5.1.2021

Souboje aspirantů na titul UNIQA extraligy mužů se pomalu blíží

Už před začátkem UNIQA volejbalové extraligy mužů 2020/21 bylo více než jasné, že týmy Českých Budějovic a Karlovarska se budou řadit k aspirantům na příčky nejvyšší. A prognózy se zatím naplňují. Jihočeši vévodí neúplné extraligové tabulce a Karlovarsku, i přes nejméně odehraných zápasů, patří průběžná třetí příčka.

Jihostroj i Karlovarsko mají na svém kontě v probíhajícím ročníku UNIQA extraligy shodně dvě prohry. Tady však veškerá paralela těchto týmů končí. Zatímco se Jihostroj po nuceném odhlášení z Poháru CEV soustředil pouze na zápasy domácí nejvyšší soutěže a mohl se v klidu věnovat i tréninkové přípravě, to Karlovarsko mělo nabitější program a na samotný trénink moc času nezbývalo. Karlovy Vary odehrály první „turnajovou bublinu“ Champions League a kvůli tomu stále dohání manko extraligových zápasů. Dlouho očekávané souboje Jihočechů a Západočechů přijdou na řadu v druhé polovině ledna.

Volejbalisté Karlovarska ale náročný podzim úspěšně zvládli. Solidně reprezentovali český volejbal v Champions League a v domácí extralize bojují o nejvyšší pozice. „Pozitivní je, že jsme se dokázali vyrovnat se všemi nástrahami, když přišlo přerušení soutěže a s tím spojená nařízení,“ vzkázal trenér VK ČEZ Karlovarsko Jiří Novák. Až do samotného konce kalendářního roku doháněl tým Karlovarska manko extraligových utkání.

Během prosince odehráli svěřenci kouče Nováka devět zápasů. „Kluci toho mají dost, jsou zahlcení, proto jsme některé pasáže zápasů měli slabší, není to jednoduché,“ připomněl trenér zejména nedávnou prohru v Ostravě. „Ani ne hrát dva zápasy ve dvou dnech, ale spíš vždycky přeskočit ze soupeře na soupeře, hráči musí vstřebat hodně informací. Téměř se přestalo trénovat, teď to nemůže být souvislá práce, jde vždy jen o takové útržky, to je z dlouhodobého hlediska špatné.“ Prosincový maraton zápasů odstartoval turnaj Champions League v italském Trentu, kde hráči Karlovarska vzali set každému ze tří špičkových soupeřů. Navíc po zranění kapitána Lukáše Ticháčka tehdy řešili náhlou změnu na klíčovém postu nahrávače. „Myslím, že se toho Wess (nahrávač Wessel Keemink) chytil velice dobře na to, že se vše odehrálo narychlo a on sám relativně dlouho nehrál,“hodnotil kouč Novák. „Spolupráce funguje díky jeho charakteru, hned pochopil situaci, snažil se sžít s týmem. A dobře zapadl. I Martin Kočka zvládl zápasy na výbornou a posouvá se dál.“

Dalším postem, nad kterým visí otazník, je v kádru Karlovarska pozice univerzála. Úlohu jedničky plní reprezentant Patrik Indra, klub ale momentálně hledá hráče, který by ho doplňoval. V polovině prosince totiž vedení ukončilo spolupráci se švédským univerzálem Fredricem Gustavssonem. „Úplně se neprosadil do základní sestavy, což by cizinec měl,“ objasnil trenér Novák. „Patrik Indra si místo na hřišti udržel, řekli jsme si, že nemá zásadní význam ho držet jen jako člena týmu.“

Na rozdíl od Karlovarska v týmu Českých Budějovic k žádným změnám nedošlo. Poslední zápas odehráli svěřenci Reného Dvořáka ještě před Vánoci, pak měli volno na Štědrý den a Boží hod, a od 26. prosince už se opět potili v posilovně. Kondičně silový blok si zpestřili alespoň oblíbeným výstupem na Kleť. „Přes Vánoce bylo volejbalu méně, spíš jsme nabírali fyzičku a sílu,“ říká asistent trenéra Tomáš Skolka. „Čekají nás teď nejsilnější soupeři – 11. hrajeme doma s Libercem, máme dvakrát Karlovarsko a jednou také Ústí nad Labem. Chceme se na tyto zápasy co nejlépe připravit,“ upozorňuje.

I proto přijal českobudějovický klub s radostí pozvání rakouské reprezentace, která se připravuje na kvalifikaci o mistrovství Evropy v Izraeli, na dva přátelské zápasy v rámci přípravy. „Hrajeme ve Vídni, což se nám hodí, protože nemusíme cestovat daleko. Museli jsme se ale všichni nechat otestovat v neděli a další testování nás čeká v pondělí před zápasem,“ líčí Tomáš Skolka.

Všichni hráči Jihostroje prošli zdárně prvním testováním. „Nikoho netrápí zranění, všichni jsme zdraví. Pro zápasy s Rakouskem chceme poskládat dvě šestky, aby si zahráli všichni. Výsledek pro nás nebude rozhodující. Soupeř by měl být kvalitní, mohl by to pro nás být dobrý test před extraligou,“ doplňuje vedoucí mužstva Českých Budějovic.

 

Autor: Jiří Carba, zdroj: VK Jihostroj České Budějovice a VK ČEZ Karlovarsko

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018