21.11.2020

Pětisetové bitvy na Moravě se šťastným koncem pro domácí

UNIQA volejbalová extraliga mužů 2020/21 pokračovala čtyřmi zápasy 11. kola. Nejdramatičtější zápasy tohoto kola se odehrály na východě republiky. Ve Zlíně by si na domácí ve třetím setu vsadil pouze blázen, ale zvládnutá koncovka tohoto setu a pravděpodobně únava příbramských Kocourů nakonec nechala dva  body domácím. I Beskydy musely otáčet utkání proti rozjetému Ústí na Labem. Po dvou nešťastných koncovkách dovedly zápas do tiebreaku, kde až po nervydrásající koncovce uštědřily Ústeckým teprve druhou prohru v sezóně. Roli favoritů splnili beze zbytku pražští Lvi proti Ostravě a Jihostroj proti Brnu.

BLACK VOLLEY BESKYDY – SK VOLEJBAL ÚSTÍ NAD LABEM

Dramatický zápas aktuálního lídra soutěže proti celku ze středu tabulky, který došel až do tie-breaku, měl nakonec šťastnější konec pro domácí Black Volley Beskydy. Ty si tak ve své krátké extraligové historii zatím drží proti Ústí neporazitelnost.  

Black Volley Beskydy – SK Volejbal Ústí nad Labem 3:2 (25:22, 23:25, 25:27, 25:10, 21:19)

Rozhodčí: Jan Kubinec, Vlastimil Kovář

Hráno bez diváků

Sestavy (od zóny I):

Domácí: August, Dolgopolov, Mečiar, Široký, Romanutti, Krysiak, libero Pospíšil. Střídali: Mišek, Čechmánek

Hosté: Beer, Bartůněk, Bornemann, Tibitanzl, Kobolka, Parraguirre, libero Kořínek. Střídali: Kramar, Kasan, Koloušek, Vodvárka, Šídlo

Ohlasy po utkání:

Tomáš Široký (kapitán Black Volley Beskydy): „Těžký zápas dneska. Kdybychom byli koncentrovanější v tom třetím setu, tak si myslím, že by to pro nás měl být zápas za tři body, ale takhle můžeme být rádi aspoň za dva, protože v tom tie-breaku jsme taky tahali za kratší konec. Jsem rád a zítra další zápas.“

Jakub Salon (trenér Black Volley Beskydy): „Dnes jsme porazili první tým tabulky, takže jsem spokojený. Bylo tam spoustu chyb, volejbal to nebyl úplně pohledný, ale bylo to vydřené vítězství. Výborně jsme bránili, takže jsme si to hodně ulehčili, ale máme tam hodně mezer v souhře, která nám dneska moc nefungovala, ale jsem šťastný, že jsme udrželi domácí neporazitelnost.“

Luboš Bartůněk (kapitán SK Volejbal Ústí nad Labem): „Gratuluju domácím k výhře. Byl to z obou stran podle mě hezký volejbal na koukání. Škoda prvního setu, který jsme si nedokázali uhrát. Pak jsme udělali malinkou chybičku ve čtvrtém setu na začátku a to nás stálo celý set a tie-break už vyhrál šťastnější celek.“

Lubomír Vašina (trenér SK Volejbal Ústí nad Labem): „Asi se na to oboustranně nedalo dneska dívat. Bylo tam takových chyb, že to bylo něco šíleného. Asi nejhezčí byla koncovka tie-breaku. To bylo asi tak jediné, řekl bych něco dramatického z obou dvou stran. Někdy od stavu 13 až do toho stavu 21:19 to byl asi nejhezčí volejbal. Ale ta sekvence je hodně málo. Ale pětiseťák, no…. Každý zápas ani z jedné ani z druhé strany nemusí vždycky dopadnout podle představ všech, že jo.“

Popis utkání:

V prvním setu se po celou dobu skóre přelévalo po jednom bodu. Žádný z týmů se nedostal k většímu trháku a o vítězi se rozhodovalo až v dramatické koncovce. Tu vyhrály Beskydy poměrem 25:22.

Do druhého setu nastoupilo Ústí koncentrovaněji než domácí a od samého začátku si zejména zásluhou zlepšeného servisu vybudovalo tříbodový náskok. Ten ve střední části domácí stáhli a dostali se na kontakt jednoho bodu. Po neúspěšné Dolgopolově ulívce ovšem hostující tým opět bodově odskočil a set i zásluhou série zkažených podání domácích vyhrál 25:23.

Dobře rozehraný třetí set domácí nedotáhli do konce. Po time-outu, který za nepříznivého stavu 10:16 pro svůj tým vzal trenér Ústí Vašina, se Beskydy již nevrátily ke své koncentrované hře, čehož Ústí využilo a původně nepříznivý výsledek zvrátilo ve svůj prospěch.

Jako by pokropené živou vodou začaly čtvrtý set Beskydy, naopak Ústí se přestala dařit jejich hra založená na dobrém servisu a kvalitní mezihře. Domácí skvěle bránili a nepustili soupeře téměř k ničemu. Ústí nepomohlo ani střídání nahrávače, univerzála i libera a prohrálo výrazným rozdílem 10:25.

Pátý set přinesl patrně nejpohlednější volejbal celého zápasu. Bojovalo se o každý míč, skóre se přelévalo na obě strany. Za stavu 4:6 se domácím zranil blokař August, kterého vystřídal Čechmánek. Ten svým příchodem a změnou rytmu výrazně domácím pomohl – dva úspěšné bloky, bod po útoku středem i těžký servis výrazně Beskydy posunuly k výhře. A ačkoliv domácí neproměnili dva setboly za stavu 14:12, nedaly se tím zlomit a nakonec berou dva body za vítězství 21:19.

Autor: Alice Zemanová

VSC FATRA ZLÍN - VK EURO SITEX PŘÍBRAM

Soupeřem Fatry Zlín v dnešním utkání byl tým, který v rozehrané soutěži ještě čeká na první letošní vítězství. Z tohoto pohledu byli domácí hráči mírným favoritem. Roli favorita nakonec zvládli, i když hosté byli ve třetím setu blízko k výhře.

VSC Fatra Zlín - VK Euro Sitex Příbram 3:2 (20:25, 23:25, 25:23, 25:17, 15:10)

Rozhodčí: Gall Jakub, Možnár Martin

Hráno bez diváků

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Šulc, Čech, Varous, Adamec, Motyčka, Navláčil, libero Viceník. Střídali: Lamri, Kozak

Hosté: Viiber, Böhm, Hladenko, Kuchař, Pavelka, Polák, libero Juračka. Střídali: Rosenbaum, Ureš, Trojanowicz

Ohlasy po utkání:

Vojtěch Navláčil (kapitán Fatra Zlín): „Vyhrocené utkání se šťastným koncem pro nás."

Přemysl Obdržálek (trenér Fatra Zlín): „V prvních dvou setech jsme špatně řešili bodové situace. Po změně na postu nahrávače se ve třetím setu se hra uklidnila."

Martin Böhm (kapitán VK Příbram): „Dnes jsme předvedli nevyrovnaný výkon, prohráli jsme si to sami."

Petr Klár (trenér VK Příbram): „Gratuluji soupeři k vítězství."

Popis utkání:

První set začali domácí impozantně, při podání Šulce se ujali rychle vedení 3:0. Hosté se však postupně dostali do tempa a srovnali 6:6. I v polovině setu byl stav vyrovnaný 12:12. V dalším průběhu hosté odskočili na 12:15 a donutili domácího trenéra k prvnímu oddechovému času. Po dalších chybách v útoku domácích se stav pohnul ve prospěch hostů na 13:18. Domácí trenér reagoval klasickým dvojstřídáním. Za stavu 18:21 se domácí vrátili na základní sestavy. Koncovku zvládli hosté bezpečně a ujali se vedení 0:1 na sety.

Druhý set byl od začátku velmi vyrovnaný. Oba týmy spolehlivě ztrátovaly, ani jeden tým nedokázal podáním narušit dobrou přihrávku soupeře. V blížící se koncovce udělali domácí dvě chyby na útoku a dovolili hostům odstup 15:17, na což reagoval domácí trenér oddechem. Do koncovky šli hosté s mírným náskokem 19:21. Další útok Adamce do zámezí, stav 20:23 a druhý oddech domácích. Hosté kazí podání a trenér Klár si bere první oddechový čas. Ovšem domácí také kazí podání a hosté mají setbol. Domácí odvrací a hosté berou druhý oddech. Druhý setbol ještě domácí odvrátili, ale další již znamenal vítězný bod pro hosty, kteří zvyšují na 0:2 na sety.

Třetí set začali lépe domácí a ujali se vedení 5:1. Trpělivě hrající hosté však opět srovnali na 6:6 a ještě získali vedení 6:8, na  což musel trenér Obdržálek reagovat prvním oddechovým časem. Mírný dvoubodový náskok se domácím podařilo srovnat až na 16:16. V koncovce se domácí dostali do vedení 23:22 a trenér Klár si vzal první oddech. Za stavu 24:23 přichází první setbol domácích, který proměňuje Čech vytlučením bloků. Domácí snižují na 1:2.

Do čtvrtého setu udělal domácí trenér dvě změny, na postu diagonálního hráče Adamce vystřídal Kozak a na postu nahrávače Šulce nahradil Lamri. Po vyrovnaném začátku se hráči Fatry ujali vedení 10:6 a za neustálých protestů hostujícího trenéra si nadále udržovali 3-4 bodový odstup. Za stavu 20:13 si vzal hostující trenér první oddechový čas. Do koncovky jdou domácí s luxusním osmibodovým polštářem 21:13. První setbol domácích 24:15 ještě hosté odvrací, esem z podání odvrací i druhý, třetí ale již domácí proměňují a srovnávají stav 2:2 na sety.

V pátém setu získali hráči Fatry mírný náskok a strany se měnily za stavu 8:5.  Sporný míč z podání přisuzují rozhodčí ve prospěch domácího týmu a za stavu 12:8 si bere první oddech trenér hostů. První mečbol hosté odvrací, ale druhý již domácí proměňují a vítězí celkovým skórem 3:2 na sety.

Autor: Ivan Dostál

VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE – VOLEJBAL BRNO

Jihostroj nastoupil v domácím prostředí po více než šesti týdnech a v okleštěné sestavě úspěšně vzdoroval Brnu. Hosté měli v nohách utkání s Karlovarskem z předešlého dne a na jejich výkonu to bylo znát. České Budějovice byly hladové po úspěchu a od poloviny prvního setu nedávaly Volejbalu Brno šanci. Hosté kazili servis a na jihu Čech neuhráli ani set. Domácí Jihostroj zůstal i v šestém utkání UNIQA extraligy neporažen a drží se v tabulce na prvním místě.

VK Jihostroj České Budějovice – Volejbal Brno 3:0 (25:19, 25:14, 25:16)

Rozhodčí: Rychlík D., Činátl R.

Hráno bez diváků

Sestavy (od zóny I):

Domácí: de Amo, Michálek, Mach, Rejlek, Stoilovič, Todua, libero Kryštof. Střídali: Schouten, Zmrhal, Koranda

Hosté: Hrazdira, Pražák, Toman, Licek, Klajmon, Římal, libero Lžičař. Střídali: Kaška, Jakubec, Provazník, Janečka

Ohlasy po utkání:

Radek Mach (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): Výborný výkon jsme předvedli hlavně na servisu a v obraně. Utkání jsme zvládli skvěle takticky a dokázali jsme uhrát bodové balony. Soupeř se snažil vrátit do hry servisem, který ale hodně kazil. Jsem rád, že jsme si po dlouhé době konečně zase zahráli doma a zvládli jsme zápas za tři body.“

René Dvořák (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „Klíčový dnes byl servis. Brno dokáže zaškodit, ale bohudík zatím jen v jeho domácím prostředí. Myslím, že v nohách cítili únavu ze včerejšího zápasu – to se projeví právě v drobných nuancích a servisech.“

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): „Budějovice ustály náš tlak na servisu. V prvním setu nám servis vůbec nešel a soupeř nás naší vlastní zbraní tlačil a díky koncentrovanému výkonu si došel pro jasné vítězství.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Chtěl bych pogratulovat domácím k zaslouženému vítězství. My jsme nedokázali navázat na včerejší výkon. Vůbec jsme se nedostali k naší silné zbrani, kterou je servis. Trochu se trápíme s rychlou hrou do krajů sítě, kde mají oba nahrávači velké rezervy. Víme, na čem máme pracovat, a doufám, že to do příště zase zlepšíme.“

Popis utkání:

Domácí nastoupili do utkání oslabeni o trojici Ondrovič, Piskáček, Šulista a na soupisku museli zařadit mladé hráče. Od úvodu byl zápas velmi vyrovnaný a soupeři se tahali o každý bod. Brzy ale nastal zlom, domácí odskočili a drželi si bezpečný náskok tří čtyř bodů před soupeřem. Brno nedokázalo odpovídat na drtivý útok Jihostroje a byla znát absence jejich elitního nahrávače. První set vyhráli domácí 25:19.

Druhý set přinesl ještě jednoznačnější průběh. Svěřenci Reného Dvořáka se opírali do balonů a dařil se jim i servis. Ten naopak nešel Brněnským, na kterých byla znát únava po zápase s Karlovarskem z předešlého dne. České Budějovice od počátku setu vedly a hrály velice koncentrovaně. Bylo vidět, že se v domácím prostředí chtějí ukázat, i když je fanoušci mohly sledovat jen z domova od svých počítačů. Dařilo se zejména veteránovi Filipu Rejlkovi, který byl opět oporou Jihostroje. Hosté vytěžili ve druhém setu jen pár míčů a prohráli 14:25.

Do třetího setu už Brno muselo nastoupit rázněji, ale nic se výrazně nezměnilo. Jihostroj zkrátka nedával hostům šanci, přestože především Římal jim několikrát zatopil. Trenér Ondřej Marek točil sestavou, alespoň ve dvou setech se objevilo deset hráčů Brna, kdežto Jihostroj se musel spokojit se sedmi volejbalisty. Domácí však byli hladovější po úspěchu a i v omezené sestavě smečovali přesně. Utkání Jihostroj jednoznačně ovládl a připsal si další tři body do tabulky.

Autor: Matěj Mayer, foto Dan Kubát

VK LVI PRAHA – VK OSTRAVA

Konečně Lvi hrají v covidové době svůj domácí zápas v UNYP aréně. Hraje se bez diváků, ale všichni se hrozně těší. Přijíždí velmi bojovná Ostrava, která dokáže porazit každého. Začínáme hrát v super hale volejbal výborné ligové úrovně.

VK Lvi Praha - VK Ostrava 3:0 (25:21, 25:19, 25:22)

Rozhodčí: Fink T., Kvarda P., delegát Popadinec B.

Hráno bez diváků

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Janouch, Skakic, Špulák, Mihajlović, Smith, Nedeljkovic, libero Havlas. Střídali: Toman, Pliasetskyi

Hosté: Matula, Janků, Muroň, Kruzkhkov,Závodský, Sedláček, libero Sobczak. Střídali: Jambor, Dvořák, Vancl, Ihnát

Ohlasy po utkání:

Jiří Král (kapitán VK Lvi Praha): „Výborný výkon v domácí hale, využili jsme domácího prostředí. Šli jsme agresivně do servisu, tak jak to bylo v tréninku. Skóre v setech vypovídá o tom, že jsme měli navrch a bylo to výborný. Gratulace všem.“

Tomáš Pomr (trenér VK Lvi Praha: „Absolutní spokojenost, výhra za tři body. Strašně jsme si pomohli servisem v domácí hale, za což jsem rád. Následně z našeho servisu pramenila naše výborná obrana. Dnes chci vyzvednout individuální výkony a to Janoucha a Mihajloviče.“

David Janků(kapitán VK Ostrava): „Gratulace domácím. My jsme se v podstatě tři sety hledali, jak sestavu, tak volejbalově. Když se to vyvíjelo dobře, tak jsme to nedůrazem nedohráli. Domácí byli odvážnější a zaslouženě vyhráli.“

Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Co říci, 3:0 to je krutý. Myslím, že jsme si jakžtakž poradili se smečaři a blokaři, ale nedokázali jsme ubránit Mihajloviče. Když už jsme se chytali, tak přišli chyby, které nás stáhly zase dolů. Nedokázali jsme čelit sériím na podání Mihajloviče a Kuby Janoucha. Za bojovnost jsme si zasloužili set. Určitě bych chtěl pochválit střídající hráče.“

Popis utkání:

Od samého začátku utkání hrají domácí s velkou chutí a agresivním útokem zaskočili hosty z Ostravy. K nezastavení je Matěj Mihajlovic se Stefanem Skakice, vše famózně diriguje Kuba Janouch. V prvním setu statistika domácích na útoku ukazuje na 72 %. To jsou výborná čísla a obrana hostů nemůže nalézt recept na útok Lvů. Po celý první set Lvi bezpečně vedou a vítězí zaslouženě 25:21.

I druhý set je v režii domácích. Lvi se snaží maximálně zatížit klíčového hráč hostující Ostravy Davida Janků, který se nedokáže s tímto vyrovnat a je nakonec střídán. Domácí lépe přihrávají a útočí nad 50 %. Zároveň tlačí na servisu Ostravu od sítě a ta nedokáže svým útokem Lvy pokořit. Vývoj setu je v rukou domácích 8:4, 16:11, 27:11. Převaha Lvů je jednoznačná, bohužel to ale vidí pouze diváci u internetových přenosů.

Ve třetím setu začínají hosté kombinovat se sestavou a snaží se zvrátit vývoj utkání, jak se dá. David Janků se objevuje na univerzálu. Procenta útočníků Ostravy rostou, ale ani domácí nezůstávají pozadu. Ku prospěchu domácích se nedaří hostům využít svoji největší zbraň - servis hodně kazí a to drží Lvy v trvalém vedení i v tomto nejvyrovnanějším setu. Ke zvratu nakonec nedochází a Lvi vítězí zcela zaslouženě v setu 25:22.

Autor: Miloš Kočka

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018