7.3.2020

Karlovarsko půjde do play-off z prvního místa po základní části UNIQA extraligy

Předposlední kolo UNIQA volejbalové extraligy mužů 2019/20 nám mohlo hodně napovědět, kdo postoupí přímo do čtvrtfinále letošního play-off a kdo se o účast v bojích o medaile bude muset ještě „prokousat“ předkolem. Mistr z Českých Budějovic hostil Duklu Liberec, musel nutně vyhrát za tři body a čekat, že Karlovarsko zaváhá v Ostravě. První úkol splnil a Duklu porazil 3:1, ale Karlovarsko si z Ostravy přivezlo tři body a o vítězi základní části je jasno. Kladno jelo do Zlína pro důležité body, které potřebovalo pro přímý postup do čtvrtfinále. Po prohraném prvním setu potvrdilo svoji vzrůstající formu, zvítězilo 3:1 a posunulo se na vysněné šesté místo tabulky. Do Příbrami zajížděla Odolena Voda a tady šlo hlavně o výhodnější postavení pro předkolo. Přestože Příbramští již vedli 2:0, zápas se musel rozhodnout až v pátém setu, kde šťastnější byli domácí a před posledním kolem „Odolku“ bodově dostihli. Do Prahy přijelo Brno hájit svoji třetí příčku, naopak Lvi potřebovali nutně bodovat, aby se na ně před posledním kolem nedotáhlo Kladno. Brněnským volejbalistům se sice zvítězit nepovedlo a v Praze prohráli 1:3, nicméně ke třetímu místu jim pomohl samotný Liberec, když si z Českých Budějovic neveze ani bod. Ale nejzajímavější zápas tohoto kola nás čeká v pondělí před TV kamerami. Do Ústí nad Labem zajíždí Beskydy a nepůjde o nic menšího než o přímý souboj dvou adeptů pro letošní baráž.

VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE – VK DUKLA LIBEREC

Přestávku zápasu okořenila připomínka 20. výročí 1. mistrovského titulu Českých Budějovic. V sezoně 1999/2020 porazily ve finále právě Duklu Liberec a zahájily úspěšnou éru budějovického volejbalu. Na palubovku byli pozváni členové „zlaté“ sestavy, kteří se dočkali velkého potlesku od naplněné Sportovní haly. Chyběli pouze manažer Karlovarska Ondřej Hudeček a trenér Milan Žák, který vše „pozoroval“ z volejbalového nebe.

č.: 124                        dne: 7. 3. 2020                       v hod.: 16:00

VK Jihostroj České Budějovice – VK Dukla Liberec 3:1 (25:22, 25:20, 24:26, 25:15)

Rozhodčí: Fink T., Činátl R.

Počet diváků: 1130

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Mach, Šotola, Zmrhal, Ondrovič, De Amo, Michálek, libero Kryštof. Střídali: Křesťan, Piskáček, Mechkarov

Hosté: Shafranovich, Holubec, Indra, Šulista, Veselý, Macías, libera Kopáček, Kunc. Střídali: Biernat, Štokr, Pietruczuk, Srb, Leikep

Vyjádření:

Domácí:

Radek Mach (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): Dneska to byl těžký zápas, máme za sebou náročný program. Teď si potřebujeme odpočinout a připravit se na play off. Jsem rád, že jsme to dneska zvládli za tři body.“

René Dvořák (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „Zápas byl od začátku zbytečně nervózní. Uklidnilo se to až ve druhém setu. Kromě koncovky třetího setu jsme Liberec celkem přehrávali. Podali jsme dobrý výkon v obraně.“

Hosté:

Jan Štokr (kapitán VK Dukla Liberec): Budějovice zase hrály dobře. My jsme zkoušeli točit se sestavou. Potřebujeme se na něčem chytit. My si moc nepomůžeme servisem, zatímco Budějovice ho využívají stabilně.“

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Gratuluji domácím ke koncentrovanému výkonu. My jsme na ně dnes nestačili.“

Popis utkání:

Atraktivní utkání 21. kola extraligy volejbalistů mezi Českými Budějovicemi a Libercem začalo od úvodních výměn zostra. Už za stavu 0:3 si bral oddechový čas domácí trenér, který vzápětí dostal odrozhodčích žlutou kartu. Jihostroj velmi rychle srovnal skóre, diváky zvedaly ze sedadel akrobatické zákroky v poli a dlouhé výměny. 18:17 vedli ještě hosté, Jihočeši zvládli koncovku lépe (25:22).

Druhý set se hrál podle českobudějovických not. De Amo rozděloval nahrávky na všechny strany a Jihostroj přidával body. Dukla sice prostřídala sestavu, cestu za vítězstvím Jihočechům už moc nezkomplikovala.

Třetí dějství bylo opět vyrovnané. Severočeši zpřesnili hru, Pietruczuk získal body při útoku z kůlu a do koncovky byl stav 20:20. Vydařené bloky zajistily Jihostroji vedení 23:21, ale Dukla šla do trháku, když zastavila útok Mechkarova. Druhý setbol Liberce po nepřesném příjmu proměnil Leikep a bitva jihu proti severu mohla pokračovat. 

Ve čtvrtém setu zůstal na liberecké straně nahrávač Biernat a smečař Pietruczuk, Jihočeši pokračovali v utkání v základní sestavě. Domácí si od začátku setu vypracovali náskok pěti bodů, když se prosazoval především výborný Šotola, dařilo se i Michálkovi a Machovi. Liberec nepokládal zbraně, trenér Nekola znovu povolal zkušeného Štokra, ale rozjeté domácí ani on nezastavil. Poslední slovo měl Marek Zmrhal, který prorazil tvrdou smečí liberecký blok a zápas ukončil.

Autor: Redakce VK Jihostroj Č.B., foto Dan Kubát

 

VSC FATRA ZLÍN - KLADNO VOLEJBAL CZ

V dnešním utkání předposledního kola extraligy mužů šlo oběma týmům o hodně. Hosté by si v případě zisku tří bodů posílili naději na konečné umístění do 6. místa a domácí hráči by v případě vítězství měli ještě teoretickou naději na vylepšení postavení v předkole play-off. Přání se vyplnilo hostům, kteří po boji získali tři body.

č.: 123                     dne: 7. 3. 2020                  v hod.: 17:00

VSC Fatra Zlín - Kladno volejbal cz 1:3 (26:24, 22:25, 20:25, 20:25)

Rozhodčí: L. Spáčil, M. Dmejchal

Počet diváků: 305

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Šulc, Vašíček, Čechmánek, Adamec, Motyčka, Varous, libero Viceník. Střídali: Lamri, Čech, Navláčil

Hosté: Palacios, van Haarlem, Staples, Zajíček, Okošanovič, Hýský, libero Moník. Střídali: Kuboš, Vemič

Vyjádření:

Domácí:

Michal Čechmánek (kapitán VSC Fatra Zlín): „Po prvním vyhraném setu na nás soupeř vytvořil tlak podáním, který jsme neustáli. Soupeř se adaptoval na naše prostředí v hale a zaslouženě vyhrál."

Přemysl Obdržálek (trenér VSC Fatra Zlín): „Soupeř byl lepší na servisu a celý zápas nás tlačil. Blahopřeji soupeři k vítězství."

Hosté:

Adam Zajíček (kapitán Kladno volejbal cz): „Vzhledem k tomu, že se nám ve Zlíně moc dobře nehraje, jsme rádi za tři body, i když domácí nám to příliš neusnadnili."

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): „Zlín vždycky na nás hraje výborně, což se potvrdilo i dnes, takže jsme šťastni za vítězství za tři body."

Popis utkání: 

Utkání začalo oboustranně opatrně a téměř bez chyb. Oba týmy bezpečně ztrátovaly až do koncovky. Pak domácí hráči přece jen chybovali a za stavu 18:20 si vzal trenér domácích první oddechový čas. Za stavu 20:22 domácí provedli klasické dvojstřídání, na palubovce se objevili Lamri a Čech. Domácí snížili na 22:23 a donutili hosty k prvnímu oddechu. Motyčka esem z podání vyrovnává na 23:23 a následně Čech získává pro domácí první setbol. Vzápětí Okošanovič srovnává na 24:24, poté však set ukončil útokem do autu, 26:24.

Druhý set začaly oba týmy beze změn a výrazně lépe pro hosty, kteří se rychle ujali vedení 0:4 a domácí si vzali první oddech. V dalším průběhu se domácí přece jen našli a postupně snižovali náskok a po esu Radima Šulce snížili na rozdíl jednoho bodu 10:11. Do koncovky šli hosté za stavu 17:20 a domácí si vzali druhý oddechový čas. Za stavu 19:21 hosté berou první oddechový čas a když na ukazateli svítí 21:23 dochází opět k dvojstřídání (Lamri a Čech). Domácím se podařilosnížit na 22:23 a hosté berou druhý oddech. Hostující Kladno si koncovku pohlídalo a vyrovnalo stav utkání na 1:1, (22:25).

I třetí set začali hosté lépe a od začátku si udržovali dvou až tříbodový náskok. Po chybách domácích utekli Kladenští na 10:15 a domácí reagovali prvním oddechovým časem. Hráči Fatry předváděli festival neúčinných a zkažených podání, takže není divu, že se hosté ujímají vedení 14:19 a nutí domácího trenéra vyčerpat oddechové časy v tomto setu. Po oddechu hráči Fatry snížili na 17:19 a hosté si vzali první oddech. Koncovku opět zvládlo hostující Kladno a po setu 20:25 se ujalo vedení 1:2 na sety.

Ve čtvrtém setu se nenechali domácí zaskočit a utkání bylo vyrovnané až do stavu 16:17. Pak hosté odskočili na 16:19, na což trenér Obdržálek reagoval oddechovým časem. Domácím se nedaří (16:21) a přichází druhý oddech. Fatra se ještě pokouší o zvrat a domácí trenér posílají na palubovku opět Lamriho a Čecha. První dva mečboly ještě domácí Zlín odvrátil a za stavu 19:24 si bere kladenský trenér první oddechový čas. Útokem do zámezí však již domácí Adamec ukončuje utkání.

Autor: Ivan Dostál

 

VK EURO SITEX PŘÍBRAM – AERO ODOLENA VODA

V předposledním kole základní části UNIQA extraligy se utkaly týmy Příbrami a Odoleny Vody. S největší pravděpodobností na sebe tyto dva týmy narazí i v předkole play off už za 10 dní, tak byl tento zápas důležitou přípravou a zároveň soubojem o to, kdo případně bude mít výhodu domácího prostředí v prvním zápase. Příbram dnes udolala soupeře 3:2 na sety, přestože v prvních čtyřech setech stále jen dotahovala.

č.: 126                     dne: 7. 3. 2020                            v hod.: 17:00 

VK Euro Sitex Příbram – Aero Odolena Voda 3:2 (25:21, 25:21, 23:25, 21:25, 15:8)

Rozhodčí: Grabovský Z., Pecháček L.

Počet diváků: 797

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Sysoev, Polák, Kriško, Suda, Safonov, Kupilík, libero Juračka. Střídali: Trojanowicz, Kuchař, Rosenbaum, Böhm, Hulpach

Hosté: Taylor, Hladík, Vanags, Gear, Viiber, Kraffer, libero Hadrava. Střídali: Holčík,Duncan, Vachoušek, Horák

Vyjádření:

Domácí:

Martin Böhm (kapitán VK Euro Sitex Příbram): „Bylo to vyrovnané utkání, pokud na Odolku narazíme v předkole play off, tak lze také očekávat vyrovnané zápasy. Dnes jsme celkem v důležitých chvílích zahráli dobře, podržel nás Kriško na podání a výborně hrál také Sysoev.“

Martin Kop (trenér VK Euro Sitex Příbram): „Dnes supr atmosféra, byla tu spousta fanoušků z Odolky i z Příbrami a byl to také vyrovnaný zápas. My jsme první dva sety vyhráli kvalitou servisu, měli jsme šanci dohrát i ten třetí, ale jak to chodí, postupně se to otočilo z 2:0 na 2:2, Odolka to nevzdala a hráli velmi dobře. To, co pak předvedl Bémík v závěru po dvou hodinách na lavičce, přišel a pomohl několika esami, před tím smekám. Pomohlo nám i střídání dalších hráčů ze střídačky a celkově to byl dobrý kolektivní výkon. Musíme se však z tohoto zápasu i poučit a rozhodně zlepšit příjem plachtícího servisu.“

Hosté:

Martin Hladík (kapitán Aero Odolena Voda): „Musím pogratulovat domácím k vítězství, ale myslím, že jsme odehráli dobrý zápas, diváky utkání muselo bavit. Pro nás je důležité, že jsme se vrátili do zápasu a po dvou prohraných setech jsme dokázali dva vyhrát. Získali jsme důležitý bod, který nám může dát výhodu domácího prostředí do předkola play off a jsem spokojený s naším výkonem. V Příbrami se nehraje nikdy lehce a za daných okolností je bod pro nás velmi cenný.“

Jiří Šiller (trenér Aero Odolena Voda): „Domácí dnes začali dobře, my jsme se postupně dotahovali, až se nám podařilo vyhrát třetí a čtvrtý set. Myslím, že domácí vyškrábli poslední zbytky sil v tie-breaku a dotáhli to do vítězného konce.“

Popis utkání:

Do prvního setu vstoupili mnohem lépe hosté a drželi si náskok. Nezaskočilo je ani burácející příbramské prostředí, kde však měli zastoupení i fanoušci a bubeníci z Odolky, takže vlastně většinu zápasu nebylo slyšet vlastního slova, jak se oba tábory předháněly v podporování svých týmů. Odolena Voda měla až do koncovky náskok dvou až tří bodů, o který však v koncovce přišla. Příbram totiž zapnula na vyšší level, stoprocentně se zkoncentrovala a domácí univerzál Kriško a smečař Sysoev uhráli několik bodovek v řadě, čímž otočili skóre z 20:21 na 25:21.

Druhý set byl prakticky stejný. Příbram začala prvních pár balonů nedůsledně a po zbytek setu dotahovala ztrátu, kterou pak v koncovce znovu zázračně domácí otočili. Bylo to 19:20, ale pak opět zaúřadovali domácí legionáři a vyhráli i druhý set.

Ve třetím setu se ze začátku opakoval opět stejný scénář, Odolka držela náskok a Příbram opět doufala v otočku na konci setu. Bylo by to ale až příliš krásné, kdyby to bylo tak jednoduché a třetí set se Příbrami po právu vymstil. Odolka držela servis, nekazila příliš mnoho míčů a za stavu 12:17 již domácí tým směřoval spíše do čtvrtého setu. Pomohli pak ještě střídající hráči a Odolka po dvou prohraných výměnách vzala time. Domácím svitla naděje, kterou však utnul skvěle hrající univerzál hostů Martin Hladík, a především díky jeho útokům získala Odolka třetí set v poměru 25:23.

Ve čtvrtém setu byli jasně lepší hosté, domácí vyrobili spoustu nepřesností, které vyústili v chyby a domácí trenér Martin Kop po polovině setu stáhnul hlavní opory ze hřiště k odpočinku a nabrání sil do pátého setu. Hosté si pak už vedení pohlídali a i přesto, že v koncovce měli znovu problém s přesností a se zakončením, jejich náskok už zkrátka nebylo možné stáhnout a čtvrtý set skončil 21:25.

Do tie-breaku Příbramští poslali opět původní sestavu, zatímco Odolka nechala vítěznou sestavu ze čtvrtého setu. Tento tah se domácímu trenérovi očividně vyplatil, protože jeho hráči naskočili do závěru zápasu ve velkém stylu a od začátku setu měli navrch. Zápas pak prakticky rozhodnul střídající kapitán Martin Böhm, který úřadoval na servisu a nasázel v závěru zápasu domácím pár esíček. Pátý set tak skončil 15:8 a vítězstvím 3:2 pro Příbram.

Autor: Štěpán Chvosta

 

VK OSTRAVA – VK ČEZ KARLOVARSKO

V pohledném a vzácně vyrovnaném zápase zvládlo favorizované Karlovarsko v Ostravě tři ze čtyř vypjatých koncovek. Žádný ze setů neskončil větším rozdílem než dvou bodů.

č.: 125                   dne: 7. 3. 2020                         v hod.: 17:00

VK Ostrava – VK ČEZ Karlovarsko 1:3 (25:27, 24:26, 25:23, 24:26)

Rozhodčí: Kovář V., Možnár M.

Počet diváků: 400

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Janků, Marcyniak, Dvořák, Ihnát, Sedláček, Podlesny, libero Sobczak. Střídal: Vancl

Hosté: Vašina, Patočka, Rejlek, Wiese, Wilson, Ticháček, libero Pfeffer. Střídali: Džavonorok, Baláž

Vyjádření:

Domácí:

David Janků (kapitán VK Ostrava): „Byl to vyrovnaný zápas. Ze čtyř naprosto vyrovnaných koncovek soupeř vyhrál tři. Je to škoda, protože jsme na nějaké body z tohoto zápasu měli, ale v těch koncovkách jsme nebyli tak důrazní a sebevědomí, jak bychom měli být.“

Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Byli jsme více než vyrovnaným soupeřem. Místy jsme byli i lepším týmem, ale v koncovkách nám vždy chyběly dva až tři body, abychom to uhráli. Po této porážce nemáme boj o 6. místo ve svých rukou a musíme čekat, jak budou hrát ostatní, ale i tak mám z utkání dobrý pocit. Za poslední měsíc jdeme herně nahoru a to je dobrá zpráva pro to, abychom zvládli předkolo a postoupili do play off.“

Hosté:

Filip Rejlek (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Pochválil bych náš tým, jakým způsobem zvládl koncovku prvního setu. Když jsme sadu vyhráli, tak to mělo vliv na další průběh zápasu. Byli jsme v ní koncentrovaní i za značně nepříznivého stavu. Uhráli jsme si tady první místo po základní části a to bylo naším cílem.“

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Jsem moc rád za vítězství, protože Ostrava hrála v domácím prostředí sebevědomě a naše dobré servisy odpřihrávala. My jsme sice udělali hodně technických chyb, ale bylo to tím, že jsme od středy po pohárovém zápase měli jen jeden trénink. Jsme první po základní části a to je velmi dobrá pozice do vyřazovacích bojů.“

Popis utkání:  

První dva body v zápase získává hostující Karlovarsko, když si dobrými bloky počíhá na útoky ostravského univerzála Dvořáka. Hosté hojně útočí z pozice pipe a Wiese upravuje na 3:5. Úspěšnou dohrávkou zvyšuje Rejlek na 3:6. Ostrava dobrou obranou na síti snižuje na 5:6. Vašina však vrací Karlovarsku náskok třech bodů (5:8). Oba týmy v úvodu zápasu skvěle brání na síti. Marcyniak snižuje bodovým blokem na 7:8 a Podlesny čistým esem srovnává. Po úspěšné dohrávce Ihnáta jde Ostrava poprvé v zápase do vedení (10:9). Po dalším bodovém bloku Marcyniaka si hosté berou oddechový čas (11:9). Karlovarský univerzál Rejlek ihned srovnává stav. Po bloku Dvořáka vede Ostrava 17:15. Úspěšný útok Ihnáta a domácí jdou do koncovky prvního setu s vedením 20:18. Kapitán Ostravy Janků boduje z dohrávky na 22:19. Za stavu 24:21 nedokáží domácí set dohrát do úspěšného konce. Karlovarsko postupně odvrátí čtyři setboly a samo druhý využívá ve vítězství v prvním setu 25:27.

Lepší vstup do druhého setu má domácí Ostrava a po přímém bodu z podání Dvořáka vede rychle 5:1. Vašina po dobré obraně svých spoluhráčů snižuje na 6:4. Po bodovém bloku Janků vede Ostrava 9:6. Druhá sada je plná zkažených podání z obou stran. Karlovarsko otáčí vývojem skóre po výborném podání Ticháčka na 11:12. Blok Wilsona znamená, že hosté získávají náskok dvou bodů (13:15). Ostravský univerzál Dvořák srovnává přímým bodem z podání na 18:18. Po zmatcích na příjmu ze strany domácích jde do koncovky druhého setu za vedení 19:21 Karlovarsko.  Ostrava ihned srovnává po skvělém podání Ihnáta. I v koncovce druhého setu má pevnější nervy Karlovarsko a při podání Rejlka využívá druhý setbol (24:26).

V úvodu třetího setu je z osmi odehraných bodů za stavu 4:4 šest zkažených podání obou týmů. Po bodovém bloku Sedláčka vede Ostrava 7:5. Důrazný Rejlek zase srovnává ihned na 7:7. Z dobrého podání Podlesneho těží Janků a Ostrava vede 12:10. I podruhé domácí rychle o náskok přicházejí, když Marcyniak pokazí zakončení v dlouhé rozehře. Polský blokař Ostravy si dobře počíná za koncovou čarou a Ostrava jde do vedení 16:14. Opět přichází velmi rychlá odpověď univerzála Karlovarska Rejlka (16:17). I když se snaží domácí tlačit podáním, Karlovarsko si jednobodové vedení hlídá (18:19). Až dohrávka Janků pošle domácí před koncovkou třetího setu o bod dopředu (21:20). Při podání Marcyniaka má Ostrava dva setboly (24:22). Na třetí pokus domácí koncovku zvládnou a po útoku Dvořáka vyhrávají třetí sadu 25:23.

V úvodu čtvrtého setu vede Karlovarsko po nevynucené chybě Dvořáka 1:3. Marcyniak srovnává přímým bodem z podání na 5:5. Při podání Wieseho dostává hosty do vedení 8:10 Rejlek. Po nevynucené chybě Vašiny je srovnáno na 11:11. I domácí chybují a při podání Ticháčka si Karlovarsko bere zpět dvoubodový náskok (11:13). Po bodovém bloku Baláže vedou hosté 12:15. Ostrava netlačí na podání a Karlovarsko si náskok třech bodů udrží i před koncovkou čtvrtého setu (17:20). K tomu Ticháček s pomocí pásky na síti boduje přímo z podání (17:21). Dvořák snižuje bodovým blokem na 19:21. Po zkaženém podání Marcyniaka má Karlovarsko blíže ke třem bodům (20:23). Ostrava se nevzdává a Sedláček snižuje blokem na 22:23. Karlovarsku přihraje dva mečboly Rejlek (22:24). Domácí při podání Ihnáta odvrátí oba mečboly, ale poslední dva body ze zápasu obstará blokař Karlovarska Wilson a hosté vítězí v poslední sadě zápasu 24:26.

Autor: Martin Němec

 

VK LVI PRAHA – VOLEJBAL BRNO

Dvě kola před koncem základní části extraligy stále není rozhodnuto. Všichni mají o co hrát. Brnu by se určitě líbilo potvrdit vítězstvím pozici na 3.místě před play off a naopak v případě vítězství Lvů, by si Pražané zajistili umístění do šestého místa a tedy přímý postup do play-off. V Brně Lvi prohráli 3:2 po boji, hlavně díky výborně podávajícím hráčům Brna. Jsme velmi zvědavi na dnešní konfrontaci.

č.: 121                         dne: 7. 3. 2020                       v hod.: 18 hodin

VK Lvi Praha - Volejbal Brno 3:1 (27:25, 22:25, 29:27, 25:22)

Rozhodčí: Marschner R., Velimov E., na čarách Gill., Hadrbolcová Š., delegát Němeček P.

Počet diváků:

Sestavy (od zóny I): 

Domácí: Král, Mihajlovič, Šulc, Krajčovič, Bartůněk, Tom D-P, libera Kovařík, Ježek. Střídali: Svoboda, Toman

Hosté: Římal, Licek, Pražák, Duc Truong, Hrazdira, Hukel, libero Lžičař. Střídali: August, Handlíř, Jakubec

Vyjádření:

Domácí:

Jiří Král (kapitán VK Lvi Praha): Věděli jsme, o co hrajeme. Důležitost zápasu se potvrdila i na hřišti. Brnu nešlo podání tak jak je zvyklé. Nám moc pomohl dobrý vstup do utkání. Dodal nám sebevědomí i potřebný klid. Ten byl rozhodující v důležitých a vyrovnaných momentech.“

Tomáš Pomr (trenér VK Lvi Praha): Zápas měl skvělou úroveň, přesně takové uvidíme v play-off. Nejsilnější zbraní Brna je servis. Bylo naším štěstím, že mu nefungoval tak, jak měl. Naše vítězství považuji za zasloužené. Přidám se ke kolegovi. Je škoda, že tak krásný sport pokazí tragický výkon rozhodčího.“

Hosté:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): Hrál se pěkný, dramatický a vyrovnaný zápas. Byli jsme horší na příjmu. Proti vysokému bloku Prahy jsme se poté těžko prosazovali. Ani do servisu jsme se netrefili tak, jak bychom chtěli. Škoda, že v každém utkání nefunguje video, nevznikaly by úplně zbytečné negativní emoce.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): Promarnili jsme první set. Měli jsme stanovenou taktiku, kterou jsme nedodrželi. Domácí se nastartovali, dokázali ubránit Římala. Od té doby byli Lvi o trochu lepší, nám se hra bortila. Utkání mělo kvalitu, divákům se muselo líbit. Ale neodpustím si poznámku: měli by ho pískat jiní rozhodčí.“

Popis utkání:

Od prvního okamžiku utkání to na palubovce jiskří. Je poznat, že se blíží play-off, oba týmy mají patřičné ambice a hlad po každém bodu je vidět v každé rozehře, stav 7:8. Hosté začínají používat svojí největší zbraň, servis, a jdou do vedení 12:16. Dnes to ale nebudou mít lehké, protože klíčový útočníci Matej Mihajlović a Tom D-P berou aktivitu do svých rukou a srovnávají na 20:21. V koncovce setu rozhoduje výborná obrana Jirky Krále a přispívá třemi bloky k vítězství v setu 27:25.

Tentokrát menší počet diváků, než je na Lužinách obvyklé, vidí volejbal na špičkové extraligové úrovni. Určitě není náhoda, že družstvo Brna je na třetím místě tabulky. Hosté tlačí na servisu, jak je jejich zvykem a bezchybně útočí. Vedou po celý set 3:8, 12:16. V tomto setu Brno tahá za delší konec a přesto, že hůře přihrává, tak v koncovce vede 19:21 a získává set v poměru 25:22 a srovnává na stav setu 1:1.

Od počátku třetího setu se ukazuje, že dnes nechtějí v žádném případě prohrát domácí diváci. Za stavu 7:3 vstupuje poprvé do hry hlavní rozhodčí a uděluje Lubošovi Bartůňkovi žlutou kartu za přílišnou aktivitu vůči soupeři. Tento vypjatý boj nabudí domácí fanoušky, kteří ženou své lví miláčky a domácí vedou 8:4, získávají herní převahu, stav 16:9 – zdá se, že je rozhodnuto. Přichází dramatická zápletka v několika nevynucených chybách domácích a hosté se dotahují na 21:18. V této fázi se hraje špičkový volejbal s dramatickými výměnami a patřičnou dávkou zdravých emocí na obou stranách. Bohužel přichází chyby rozhodčích, které mění zdravé emoce v nezdravé. Ty musí být dle pravidel potrestané. Domácí dostávají červenou kartu a stav se v koncovce setu srovnává - 23:22. V koncovce vítězí sport, diváci si užívají předváděnou hru na obou stranách. Šťastnější jsou domácí a vítězí v setu 29:27.

V začátku čtvrtého setu pokračuje karetní hra rozhodčího, tentokrát žlutá karta na straně soupeřů za stavu 0:0. Naštěstí oba týmy se soustředí na svojí hlavní činnost, a to je volejbal. Předvádí velmi divácky pohlednou hru s dramatickými výměnami. Lvi mají obrovskou vůli v dnešním zápase vyhrát. Po celý set jsou o krok napřed, 8:7, 16:14. Obě družstva výborně ztrátují, ale pro vývoj v setu se stává klíčové útok po obraně. V této činnosti jsou lepší domácí a vyhrávají v setu 25:22 a v celém utkání 3:1.

Autor: Miloš Kočka

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018