23.3.2023

Ke svému vyvrcholení směřuje i 1. liga mužů, na programu jsou semifinále

Příchodem jara se k svému finále blíží i naše druhá nejvyšší soutěž mužů. Na rozdíl od let minulých se do semifinále 1. ligy dostaly týmy, které nebyly na nejvyšších příčkách po základní části. Letošní semifinále již určí účastníka baráže o extraligu, protože Liberec ani Brno se ji účastnit nesmějí. Takže je jasné, že Ostravu vyzvou Dobřichovice nebo Velké Meziříčí.

Asi největším překvapením je postup Velkého Meziříčí přes jednoho aspiranta na účast v letošní baráži o účast v extralize, Sokola Bučovice. „Velmez“ je znám výchovou mládeže, ale postup do nejlepší čtyřky je dosavadním největším úspěchem jejich A týmu. „V našem šestiletém působení v 1. lize jsme byli nejlépe na 8. místě a vždy jsme byli v play off vyřazeni Bučovicemi,“ říká jeho trenér Petr Juda „Hrajeme pouze s našimi odchovanci, tedy hráči, kteří prošli alespoň v jednom roce naším dorostem. Ovšem většina hráčů prošla i žákovskou kategorií. Z „venku“ jsme doposud nikoho k nám do mužů nepřivedli.“ Velké Meziříčí přitom do play off proklouzlo až z desátého místa po základní části a muselo svést souboj s béčkem pražský Lvů v předkole play off 1. ligy. Ve čtvrtfinále překvapivě Sokolu Bučovice, který s přehledem základní část vyhrál, nedovolili hráči Velkého Meziříčí získat ani set.

Soupeřem jim bude další Sokol, a to Sokol Dobřichovice. Pravidelný účastník bojů o vítězství v 1. lize a tím i právem startu v baráži s posledním týmem UNIQA volejbalové extraligy, kterým je letos Ostrava. „S Dobřichovicemi jsme doposud nikdy nevyhráli, ale to s Bučovicemi téměř také nikdy. Teď jsme na vítězné vlně a hrajeme v pohodě. Takže stát se může všechno. Ovšem Dobřichovice bezesporu v této sérii favority jsou,“ glosuje Petr Juda.

Dobřichovice jsou jediným týmem z první čtyřky, kterému se podařilo přejít přes čtvrtfinále a to po dvou výhrách s pražským ČZU. Právě Středočeši by měli být favoritem tohoto duelu, ale „Velmez“ ukázal, že letos papírové předpoklady v 1. lize neplatí. Nad tím se pozastavil i trenér Velkého Meziříčí. „Play off je jiná soutěž, ale i tak je to dost velké překvapení. Vypadl 1. 2. a 4. celek, což se v poslední době ještě nestalo. Možná je to tím, že se hraje pouze na dva vítězné zápasy nebo také tím, že ta soutěž je hodně vyrovnaná.“

Druhou semifinálovou dvojící je Liberec B a VK Brno. Béčko Liberce se do play off dostalo z osmého místa po základní části a stejně jako Velké Meziříčí muselo projít předkolem. Zde si poradilo s plzeňskými vysokoškoláky. Ve čtvrtfinále celkem přesvědčivě přehrálo Blue Volley Ostrava a potvrdilo, že právě 1. liga je možností, kde mohou extraligová družstva „ohrávat“ své mladíky.

VK Brno je vlastně takovým béčkem extraligového Volejbalu Brno. Do play off postoupilo z pátého místa, to znamená, že již po základní části znalo svého soupeře do čtvrtfinále, jímž byl celek Hradce Králové. Ani zde duel nedospěl do třetích zápasů a po dvou výhrách je VK Brno v semifinále 1. ligy. Pikantností toho souboje je, že ani jeden z týmů se nemůže zúčastnit letošní baráže, protože se jedná o týmy, kterou jsou propojeny již se stávajícím účastníky UNIQA extraligy (Dukla Liberec, Volejbal Brno).

Program zápasů semifinále 1. ligy mužů:

pátek 24. března

  • 18:00 TJ Sokol Dobřichovice – TJ Spartak Velké Meziříčí
  • 19:30 VK Brno – VK Dukla Liberec B

sobota 25. března

  • 14:00 VK Dukla Liberec B – VK Brno
  • 18:00 TJ Spartak Velké Meziříčí – TJ Sokol Dobřichovice - stream ZDE

sobota 1. dubna

  • 17:00 TJ Sokol Dobřichovice – TJ Spartak Velké Meziříčí
  • 17:00 VK Brno – VK Dukla Liberec B

 

Semifinálová série se hraje na dvě vítězná utkání.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018