1.2.2019

Naše druhá nejvyšší soutěž mužů začíná své play-off a že bude zajímavé, není pochyb

1. liga mužů 2018/19 dnes začíná své play-off. Vítěz bude mít právo vyzvat poslední družstvo UNIQA volejbalové extraligy mužů 2018/19 v baráži o vstupenku do příštího ročníku naší nejvyšší soutěže. Jak jsou s dosavadním průběhem sezóny spokojeni a jaké ambice mají účastníci letošního play-off 1. ligy?

Překvapivým vítězem základní části 1. ligy mužů se stal Sokol Bučovice. Družstvo tvoří zkušení harcovníci, kteří si prošli extraligovými boji. Nicméně poslední zápas v základní části s loňským vítězem Black Volley Beskydy nezvládli a prohráli 0:3. Vyjádření trenérů o pocitech ze základní části a s jakými ambicemi jdou do vyřazovacích bojů, jsme nedostali. Tak můžeme pouze spekulovat, že budou chtít potvrdit své dosavadní výkony a „prokousat se v play–off co nejvýše“.

Na druhém místě se usadil loňský vítěz Black Volley Beskydy. Družstvo, které pod vedením dvou bývalých reprezentantů Přemka Kubaly a Marka Tomáše, se netají svojí vůlí nahlédnout do české nejvyšší soutěže. „Během základní části jsme zkoušeli různé varianty v sestavě, což také přineslo částečná zaváhání. Takže spokojenost, tak napůl. Nicméně do play-off jdeme z druhého místo, což nám přineslo výhodu prvních domácích utkání ve čtvrtfinále a případném semifinále a to je určitě výhodou. Po dohodě s vedením klubu posilovat nebudeme. Tým je dostatečně silný a zapojení nových hráčů před play-off by nemuselo fungovat,“ říká hrající trenér Přemysl Kubala. „Kromě nás se o vítězství poperou určitě Bučovice a SGLD Brno, ve kterém mohou startovat i někteří hráči z extraligového týmu volejbal Brno,“ dodává druhý z trenérské dvojice Marek Tomáš.

Třetí místo základní části obsadil dlouholetý účastník 1. ligy MFF Praha. Již desítky let vede z lavičky toto družstvo matador Standa Stehno, který letošní ročník 1. ligy vidí takto. „Vzhledem k velkému exodu zkušených hráčů po loňské sezóně a výrazném omlazení družstva jsme s třetím místem po dlouhodobé části spokojeni. Do play-off jdeme bez posil a rádi bychom se dostali mezi poslední čtyřku. Favorita vidím mezi dvojicí Bučovice, Beskydy a černým koněm může být družstvo Brna. Z postupové osmičky ale nelze předem z aspirace na vítězství vyřadit nikoho, všichni víme, že play-off je specifické.“

Čtvrté místo v tabulce 1. ligy obsadilo SGLD Brno, vlastně „béčko“ extraligového týmu Volejbal Brno. Bohužel ani od nich jsme nedostali žádné hodnocení, ani ambice. Nicméně poslední pohledy na soupisky ukazují, že útok na vítězství v 1. lize myslí vážně. Pro nás jsou největším favoritem a třeba se můžeme těšit, že z Brna se stane bašta extraligového volejbalu. Dvě extraligová družstva žen již Brno má a pro druhé v extralize mužů má nyní „slušně nabito“. Posílením o Boulu, Hrazdiru a Staňka se rázem stali nejžhavějšími kandidáty na postup do baráže o extraligu.

Páté místo patřilo béčku pražských Lvů, kteří zde dávají možnost na obehrání svému „mládí“. „Po loňské nevydařené sezóně jsem až na malé vyjímky velmi spokojen s předvedenou hrou, cíl byl postup do play-off a ten byl splněn. Ambice? Jdeme na Brno …… a uvidíme, co na nás kluci z Brna vymyslí, ale za každé dobře odehrané utkání beru jako bonus a přípravu na blížící se finálové boje kadetů a juniorů. Myslím, že do baráže poustoupí někdo z první čtyřky základní části 1. ligy,“ říká trenér Lvů Tomáš John.

Za Lvy se umístil loňský finalista Sokol Dobřichovice. Družstvo letos sužované množstvím zranění se do posledního kola základní části muselo rvát o postup do play-off. „První půlka dobrý, pak jsme prohráli pár zápasů, přišlo dost zranění a bylo to. Do play-off spíš oslabujeme, hostování končí Matěj Koloušek (jde do Ostravy hrát juniorskou extraligu), který nám v posledních zápasech o „osmičku“ hodně pomohl, ze zranění se ještě pořádně nevyléčil Hykš. Favoritem pro mě byly Beskydy, ale Bučovice ukázaly, že na to letos mají. Nicméně po přestupové „rošádě“ v Brně je jasným adeptem na vítězství Brno. Asi si vzali vzor v ženách a chtějí v Brně dva extraligové týmy mužů……… jestli to není jinak, ale nechci spekulovat, to se ukáže za pár týdnů.“ říká trenér dobřichovických sokolů a bývalý extraligový nahrávač Jakub Koloušek.

Předposlední postupové místo si jistili borci ze Starého Města. Na otázky nám odpověděl bývalý reprezentant a současný trenér Petr Karabec. „Není tajemstvím, že máme úzkou spolupráci s VSC Fatrou Zlín. Několikrát jsme zahráli výborně a několikrát i propadli, bylo to podle toho, koho jsme měli k dispozici ze Zlína. Postupem do play-off jsem spokojen a každý další úspěch bude příjemným bonusem. Na soupisku jsme doplnili Jiřího Adamce a Jakuba Motyčku ze Zlína, ale uvidíme, jak budou tito hráči k dispozici. Před sezónou byl jednoznačným adeptem na vítězství Black Volley Beskydy, ale po doplnění soupisek je to SGLD Brno.“

Posledním postupujícím do prvoligového play- off je Velké Meziříčí. Klub známější spíše z mládežnických soutěžích již druhým rokem vystrkuje růžky v kategorii mužů. Stručně, ale výstižně nám odpověděl jeho trenér Petr Juda. „Jsem spokojen, protože jsme se na rozdíl od loňska zachránili. Cíl není, chceme si tyto zápasy užít a třeba překvapit. Družstvo zůstává ve stejné složení. Favoritem je nyní bezesporu SGLD Brno.“

Již v neděli uvidíme, jak předpoklady trenérům vyšly po prvních dvou zápasech. Kdo s kým si to rozdá ve čtvrtfinále 1. ligy najdete níže:

TJ Sokol Bučovice – TJ Spartak Velké Meziříčí

Black Volley Beskydy – VSK Hardman Staré Město

VŠSK MFF UK Praha – TJ Sokol Dobřichovice

SGLD Brno – VK Lvi Praha „B“

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018