11.2.2017

Kladno potvrdilo svou suverenitu, Ostrava zdolala mistra, Brno zase Budějovice

Několik překvapivých výsledků se zrodilo v 19. kole extraligy mužů. Mistrovská Dukla Liberec se vrací z palubovky Ostravy bez bodu, stejně jako českobudějovický Jihostroj z jihomoravské metropole Brna, kde podlehl místnímu Volejbalu 1:3 na sety. Pozici favorita naopak poměrně hladce potvrdilo vedoucí Kladno, které uspělo na horké palubovce v Příbrami. Dařilo se i Karlovarsku, které porazilo doma Odolenou Vodu ve třech setech a odčinilo tak čtvrteční porážku z Liberce.

VK OSTRAVA, S.R.O. – VK DUKLA LIBEREC

Devatenácté kolo základní části v nejvyšší české volejbalové soutěži UNIQA extralize, ve kterém nastoupili proti sobě domácí VK Ostrava, s.r.o. a hosté Dukla Liberec bylo duelem velice zajímavým, zejména domácí chtěli oplatit Liberci prohru z úvodního kola. To se jim nakonec podařilo, získali tři body a pojistili si místo v boji o play off.

č.: 113 dne: 11.2.2017 v hod.: 17:00

VK Ostrava, s.r.o. – Dukla Liberec  3:1 (25:23, 25:19, 13:25, 25:23)

Rozhodčí: Kovář V., Nedbálek A., Spáčil L., Capáková K.

Počet diváků: 500

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Biernat, Janků, David, Šmídl, Šulista, Kittel, libera: Václavík, Lex. Střídali: Vašina, Šoltys, Balon.

Hosté: Janouch, Správka, Leikep, Kramár, Stolc, Staněk, libero: Kopáček. Střídali: Galabov, Veselý, Kriško, Patucha.

Vyjádření:

Domácí:

Matěj Šmídl (kapitán VK Ostrava, s.r.o.): „Jsem moc rád za tři body. Věděli jsme, že to nebude lehké utkání. Až na třetí set jsme udrželi koncentraci a zaslouženě Liberec přehráli. “

Zdeněk Šmejkal (trenér VK Ostrava, s.r.o.): „Pro nás těžké utkání, především po nevydařeném utkání na Kladně, ale jsem rád, že jsme se z toho otřepali a o 100% lepším výkonem, kdy jsme dodrželi vše, co jsme si dopředu připravili a dotáhli utkání do tříbodového vítězství. Za bojovnost bych chtěl pochválit celý tým.“

Hosté:

Aleš Správka (kapitán Dukly Liberec): „Dnešní utkání jsme prohráli na útoku.“

Michal Nekola (trenér Dukly Liberec): „Gratuluji domácím k vítězství. Dnes byli důraznější na servisu a v útoku.“

Popis utkání:

Liberec začal lépe, na začátku setu stále vedl. Ostravě se podařilo dotáhnout díky servisu a od stavu 16:16 se oba týmy přetahovaly o vedení v setu, vždy jen o jeden bod. Nakonec v dramatické koncovce se povedlo Ostravě utrhnout o dva body na 25:23.

Druhý set byl o vedení Ostravy od začátku do konce. Rozhodoval servis a dobré bloky Ostravy, která si udržovala odstup od Liberce o dva až tři body. Nakonec set skončil 25:19.

Třetí set po vedení 2:0 je z pohledu Ostravy již poněkolikáté kritický a od začátku prohrává 2:6, 6:11, i když se jí povedlo srovnat stav na 6:6. V útlumu byli po celou dobu a trenér Šmejkal vystřídal pomalu všechny hráče, kterým se ale nepodařilo nápor Liberce zastavit.

Čtvrtý set byl už naštěstí od začátku znovu vyrovnaný a Ostrava vede o bod či dva. Daří se jí navyšovat rozdíl až do stavu 21:15, ale Liberec zvolna dotahuje a za stavu 21:17 a 23:20 si trenér Šmejkal bere oddechové časy. Nakonec silou mocí se daří Ostravě dotáhnout utkání k vítěznému konci nejtěsnějším rozdílem 25:23.

Autor: Ing. Tomáš Zedník

VK PŘÍBRAM – KLADNO VOLEJBAL CZ

V devatenáctém kole volejbalové UNIQA extraligy se střetly týmy VK Příbram a Volejbal Kladno cz. Kladno přijelo s očekáváním nejvyšším – chtělo získat 3 body, naopak Příbram by před utkáním pravděpodobně byla ráda za každý bod. Utkání se od začátku odvíjelo podle představ Kladna, které výborně servírovalo a způsobovalo tak po celý zápas Příbrami velké potíže na přihrávce. Příbram nedokázala nic vymyslet a Kladno si odvezlo s sebou všechny body.

č.: 112, dne:  11. 2. 2017, v hod.: 17:00 

VK Příbram – Kladno volejbal cz 0:3 (15:25, 21:25, 18:25)

Rozhodčí: Renčín K., Záhorcová K.

Počet diváků: 847

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kuchař, Mikulenka, Palgut, Poikela, Shestak, Renovica, libero Juračka. Střídali: Kupilík, Rychecký, Suda, Mach.

Hosté: Hýský, Zajíček, Van Harlem, Hietanen, Trojan, Křesťan, libero Sparidans. Střídali: Dillien.

Vyjádření:

Domácí:

Filip Palgut (kapitán domácích): „Kladno hodně tlačilo na servisu, v prvních částech setů jsme se s nimi vždy tahali, ale potom se jim vždy podařilo odskočit sériemi tří až čtyř bodů, dostávali jsme přímé body z podání a s tím se pak těžko dá něco dělat. Soupeř měl také skvěle postavené vysoké bloky, proti kterým se nám dnes nedařilo hrát, když jsme hráli vysoké balóny, tak nás téměř vždy ubránili.“

Martin Kop (trenér domácích): „Kladno dnes bylo lepší, ve druhém i třetím setu jsme se snažili bojovat, ale pak tam byl vždy nějaký úlet. Hlavně nahrávač hostů Van Haarlem nás trápil se servisem, a když jsme měli konečně nějaké šance, například po nadraženém balonu, tak jsme si bodovku sami zkazili nebo jsme nečapli nadražený balon a v tom byl hlavní rozdíl. Oni vždy, když jsme zahráli dobrý side out, tak už to neřešili a počkali si na ty situace, které jim breakball přinesly. Určitě byl dnes soupeř lepší, ale supr atmosféra, za kterou divákům děkujeme a jdeme dál.“

Hosté:

Adam Zajíček (kapitán hostů):  „Dobře zvládnutý zápas, který opět doprovázela úžasná atmosféra, jsme rádi, že si odvážíme z příbramské půdy tři body. “

Milan Fortuník (trenér hostů): „V důležitých momentech jsme udrželi tlak na podání a domácí měli potíže s přihrávkou, vždy když jsme odskakovali, což byly ty nejdůležitější momenty zápasu.“

Popis utkání:

Do utkání vstoupili lépe hosté, kteří si od začátku vytvořili náskok, nepřekvapila je ani bouřlivá atmosféra a neohroženě kráčeli za ziskem prvního setu. Příbram proto zkoušela hrát více přes středové hráče, více než je obvyklé, ale i přes několik dobrých útoků Mikulenky už Příbram nedokázala se skóre nic udělat a Kladno získalo první sadu obrovským rozdílem 25:15.

Ve druhém setu začala Příbram o něco lépe, dokonce o prvním technickém timu vedla o jeden bod. Pak ale začal znovu tlačit kladenský válec a hosté začali opět odskakovat. Kladnu se dařil hlavně kvalitní servis, který působil domácím velké problémy, skvěle servírovali Van Haarlem a Křesťan, kteří si v zápase připsali pět resp. čtyři přímé body na servisu. Rozdíl ve skóre už nebyl tak propastný, přesto Kladno bralo i druhou sadu rozdílem čtyř bodů.

Do třetího setu nastoupila Příbram opět bojovně, dařilo se jí poměrně dobře ztrátovat a vytvořit si solidní tříbodový náskok, načež musel poprvé do utkání zasáhnout i kladenský trenér přezdívaný Forbes, aby si vzal oddechový čas a uklidnil svůj tým. To se mu podařilo, hosté se zklidnili a opět začali hrát svojí hru, na kterou Příbram neměla odpověď, v závěru hosté opět tlačili na servisu a domácí Příbram jednoznačně přehráli.

Autor: Štěpán Chvosta

SK VOLEJBAL ÚSTÍ NAD LABEM – VOLLEY TEAM ČZU PRAHA

Domácím vydržela herní kvalita pouze jeden set, kdy přehrávali Prahu ve všech činnostech. V ostatních setech se Ústí vrátilo k nadprodukci chyb a usnadnilo hostům obrat v utkání a zisk tří bodů.

č.: 111 dne: 11.2.2017 v hod.: 17:00 

SK Volejbal Ústí nad Labem - Volley Team ČZU Praha 1:3 (25:18, 19:25, 21:25, 20:25)

Rozhodčí: Němeček Petr, Velimov Emil

Počet diváků: 410

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Tibitanzl Martin, Hrdý Jan, Nadazdin Serdian, Vodvárka Jan, Böehm Samuel, Nesvačil Filip, libero: Kořínek Jiří. Střídali: Kohlmann Daniel, Ulč Jakub, Šulava Marek.

Hosté: Sobek Jakub, Šulc Marek, Patočka Vojtěch, Rybníček Jakub, Kuboš David, Hudák Martin, libera: Kop Martin, Pondělíček Martin. Střídali: Hykš Daniel, Kočka Martin, Záveský Michal.

Vyjádření:

Domácí:

Ulč Jakub (kapitán SK Volejbal Ústí nad Labem): „Mohli jsme brát body, ale ve čtvrtém setu jsme polevili a soupeři je odevzdali."

Přikryl Miroslav (asistent trenéra SK Volejbal Ústí nad Labem): „Po prvním vyhraném setu jsme nedokázali pokračovat v kvalitní a bezchybné hře. Tak velké množství chyb v naši hře nemůže vést k úspěchu.“

Hosté:

Záveský Michal (kapitán  Volley Team ČZU Praha) „Pro nás velmi důležité tři body, i když jsme nevstoupili do zápasu úplně šťastně. Pro některé to byl nejspíš infarktový zápas."

Malán Miroslav (trenér Volley Team ČZU Praha): „Chtěli jsme tří  body, máme je, ale volejbal plakal...“

Popis utkání:

První set domácí zatlačili plachtícím servisem, donutili hosty k chybám a bezchybnou hrou Nesvačila a Boehma v útoku nedali hostům šanci. Získávají celkem snadno vedení 1:0.

Ve druhém setu do stavu 17:17 nedokázal ani jeden tým odskočit do výraznějšího vedení a čekala se napínavá koncovka. Bohužel  pro domácí nevynucené chyby na podání,  v útoku a na příjmu umožnily hostům snadné vedení o čtyři body a koncovka už byla jasnou záležitostí pro Prahu.

Třetí set už byla znát mentální převaha hostů, kteří si začali věřit a trpělivou hrou čekali na chyby domácích. Ty přišly hlavně v útoku a tak Praha navyšovala postupně vedení až o pět bodů a konec setu zvládla bez problémů.

Domácím ještě svitla naděje na úpravu skóré ve čtvrtém setu, kdy vydřeli vedení 19:17. Na servis přichází hostující Kuboš a jeho tvrdý servis rozhoduje utkání. Domácí jej nedokáží pětkát přijmout, chybují v útoku a je po nadějích. Zklamaní domácí se mohou zlobit pouze na sebe. Praha nepředvedla žádný zázračný výkon, ale na chybující domácí to stačilo. Odvážejí si tři body a stále žijí v naději na postup do play-off.

Autor: Zdeněk Helvich

VK ČEZ KARLOVARSKO – AERO ODOLENA VODA

V dalším domácím utkání Uniqa volejbalové extraligy mužů postavil proti sobě v Hale pro míčové sporty v Karlových Varech družstvo VK ČEZ Karlovarsko a Aero Odolenou Vodu. Karlovarsko i Odolena Voda mají ještě v živé paměti nervy drásající zápas před TV, kdy Karlovarsko vyhrálo 3:2 a Odolena Voda nevyužila ve zkrácené hře 4x mečboly. Diváci pevně věří, že Karlovarsko využije domácí prostředí a zvítězí po nevydařeném zápase v Liberci. Karlovarsko nakonec získává 3 body za výhru 3:0.

č.: 114 dne: 11.2.2017 v hod.:18:00

VK ČEZ Karlovarsko – Aero Odolena Voda  3:0 (25:21, 25:15, 28:26)

Rozhodčí: Fink T. , Kostka M., Kindermanová L., Ulč P.

Počet diváků: 757

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Končál, Hudeček, Sukuba, Kriško, Zmrhal, Treial, libero Pfeffer. Střídali: Málek, Štefko, Netrval.

Hosté: Kotrch, Bartůněk, Hladík, Prešinský, Knight, Mikula, libero: Kotek.  Střídali: Holčík, Hadrava, Václavík.

Vyjádření:

Domácí:

Ondřej Hudeček (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): Spokojenost z výhry, tam jenom takový malý vykřičník, ve třetím setu jsme si mysleli, že to máme vyhrané, tak jsme si to trochu pro diváky zdramatizovali. “

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Spokojenost se třemi body, první dva sety jsme hráli co jsme chtěli, třetí set jsme naší lehkovážností nechali dojít až do koncovky, v které už jsme měli problémy, protože Odolena Voda ucítila šanci a začala hrát výborně, ale naštěstí jsme to zvládli ukončit ve třech setech.“

Hosté:

Radoslav Prešinský (kapitán Aero Odolena Voda): „Rozhodl servis domácích a náš příjem. To byl největší rozdíl. Karlovarsko moc nechybovalo. My jsme to neuměli přihrát a tím jsme útočili proti kompaktní obraně, to byl největší rozdíl.“

Jiří Vojík (trenér Aero Odolena Voda): „K herní situaci za stavu 22:23 (z pohledu Karlovarska) se nebudu vyjadřovat, já si myslím, že to byla chyba rozhodčího a to dost vážná a velká, protože to byl vyhrocený stav. Nicméně, historie se na to ptát asi nebude. Srovnali jsme se s kvalitním podáním a škoda třetího setu, že jsme si nezahráli ještě další set.“

Popis utkání:

První set začíná vzájemným uhrávání ztrát a bodů. Do prvního TTO jde Odolena Voda za stavu 8:7. Oba týmy tlačí na servis, díky tomu se hodně kazí právě při servisu. Stav se mění při druhém TTO, kdy Karlovarsko díky kvalitnímu bloku a útoku Hudečka vede 16:14. Vzápětí hosté srovnávají díky uhrané ztrátě a následné chybě na nahrávce karlovarského libera D. Pfeffera. Michal Kriško velmi chytře použil bloky a Karlovarsko znovu získává dva body. Trenér Vojík žádá TO. Následuje velmi tvrdé podání kapitána Hudečka, špatný příjem hostí a lahůdka pro blokaře Karlovarska Michala Sukubu. Stav 20:17. Stav se posunuje na 22:18 pro Karlovarsko a trenér Vojík žádá druhý TO. Odolena Voda snižuje na 22:19, ale blok H. Treiala se stav upravuje opět o 4 body na 23:19. Marek Zmrhal přidává bod a máme tu první setball. Stav 24:20. „Odolka“ snižuje na 24:21, ale následně kapitán Hudeček ukončuje set za stavu 25:21.

Začátek druhého setu Karlovarsko více tlačí na servis a díky následnému bloku Karlovarsko velmi brzy získává break bod. Stav 3:1 - špatný příjem „Odolky“, kdy nahrávač Bartůněk sáhne k soupeři a Karlovarsko vede 5:2. Následuje velmi přesné bloky karlovarských Michalů Sukuby a Kriška a stav máme 7:3 pro Karlovarsko. Do prvního TTO jdeme za stavu 8:4, kdy Michal Sukuba útočí středem. Za stavu 11:6 pro Karlovarsko žádá trenér „Odolky“ Vojík TO. Karlovarský Zmrhal po TO přidává bod esem a poté blok Treial - Končál a stav máme 13:6. Odolena Voda neskládá zbraně v nepříznivém stavu a blokem a útokem středem získávají 3 body (13:9). Karlovarsko přidává další 3 body, Odolena Voda jeden a do druhého TTO jdeme za stavu 16:10 pro Karlovarsko. Obě družstva přidávají po body a následuje tvrdý servis kapitána Hudečka a Karlovarsko získává další bod. Trenér Vojík žádá druhý TO. Stav 19:11. Odolena Voda přidává dva body a trenér Karlovarska na nic nečeká a žádá TO, po kterém na hřiště přichází místo Michala Sukuby Tomáš Netrval a okamžitě ze servisu přidává další bod Karlovarska. Stav 21:13. Obě družstva střídají. První set bal získává Karlovarsko díky bloku Treiala (24:15). Na servis přichází Marek Zmrhal a končí set esem. 25:15.

Karlovarsko ve třetím setu začíná ve velkém stylu a trenér Jiří Vojík musí žádat první TO za stavu 6:2. Hostům TO pomohl a přidávají dva body (eso Prešinský). Do prvního TTO jdeme za stavu 8:5 pro Karlovarsko. Karlovarsko je dnes velmi při chuti. Tvrdé servisy Marka Zmrhala a Ondry Hudečka jsou podpořeny kvalitními bloky Končála, Sukuby, Treiala i Kriška. Stav 13:10 se upravuje právě po podání Hudečka a bloku Kriška. Hosté snižují díky dobré mezi hře a smeči Knighta na 14:13. „Odolka" postavila vysoký blok na domácího Kriška, ale ten si poradil tvrdou smečí a bloky „vytlouká". Následují Michala Kriška servisy, s kterými mají hosté velké problémy. Po nich následují dva bloky Karlovarska (Končál, Kriško, Končál) a stav máme 17:13. „Odolka" nepřestává bojovat a snižuje na 18:17 a trenér Novák zastavuje hru TO. Po TO přichází střídání a posílení obrany. Odchází Marek Zmrhal a přichází Zdeněk Málek. Špatná rozehra Odolené Vody a snadný bod získává pro Karlovarsko Henri Treial. Karlovarsko si vybírá slabou chvilku a Odolena Voda jde do vedení poprvé ve třetím setu (19:20). Trenér Novák zastavuje hru druhým TO. Po něm kapitán Hudeček vytlouká bloky Odolene Vody (20:20), blok Karlovarska (21:20) a Jiří Vojík žádá TO. Za stavu 21:21 jde na servis nahrávač Bartůněk a po tvrdém servise má jednoduchou úlohu Prešinský. Stav 22:23 (z pohledu Karlovarska). Následuje přetlačovaná na síti a odpískaná technická chyba „Odolce" (přesah k soupeři) stav 23:23. Družstva jsou ve varu a každé získává svoji ztrátu. Stav 26:26. Karlovarsko získává bod 27:26 a na podání jde Henri Treial, který svoji „plachtou“ rozhazuje obranu a následuje blok Karlovarska. Tím končí set 28:26.

Autor: Za tým Karlovarska Jan Meruna

VOLEJBAL BRNO – VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE

Sobotní utkání v Brně avizovalo zajímavý souboj, protože domácí přivítali na své palubovce České Budějovice. Střet dvou týmů z první šestice extraligové tabulky nabídl dlouhé a divácky atraktivní výměny, které prokazovaly kvalitu obou družstev. Díky kvalitnímu servisu, se kterým se hosté na přihrávce trápili, však dokázali domácí dotáhnout zápas k tříbodovému vítězství.

č.: 109 dne: 11. 2. 2017 v hod.: 18:00

Volejbal Brno – VK Jihostroj České Budějovice 3:1 (25:15, 25:21, 21:25, 25:22)

Rozhodčí: Grabovský Z., Pecháček L.

Počet diváků: 530

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Licek, Mendoza, Perry, Hrazdira, Pražák, Haník, libero Muroň. Střídali: Handlíř, Klapal.

Hosté: Michálek, Mach, Hackworth, Fila, Touda, Habr libero Kryštof. Střídali: Červinka, Kraffer, Šotola.

Vyjádření:

Domácí:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbalu Brno): „Dnes se nám vyplatila práce, kterou jsme odvedli v týdnu na tréninku. Dobře jsme podávali i bránili a předvedli jsme kvalitní týmový výkon.“

Ondřej Marek (trenér Volejbalu Brno): „Chválím celé družstvo za kolektivní výkon. Dobře jsme podávali a dobře jsme bránili. Pro nás to jsou důležité body, ale musíme je potvrdit v dalším utkání.“

Hosté:

Filip Habr (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): „Dnes jsme prohráli hlavně kvůli útoku na ztrátu, jako každý venkovní zápas poslední dobou. To rozhodlo. A bez toho jsme neměli šanci vyhrát.“

René Dvořák (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „Nás dneska Brno drželo trochu servisem. Hůř jsme si přihráli a z toho pramenil náš horší útok. První dva sety nás trápil i vlastní servis, pak taky útok na ztrátu, i když vím, že s tím máme pořád obrovský problém.“

Popis utkání:

Již úvod celého utkání avizuje pro diváky zajímavou podívanou. Zápas Brna proti Českým Budějovicím zahajuje dlouhá a napínavá výměna. Domácím se daří servis, bod z podání si připisuje blokař Mendoza, který se prosazuje i v útoku. K dobrému servisu se přidává i brněnské účko Perry a Brno si vytváří tříbodový náskok. Celkově jsou k vidění zajímavé výměny a průběžný stav je 6:3. Podání Jihočechů míří až příliš často do zámezí, kdežto domácím se vydaří i několik es (Pražák). Brno průběžně vede 11:6. Na podání se však dostává smečař hostů Michálek a dotahuje na 11:10. To nutí trenéra Marka ke střídání a přichází smečař Handlíř. Zápas dále pokračuje dlouhými výměnami a Handlíř s Mendozou tlačí servisem hosty od sítě. Stav se dostává na 18:13. Hosté se pak perou i s podáním kapitána domácích. Hrazdira dostává družstvo Brna solidní šňůrou servisů k čím dál vyššímu náskoku a domácí mají první matchball už za stavu 24:15. Sada má poměrně rychlý průběh a brněnský Pražák ji zakončuje útokem středem (25:15).

Druhý set je z pohledu Brna trochu rozpačitý. Hosté se po nevydařené první sadě zvedli, oproti tomu Brno posílá míče z podání i útoku několikrát do autu. V obraně se ale Brňanům daří, což mladík Perry potvrzuje jednoblokem. Když se k servisu dostává Licek, nevydařený začátek setu se daří Brnu dorovnat (9:9). Dále přidává body ze servisu i Hrazdira a náskok je průběžně dvoubodový. Jihostroj se opět na přihrávce trápí, podání posílá do sítě a domácí odskakují na 18:13. Za stavu 21:14 si Jihočeši berou oddechový čas, ovšem to nezastaví útok domácích. K podání přichází Mach, což ještě hosty zvedne, ale v koncovce už si to domácí pohlídají a set končí stavem 25:21.

V dalším setu si už v úvodu vytvářejí hosté několikabodový náskok, který se jim daří držet. Licek přidává body ze servisu, ale Budějovice k dotažení skóre domácí nepouštějí. Brno není tak důrazné v útoku jako v předchozích dvou sadách. Přesto předvádí obě strany bojovou hru, Jihomoravané se dokáží vypořádat i s těžkým podáním Habra. Domácí však útočí do zámezí a kupí zbytečné chyby. Tak si Jihostroj pořád drží náskok asi tři body. Když se Brňanům podaří přihrát, ze středu se daří kolumbijskému blokaři Mendozovi. Koncovka setu se nese v duchu napínavých výměn, družstva se perou o každý bod. Ovšem náskok Budějovice drží až do konce a v této sadě vítězí (21:25).

Do čtvrtého setu vstupují s větším nasazením Brňané, kteří si připisují body z útoku i z bloku. Skóre je víceméně vyrovnané, ale nahoře jsou domácí. K vidění je kvalitní hra na obou stranách, která burcuje diváky k fandění. Perrymu se daří vytloukat bloky hostů a Brno odskočí na 12:9. Oproti tomu Jihostroji podání spíše nevychází. Díky podání Licka se stav dostává na 19:14, po kterém se ještě Budějovice však zvednou. V napínavé koncovce dochází k souboji blokařů na síti. Závěr setu však patří Brnu, které ho zakončuje efektním útokem (25:22).

Autor: Za kolektiv Volejbalu Brno Klára Kuníková

VK BENÁTKY NAD JIZEROU – VSC FATRA ZLÍN

Ve čtvrtek měly Benátky volno, protože utkání 18. kola odehrají až v pondělí v přímém přenosu na ČT Sport od 18:00 hodin s Brnem. To Zlín si hravě poradil bez ztráty setu s posledním cekem extraligy Ústím a dotáhl se na jediný bod od postupu do play off. Benátky ztrácejí bodů šest a mají zápas k dobru. Dnešní utkání by mělo napovědět, zda si Benátky zavřou dveře do play off, nebo ještě vykřesají teoretickou šanci opustit pásmo sestupu. Zlín pod vedením nejstaršího trenéra v extralize, NE věkem, ale ve funkci hlavního trenéra u jednoho družstva (15 let!) nakonec podlehl Benátkám 3:2. Utkání provázela nepříjemná zranění klíčových hráčů na obou stranách. Benátky přišli o blokaře Michala Koláčka, kterému se v posledních kolech velmi dařilo a hosté o nahrávače Petra Porubského.

č.: 110 dne: 11.2.2017 v hod.: 18:30

VK Benátky nad Jizerou - VSC Fatra Zlín 3:2 (25:17, 18:25, 25:23, 18:25, 16:14)

Rozhodčí: Jan Kubinec a Jakub Gall

Počet diváků: 315

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Dittrich, Bartoš, Moník, Koláček, Sergeev, Vachoušek, libero: Sadílek a Ticháček. Střídali: Němeček, Celerýn, Nesvačil, Malínek.

Hosté: Porubský, Kostoláni, Čechmánek, Kolář, Hupka, Navláčil, libero: Obdržálek. Střídali: Motyčka, Přikryl, Uchytil, Truong.

Vyjádření:

Domácí:

Pavel Bartoš (kapitán VK Benátky nad Jizerou): "My jsme určitě rádi, že jsme vyhráli v tiebreaku 3:2, pro nás velmi dobré dva body. I když ten zápas byl dnes jak na houpačce. Navíc tam byli dvě zranění, které toto utkání ovlivnily. Pro diváky to určitě bylo atraktivní zápas."

Vladimír Němeček (hrající trenér VK Benátky nad Jizerou): "Dneska škoda toho bodu, ale v těch dvou setech, co jsme prohráli, tak nám ujel Zlín už od začátku. Tam to bylo těžké, ale zvládli jsme koncovku tiebreaku."

Hosté:

Pavel Kolář (kapitán Fatra Zlín): "Hlavně mě mrzí zranění obou hráčů, na obou stranách. To je velmi nepříjemné. Tahali jsem se se soupeřem o každý míč, ale asi tam bylo i dost chyb z naší strany a prohráli jsme."

Roman Macek (trenér Fatra Zlín): "Bylo to vyrovnané utkání celou dobu, rozhodl pátý set, kdy byly nějaké naše chyby na protiútoku. Zápas byl poznamenaný zraněními na obou stranách."

Popis utkání:

V prvním setu hrály Benátky velice dobře a zaslouženě zvítězily. Již za stavu 7:5 zaznamenává Stanislav Vachoušek čisté eso. Hosté blokem srovnávají na 7:7 (Michal Čechmánek). Benátky se dvoubodového vedení vrací po bloku Michala Koláčka (9:7). Největší bodový újezd zaznamenali svěřenci hrajícího trenéra Vladimíra Němečka, který se dnes ujal vedení Benátek místo Pavla Třešňáka při podání Michala Koláčka. Jeho plachtivé podání nedovolilo hostům založit kvalitní útok a výsledkem byl velmi slušný bodový náskok k odchodu druhému TT první sady (16:10). Vedení již Benátky nepustily a když další útok hostů končí na dobře postaveném dvojbloku Benátek, máme tu první setbol utkání (24:14). Hosté bezchybnou hrou odvracejí tři setboly, ale potom kazí své podání (Michal Čechmánek) a domácí jsou ve vedení 1:0 na sety.

V úvodu druhého setu se Zlín ujímá vedení po bloku Michala Čechmánka 1:3, ale nikdo se neraduje. Michal Koláček dopadá na jednu nohu a koleno se mu prolamuje a dopadá s bolestivou grimasou na zem. Po chvilce je odnášen mimo hrací plochu a jeho místo rychle zaujímá Vojtěch Malínek a hra může pokračovat. Hosté hrají dál svoji hru, ale domácí zaskočení předešlou událostí, jen přihlížejí, jak přibývají body na straně Zlína (2:5, 3:8, 5:12). Až po oddechovém čase se podařilo Benátkám kosmeticky upravit nepříznivý vývoj druhé sady (8:13), ale potom přichází zranění na druhé straně. Při vybíraní těžkého míče se srážejí dva zlínští volejbalisté. Srážku nevydržel kotník slovenského nahrávače ve službách Zlína (Petr Porubský) a i on je odnášen spoluhráči s velkou bolestí ve tváři mimo hrací plochu. Po vystřídání nahrávačů se může opět pokračovat. Nyní hosté hrají úplně odevzdaně a během několika míčů je stav pouze o dva body při podání Milana Moníka (11:13). Až při podání Jakuba Motyčky se hostům podařilo získat rozhodující bodový náskok (12:15 – 12:20) a za chvilku máme setbol i na druhé straně za stavu 15:24 (eso Pavel Kolář).  Až třetí setbol hosté proměňují (Robert Hupka z hlavního kůlu vytloukl blok Benátek) a je vyrovnáno.

Ve třetím setu opět vládly Benátky, kteří si od stavu 3:1, po bloku Vojtěcha Malínka, udržují dvoubodové vedení bezchybnou hrou a pravidelným otáčením podání. Až po nevynucené chybě Zlína a přesné smeči Milana Moníka Benátky navyšují své vedení na 9:5. Po druhém tT se hostům podařilo Benátky bodově dostihnou zlepšenou hrou v poli a hlavně na síti úřadoval Pavel Kolář, kterého se nedařilo domácím zablokovat (18:17). Vyrovnaný stav nám vydržel až do úplné koncovky třetího setu. První setbol získávají Benátky dobře sehraným signálem středem (Pavel Bartoš – Aleš Dittrich). Hosté snižují na 24:23 a trenér hostí si nečekaně bere svůj oddechový čas. Po odpočinku jde na podání Robert Hubka a míč končí mimo hrací plochu a Benátky jsou ve vedení 2:1 na sety.

Další set byl pro změnu ve znamení Zlína. Pouze v úvodu domácí vedli 2:0, to zahrál míč na straně Benátek jednou rukou blokař Zlína (Vojtěch Navláčil). Ale potom již převzali iniciativu svěřenci zkušeného trenéra Romana Macka. Na bloku se překonává Michal Čechmánek (3:5) a když hlavní rozhodčí odpíská další nečisté hraní domácím, vede již Zlín o tři body (3:7). V druhé polovině setu se nedokázali domácí prosadit na útoku a výsledkem bylo velmi vysoké vedení hostí (11:17 – eso Jakub Motyčka). Získaný náskok si již hosté pohlídali a vyrovnávají na 2:2 a před námi je tiebreak.

Tiebreak začal lépe Zlín. Nahrávač Duc Luan Truong směřuje všechny nahrávky na svého diagonálního hráče (Pavel Kolář) a ten je dnes nechytatelný (1:3). Domácím se podařilo až za stavu 5:5 vyrovnat. Mohl za to dobře postavený blok Aleše Dittricha. A když konečně hosté chybují na útoku, dostávají se domácí volejbalisté do vedení (7:5 – útok do autu Pavel Kolář a Robert Hupka). Po výměně stran přichází zase řada přesných úderů ze zadní zóny kapitána Zlína (Pavel Kolář) a je vyrovnáno (8:8). Od tohoto stavu byl v benátecké hale k vidění velmi bezchybný volejbal z obou stran. Až za stavu 14:12 se podařilo Benátkám odskočit o dva body. Aleš Dittrich útočí hned z první, když hosté neudrželi na své polovině dělové podání Marka Nesvačila. Zlín odvrací dva mečboly a je vyrovnáno (14:14). Až v další mečbol se domácím za velké radosti obecenstva daří proměnit. Robert Hupka smečuje z hlavního kůlu, ale zde číhá dobře postavený blok benáteckého nahrávače a kapitána v jedné osobě (Pavel Bartoš) a je konec velmi dlouhého utkání. Po utkání v obozu táborech vládne zklamání ze ztráty svých hráčů.

Autor: Zdeněk Šolc

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018