23.2.2019

Kamarádi z Kladna se po mnoha letech potkali v dresu Benátek nad Jizerou

Je tomu už dlouhých 12 let, kdy se na Kladně rozešla nerozlučná dvojice Branislav „Braňo“ Skladaný a Jakub „Ryba“ Rybníček - slovenský nahrávač, který se svým univerzálem hrál na tu dobu neskutečně rychlý volejbal. Vybojovali spolu na Kladně titul mistrů ČR a odehráli nezapomenutelné finále s Duklou Liberec v roce 2005, kdy po zranění Fero Ogurčáka, Braňo dohrával finálovou sérii na smeči a Liberečtí si něj ani nesáhli. Po ukončení angažmá na Kladně se kluci rozešli po evropských soutěžích, aby se letos potkali v dresu Benátek nad Jizerou a pomohli jim k záchraně extraligy. Co je k tomu vedlo, nám oba vynikající volejbalisté řekli po domácím utkání s Ostravou v minulém kole.

Braňo, začnu u tebe. Říká se, že jsi již dva roky volejbal nehrál?

Braňo: Jo, jo to je pravda nehrál jsem asi dva roky, jenom jsem byl asi na dvou turnajích s dětmi. A je to vidět, centimetry nad sítí chybí….. (smích)

Kam tě po odchodu z Kladna odvál volejbalový vítr?

Braňo: Tak po odchodu z Kladna v roce 2009 jsem šel do Německa do Hachingu, kde jsme dvakrát vyhráli německý pohár a dvakrát byli druzí v bundeslize. Následně mě na tři roky zlákal Martin Demar do Nantes do Francie a nakonec poslední rok jsem hrál v Belgii v Maaseiku. Pak už byl čas vrátit se domů (lehký úsměv).

Když jste kývli Benátkám, věděli jste, že se tady potkáte nebo to byla shoda okolností a náhod?

Braňo: Věděli jsme to. Benátky mě oslovily již před sezónou, ale mám dobrou práci a nešlo to. Když zavolal Ryba, tak jsem to na 2-3 měsíce přijal. Je to paráda se s Kubou zase potkat na hřišti a je to asi naposledy, kdy si extraligu můžeme spolu zahrát.

Ryba: Jasně že věděli, to byla podmínka (smích). Zahrát si s Braněm je vždycky paráda, pořád mu to z těch prstů lítá parádně a má asi pravdu, že to po této sezóně definitivně skončíme.

Jste v Benátkách, které jsou na posledním místě extraligy. Vidíte ještě reálnou možnost vyhnout se baráži?

Braňo: Jasně, jsme od Zlína pět bodů, máme doma oslabené Brno, jedeme do Prahy - to je šest bodů. Ale jdeme zápas od zápasu a není čas nějak spekulovat co a jak, musíme začít vyhrávat.

Ryba: Musíme doufat, nic jiného nám nezbývá. Je to dané, jsme poslední a hůř už být nemůžeme. Jsme tady, abychom se pokusili vyhnout se baráži nebo ji uhrát, prostě pro Benátky zachránit extraligu.

Kdybyste šli do baráže, tak velmi pravděpodobně narazíte na extraligový kádr Brna. Jak na to koukáte s odstupem času?

Braňo: Vůbec baráž neřeším. Teď, jak jsi řekl, jsou do konce základní části ještě tři kola a matematika je jasná, musíme bodovat a přeskočit Zlín. A baráž? Je mi jedno jestli to je Brno, Beskydy, MFF nebo Bučovice. Úkol je jasný udržet v Benátkách extraligu!!!

Ryba: No, Brno sice posílilo „béčko“, ale oslabilo „áčko“. To nám hraje do karet, protože s nimi hrajeme ještě v základní části.

Ještě ke hře. Už jste spolu potrénovali? Už si to sedlo nebo to chce ještě trochu času?

Braňo: V pohodě, už máme za sebou jeden trénink….. (smích). V rukách to je, v hlavě to je, ale jednoduše jsme o 20 centimetrů níž, ale věřím, že to přijde a budeme to hrát rychle, jako za mlada (smích).

Ryba: Jasně, dlouho jsme se neviděli a trochu se ještě hledáme. Braňo má pravdu, když jsme byli mladší, šlo to samo, teď tomu ale zase můžeme pomoci zkušenostmi. Takže věřím, že to půjde a zadaří se.

Strávil jsem s kluky hodně času před 14 lety na Kladně a konstatuji, že se nezměnili. Oba, jak jsem na ně byl zvyklý, jsou usměvaví, ochotní, dělají srandičky jako za mlada. Je na nich vidět, že se na svoji společnou derniéru v české extralize těší a chtějí si tyto zápasy užít. Jak mě oba potvrdili, jsou to opravdu poslední zápasy, kdy tyto dva výjimečné volejbalisty můžeme vidět na našich palubovkách. Takže Rybo a Braňo, přeji hodně štěstí nejenom v zápasech s Benátkami, ale hlavně v další životě.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018