22.11.2020

Nedělní zápasy UNIQA extraligy mužů podle papírových předpokladů

Dvě dohrávky 5. kola UNIQA volejbalové extraligy mužů 2020/21 žádné překvapení nepřinesly. Utkání ve Zlíně jasně opanovala Dukla Liberec, které se ušetřené síly budou zcela jistě hodit v pondělním televizním utkání proti Karlovarsku. Českobudějovický Jihostroj zlomil počáteční nápor volejbalistů Black Volley Beskydy a připsal si další domácí vítězství.

VSC FATRA ZLÍN - VK DUKLA LIBEREC

V dnešním utkání hostili domácí volejbalisté, povzbuzeni včerejší výhrou, jednoho z favoritů letošní soutěže tým Dukly Liberec. Hosté byli jednoznačně velkým favoritem tohoto zápasu a na hřišti to beze zbytku potvrdili. Zaslouženě si ze Zlína odváží tři body.

VSC Fatra Zlín - VK Dukla Liberec 0:3 (20:25, 14:25, 18:25)

Rozhodčí: Možnár Martin, Grabovský Zdeněk

Hráno bez diváků

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Navláčil, Lamri, Čech, Varous, Kozak, Motyčka, libero Viceník. Střídali: Šulc, Adamec, Žák

Hosté: Kriško T., Krajčovič, Kriško M., Šulista, Leikep, Srb, libero Kopáček. Střídali: Štokr, Šábrt, Suda, Kovalchuk

Ohlasy po utkání:

Vojtěch Navláčil (kapitán VSC Fatra Zlín): „V dnešním utkání jsme nepodali dobrý výkon, snad jen do stavu 15:12 v prvním setu. V dalším průběhu nám hráči Dukly předváděli, co je to volejbal."

 Přemysl Obdržálek (trenér VSC Fatra Zlín): „Blahopřeji hostům k vítězství. Byli jednoznačně lepší ve všech herních činnostech a nás k ničemu nepustili."

Jan Štokr (kapitán VK Dukla Liberec): „Pro nás to byl těžký zápas ve smyslu logistickém a domácí začali nabuzeni včerejším vítězstvím výborně, ale my jsme první děj zvládli, což rozhodlo o našem vítězství."

Vladan Merta (trenér VK Dukla Liberec): „Utkání rozhodl první set, který jsme zvládli."

Popis utkání:

Vyrovnaný začátek do stavu 6:6, pak se domácím podařilo uhrát bodový míč a ujali se těsného náskoku 10:8. Po dalších úspěšných útocích domácích si trenér hostů za stavu 12:8 vzal první oddechový čas. Porada byla úspěšná, náskok domácích se snižoval (13:11) a poté i trenér Fatry si vzal první oddech. Za stavu 14:11 dochází ke změně u hostů, místo Kriška M. nastoupil Štokr. Hosté srovnali na 15:15 a donutili domácího trenéra k druhému oddechovému času. Hosté nadále kralovali a domácí reagovali dvojstřídáním. Do koncovky šla Dukla s mírným náskokem 20:22 a po dvou úspěšných blocích měla první setbol, který úspěšně proměnila, 20:25.

Druhý set začali domácí se změnou na postu diagonálního hráče, nastoupil Jirka Adamec. Hosté povzbuzeni výbornou koncovkou prvního setu začali tvrdým servisem a rychle vedli 1:5. Přema Obdržálek si vzal první oddech. Dukla i nadále trestala nepřesnou přihrávku domácích, takže za stavu 2:10 dochází ke změně na postu nahrávače, nastoupil Šulc. Za stavu 3:13 si vzal domácí celek druhý oddechový čas. Domácí se nevzdávají, upravují stav na 8:16 a liberecký trenér Merta si žádám o první ddech. Další průběh setu si již hosté v klidu pohlídali a vyhráli 14:25.

První polovina třetího setu byla ve znamení oboustranně vyrovnané hry do stavu 10:10. Eso z podání hostujícího Srba a následný útok domácího Adamce do autu, znamenal změnu stavu na 10:13. Domácí si vzali první oddechový čas. Hosté byli i nadále lepší, méně chybovali a za stavu 15:20 si vzali domácí druhý oddechový čas. Koncovku utkání zvládli hosté na jedničku, první mečbol měli za stavu 18:24. Utkání zakončila domácí chyba na útoku, 18:25.

Autor: Ivan Dostál

VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE – BLACK VOLLEY BESKYDY

Jen několik hodin po skončení domácího zápasu s Ústím nad Labem se vydaly Beskydy na dlouhou cestu na jih Čech. Možná i proto se zdálo, že Jihostroj svého soupeře podcenil. Českobudějovičtí chtěli dostat do hry hráče, kteří byli v sobotu na lavičce, ale po prvních dvou nepovedených setech se museli vrátit k sestavě z předešlého dne. Od poloviny třetího setu začaly Beskydům docházet síly a silný mančaft Jihostroje od té doby ovládal utkání, které nakonec dotáhl do vítězného konce bez ztráty bodu.

VK Jihostroj České Budějovice – Black Volley Beskydy 3:1 (25:23, 21:25, 25:18, 25:16)

Rozhodčí: Velinov E., Krtička J.

Hráno bez diváků

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Stoilovič, Mach, Schouten, Zmrhal, Todua, de Amo, libero Kryštof. Střídali: Rejlek, Michálek, Koranda

Hosté: Čechmánek, Dolgopolov, Mečiar, Široký, Romanutti, Krysiak, libero Pospíšil. Střídali: Prokůpek, Mišek, Drozd

Ohlasy po utkání:

Radek Mach (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): Bylo znát, že šlo o druhý zápas ve dvou dnech. Bohužel se nám nepodařilo dostat do hry kluky, kteří nehráli včera, protože po prvním setu – který jsme nakonec v koncovce zvládli – se nám druhý set nepovedl a museli jsme se vrátit k sestavě ze včerejška. O to víc si cením toho, že jsme hru vrátili na úroveň včerejšího utkání a pak už jsme zápas kontrolovali.“

René Dvořák (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „První dva sety jsme nehráli dobře. Soupeř nás zaskočil riskantním servisem a velmi dobrou hrou na ztrátu. My jsme nebyli schopní se dlouho prosadit a vyvrcholilo to ve druhém setu, kdy jsme opravdu ztratili hodně bodů. Až když jsme vystřídali a řekli jsme si k tomu něco ráznějšího, tak jsme začali konečně fungovat. Trochu podle mých představ jsme začali hrát od konce druhého setu, který už jsme ale nestačili vyhrát.“

Tomáš Široký (kapitán Black Volley Beskydy): „Po včerejším těžkém zápase jsme odehráli půlku zápasu vyrovnaně. Pro nás je škoda, že jsme nedokázali udržet kvalitu po delší dobu. Je možné, že nám už i docházely síly, protože nemáme moc možností na střídání. To se mohlo podepsat na našem výkonu.“

Jakub Salon (trenér Black Volley Beskydy): „Hlavní rozdíl byl jednoznačně v širším kádru. My jsme včera hráli s Ústím dvě a půl hodiny, skončili jsme v 10 hodin večer a hned ráno jsme přejížděli sem. Bohužel jsme kvůli tomu neměli dostatek sil, abychom vybojovali třetí set. Domácí dobře servírovali a měli lépe odpřihráváno, ale jinak si myslím, že jsme byli vyrovnaným soupeřem.“

Popis utkání:

Hosté si v sobotním utkání vyšlápli na Ústí nad Labem, které bylo v té době první mužstvem tabulky. O den později zajížděly Beskydy do Českých Budějovic, které se po sobotním zápase přemístily právě na první místo UNIQA extraligy. Beskydy ale proti favoritovi začaly aktivně a mírně Jihostroj zaskočily už na začátku prvního setu. Domácí tým chyboval a dovolil Beskydům hrát vyrovnanou partii až do samotné koncovky setu. Za stavu 21:20 dal domácí Stoilovič důležité eso, ale Beskydy znovu dokázaly vyrovnat. Jihostroj nakonec udržel hubený náskok a první set vyhrál 25:23.

Ve druhém setu trápení favorita pokračovalo. Beskydy hrály sebevědomě a rychle vedly 9:3. Hráči hostujícího celku dobře podávali a přesně smečovali. Jihočechům se nedařilo tak, jak byli zvyklí z předcházejících zápasů. Ze stavu 12:18 sice Jihostroj snížil na 16:18, ale hosté z Beskyd si vedení dál hlídali a s blížícím se koncem setu začala nervozita domácího týmu stoupat. Když už to vypadalo, že se Jihostroj rozjede, zasadily Beskydy další úder. Domácí byli o krok pozadu a prohráli vůbec první set v domácím prostředí v této sezoně.

Ve třetím setu to vypadalo, že si do něj hosté přenesli skvělou formu. Až do stavu 12:12 se drželi ve vedení a domácím nepomohl ani oddechový čas. Vzápětí odskočili domácí na 14:12 a trenér Dvořák začal nabádat své svěřence, aby nepolevili a ukázali charakter. Vyplatilo se. Jihostroj se několika míči dostal zpět do zápasu a vedl 18:14. Od té doby byli domácí jako vyměnění. Dostali se do bezpečného vedení a svůj náskok neměli problém udržet. České Budějovice vyhrály třetí set 25:18 a právě v tomto momentu se utkání zlomilo.

Domácí byli v tempu a nechtěli dovolit ztrátu bodu na vlastní palubovce. Opět vynikající byl Filip Rejlek, který byl opět nejvíce bodujícím hráčem Jihočechů. Beskydy hrály sympaticky, ale ve čtvrtém setu jim pomalu docházely síly. Českobudějovičtí poslední set zvládli v poklidu a zajistili si další tři body do tabulky. Tým Beskyd odehrál velmi dobrou první půlku utkání, ale nakonec si s sebou domů žádné body z českobudějovické Sportovní haly neodvezl.

Autor: Matěj Mayer, foto Dan Kubát

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018