29.10.2023

Mladý celek Beskyd si vyšlápl na Brno, Ostrava uhrála první set v sezóně

3. kolo UNIQA VOLEJBALOVÉ extraligy mužů 2023/24 uzavřela dohrávka v Brně, kam zavítali volejbalisté Beskyd a věřili, že se bude opakovat výsledek z přípravy. Jejich přání se splnilo a Black Volley zvítězil v Brně 3:0. V odloženém utkání 1. kola se střetly týmy Aero Odolena Voda a VK Ostrava. I když oba týmy měly za sebou už sobotní extraligová utkání, byl dnes jejich zápas velkým bojem. Více chyb ostravských hráčů pomohlo k vítězství 3:1 týmu z Odoleny Vody. 

VOLEJBAL BRNO – BLACK VOLLEY BESKYDY

Brno chtělo navázat na dobrý domácí výkon proti Českým Budějovicím a zároveň si spravit chuť po porážce v Karlových Varech. Hosté v přípravě brněnské hráče porazili a určitě na důležité body pomýšleli i dnes. Beskydy šly, ve 3. kole extraligy mužů, vítězství více naproti dobrým útokem v prvním setu a bojovností v koncovkách dalších dvou, a proto zvítězili 3:0 a odváží si tři body.

Volejbal Brno – Black Volley Beskydy 0:3 (22:25, 24:26, 25:27)

Rozhodčí: Kvarda P, Dušek P.

Počet diváků: 312

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Janků, Janečka, Thiessen, Novák, Bukáček, Dixon, libero Kop. Střídali: Hrazdira, Ross, Jehlička, Marocchi

Hosté: Mišek, Mečiar, Goncalves Gimarae, Perry, Benda, Danylov, libera Ptáček, Míček. Střídali: Sztolarik, Hilšer, Klimeš, Koloušek

Ohlasy po utkání:

David Janků (kapitán Volejbal Brno):Hrůza, děs. Takhle promrhat dvě koncovky, když vedeme, úplné vyhoření od nás, nemám slov.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Beskydy útočily lépe z vysokých nahrávek, i když jsme dobře podávali, neubránili jsme je. Bohužel jsme si nedohráli dvě dobře rozehrané koncovky, to se nám nesmí stávat, musíme se z toho poučit a vyvodit z toho nějaké závěry.“

Marek Perry (kapitán Black Volley Beskydy): „Jsem velmi spokojený, kompletní týmový výkon. V prvním setu jsme útočně dominovali my, v druhém setu hrálo Brno neskutečně, než jsme prostřídali, kdy se nám vše povedlo. Byl to jeden z našich největších obratů. Něco podobné pak i ve třetím setu, takže důležité tři body z venku.

Michal Provazník (trenér Black Volley Beskydy):Pro nás zlaté tři body z venku, zvlášť když jsme viděli, jak tady Budějovice prohrály. Brno doma vždy dobře podává, takže to bylo o tom jestli dokážeme ustát ten tlak. V prvním setu se to podařilo, v druhém nás domácí opravdu zatlačili, ale podařilo se nám střídání a myslím si, že ten obrat v druhém setu poznačil i ten třetí, kdy jsme zvládli koncovku, zatímco domácí byli pod psychickým tlakem.

Popis utkání:

Utkání začalo vyrovnaně. Janečka se sice blýskl dvěma esy, vzápětí ale Beskydy dobře ubránily brněnské hráče. Hosté byli v první polovině o něco důraznější, dobře útočili a vytvořili si náskok 12:8, kdy si trenér Marek vzal oddechový čas. Po poradě Brno dalo dva body, ale stále bylo o dva pozadu. Do hry nastoupil Hrazdira. Už to vypadalo, že se Brno dostane nad Beskydy, ty ale chybou domácích a protiútokem šly opět do tříbodového vedení 21:17. Střídající brněnský Ross sice esem snížil, vzápětí ale esem ukončil set Benda (22:25).

Druhý set začal také vyrovnaně, o dva a následně o tři body se dostalo nahoru Brno. Hostující trenér se hned snažil navyšování náskoku zastavit oddechovým časem. Při podání Janečky navýšilo Brno skóre již na 12:8. Beskydům se přestalo dařit na útoku, domácí se dostali do pohody a  průběžné skóre navýšili na 18:10. Hráči Beskyd zaveleli k protiútoku, přitvrdili na podání a začali snižovat skóre. Ze začátku nenápadně, pak ale Brno znejistělo, začalo vytvářet více chyb a schylovalo se k dramatické koncovce. Beskydy nakonec svůj obrat dokonaly, prohraný set otočily a zvítězily 26:24.

Třetí set začali lépe domácí, očividně chtěli odčinit nepovedený konec druhého setu. Průběžně vedli 9:5, hostující trenér měl k dispozici už jen jeden oddechový čas. Střídající hráči Beskyd, kterým se povedl obrat v setu druhém, již tak dominantně nepůsobili. Do hry nastoupili zpět brněnští Perry i Mišek. Hosté také vystřídali a příchodem koncovky začali hrát lépe a snížili již na 18:19. V koncovce byly Beskydy důraznější, domácí asi poznamenal konec druhého setu. Set i zápas končí výhrou Beskyd 27:25 a 3:0.

Autor: Ján Namešanský

AERO ODOLENA VODA – VK OSTRAVA

V dohrávce 1. kola extraligy mužů přivítalo domácí AERO hráče z Ostravy. Oba týmy odehrály svá utkání i o den dříve. Ostrava prohrála v Praze ve třech setech, naopak AERO muselo odehrát v Ústí pět setů a vyhrálo v tie-breaku. Dnešní utkání byl velký boj na obou stranách, nakonec byli šťastnější domácí po výhře 3:1.

AERO Odolena Voda - VK Ostrava 3:1 (25:20, 26:24, 31:33, 25:19)

Rozhodčí: Dmejchal M., Činátl R.

Počet diváků: 467

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Svoboda, Blumbergs, Hladík, Chevalier, Kerkvliet Durski, libero Rasinperä. Střídali: Šulc, Kern, Démar

Hosté: Jarosinski, Dvořák, Pelikán, Tsmokalo, Srovnal, Pawlun, libero Motyčka. Střídali: Vancl, Olsen, Resl, Mazoch

Ohlasy po utkání:

Matyáš Démar (kapitán AERO Odolena Voda): „Důležité tři body pro nás, škoda že jsme nezvládli třetí set, ale díky úžasné atmosféře jsme vyhráli za tři body.“

Marcin Kryś (trenér AERO Odolena Voda): „Tři body jsou naše, měli jsme v nohách včerejších pět setů, ale vážíme si této výhry. Každý zápas v extralize nebude lehký a musíme tvrdě pracovat pro každý bod do tabulky. Děkujeme fanouškům za skvělou atmosféru.“

Jakub Dvořák (kapitán VK Ostrava): „Konečně mi dneska přišlo, že jsme hráli volejbal, který si představuji, že budeme hrát. Agresivně, krev v očích a zároveň hlavou a chytře. Myslím si, že jsme dokázali Odolku zatlačit, hlavně když jsme přestali dělat zbytečné chyby na servisu. Líbilo se mi to od nás z naší strany, ale je to škoda. Kdybychom udělali o dvě, tři chybky míň v jednom z těch tří setů, tak si myslím, že se to mohlo obrátit k nám a dopadnout to třeba jinak. Gratuluji Odolce a my jedeme dál.“

Popis utkání:

Úvod utkání byl z obou stran velmi vyrovnaný, oba týmy se o vedení přetahovaly. V polovině setu se ale díky servisu podařilo domácím odskočit a set se dohrál k jejich spokojenosti rozdílem pěti bodů (25:20).

Druhý set už byl o poznání více vyrovnaný a rozhodovaly detaily, a to od začátku až do samého konce. Set nakonec ukončila nečistá nahrávka hostujících hráčů a domácí tak vedli už o dva sety (26:24).

Třetí set byl také velmi vyrovnaný. Domácí sice vedli, ale rozdíl nebyl tak velký. Před koncovkou se AERO dostalo do tříbodového vedení, které i s trochou štěstí drželo, jako například, když byl Hladík zablokovaný, ale míč se od něj odrazil na stranu Ostravy a spadl do jejich pole. Domácí měli dvě šance k ukončení, ale ani jednu nevyužili. V koncovce ještě měli několik mečbolů, ale nedařilo se jim na servisu, kde udělali mnoho chyb. Ostravané se pak dostali do vedení a na několikátý pokus svůj setbol proměnili (31:33). Tím Ostrava snížila na 2:1.

Hostující hráči vstoupili o trochu lépe do čtvrtého setu, ale přes polovinu setu se domácím dařilo uhrávat bodové míče a vedení si vzít zpět na svou stranu. Do koncovky šli domácí se čtyřbodovým vedením, kdy jim Ostravané pomohli nevynucenými chybami, když dvakrát za sebou poslali svůj útok do autu. Celý zápas uzavřel domácí Šulc přímým bodem z podání. AERO vyhrálo 3:1 a připsalo si tři velmi důležité body do tabulky, Ostravané zůstávají dále bez bodu.

Autor: Tomáš Havlát, foto Zigo Miroslav

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018