28.3.2024

Letošní Velikonoce budou ve znamení startu semifinále ČEZ extraligy mužů

Naše nejvyšší soutěž ČEZ volejbalová extraliga mužů 2023/24 se pomalu blíží svému vrcholu. Na Velký pátek je na programu první semifinále letošního ročníku ČEZ extraligy, Lvů Praha s překvapením dosavadního play-off, Příbramí. A hned v sobotu nás čeká utkání druhé semifinálové dvojice, Kladna a Českých Budějovic.

Semifinále ČEZ extraligy odstartuje duel mezi domácími Lvy a Příbramí. Tato série má jasného favorita, i když jak z minulosti víme, jsou to před začátkem pouze papírové předpoklady. Nicméně loňský mistr a vítěz letošní základní části ukazuje, že s obhajobou titulu to myslí vážně. I tito dva soupeři to měli ve vzájemných zápasech základní části „fifty fifty“. Příbramští Kocouři překvapivě v 6. kole „dobili“ UNYP Arenu, aby naopak Lvi v odvetě zvítězili v Příbrami. Oba tyto zápasy rozhodovaly až páté sety, takže je vidět, že Příbram na Lvy „umí“. Pražané disponují absolutně vyrovnanou lavičkou a hlavně v zápasech CEV Champions League ukázali, že mohou hrát vyrovnaně s evropskou špičkou. Hlavní jejich útočnou silou by měl být Schouten a z neskutečné výšky smečující Estrada. Nicméně důležitý bude i výkon, ve všech postaveních vyrovnaného, „dělníka“ Madsena. Pokud Pražané ustojí příbramský servis, tak útočná síla by měla být na jejich straně. Příbramští naopak pod vedením trenéra Vašiny spoléhají na týmový, a hlavně bojovný výkon. Trenér Vašina dal od začátku roku důvěru univerzálovi Tomanovi a smečaři Filipovi Urešovi, kteří se mu odměnili výbornými výkony, nejen ve čtvrtfinále proti Dukle Liberec. Zápas od zápasu také roste výkon kapitána a mozku týmu nahrávače Daniela Rosenbauma, na kterém hlavně bude záležet, aby jeho smečaři neměli proti sobě srovnané „lví hradby“.

První utkání druhé seminálové série mezi Kladnem a českobudějovickým Jihostrojem hostí kladenská hala Na Sletišti. Favorita v tomto zápase těžko hledat. Oba týmy si v základní části udržely vzájemnou domácí neporazitelnost a v tabulce se umístily na druhém, resp. třetím místě. Kladno, v čele se svým lídrem kapitánem Zajíčkem, se může opřít o útočný potenciál svého univerzála Platačse a výborné libero Fernándeze. Již zmiňovaný Zajíček diriguje obranu na síti a mozkem kladenské sestavy je, menší postavy, nahrávač Neves. Možná právě zde bude cesta pro českobudějovické útoky, i když Neves již několikrát ukázal, že i přes menší vzrůst umí blok výborně načasovat. Otázkou u Kladna je, jak se na semifinále „vyspí“ jejich smečaři, protože právě na tomto postu měli kladenští borci během základní části největší výkyvy. Českobudějovický Jihostroj naopak disponuje vyrovnanou dvojící na postu univerzála, kdy může využít dravého mládí Kubánce Gonzálese nebo zkušeností Nizozemce van Schieho. Po zdravotních peripetiích se Jihostroji podařilo konsolidovat nákupem Srba Okoliče i blokařské posty. Největší otázkou u Jihostroje bude, jak se se semifinálovým tlakem vyrovná libero Kovařík a jestli forma „potká“ smečaře Balabanova. Je pravdou, že Jihočeši mohou více využít lavičku, a to na všech postech.

První utkání semifinále play-off:

pátek 29. března

  • 13:00 VK Lvi Praha – VK Trox Příbram (ČT sport)

sobota 30. března

  • 19:00 Kladno volejbal cz – VK Jihostroj České Budějovice (Sporty TV)

 

Všechny semifinálové zápasy můžete sledovat na volej.tv a vybraná utkání na ČT sport a Sporty TV.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018