6.1.2018

Kvalitní volejbal, skvělou diváckou kulisu přineslo 14. kolo UNIQA Extraligy mužů

14. kolo UNIQA volejbalové extraligy mužů 2017/18 nabídlo zajímavá utkání. Benátky nad Jizerou si po bojovném výkonu odvážejí vítězství ze Zlína. Favorizovaný Jihostroj zlepšenou hrou zejména na servisu poráží Ostravu. Mladíci z ČZU potrápili Kladno, kterému se příliš herně nedařilo a zvítězilo hlavně díky své větší zkušenosti. Hráči Ústí nad Labem, hnáni svými skvělými fanoušky, po kvalitním výkonu připisují další důležité vítězství, tentokrát nad Příbramí. Před rekordní návštěvou se odehrál šlágr kola Liberec - Karlovarsko. Hrál se volejbal, který se musel líbit. Z vítězství se radují hosté a nadále pokračují ve vítězné sérii. Utkání Aero Odolena Voda - Volejbal Brno bylo odloženo na 18. 2. 2018.

FATRA ZLÍN – VK BENÁTKY NAD JIZEROU

Nervózní a velmi vyrovnané utkání pro sebe zaslouženě urvali hosté, kteří byli bojovnější.

č.: 84    dne: 6. 1. 2018   v hod.: 17:00

Fatra Zlín – VK Benátky nad Jizerou  1:3 (36:38, 25:18, 19:25, 32:34)

Rozhodčí:  Kubinec, Kavala

Počet diváků: 420

Domácí: Navláčil, Barták, Vašíček, Čechmánek, Kolář, Motyčka, libero Bláha. Střídali: Kittel, Adamec

Hosté: Celerýn, Ticháček, Hudák, M.Nesvačil, F.Nesvačil, Rybníček, libero Sadílek. Střídali: Pietkiewicz, Vachoušek, Teubner

Vyjádření:

Domácí:

Pavel Kolář (kapitán Fatra Zlín): Jsme strašně zklamaní, po velmi dobrém výkonu v Ostravě doma opět kolaps.

Roman Macek (trenér Fatra Zlín): „Dva sety jsme zbytečně šli se soupeřem do koncovky, přestože jsme vedli, obě jsme pak ztratili a to bylo rozhodující."

Hosté:

Martin Ticháček (kapitán Benátky nad Jizerou):  „Začali jsme po cestě vlažně a rychle prohrávali. Postupně jsme se rozehráli a po bojovném výkonu slavíme za tři body. “

Pavel Třešňák (trenér Benátky nad Jizerou): „Vyrovnané  a hektické utkání , ve kterém jsme zvítězili a získali velmi důležité tři body. Rozhodla naše větší bojovnost a vůle po vítězství. "

Popis utkání:

Začátek prvního setu byl jednoznačnou záležitostí domácích hráčů 7:1 a první TT 8:2. Pak se hosté uklidnili a zlepšili přihrávku a  postupně snižovali náskok 8:11 a 11:11 a ujali se vedení 11:13.  Tento stav domácí probudil a znovu šli do vedení v druhém TT 16:13.  Do koncovky  se šlo za vyrovnaného stavu 19:19. První trhák se podařil domácím 23:21, hosté však srovnali a dramatickou koncovku uhráli 32:34.

Do druhého setu šli domácí jasně za ziskem. Po vyrovnaném začátku setu první TT 7:8, postupně navyšovali náskok, druhý TT 16:12. Do koncovky šli s náskokem sedmi bodů 20:13, 23:18 a 25:18.

Ve třetí setu byl boj o každý bod až do druhého TT 16:15. Pak hosté unikli 17:19, 19:22 a set vyhráli 19:25.

Ve čtvrtém setu měli domácí nůž na krku. Zpočátku se zdálo, že si vynutí pátý set. V prvním TT vedli 8:4, ve druhém 16:12. Hosté však bezchybnou a trpělivou hrou v obraně přiváděli domácí hráče k zoufalství. Postupně hru vyrovnali a v dramatické koncovce ukázali více volejbalosti a vyhráli 32:34 a tím celý zápas 1:3.

Autor: tým Zlína

VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE – VK OSTRAVA

Jihočeští volejbalisté přivítali v rámci 14. kola volejbalové UNIQA extraligy na své domácí palubovce celek  Ostravy.

č.: 83   dne: 6. 1. 2018   v hod.: 18:00 hod

VK Jihostroj Č. Budějovice  –  VK Ostrava  3:0 (25:12, 25:21, 25:15)

Rozhodčí: Buchar, Marchner

Počet diváků: 1 000

Sestavy:

Domácí: Kupilík, Křesťan, Ondrovič, Michálek, Fila, Mach, libero Kryštof. Střídali: Šotola, Palgut

Hosté: Šmídl, Vašina, Kotas, David, Janků, Biernat, libero Sobczak. Střídali: Bořuta, Nugent, Šoltys, Balon

Vyjádření:

Domácí:

René Dvořák (trenér Jihostroje): „Do zápasu jsme výborně vstoupili servisem, výborně podával Křesťan, takže první set nám vyšel díky servisu. Ve druhém setu Ostrava zlepšila příjem a my jsme museli vynaložit více úsilí, ale výborně jsme to zvládli. Výborně jsme bránili v poli.“

Filip Křesťan ( Jihostroj Č. Budějovice): „Jsem rád, že jsme si po těch prosincových zápasech trochu sedli a ten herní projev vylepšili.  Dnes bylo vidět, že všichni chceme vyhrát a ta naše hra vypadala úplně jinak než v prosinci.

Hosté:

Jan Václavík (trenér Ostravy): „Domácí hráli výborně na servisu a trochu nám to rozhodili. Jsme zvyklí na lepší příjem a dnes jsme udělali hodně chyb.“

Mateusz Biernat (kapitán Ostravy): „Dnes jsme se nedostali vůbec do zápasu, výsledek odpovídá umístění v tabulce, my jsme sedmí a Jihostroj druhý.  Dnes jsme nebojovali, neměli jsme to na kom postavit.

Popis utkání:

V první polovině úvodní sady se blýskl Filip Křesťan vynikajícím servisem, kde si připsal několik přímých bodů z podání (11:4). Ostrava vystřídala nahrávače, místo Biernata přišel Bořuta. Do druhého technického oddech. času vstupoval Jihostroj s velkým rozdílem ve skóre 16:8. Trojblok Fila, Ondrovič a Křesťan upravil vstup do koncovky na 20:11 a Ostrava se vrhla do střídání. Vyměnila Matěje Šmídla za Radka Šoltyse a po chvíli i Lukáše Vašinu za Christophera Nugenta, ale to už nebylo nic platné. První set vyhrál Jihostroj  velkým rozdílem 25:12.

Druhý set měl napínavější průběh, ale v polovině si Jihostroj vytvořil dostatečný náskok. Ostrava vystřídala Lukáše Vašinu za Jakuba Balona, a to už se psal stav 18:12. Výborně útočil Filip Křesťan, který posunul skóre na 19:12. Ostrava opět vystřídala nahrávače (Biernata za Bořuta) a Davida Janků nahradil Nugent. Za stavu 21:15 vzal kouč René Dvořák oddechový čas. V závěru setu ještě přišel na jihočeskou stranu Šotola s Palgutem místo Křesťana s Kupilíkem. Druhý set ukončil Radek Mach středem sítě.

Třetí set navazoval na dva předchozí a Jihostroj na domácí půdě nedopustil žádné překvapení. Ke konci setu přišel na místo Křesťana mladý Šotola.

Autor: Blanka Popelková

VOLLEYTEAM ČZU PRAHA – KLADNO VOLEJBAL CZ

K prvnímu zápasu v novém roce se sešli hráči ČZU Praha a Kladna. Středočeské derby mezi těmito týmy vyznívá alespoň papírově pro hráče Kladna i ze zdravotních důvodů hlavního nahrávače pražského týmu. ČZU ani v novém roce a v druhé polovině základní části nebude dávat kůži zadarmo a bude bojovat o každý bod.

č.: 79    dne: 6. 1. 2018   v hod.: 18:00

VolleyTeam ČZU Praha – Kladno volejbal cz 1:3 (20:25, 25:19, 24:26, 23:25)

Rozhodčí: Peloušek J., Kostka M.

Počet diváků: 512

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kuliha, Patočka, Kočka, Šulc, Krajčovič, Kuboš libero Kovařík, Kop. Střídali: Pavelka, Démar, Kuliha

Hosté: West, Trojan, Hýský, Šulista, Gromadowski, Sobotka libero Moník. Střídali: Blažek, Kozák

Vyjádření:

Domácí:

Matyáš Démar (kapitán VolleyTeam ČZU Praha): Dnes jsme měli bodovat. Rozhodla zkušenost soupeře na servisu.“

Miroslav Malán (trenér VolleyTeam ČZU Praha): „Odehráli jsme kvalitní zápas po době, kdy se nám příliš nedařilo. Bohužel jsem ale zklamaný z výsledku, protože si myslím, že jsme měli bodovat.“

Hosté:

Tomáš Hýský (kapitán Kladno volejbal cz): „Domácí hráli odvážně. Jsme rádi, že jsme získali tři body po předvedeném výkonu.“

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): „Jeli jsme sem pro tři body, cíl jsme splnili, ale s předvedenou hrou spokojený nejsem.“

Popis utkání:

Začátek utkání je velmi vyrovnaný a body se přelévají ze strany na stranu (7:8). Po prvním TT utíkají hosté na stav 10:7 a domácí trenér Malán si bere oddechový čas, který však nepřinesl kýžený efekt a hosté při druhém TT vedou 16:11. Vedení o pět bodů hosté udrželi i do koncovky setu a vyhráli první set 25:20.

Začátek druhého setu hostům absolutně nevyšel. Prohrávají 8:1 po krásné sérii podáních domácího Pavelky. Domácí dokonce zvýšili náskok na 11:3. Hosté se však nechtějí nechat zahanbit a stahují skóre 6:11. Hosté stáhli na pět bodů a to se drží celou střední část a domácí jdou do druhého TT za stavu 16:11. Domácí hrají ve druhém setu ve velké pohodě a vedou na Kladnem 24:16. Třetí setball domácí využívají a vyhrávají v setu 25:19.

Ani začátek třetího setu hostům nevychází, přesto do prvního TT stav otáčejí a vedou 8:5. Po úvodních pár bodech je to velká přestřelka na servisu. Ve střední části setu oba týmy kazí své servisy, a tak týmy získávají body zadarmo. I přes to vedou hosté o tři body 16:13. V koncovce setu už vedou hosté 21:17 a vypadá to, že budou opět těmi, kteří vyhrajou set. Dramatická koncovka třetího setu nastala ve chvíli, kdy se dostal na servis Kuboš a několika přímými body srovnal skóre a dokonce vytvořil první setball domácích, který záhy domácí zkaženým servisem ztrácejí. Hosté po výborných dvou servisech Gromadowského vyhrávají v setu 26:24.

Na začátku čtvrtého setu opět úřaduje na servisu domácí Pavelka, a tak vedou domácí 5:2. Na druhé straně úřaduje na podání Sobotka, který se tak přidává k bodujícím hráčům v dnešním zápase na servisu. Střední část setu se odehrává bod po bodu na každé straně a při druhém TT vedou hosté 16:15 a pravděpodobně nás čeká zajímavá koncovka. V závěru setu vedou hosté 23:22 a na podání jde Kuboš, který kazí servis a hosté mají první matchball utkání. Využívají hned ten druhý po zkaženém servisu Šulce. Hosté tak vyhrávají 25:23 a 3:1 na sety.

Autor: Mgr. Richard Dupal

SK VOLEJBAL ÚSTÍ NAD LABEM – VK EURO SITEX PŘÍBRAM

Větší bojovnost v poli a kvalitnější servis domácích vedl k zisku tří bodů. Příbram si dělala ambice na zisk bodů,  ale domácí  byli proti.  Minimum chyb v útoku a více bloků  pomohlo Ústí k vítězství.      

č.: 81    dne: 6. 1. 2018     v hod.: 17:00 

SK Volejbal Ústí nad Labem -  VK Euro Sitex Příbram 3:1 (23:25,25:20,25:20,25:22)

Rozhodčí: Němeček Petr, Velimov Emil

Počet diváků: 653

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Tibitanzl Martin, Bartůněk Luboš, Voth Christopher, Vodvárka Jan, Kramar Filip, Vanags Toms, libero Pondělíček Martin, Kořínek Jiří. Střídal: Průcha Richard 

Hosté:Böhm Martin, Pasier Travis, Ranovica Nikola, Pantič Dimitriev, Mikulenka Vladimír, Hrdý Jan, libero Juračka David. Střídali: Kust Ondřej, Kohlmann Daniel, Rychetský Adam, Kuchař Jindřích    

Vyjádření:

Domácí:

Kramár Filip (kapitán SK Volejbal Ústí nad Labem): „Výborný výkon celého týmu. Naši diváci vytvořili kotel, který nám pomáhal po celý zápas. Moc jim děkujem.“

Brom Petr (trenér SK Volejbal Ústí nad Labem): „Poděkování hráčům za kvalitní a soustředěný výkon. Bylo na každém vidět, že chtějí moc vyhrát. Druhé díky patří divákům za vynikající atmosféru.“

Hosté:

Böhm Martin (kapitán VK Euro Sitex Příbram): „Soupeř předvedl komplexní výkon a kvalitně servíroval. V důleřitých momentech se mohl opřít o universála Kramára, který rozhodl důležité momenty.“

Kop Martin  (trenér VK Euro Sitex Příbram  ): „Ústí bylo lepší na servisu.  Vedení v úvodu  každého setu,  o které se postaral Voth jsme obtížně stahovali, ale do koncovky jsme domácí až na první set  již nedostali. Přijeli jsme do Ústí vyhrát, ale domácí předvedli kvalitní výkon, na který jsme dnes nestačili.“

Popis utkání

Hodně vyrovnaný průběh prvního setu. Minimum chyb na obou stranách přivede družstva do vyrovnané koncovky 23:23, kdy domácí vyprodukují v nejméně vhodnou chvíli dvě nevynucené chyby útok do autu, nedorozumění nahravač - universál a Příbram bez velkého přičinění  získává set 23:25.

Vstup  domácích do druhého setu naznačil scénář dalšího vývoje utkání. Velice rychle jde Ústí do vedení 5:2 a to díky kvalitnímu servisu, pokračuje v bezchybné hře, jde postupně do vedení 13:7 a před koncovkou má pohodový náskok pěti bodů. Závěr setu zvládá tentokrát bez zbytečných chyb a vítězí  bez dramatu 25:20.

Další dva sety mají hodně podobný začátek. Vždy Voth na servisu  rozhodí příjem Příbrami. Esa a míče zdarma, které domácí promění v body, dají domácím náskok, který se hostům nepodaří  do koncovky vyrovnat. Ústí tak třetí set bez komplikací získává opět 25:20.

Čtvrtý set je  jako přes kopírák, stejný začátek, stejný průběh, stejná snaha Příbrami o vyrovnání skóre, ale opět bez výsledku. Vybočí pouze červená karta pro domácího trenéra za stavu 5:1 za protesty, ale domácí to nerozhodí a diváky vyhecuje. Ústí má „tah na bránu“, nedělá chyby v sériích, nadále kvalitně servíruje a v koncovce  blokem ukončí utkání.

 Autor: Mgr. Přikryl Miroslav

 

VK DUKLA LIBEREC – VK ČEZ KARLOVARSKO

V prvním letošním utkání na domácí palubovce přivítala Dukla Liberec soupeře ze silné čtyřky. Pod Ještěd dorazil velmi kvalitní tým z Karlových Varů. Volejbalisté Dukly přesto patřili v dnešním utkání k jasným favoritům. Na Karlovarsko vždy zahrát uměli a ze čtrnácti společných extraligových utkání prohráli pouze jednou v sedmém kole loňského ročníku, kdy se Dukla potýkala s marodkou. Dnes proti sobě nastoupila družstva v pomalu kompletních sestavách (chyběl domácí Tomáš Kriško - kotník, hostující Zdeněk Málek - záda) a předváděla po celé utkání velmi kvalitní volejbal s pěknými výměnami. Nakonec hráči liberecké Dukly nedokázali navázat na vítězství z Karlových Varů a po neuvěřitelně dramatickém vývoji utkání prohráli 2:3 na sety.

 č.: 80    dne: 6. 1. 2018    v hod.: 18:00

VK Dukla Liberec – VK ČEZ Karlovarsko 2:3 (25:22, 21:25, 24:26, 25:21, 7:15)

Rozhodčí: René Činátl a Jaromír Kořenek

Počet diváků: 1 500

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Janouch, Správka, Leikep, Štokr, Galabov, Holubec, libero Kopáček, Srb. Střídali: Staněk, Kunc

Hosté: Široký, Ropret, Hudeček, Treial, Kriško, Zmrhal, libero Pfeffer. Střídali: Prešinský, Rejlek

Vyjádření:

Domácí:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): „Dnes to byla střelnice na servisu. My jsme v koncovkách neustáli příjem a Karlovarsko mělo štěstí, že do toho bouchli a nám to spadlo přesně na lajnu nebo jsme to odpálili. Takže v těchto setech nás přehráli a zaslouženě vyhráli.“

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): Myslím si, že diváci viděli fantastický zápas. Dnes rozhodl lepší servis Karlovarska.“

Hosté:

Ondřej Hudeček (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): Myslím si, že byla suprová atmosféra. Opravdu jsem byl překvapený, kolik dnes přišlo lidí. Myslím si, že se zápas musel líbit. Samozřejmě jsem rád, že jsme zde na horké půdě vyhráli.“

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko ): Rozhodl servis. Nás držel Filip Rejlek, který nám po jeho příchodu na hřiště moc pomohl. Mě trochu mrzí, že jsme ztratili hlavu, co se týká volejbalu samotného. Ale jak říkám, ono není lehké hrát s Libercem, protože má nespornou kvalitu. Byla to taková trochu přestřelka, takže volejbalu dnes moc nebylo. Ale jinak, super zápas.“

Popis utkání:

Úvod utkání naznačil, jak těžké a napínavé utkání čeká dnes oba aktéry. Naprosto vyrovnaný stav až do samotné koncovky prvního dějství s řadou dlouhých výměn se musel naprosto zaplněné liberecké hale líbit. Ještě za stavu 17:19 ( po esu Gregora Ropreta) hosté vedli nejtěsnějším rozdílem. Po přímém bodu z podání Dukly (Aleš Správka) je za stavu 19:19 vyrovnáno. V koncovce první sady se na útoku a podání vyznamenává domácí univerzál a Dukla zvyšuje svůj náskok (23:21). I poslední míč patří domácímu univerzálovi (Jan Štokr), který ze zadní zóny ukončuje první sadu a Dukla se ujímá vedení 1:0 na sety.

Druhý set začali daleko lépe hosté. Mohlo za to velmi tvrdé a hlavně přesně umístěné podání Filipa Rejlka, který do druhého setu vystřídal Michala Kriška. Jeho dva přímé body v řadě posílají Karlovarsko do čtyřbodového vedení (6:10). Z vedení se ale hosté neradovali dlouho. Jan Galabov tvrdě podává a na jednom postavení se rychle dostává zase Dukla do vedení (12:10). To je ale poslední vedení Dukly v druhé sadě. Hlavní rozhodčí se dnes rozhodl, že nebude pískat nečisté hraní a hostům dost v těchto fázích povoluje, to se nelíbí domácím a hlavně publiku, které v liberecké hale vytváří doslova hokejovou atmosféru. Domácím to ale nepomáhá. Hosté využívají situace a začínají Dukle bodově odskakovat (13:13, 17:19, 18:22) a s přehledem získávají druhou sadu a je vyrovnáno.

Po změně stran se domácí vracejí ke své hře, která je drží ve vedení extraligy. Tvrdé podání a kvalitní blok. Výsledkem je dílčí vedení 10:7. Hosté při podání svého kapitána Ondřeje Hudečka vyrovnávají (14:14) a při dalším úspěšném vystoupení Filipa Rejlka na podání se ujímají vedení (16:17). Na dvoubodové vedení se hostům podařilo dostat blokem, ale domácí volejbalisté se nevzdávají. Dva bloky v samotné koncovce posílají Duklu do vedení (22:22 – blok Jan Galabov, 23:22 blok Aleš Holubec). Set se ale Dukle do konce dotáhnout nepodařilo. Po vyrovnání na 24:24 přichází na podání karlovarský diagonální smečař a je rozhodnuto, Karlovarsko získává třetí sadu a ujímá se vedená 1:2 na sety.

Po vyrovnaném začátku čtvrté sady se hostům podařilo před odchodem k prvnímu TT odskočit o dva body (6:8 – eso Marek Zmrhal), ale po vyrovnání (9:9 jan Galabov z pipe) začíná mít Dukla jasně navrch. Může za to i často zkažené podání Karlovarska a několik nevynucených chyb na útoku. Při podání Honzy Štokra se podařilo Dukle blokem a útokem několikrát bodovat, za stavu 17:12 se svěřenci Michala Nekoly radují z pětibodového náskoku. Velmi slušný bodový náskok ale domácím nevydržel dlouho. Hosté se zlepšili v poli a chycené míče dokázali proměnit v body a za stavu 20:18 jsou zpět ve hře. Při podání Aleše Správky se daří Dukle vrátit svůj bodový náskok (23:18) a s velkým náskokem míří do koncovky čtvrté sady a během dvou postavení je vyrovnáno 2:2 na sety.

Tie-break vyšel na jedničku Karlovarsku. Pootočení sestavy o tři posty posílá na první podání hostů dnes neomylného Filipa Rejlka. Po dalším esu Filipa (8 es v utkání) hosté v tie-breaku vedou 0:4 a Dukla začíná tahat za kratší konec. Za stavu 3:8 tu máme střídání stran, po kterém svěřenci Jiřího Nováka přidávají další dva body po nevynucených chybách domácích na útoku. Náskok sedmi bodů je pro domácí propastný, přesto se nevzdávají a při podání Honzy Štokra ještě snižují na rozdíl čtyř bodů (6:10). Bohužel po time hostů přichází opět trochu menší herní útlum domácích na útoku. Poslední bod patří kapitánovi Karlovarska, který esem ukončuje velmi pěkné utkání, které se muselo nejvyšší letošní návštěvě líbit.

Autor: Zdeněk ŠOLC

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018