5.6.2019

„Škatulata, škatulata, hejbejte se“ v týmech mužské extraligy

Tak jako každý rok po skončení extraligové sezóny 2018/19 začíná klubům období hledání optimální sestavy na ročník další. U některých týmů dochází jen k malým „kosmetickým úpravám“, u jiných je pohyb hráčů v kádru větší. Jedni sází na tuzemské hráče, druzí na cizince. Samozřejmě, že vše ovlivňují finanční možnosti klubů. Přinášíme přehled dosud zveřejněných hráčských změn.

Mistrovské České Budějovice se i nadále budou opírat o nejlepšího hráče české extraligy 2018/19, španělského nahrávače De Ama, kterému už nebude krýt záda Filip Kupilík, ale nově příchozí Ondřej Piskáček z Kladna. Na smeči už neuvidíme Australana Maxe Staplese, ale karlovarského Marka Zmrhala a Bulhara Martina Mechkarova, který naposledy působil ve francouzském Cannes.

Liberecká Dukla přišla o svého kapitána Aleše Správku, který ukončil kariéru a dalšího smečaře Andreje Gruta ze Slovinska. Naopak pod Ještědem budeme nově vídat slovenského smečaře Marka Mikulu, přicházejícího z Odoleny Vody.

Ostrava zatím hlásí pouze příchod mladého slovenského reprezentanta, smečaře Jakuba Ihnáta z mistrovské Prievidze. Ten by měl nahradit Rakušana Antona Mennera, který své kroky namířil za kapitánem naší reprezentace Jakubem Janouchem do německého Friedrichshafenu. Univerzál Mitchell Beal se vrací do Ameriky, otazník visí nad blokaři Janem Davidem a Václavem Kotasem.

Kladno mění „dirigenty“ na hřišti, tzn., že kromě Ondřeje Piskáčka nebude pokračovat ani loňská nahrávačská jednička Filip Habr. Po dvou letech se na kladenskou palubovku vrací nizozemský reprezentant Daan van Haarlem a po roce i Ondřej Fortuník, kterého doprovodí na Kladno i další pražský Lev, smečař David Kuboš. Z Příbrami přichází blokař Vladimír Mikulenka a nový univerzál týmu je „na spadnutí“. „Poučili jsme se z minulých sezón, kdy jsme hráli celou sezónu na 6-7 lidí a na konci to bylo na hráčích znát. Pro příští sezónu bychom rádi měli širší kádr, abychom zátěž rozložili mezi více hráčů,“ říká lodivod Kladna Milan Fortuník.

Karlovarsko má nového manažera klubu v osobě Ondřeje Hudečka, který ukončil hráčskou kariéru. V týmu bude i nadále pokračovat Polák Lukasz Wiese, který do Karlových Varů přišel v lednu tohoto roku. Novou akvizicí je kanadský blokař Marc Wilson z Ústí, nová vycházející blokařská hvězdička Radek Baláž z Příbrami a z polské PlusLigy přichází slovenský reprezentační smečař Marcel Lux, dnes už bývalý spoluhráč Jana Hadravy z Olštýna. Žhavou novinkou je příchod bývalého reprezentačního nahrávače Lukáše Ticháčka, který naposledy působil v polském Bedzinu.V týmu nebudou pokračovat cizinci – blokař Trent O´Dea (AUS) a univerzál Jalen Penrose (USA). Kromě již zmiňovaného Marka Zmrhala (ČB) a Daan van Haarlema (Kladno) odchází do Ústí blokař Marek Beer.

Volejbal Brno už nebude využívat služeb srbského univerzála Stefana Okošanoviče a argentinského libera Martina Webera. Tým bude složen s dravého mládí, které zřejmě bude doplněno zahraničním univerzálem. „Jak jsem již avizoval během sezóny, vychováváme dostatečné množství mladých hráčů a rád bych jim dal šanci, možná to nebude úplně na špici tabulky, ale slušný střed bychom měli hrát,“ vysvětluje filozofii klubu Martin Gerža.

Ústí nad Labem nezůstane kámen na kameni. Do Lvů odchází nahrávač Luboš Bartůněk, kanadský blokař Marc Wilson se stěhuje do Karlovarska. V týmu nebude pokračovat smečař Vít Bartůněk a ani cizinci – brazilský smečař Dhionathan De Silva Willyan a smečař z Albánie Redjo Koci. Naopak do týmu se vrací ústecký odchovanec a český reprezentant, blokař Marek Beer. Další posilou bude srbský smečař Nebojša Janukovič, který působil ve Francii a v Německu, příležitost na nahrávce dostane talentovaný Jan Kasan z Velkého Meziříčí. „Stavíme úplně nové mužstvo a to není nikdy jednoduché. Odvíjí se to od finančních možností a taky situaci na českém trhu,“ konstatuje situaci v Ústí manažer Miroslav Přikryl.

Příbram, jak už bývá poslední dobou zvykem, zřejmě do nového ročníku extraligy nastoupí v hodně pozměněném složení. Znám je zatím odchod blokaře Vladimíra Mikulenky (Kladno) a příchod úspěšného blokaře mládežnických reprezentací Josefa Poláka, který bude u Kocourů hostovat z Českých Budějovic.

Odoleně Vodě se podařilo udržet většinu cizinců, odchází pouze americký blokař Matthew Walsh a již zmiňovaný Marek Mikula (Liberec), nad Kanaďanem Alexanderem Russellem stále visí otazník. Aero bude první evropská štace pro kanadského blokaře Warrena Taylora, na hostování z Českých Budějovice přichází smečař Jiří Kraffer.

Lvi Praha se budou spoléhat nejen na vlastní úspěšnou „líheň“, ale i na bývalého českého reprezentanta, blokaře Jiřího Krále, vracejícího se na palubovku české extraligy z francouzského Cannes. Dále z Francie (Ajaccio) přichází australský smečař Thomas Douglas-Powell.  Oblíbeného Surinamce Gina Naardena, který ukončil hráčskou kariéru, by měl nahradit slovinský univerzál Matej Mihajlovič, letošní mistr rakouské ligy s družstvem Posojilnica Aich/Dob. Hru na hřišti bude nově dirigovat pražský odchovanec Luboš Bartůněk (přichází z Ústí). Kapitán týmu Matyáš Démar odchází do týmu francouzského mistra Tours, kam má namířeno mimo jiné i reprezentační smečař Adam Bartoš. Dále už v týmu nebude figurovat Ondřej Fortuník, David Kuboš (oba Kladno) a nizozemský blokař Mart van Werkhoven, který zamířil do německého Herrschingu.

Ze Zlína je na odchodu slovenský nahrávač Peter Barták, jinak by mělo družstvo pokračovat ve stejném složení. Fatra ještě hledá nahrávače, jinak se zavedená filozofie klubu, dávat šanci mladým tuzemským hráčům, nemění. „Po dvou letech, co jsme se nedostali do play off, bychom rádi tuto špatnou bilanci konečně prolomili. Na velké nákupy zahraničních hráčů nemáme, ale máme kvalitní mladší generaci, která již loni byla schopna hrát dobré zápasy a věřím, že loňské zkušenosti tým přetaví ve vytoužený postup mezi nejlepších osm týmů,“ přibližuje plány Fatry trenér Přemysl Obdržálek.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018