končála ( 16:7 ). Tento set se karlovarským fanouškům velmi líbí. Body přibývají hlavně na straně domácích. Hosté se snaží zastavit rozjeté Karlovarsko několikanásobným střídáním. To se hostům nedaří a tak Karlovarsko vyhrává set v poměru 25:14. 

Ve třetí set do stavu 3:3 si obě družstva dělí body rovnoměrně. Zažili jsme jednu velmi kuriózní  situaci, která se nestává každý den. Za stavu 1:2 z pohledu Karlovarska, se postavil na servis hostující Staněk. Nadhodil balón a nechal ho spadnout na palubovku jako v tenise. Což se samozřejmě dle pravidel nesmí. Od tohoto stavu se začíná opakovat scénář druhé setu. Hosté jsou nuceni zastavit hru TO za stavu 9:4, bod po TTO. Další TO přidávají za stavu 15:8 z pohledu domácích. Nic není platné řada střídání v týmu hostí. Druhý TTO je ve stavu 16:10 pro domácí. Karlovarsko v poklidné tempu dohrává tento set a vítězí 25:18.

Čtvrtý set nezačíná tak jasně pro domácí jako 2. a 3. Obě družstva vyhrávají svoji ztrátu až do stavu 6:7 z pohledu Karlovarska, kdy domácí Málek smečuje do autu a hosté získávají převahu dvou bodů. Domácí trenér Novák hru zastavuje za stavu 7:12 z jeho pohledu TO. Za stavu 10:13 Liberec směčuje do autu a začíná domácí jízda za srovnáním skóre. To se daří po řadě technických chyb Liberce ( většinou smeče do autu ) ve stavu 14:14. Hosté neskládají zbraně a přidávají následně dva body a jdeme do TTO. Domácí se snaží srovnat, což se daří až po bloku Sukuby a následného bodu Hudečka na smeči ( 18:18 ). Blíží se koncovka a hosté hrají na servisu velmi na riziko, což plodí řadu chyb. Karlovarsko za stavu 20:20 a chybě Liberce na útoku jde do vedení ( 21:20 ). Domácí Treial blokuje liberecký útok a jdeme do prvního set matchballu. Bohužel nabídnutou šanci Karlovarsko nevyužívá, jelikož  domácí posílají servis do autu. Následuje další chyba na útoku domácích a trenér Novák žádá TO. Ani toto nepomáhá a set končí smečí do bloku karlovarský Málek. Jdeme do 5. setu.   

Pátý nezačíná Karlovarsko dobře a proto musí trenér Novák zastavit hru TO za stavu 0:3 z pohledu Karlovarska. Následují dva body Karlovarska ( 2:3 ). Ovšem reakce Liberce je rychlá a jasná. Za stavu 2:6 z pohledu Karlovarska, trenér Novák žádá další TO. Bod předtím dostává kapitán Hudeček za nesportovní chování vůči soupeři. Do střídání stran jdeme za stavu 3:8 po esu Galabova. Karlovarsko se nadechuje po chybě Liberce na útoku a dvou následných bloků, jimž předcházel tvrdý servis Marka Zmrhala. Na 7:9 snižuje Henri Treial po útoku na středu. Za tohoto stavu Karlovarsko posiluje obranu za Málka přichází Široký. Bohužel blok se Karlovarsku nepovedl a střídáme zpět. Další snižování stavu zatím nepřichází a Liberec si uhrává svoje ztráty. Za stavu 9:11 obě družstva střídají ( Kriško ven, přichází Správka ) u domácích přichází Kriško a odchází Zmrhal. Další špatný příjem na straně Karlovarska a hostující Staněk má lehký úkol získat bod na bloku ( 9:13 ). Liberec smečuje za stavu 10:13 do autu. Karlovarsko 11:13. Další bod je pro potlučených blocích pro Liberec a jdeme do matchbalu. Liberec svoji šanci nepouští a Karlovarsko prohrává doma 11:15.

Autor: Tým Karlovarska

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018