26.2.2021

Musíme se soustředit na to, abychom vyhráli extraligu, říká de Amo

Obhajoba Českého poháru se Jihostroji nevydařila. V semifinále českobudějovické volejbalisty vyřadil Liberec, který nakonec porazil i ve finále Karlovarsko. „Ačkoliv jsme na Českém poháru nehráli náš nejlepší volejbal, hráli jsme bodově vyrovnané sety s pozdějším vítězem poháru,“ hledá pozitiva nahrávač Miguel de Amo, který byl kapitánem Jihostroje v semifinálovém zápase.

Pojďme nejprve zhodnotit právě skončený Český pohár 2020/21. Čtvrtfinále proti Beskydům se protáhlo až do tie-breaku. Nedošlo k podcenění soupeře?
Nemyslím si, že jsme Beskydy podcenili. Ale je možné, že nějaká část našeho mozku už podvědomě myslela na velké zápasy s Libercem a Karlovarskem. Začátek zápasu s Beskydy z naší strany nebyl dobrý. Ztratili jsme hned první set, a to se ve zbytku zápasu ukázalo jako velký hendikep. Když jako favorit zápasu prohráváte a nemůžete se dostat do tempa, přináší to vždycky velký stres. S tím se někdo vypořádává lépe, někdo hůře.

Jakožto obhájci poháru jste čtvrtfinále hráli v 10 hodin ráno. Mohl hrát roli i tento nezvyklý začátek zápasu?
Samozřejmě, že to sehrálo svou roli. Ale stejně na tom byly i Beskydy, takže se na to nemůžeme vymlouvat, protože podmínky byly pro oba týmy stejné.

V semifinále jste prohráli s Libercem 1:3. Sehrála v zápase roli i únava z dlouhého čtvrtfinále?
Možná psychická únava. Ke všem stresovým situacím, které jsme řešili ve čtvrtfinále, se přidaly vypjaté tři sety s Libercem. Tahali jsme se v koncovkách setů o každý bod, to je vždy velký nápor na psychiku. Mohlo se to projevit v tom, že jsme pak nebyli schopni překonávat bloky a defenzivu Liberce.

Kvůli zraněním nemohli hrát kapitán Radek Mach a Filip Rejlek. Chyběli vám?
Strašně moc. Náš kapitán je srdcem a duší tohoto týmu. Hodně nám chyběl i na bloku, což nebyla naše nejsilnější stránka v Českém poháru. Přínos Filipa Rejlka je zase v tom, že nám umožní variabilitu na pozici univerzála. Casey Schouten si může v některých okamžicích zápasu oddechnout a Filip dodá naší hře čerstvý vzduch. To nám v semifinále chybělo.

V zápase s Libercem jste byl kapitán Jihostroje. Jaký to byl pocit? U zahraničních hráčů v české extralize je to rarita…
Byla to spíše taková kuriozita, protože dva naši kapitáni (Mach a Rejlek) nemohli nastoupit. I když hrají, tak jsem zvyklý být kapitán na hřišti, pokud nejsou zrovna na palubovce. Není to nic, co bych považoval za skutečně důležité pro ten konkrétní zápas. Jen mě mrzí, že jsme nevyhráli v mém prvním zápase, kdy jsem měl na dresu čárku pod svým číslem.

Český pohár se obhájit nepodařilo. Bude o to větší motivace vyhrát extraligový titul, který Jihostroj také obhajuje?
Určitě ano! Na druhou stranu se dá říct, že ačkoliv jsme na Českém poháru nehráli náš nejlepší volejbal, hráli jsme bodově vyrovnané sety s pozdějším vítězem poháru. Když hrajete za klub, jako je Jihostroj, je vám jasné, že musíte bojovat o tituly. Vyhrát extraligu je naše poslední šance v této sezoně, takže k tomu teď všechno směřujeme.

Ve čtvrtfinále play-off vás čeká soupeř z trojice Odolena Voda, Kladno nebo Brno. Koho byste si přál nejvíce?
Brno. Od doby, co hraju v Česku, mají každou sezonu velice konkurenceschopný tým, který před play-off rozpráší. Prodávají hráče jiným týmům, vylepšují svůj druhý tým v první lize… Nechápu to. Ale díky tomu alespoň nejsou v play-off tak silní jako v základní části.

V případném semifinále narazí Jihostroj opět na Liberec. To by byla skvělá možnost oplatit vyřazení z poháru…
Přesně tak! Jsme si vědomi síly, kterou máme v naší hale. Díky tomu, že bychom začínali semifinále v domácím prostředí, budeme mít případně tři možnosti, abychom sérii urvali doma. I když si myslím, že šance proti Liberci by byly 50:50, mít jeden domácí zápas navíc nám podle mě dává slušnou možnost na finále.

Mluvíte o důležitosti domácího prostředí. V základní části extraligy Jihostroj poprvé v historii klubu doma ani jednou neprohrál. Může to být strašák pro soupeře, kteří do Sportovní haly přijedou?
Myslím, že ano. Dává nám to dobrou výchozí pozici do play-off, kde domácí prostředí hraje velkou roli. Právě díky tomu, že jsme se v základní části mohli opřít o dobré výsledky z domácích zápasů, jsme skončili na druhém místě. Takže doufám, že tento trend na naší palubovce udržíme i v play-off, a samozřejmě musíme vylepšit naši bilanci na venkovních hřištích.

Jak se vám hraje bez diváků? Berete jako výhodu alespoň to, že můžete jako nahrávač lépe komunikovat se spoluhráči?
Bez diváků na zápase je to hodně smutné a divné. Na to si nezvyknu. Fanoušci vás pohánějí dopředu a motivují. Dvojnásob to platí u nás v Budějovicích, a ještě se to znásobuje v play-off. V průběhu zápasu fanoušky nevnímáte, ale zároveň po každém bodu cítíte tu obrovskou podporu. Je pravda, že ticho v hale přispívá k lepší komunikaci v některých okamžicích. Ale není to takový benefit jako hrát s fanoušky. Diváci jsou nedílnou součástí sportu.

V této sezoně jste zaznamenal 32 bodů z podání, nejvíce z celého týmu. Je o vás známé, že umíte střídat oba typy podání. Máte vždy načtené hráče, na které podáváte?
Trenéři před každým zápasem studují protihráče a od nich víme, jak a kam nejlépe podávat. Vědí, že umím víc druhů servisu, takže když jde do tuhého, komunikujeme během hry a podle konkrétních situací v zápase měním typ podání. Pokud se jedná o běžný servis, tak se řídím i podle svých pocitů.

Jihostroj má zápasovou pauzu až do 4. března, kdy začíná čtvrtfinále play-off. Jaký bude váš program?
Po Českém poháru jsme měli dva dny volna. Ve středu ráno jsme šli na tradiční testování a začali se připravovat na čtvrtfinále. Za normálních podmínek bych během této pauzy letěl do Španělska, kde bych strávil 48 hodin doma a kompletně restartoval mysl. Ale nejsme v normální situaci, takže nebylo možné jet domů na dva dny.

 

Autor: Matěj Mayer

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018