11.9.2020

Nová jména v české UNIQA extralize - Filip Stoilović

Smečař Filip Stoilović bude vůbec prvním hráčem srbské národnosti v historii týmu Jihostroje České Budějovice. Sedmadvacetiletý volejbalista naposledy působil v Řecku, kde se stal nejlepším přihrávačem a jedním z nejlépe bodujících hráčů a zároveň byl kapitán Foinikas Syrou nominován do základní sestavy All-Star týmu řecké nejvyšší soutěže.

Filipe, proč jste si vybral právě Jihostroj? Měl jste i jiné nabídky?
Podepsat smlouvu s Jihostrojem pro mě byla snadná volba. Je to klub s bohatou tradicí, vynikajícími výsledky, každý rok bojuje o trofeje. Také v evropských soutěžích má klub dobré výsledky. Kromě toho jsem slyšel samou chválu na město a České Budějovice považuji za ideální místo pro pokračování mé kariéry. Měl jsem nabídky také z dalších kvalitních mužstev z jiných zemí. Ale to, co jsem o Jihostroji slyšel, mi moje rozhodování ulehčilo.

Byl jste někdy v České republice, nebo to bude vaše premiéra?
Zatím jsem ji nikdy nenavštívil. Cestuju hodně, ale nikdy mě cesty nezavály do České republiky. Něco o historii Česka ale vím. Moji přátelé mi dávali doporučení a probírali se mnou své skvělé zkušenosti s Českou republikou. Právě tyhle věci mě táhly do Česka. Teď budu mít konečně příležitost poznat vaši zemi více.

Jaká jsou vaše očekávání od působení v Jihostroji?
Od angažmá v Jihostroji si slibuji jen ty nejvyšší cíle. Jsem na ně připravený. Vím, že přijde množství těžkých zápasů, ale právě díky nim pak může být úspěch sladší. Takže se nemůžu dočkat, až sezona začne!

Plánujete se učit češtinu? Jakými jazyky vůbec mluvíte?
Rád se učím, a právě proto jsem se vždycky učil místní jazyk, kdekoliv jsem hrál. Srbsky a anglicky mluvím velmi dobře. Řecky a polsky bez problémů rozumím a zvládnu základní konverzaci.

Vyzkoušel jste mnoho zahraničních soutěží, hrál jste v Polsku, Turecku, Francii, Rumunsku, Řecku a samozřejmě ve vašem rodném Srbsku. Kde vám to sedělo nejvíce, jak po stránce životní, tak volejbalové?
Je pravda, že jsem toho vyzkoušel už hodně. Každá země je v něčem specifická a v něčem rozdílná oproti ostatním. Když se hráč rozhodne působit v zahraničí, nese to s sebou dobré i špatné věci. Vždycky jsem se snažil ze všech zkušeností poučit. Pomáhá mi to pochopit různé lidi a jejich konkrétní problémy nebo pohledy na věc. Díky mým angažmá mám mnoho přátel po celé Evropě, což je pro mě důležitá věc. V Srbsku se cítím nejlépe, protože je to země, odkud pocházím. Z dalších zemí nemohu vybrat jednu konkrétní, kterou bych vypíchl. Každá země byla v nějakém ohledu dobrá. Polsko má kvalitní volejbalovou ligu, ve Francii a Řecku se mi líbil životní styl a v Rumunsku je zase krásná příroda.

Jaká byla vaše poslední sezona v klubu Foinikas Syrou v nejvyšší řecké soutěži?
Během sezony v Řecku se nám dařilo velmi dobře. Jako mladé mužstvo jsme měli kvalitní výsledky. Jedním z našich nejlepších výsledků bylo Final Four Řeckého poháru. Výkonnost našeho týmu během sezony stoupala a na jejím konci jsme očekávali nejdůležitější zápasy, bohužel to zastavil koronavirus. Měli jsme pauzu, po pauze jsme se začali znovu kvalitně připravovat, ale opět přišel koronavirus, a tak jsme nemohli ani v plné sestavě odehrát semifinále play-off.

Vizitka:

Filip Stoilović

datum narození: 11. 10. 1992

výška: 195 cm, váha: 89 kg

post: smečař

kariéra: 2009–2015 Crvena Zvezda Bělehrad (Srbsko), 2015–2016 Indykpol AZS Olsztyn (Polsko), 2016–2017 MSK Urfa (Turecko) a GFC Ajaccio Volley-Ball (Francie), 2017–2018 Volei Municipal Zalău (Rumunsko), 2018–2019 A.E.K. Athény (Řecko), 2019–2020: Foinikas Syrou (Řecko)

 

Autor: VK Jihostroj České Budějovice, foto Dan Kubát

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018