3.4.2017

Skvělý výkon Kladna znamená srovnání, Budějovice jsou jedno vítězství od finále!

Čtvrtými zápasy semifinálové série play off mužské UNIQA extraligy dnes pokračovala česká nejvyšší soutěž. Již jen jedno vítězství jsou od finále volejbalisté Českých Budějovic, kteří v pondělí v podvečer přehráli karlovarský ČEZ 3:1 na sety a vedou v sérii stejným poměrem. Vyrovnáno je naopak v druhém semifinále mezi Kladnem a Libercem! Vítěz základní části Kladno volejbal cz dnes po výborném výkonu zvítězil na severu Čech ve třech setech a po včerejší těsné prohře 2:3 srovnal stav série na 2:2. Další zápasy SF jsou na programu ve čtvrtek.

VK DUKLA LIBEREC -  KLADNO VOLEJBAL CZ

Po nedělním třetím semifinálovém utkání EXM se Dukla dostala do vedení 2:1 na zápasy. Utkání nebylo pro domácí vůbec jednoduché, když ho získali až po 131 minutách hry v pěti setech. Čtvrté dnešní semifinále se odehrávalo již bez zraněného Slawomira Stolce (Dukla), který si včera přivodil velice nepříjemné zranění levého kotníku a boj o titul pro něho předčasně skončil. Nakonec dnešní utkání pro sebe rozhodli svěřenci trenéra Milana Fortuníka v poměru 3:0 a za vyrovnaného stavu 2:2 na zápasy se semifinále vrací zpět na Kladno, kde můžeme další utkání sledovat na ČT Sport ze záznamu ve čtvrtek 6.4.2017 po dvacáté hodině.

č.: 179 dne: 3.4.2017 v hod.: 18:00

VK Dukla Liberec - Kladno volejbal cz 0:3 (21:25, 14:25, 21:25)

Rozhodčí: Vlastimil Kovář a Dušan Rychlík

Počet diváků: 1.111

Stav série: 2:2

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Janouch, Správka, Veselý, Kramar, Kriško, Leikep, libero: Kopáček. Střídali: Galabov, Patucha, Staněk

Hosté: Trojan, van Haarlem, Hietanen, Zajíček, Křesťan, Hýský, libero: Sparidans. Střídali: Dillien, Lenc, Fokt

Vyjádření:

Domácí:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): "Dnes nás Kladno jednoznačně přehrálo snad ve všech herních činnostech. Dnes jsme netlačili soupeře servisem, jak jsme potřebovali, špatně jsme ztrátovali a to rozhodlo."

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): "Dnes o osudu utkání rozhodl již první set, když jsme ho prakticky sami darovali soupeři svými vlastními chybami, bylo jich asi tak 11. Potom už jsme se do tempa celé utkání vůbec nedostali. Přestože jsme ve třetím setu vedli, tak jsme ho v jedné rotaci zase prohráli. Kladno dnes zaslouženě vyhrálo."

Hosté:

Adam Zajíček (kapitán Kladno volejbal cz): "Dneska nám fungovalo úplně všechno. Hráli jsme od začátku až do konce koncentrovaně. První dva sety byly skvělé, třetí set jsme trochu váhali. Neříkám, že jsme na to mysleli, ale připomínalo to včerejšek. Zaplať Pánbůh jsme to otočili, štěstíčko se k nám přiklonilo. Takže máme radost, že jsme vyhráli 3:0. Ve čtvrtek to bude zase jiný zápas, musíme si dobře odpočinout a hrát s nasazením."

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): "Zaplať Pánbůh se dnes ukázalo, že opravdu neumím tipovat. Já jsem říkal, že tahle série skončí 4:1 nebo 1:4 pro někoho z nás. Mýlil jsem se a jsem za to strašně rád."

Popis utkání:

Již za stavu 0:3 pro hosty tu máme debatu u hlavního rozhodčího. Domácí reklamují velkou teč bloku Kladna, ale rozhodčí je neoblomný a hosté jsou rychle ve vedení o tři body. Další body přidává tvrdým podáním Matti Hietanen (1:6) a s domácími to nevypadá moc dobře. Po prvním TT dokonce již hosté vedou 3:9 (blok Tomáš Hýský). Dukla po útoku Tomáše Hýského a tvrdé smeči Tomáše Kriška snižuje na tři body (10:13), přesto hosté k druhému TT odcházejí spokojenější po chybě Liberce a esu Adama Zajíčka (10:16). Po time Dukla míří do autu a hosté jsou v sedmibodovém náskoku. V závěru setu přichází na hřiště Jan Galabov, který svojí dravostí na útoku a poté na podání snižuje zpět na rozdíl tří bodů (16:19 – eso). Kladenský Ondřej Lenc esem zvyšuje na 16:21, ale po dalším esu na straně Dukly (20:23 - Jakub Janouch) je v samotné koncovce rozdíl pouhých tří bodů. Poslední dva míče patří kladenskému diagonálnímu hráči Filipu Křesťanovi. Ten se z vedlejšího kůlu nemýlí a Kladno se ujímá vedení 0:1 na sety.

Druhý set začal úplně stejně jako první. I za stejného stavu 3:8 odcházejí obě družstva k prvnímu TT (0:2 – Daan van Haarlem eso, 1:5 2x blok Kladna, 3:8 – Tomáš Hýsky uklízí míč, který poletoval nad sítí). Dukla se snaží hosty bodově dostihnout, ale vůbec se jí to nedaří. Při servisu Daan van Haarlema přibývá na kontě hostů hned několik bodů a hosté jsou velmi snadno ve vedení 13:22. Koncovka již byla jenom otázkou času. Za stavu 14:24 Tomáš Hýský smečuje hned po špatném příjmu Dukly a po další nevynucené chybě Dukly na útoku jsou hosté ve vedení 0:2 na sety.

Až ve třetím setu se domácí dostávají do provozního tempa. Nejprve Kladno blokem (Matti Heitanen) získábvá dvoubodové vedení (0:2), ale po přímém bodě z podání (Libor Leikep) je vyrovnáno (3:3). Po útoku Jana Galabova z hlavního kůlu se poprvé v utkání domácí dostávají do vedení (5:4). Do tříbodového vedení se domácím podařilo dostat při dobře umístěném podání Aleše Správky za stavu 12:9 (2x eso). Po druhém TT třetí sady hosté kazí na útoku (aut Štěpán Trojan a útok do anténky Matti Heitanen – 18:14). Nadějný náskok čtyř bodů v samotné koncovce (19:15) se domácím nepodařilo udržet. Nepříjemné podání Daan van Haarlema znamená rozhodující moment utkání. Dukla Daan van Haarlema dostává z podání až za stavu 19:21 a to je pozdě na rozjeté Kladno. To již nabídnutou šanci nepouští a po jednobloku Borka Fokta se raduje z prvního mečbolu. Hned první mečbol proměňuje dalším úspěšným blokem (Tomáš Hýský – 4 body blokem v utkání) a je vyrovnáno, myšleno v semifinálové sérii 2:2 na utkání. Kdo získá třetí vítězství, si musíme počkat až do čtvrtečního večera na Kladno.

Autor: Zdeněk Šolc

VK ČESKÉ BUDĚJOVICE – VK ČEZ KARLOVARSKO

Takový volejbal se musí líbit. Semifinálová série mezi Českými Budějovicemi a Karlovarskem nabízí špičkové výměny, na jejichž konci je zatím daleko častěji Jihostroj. Také ve čtvrtém utkání zvládl tíhu domácího prostředí a po výhře 3:1 na sety je jen krok od postupu do finále extraligy.

č.: 180 dne: 3. dubna 2017 v hod.: 18:00

VK České Budějovice - VK ČEZ Karlovarsko 3:1 (27:25, 20:25, 25:22, 25:17)

Rozhodčí: Hudík M. – Renčín K.

Počet diváků: 1.722

Stav série: 3:1

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Sobotka, Habr, Michálek, Mach, Šotola, Kraffer, libero: Kryštof. Střídali: Humler, Todua, Gevert, Červinka a Kuliha. Trenér: René Dvořák.

Hosté: Treial, Končal, Málek, Široký, Hudeček, Zmrhal, libero: Pfeffer. Střídali: Štefko, Sukuba a Netrval. Trenér: Jiří Novák.

Vyjádření:

Domácí:

Filip Habr (kapitán VK České Budějovice): "Nádherné utkání, byl to krásný volejbal. Super vítězství, jsme spokojeni. Ale nic nekončí, potřebujeme vyhrát čtyři zápasy. Nesmíme nic podcenit a takhle zahrát ještě jeden duel."

René Dvořák (trenér VK České Budějovice): "Byl to jiný zápas. Karlovarsko se hodně zlepšilo, hlavně na útoku, uhrávalo těžké balony. První set byl o jedné chybě na konci, ve druhém setu hrálo Karlovarsko dobře a my jsme nebyli schopni jej dostat na příjmu. Ve třetím setu jsme zatlačili na servisu, odtáhli jsme je od sítě, dostali jsme se do brejku a ten jsme udrželi. A to i ve čtvrtém setu. Chtěl bych pochválit náhradníky, všichni nám pomohli a byl to excelentní kolektivní výkon. Především Kuliha pomohl obrovským způsobem. Pochválit musím i Marka Šotolu, který má ve svém věku drzosti na rozdávání."

Hosté:

Ondřej Hudeček (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): "Já už nevím. Hráli jsme lépe než v posledním utkání, České Budějovice hrály trochu hůře. Ale Kuliha se Šotolou jim pomohli, udělali důležité body. Možná jsme byli už trochu unavení, protože jsme neuhráli rozdílové body."

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): "Trochu to bylo odlišné v tom, že ve třetím zápase dominovaly obrany. V tomto utkání oba dva týmy dobře ztrátovaly. Na druhou stranu to bylo utkání jen o pár chybách a ty jsme v rozhodujících chvílích udělali my. Nemůžu říct, že bychom hráli špatně. Kluci bojovali a musím je pochválit. Ale bohužel jsme si nechali během dvou minut vzít šanci dohrát čtvrtý set."

Popis utkání:

Domácí volejbalisté by neměnili sestavu, kdyby je k tomu nedonutilo zranění Hackwortha. Do základní sestavy tak musel Šotola, který se zhostil své úlohy skvěle. Záda mu navíc kryl uzdravený Gevert, jenž tak nechal na pochybách některé spekulanty, kteří mu po zranění předpovídali konec sezony. První set byl boj o každou výměnu a oba týmy ukazovaly své přednosti. Odskočit se podařilo Jihostroji až před druhým technickým time-outem, kdy do hřiště nezaútočil přesně Hudeček. Hosté po něm zlepšili obranu v poli a dokázali se v prapodivné výměně dotáhnout na 16:16. Obrat přinesl Málek, který nachytal na příjmu Michálka a zaznamenal přímý bod z podání na 18:17. Vedení ale Karlovarsku vydrželo jen krátce, také domácí zlepšili obranu a po útoku Šotoly měli na svém kontě příznivý stav 19:18. Západočeši se navíc v další výměně provinili dvojákem, Mach následně zaznamenal úspěšný blok, což znamenalo skóre 21:18 a oddechový čas hostů před koncovkou. Jihostroj přibrzdil, Karlovarsko zaznamenalo dva body v řadě a dotáhlo se na těsný rozdíl. I přes obětavost Jihočechů se hostům podařilo získat při servisu Netrvala první setbol. Odvrátil jej Šotola, následně druhý Habr, a tak se role obrátily. Karlovarsko dvěma útoky do autu domácím hru ulehčilo a poslalo je do vedení.

Druhá sada navázala na konec první části, ale domácí volejbalisté rychle vytvořený náskok po chybách před povinnou pauzou ztratili a pustili soupeře do vedení 8:6. Hned vzápětí jej navýšil Hudeček, který vytloukl českobudějovické bloky, čímž donutil kouče Dvořáka k time-outu. Jihostroji se však nedařilo korigovat výsledek. Když navíc Michálek nezvládl pipe, vedlo Karlovarsko už 12:8. Byl to však Michálek, který dokázal po dobrém servisu Kraffera snížit na rozdíl dvou bodů. Jenže poté zatlačil na servisu Hudeček a ztráta se opět navýšila. Západočeši k tomu přidali takřka bezchybnou obranu a na jejich straně bylo před koncovkou vedení 20:15. Do hry se tak poprvé dostal Todua a byl to on, kdo ještě zkusil zatáhnout za záchrannou brzdu. Jeho snaha ale velký efekt neměla, a tak René Dvořák do hry pustil ještě Červinku, Geverta a Kulihu. Chilský univerzál sice odvrátil dva setboly, třetí pokus už mu ale ve dvojbloku s Machem nevyšel.

Ve třetím dějství se na taraflexu znovu objevila základní sestava Jihostroje a byl to Šotola, který se zásadně podílel na vedení 6:2. Náskok ještě před time-outem navýšil blokem na středu hřiště Sobotka a domácí hráči tak měli třetí set rozehraný přímo skvěle. Průběh sady se neobešel ani bez série zkažených podání, a to z obou stran. Nepohlednou pasáž ukončil útokem do zámezí Kraffer, který si šel po svém zakončení chvíli oddechnout a přepustil místo Kulihovi. Poté neuspěl ani Šotola na hlavním kůlu a rázem bylo skóre nerozhodné 12:12. Lodivod domácích si vyžádal time-out, po kterém dostal od Habra příležitost Kuliha, jenž se nemýlil. Sobotka posléze zaútočil středem a poslal České Budějovice do vedení 14:12. Jihočeši se nechali namotivovat před koncovkou hlavním rozhodčím, který z jejich pohledu nepískl evidentní dvoják. Tříbodové vedení, na jehož korekci si hosté dělali zálusk, udrželi. I díky Kulihovi, který v závěru řádil a deptal Karlovarsko. Právě při jeho servisu vybojoval Michálek pro Jihostroj čtyři setboly. Dva přišly vniveč, ale třetí už hosté neodvrátili.

Kuliha zůstal na hřišti i ve čtvrté sadě. Ale byl to Habr, který zneškodněnými bloky poprvé zařídil týmu drobný náskok. Západočeši poté zaútočili do zámezí a rázem prohrávali 2:5. Nebyl to však pro ně signál, aby složili zbraně, nýbrž naopak. Karlovarsko dokázalo srovnat a Málek esem dokonce zvrátil vedení na jeho stranu. Přetahovaná o body pokračovala až do doby, kdy Michálek neodhadl podání Zmrhala a dovolil mu zvýšit na 13:11. Svou chybu ale odčinili o chvíli později na hlavním kůlu, kde nekompromisně vyrovnal na 13:13. Následně zaznamenal Sobotka další blok na středu a hosté si vzali oddechový čas. Českobudějovický blokař navíc zamířil na servis, odkud dostal protivníka pod tlak a Mach s Michálkem mohli upravit skóre na 17:14. Na řadu tak přišel další time-out. Pro Karlovarsko ale neúspěšný, protože Sobotka následně přidal eso, hosté útočili do zámezí a na 20:14 upravil Šotola. Závěr už byl jasně v režii Jihočechů, kteří si burcováni vlastními fanoušky došli pro třetí semifinálové vítězství.

Autor: Lukáš Dvořák, foto: Jan Luxík

 

Vypracoval: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Kotnik / Lovsin (SLO) – Hermannová / Štochlová 2:1 (10:21, 21:16, 15:12)   Futures – Nuvali(PHI): Liepa /...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018