25.11.2023

Středočeské derby přineslo velkou bitvu, vítěznou vlnu Kladna ale neukončilo

Hlavním tahákem sobotního 8. kola UNIQA volejbalové extraligy mužů 2023/24 bylo středočeské derby mezi Odolenou Vodou a Kladnem. Dramatické utkání musel rozhodnout až tie-break, po kterém kladenští Orli zůstávají stále neporaženi. Vyrovnané utkání se odehrálo i v Liberci, kde celek Příbrami nedal Dukle vítězství vůbec zadarmo. Krok s favoritem držely překvapivě i Benátky nad Jizerou, ale Karlovarsko si tři body do tabulky pohlídalo. Ostrava se první sezónní výhry nedočkala ani v regionálním derby s Black Volley, volejbalisté Brna si odvezli důležité body z palubovky Ústí nad Labem a České Budějovice v domácím prostředí neměly sebemenší problém se zlínskou Fatrou.

AERO ODOLENA VODA – KLADNO VOLEJBAL CZ

Ve sportovní hale v Odoleně Vodě se odehrálo středočeské derby mezi domácím AEREM a kladenskými Orly. Oba týmy měly dlouho sérii bez porážky, nakonec jí prodloužili Kladenští, když vyhráli 3:2 v tie-breaku.

AERO Odolena Voda - Kladno volejbal cz 2:3 (25:23, 24:26, 21:25, 25:19, 12:15)

Rozhodčí: Kovář V., Grabovský Z., lajnoví Farář P., Skřivánková J.

Počet diváků: 577

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Svoboda, Blumbergs, Hladík, Chevalier, Carabali, Durski, libero Rasinperä. Střídali: Kern, Démar

Hosté: Seppänen, Zajíček, Platačs, Gonçalves, Graham, Neves, libero Fernandez. Střídali: Hýský, Imamura, Kyjanica

Ohlasy po utkání:

Matyáš Démar (kapitán AERO Odolena Voda): „Dneska jednoznačně rozhodl druhý set, který jsme si nedohráli. Kladno se tím chytilo a díky tomu šlo do vedení 2:1. Tiebreak rozhodla větší chuť k vítězství hostujícího týmu. Díky fanouškům za skvělou atmosféru.“

Adam Zajíček (kapitán Kladno volejbal cz): „Krásný zápas pro diváky a se šťastným koncem pro nás. Podle mě i docela spravedlivá dělba, volejbal na vysoké úrovni. Vodolka si střihla další tie-break a my máme radost, že jsme ten tie-break vyhráli. Nebylo to vůbec lehké, byl to boj až do posledního míče, tak jako vždy na Vodolce. Máme radost z vítězství a i z toho, že jsme neporazitelnost udrželi. Děkuji fanouškům, jak kladenský, tak i vodolským, je to fakt paráda tady hrát volejbal. Takhle by se to všude v republice mělo dělat furt.“

Arnaud Josserand (trenér Kladno volejbal cz): „Je to šílené, protože jsme věděli, že Odolena Voda je opravdu velmi dobý tým. Hrají doma skvěle a dneska s velkým tlakem na servisu po celý zápas. Proto je tu opravu těžké vyhrát, hrají velmi rychle. Jsem opravdu šťastný, protože jsme nehráli moc dobře. V obou setech, co jsme vyhráli, jsme hráli dobře v koncích setů. Pořád máme hodně věcí, které musíme zlepšit, ale jsem opravdu šťastný, že jsme tu vyhráli, protože to byl velmi vyrovnaný zápas.“

Popis utkání:

První set byl z obou stran velmi vyrovnaný, od začátku se oba týmy často ve vedení střídaly, ale ani jeden nedokázal tomu druhému utéct. AERO v polovině setu vedlo o jeden bod a stále bylo ve vedení. V koncovce setu uhrálo bodový míč a nakonec se dostalo jako první k možnosti ukončit set. Na podání šel domácí Jacob Kern a odtlačil přípravu od sítě a hosté hráli do srovnané obrany. Jejich útok byl zablokovaný a AERO tak vyhrálo nejtěsnějším možným rozdílem.

V druhém setu bylo ve vedení celou dobu AERO, a to čtyřbodovým vedením. Kladnu se nedařilo domácí přitlačit, a když už to vypadlo, že si AERO dojde pro druhý set, přišel na servis Gonçalves a Kladenští bodovou šňůrou set otočili a vyhráli ho.

Třetí set měli hosté hned od začátku pod kontrolou, karta se obrátila až po dvoustřídání, kdy se do hry dostal Kern a kapitán Démar. AERO začalo pomalu stahovat až šestibodový náskok hostů. Nakonec se to ale domácím nepodařilo, protože Kladnu se v konci setu podařilo uhrát několik bodových míčů.

Čtvrtý set začalo znovu lépe AERO a vedlo hned od začátku. Hosté se snažili dotáhnout, ale domácí hráli trpělivě bez zbytečných chyb. I přes prostřední část setu se AERU dařilo v útočné fázi a dohrálo set do zdárného konce. Rozhodnout musel až tie-break.

Do něj mnohem lépe vkročili domácí, kteří velmi rychle vedli 4:1. Hostující trenér si vzal oddechový čas a po něm bylo stejně rychle srovnáno. Bohužel pro domácí se Kladenským podařilo stav otočit a při změně stran vedli o tři body. AERO se jen jednou dostalo na jednobodový rozdíl, ale hosté si již vítězství vzít nenechali. Kladno zvítězilo v Odoleně Vodě 3:2 a odvezlo si dva body do tabulky.

Autor: Tomáš Havlát, foto Miroslav Zigo

VK OSTRAVA – BLACK VOLLEY BESKYDY

Ostrava ani v regionálním derby nedosáhla na první letošní body. Kromě třetího setu byly hostující Beskydy lépe podávajícím i útočícím týmem, který zvládal koncovky jednotlivých sad. Hosté hráli odvážněji a jejich hra byla přesnější.

VK Ostrava – Black Volley Beskydy 1:3 (26:28, 22:25, 25:20, 22:25)

Rozhodčí: Buchar T., Velinov E.

Počet diváků: 500

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Pawlun, Vancl, Dvořák, Pelikán, Tsmokalo, Olsen, libero Motyčka. Střídali: Jarosinski, Srovnal, Mazoch

Hosté: Guimaraes, Perry, Benda, Danylov, Mišek, Koloušek, libera Krejčíček, Míček. Střídali: Hilšer, Sztolarik, Přibyl, Mečiar

Ohlasy po utkání:

Jakub Dvořák (kapitán VK Ostrava): „Dnes Beskydy určitě zaslouženě vyhrály, přehrály nás téměř na všech postech. Hlavně bych ocenil Tomáše Miška, jejich nahrávače, ten odehrál perfektní zápas. My jsme hráli, tak jak umíme, ale na ně to nestačilo. Musíme se každý zamyslet sám nad sebou ve způsobu, jak přistupujeme k tréninku a začít řádně makat. Takhle hrát nemůžeme.“

Dariusz Luks (trenér VK Ostrava): „Tým Beskyd byl lepší a udělal méně chyb na servise a v útoku. Bojovali jsme, ale hosté první set vyhráli v koncovce. Po prohraném druhém setu jsme třetí set vybojovali, ale ve čtvrtém setu jsme zase udělali dvanáct vlastních chyb na dvacet pět bodů. Musíme pracovat na tom, abychom nedělali tolik chyb na servisu a v útoku.“

Marek Perry (kapitán Black Volley Beskydy): „Bylo to z obou stran dost nervózní utkání. Byla tam oboustranná chybovost. Urvali jsme si pěkně dvě koncovky a třetí set nám trochu utekl, Ostravě se dařil servis. Jak jsme se prostřídali, tak jsme zklidnili hlavu a ve čtvrtém setu jsme to měli pod kontrolou. Jsou to pro nás důležité tři body.“

Michal Provazník (trenér Black Volley Beskydy): „Pro oba dva týmy to byl důležitý zápas. Domácí se potřebovali odrazit od nepovedeného začátku sezony a my se vrátit na nějakou bodovou vlnu. Zápas byl hodně o bojovnosti, výborné pasáže se střídaly se spoustou chyb na obou stranách. My jsme jich udělali nakonec méně, a proto jsme vyhráli.“

Popis utkání:

Po nevynucené chybě Perryho vede Ostrava v úvodu derby 4:2. Stejně na druhé straně chybuje Tsmokalo (4:4). Po výborném podání Tsmokala boduje na druhou přes Pawlun (7:5). Beskydy srovnávají při podání Miška na 8:8. Po nedorozumění při souhře Pawluna s Tsmokalem a následné dohrávce Bendy odskakují Beskydy do tříbodového náskoku (9:12). Po nevynucené chybě Kolouška snižuje Ostrava na 13:14. Pawlun srovnává skvělým bodovým blokem a Tsmokalo esem otáčí zase stav ve prospěch domácích (16:15). V samotné koncovce prvního setu posílá do vedení 20:22 Beskydy čistým esem Benda. Za stavu 22:24 odvrátí Ostrava při podání Olsena dva setboly. Také domácí pohrdnou dvěma možnostmi ukončit set, když kazí servisy. Beskydy po čistém esu Guimaraese vyhrávají první set 26:28.

V úvodu druhého setu vede Ostrava po nevynucené chybě Bendy 3:1, Koloušek ale srovnává na 3:3. Po dohrávce Bendy vedou Beskydy 8:10. Po skvělém bloku Danylova vedou hosté 9:12. Ostravské útoky postrádají přesnost i razanci a po bloku Guimarese a nevynucené chybě Tsmokala je to již 10:15. Olsen bodovým blokem a Tsmokalo čistým esem snižují na 13:15. Po výborném podání Kolouška boduje Perry (15:18). Ostrava bojuje. Střídající Mazoch čistým esem srovnává na 19:19. Hosté jsou lepší v dohrávaných míčích, Benda upravuje na 19:21. Hostující smečař hraje vynikající zápas a přímým bodem z podání zvyšuje na 20:23. Olsen snižuje blokem na 22:23, ale po nevynucené chybě Pelikána hosté vyhrávají druhý set 22:25.

Pohodu hostů v úvodu třetího setu dokumentuje bodový blok nahrávače Miška (1:3). Tsmokalo srovnává bodovým útokem na 3:3. Ukrajinský smečař je při chuti a dvěma esy upravuje na 6:4. Pawlun po dlouhé rozehře zvyšuje na 8:5 pro domácí Ostravu. Blokem se blýskne Pelikán, a po Pawlunově skvělém podání dobře útočí také Dvořák (11:6). Domácí mají v tuto chvíli jasně navrch. Jarosinski zvyšuje přímým bodem z podání na 13:7. Olsen se prosazuje po Pelikánově podání (16:9). Po důrazném útoku Jarosinského vede Ostrava 19:11. Mečiar snižuje esem na 22:16. Přibylovo výborné podání znamená stav 23:19, ale domácí po zásluze vyhrávají po Pelikánově útoku 25:20.

Při podání Mazocha vede Ostrava v úvodu čtvrtého setu 4:2. Po skvělém bloku Pawluna odskakují domácí na rozdíl třech bodů (6:3). Při podání Miška domácí vypadnou z role a rázem vedou Beskydy 6:8. Ostrava má problém na příjmu při podání Kolouška a Giumaraes výborně brání na síti (7:11). Po nečisté nahrávce Pawluna ztrácí Ostrava již pět bodů (8:13). Po bloku Jarosinskeho snižují domácí na 12:15. Odvážně hrající Koloušek zvyšuje na 13:17. Po bloku Guimaraese směřují Beskydy k vítězství v utkání (13:18). Hosté mají i štěstí. Koloušek navyšuje vedení hostů při přímém bodu z podání s pomocí pásky u sítě na 14:20. Tsmokalo po lajně útoční přesně (18:22), jenže po jeho dvou nevynucených chybách spěje zápas k rychlému konci (18:24). Ostrava ještě odvrátí při skvělém podání Mazocha tři setboly, ale utkání končí po jeho zkaženém podání (22:25).

Autor: Martin Němec, foto Jaroslav Obsadný

VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE – VSC FATRA ZLÍN

Jihostroj v náročném programu vměstnal mezi dvě utkání Ligy mistrů ještě extraligové kolo se Zlínem. V domácím prostředí Českobudějovičtí opět neztratili ani jeden set a počtvrté za sebou slavili vítězství 3:0.

VK Jihostroj České Budějovice – VSC Fatra Zlín 3:0 (25:13, 25:18, 25:19)

Rozhodčí: Dušek P., Krtička J.

Počet diváků: 646

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Ondrovič, Carísio, Balabanov, Taylor-Parks, van Schie, Luengas, libero Michálek. Střídali: González, Leština

Hosté: Šulc, Kozák, Čechmánek, Žák, Bojanov, Gálík, libero Toman. Střídali: Římal, Truong, Vodička

Ohlasy po utkání:

Eduardo Carísio (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): „Myslím, že i díky zápasu v Lize mistrů se zlepšuje naše hra. Věděli jsme, že musíme doma vyhrát za tři body, a šlápli jsme do toho. Teď už se ale zase soustředíme na další zápas Ligy mistrů, který bude v úterý. Proti Polákům to bude extrémně těžké, ale dáme do toho všechno a rád bych na zápas pozval všechny fanoušky volejbalu.“

Andrzej Kowal (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „V kvalitě mančaftů je velký rozdíl, ale my se v těchto zápasech snažíme soustředit hlavně na sebe a naši hru. Na servis, příjem, útok – musím říct, že se všemi činnostmi jsem byl spokojený. Myslím, že jen dvakrát jsme ztratili tři body v řadě. Měli jsme alespoň prostor dostat do hry i nového univerzála Alejandra Gonzáleze. Celkově jsem rád, že se i čtvrtý zápas doma povedl.“

Luan Duc Truong (kapitán VSC Fatra Zlín): „Jihostroj nám ukázal, že doma umí podávat. Jejich silná obrana na síti nám v tomto zápase moc nedovolila. Můžeme jen pogratulovat domácímu týmu.“

Zdeněk Sklenář (trenér VSC Fatra Zlín): „Gratulujeme domácím a děkujeme fanouškům, že byli přátelští na obě strany a vytvořili dobrou kulisu. Škoda několika sérií, kvůli kterým nám Jihostroj odskočil, a hrálo se nám pak hůř. Dokud jsme ale drželi krok, tak jsme hráli pěkný volejbal, musíme zapracovat na tom, abychom se příště udrželi déle v zápase.“

Popis utkání:

Mezi svými zápasy Ligy mistrů České Budějovice hostily v rámci extraligového kola Zlín. Jihostroj začal utkání v roli favorita lépe. Ve skvělé formě hrající domácí nahrávač Carísio zásoboval pestrými nahrávkami univerzála van Schieho i smečaře Luengase. V polovině setu se skóre vyšplhalo už na 16:8 pro Jihostroj. Zlínští kazili a v prvním setu značně ulehčili domácím úspěšný vstup do utkání.

Českobudějovičtí mohli být velmi spokojeni s výkonem v prvním setu, avšak na začátku druhého nepokračovali ve své dominanci. Zlínští využili toho, že Jihostroj ubral nohu z plynu, a drželi až do poloviny druhého setu vyrovnaný stav. Následně se však domácí přece jen rozjeli a parádním výkonem je táhl především blokař Taylor-Parks, který byl u všeho podstatného. Jihočeši nakonec s velkým náskokem vyhráli i druhou sadu – 25:18.

Jihostroj měl díky slušnému náskoku možnost dát prostor novému univerzálovi Alejandru Gonzálezovi, který se ve třetím setu uvedl šesti body. Domácí nadále nadstandardně podávali a díky servisu dokázali odtáhnout Zlín od sítě. Třetí set se vyvíjel jednoznačně a delší dobu před koncem bylo jasné, že utkání směřuje k vítězství Jihostroje. Nakonec z toho byl set, ve které se Zlín téměř dostal na dvacet bodů, České Budějovice si však pohlídaly koncovku a zvítězily 25:19.

Autor: Matěj Mayer, foto Dan Kubát

SKV ÚSTÍ NAD LABEM – VOLEJBAL BRNO

Ústí nad Labem v posledním kole ztratilo v Příbrami, Brno také potřebovalo bodovat, aby se dostalo na lepší příčku v tabulce. Sobotní souboj byl důležitý pro oba dva kluby. V ústecké hale na Klíši se dala očekávat opět dobrá atmosféra i vzhledem k tomu, že na nově postavené hale v blízkosti probíhal velký volejbalový turnaj volejbalových nadějí.

SKV Ústí nad Labem – Volejbal Brno 0:3 (22:25, 17:25, 20:25)

Rozhodčí: Matěj Dmejchal, Dušan Rychlík

Počet diváků: 540

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Ivan Pliasetskyi, Martin Fišer, Navreet Singh Suhan, Ivo Hulpach, Matouš Lank, Ronald Martinez, Libero Jirka Kořínek a Radek Martinák Střídali: Olson Levi Peterson, Tomáš Hendrich, Marek Beer

Hosté: Reece Philip Dixon, David Janků, Jakub Janečka, Daniel Thiessen, Patrick Ross, Grant Marocchi, libero Martin Kop Střídali: Jaromír Novák, Jiří Jehlička, Tomáš Bukáček

Ohlasy po utkání:

Jiří Kořínek (kapitán SKV Ústí nad Labem): Dnešní zápas bych nechal bez komentáře. Nerad bych střílel sám do sebe a celkově do vlastních řad.“

Ondřej Žaba (trenér SKV Ústí nad Labem): První domácí porážka bez bodu. S výkonem můžu dnes být jenom nespokojený. Věřím, že se z toho do dalšího zápasu oklepeme a vrátíme se zpět k naší bojovné a odvážné hře, která nás zdobila.”

David Janků (kapitán Volejbal Brno): „Pro nás důležité vítězství. Bylo vidět, že to Ústí moc nesedlo a my jsme toho využili a až na první set jsme podali dobrý výkon. Důležité tři body.”

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Myslím si, že obě družstva si byla plně vědoma, o co se hraje, takže to bylo dost nervózní utkání. My jsme byli odvážnější a pak i výrazně lepší na útoku.“

Popis utkání:

V prvním setu se ukazuje nová posila Ústeckých, venezuelský blokař Ronaldo Martinez. Vypadá to, že by se i mohl dočkat prvního vyhraného setu v modrožlutém dresu, ale spoluhráči jsou proti. Přes slibné vedení na sebe nikdo nebere zodpovědnost a v důležitých momentech při vstupu do koncovky přebírá Brno otěže prvního setu. A vypadá to, že i zároveň celého zápasu.

Od druhého setu hrají brněnský celk lepší, odvážnější a hlavně účinný volejbal. Vedení dva nula na sety je mu sladkou odměnou.

Ani ve třetím setu Ústí nedokáže najít recept na soupeře a ten si pohodlně dojde pro důležité vítězství.

Autor: Marek Beer, foto Jan Svoboda

VK DUKLA LIBEREC - VK TROX PŘÍBRAM

V dnešním utkání si na výhru určitě brousily zuby oba dva týmy. Liberec vyhrál poslední tři zápasy a Příbram zase poslední dva zápasy. Ve vyrovnaném utkání si nakonec vítězství před domácími fanoušky připsala Dukla.

VK Dukla Liberec - VK Trox Příbram 3:1 (24:26, 26:24, 25:22, 31:29)

Rozhodčí: René Činátl, Petr Kvarda, čároví rozhodčí Jiří Čermák, Irena Beerová, delegát Jan Večeřa

Počet diváků: 501

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Lukas Demar, Lukáš Trojanowicz, German Johansen, Nivaldo Nadhir Diáz Gómez, Štěpán Svoboda, Lukáš Ticháček, libero Silver Maar. Střídali: Radek Suda, Šimon Bryknar, Pāvels Jemeļjanovs, Daniel David Urueňa Yufra

Hosté: Ignacio Benítez, Daniel Rosenbaum ml., Filip Ureš, Martin Šábrt, Volodymyr Tevkun, Stanislav Lyzanets, libero Michele Verasio. Střídali: Gabriel Franco, Adam Rosenbaum, Jiří Toman, Lukas Toth

Ohlasy po utkání:

Lukáš Ticháček (kapitán VK Dukla Liberec): „Obrovsky těžký zápas. Věděli jsme, že Příbram trápila Prahu a vyhrála nad Karlovarskem. Já jsem si to přesně takhle představoval, že to skončí – 3:1, ale ty koncovky, to byly nervy. Jsem hrozně rád, za vítězství za tři body.“

Martin Demar (trenér VK Dukla Liberec): „Jsme rádi za výhru 3:1 a za tři body. Určitě škoda prvního setu, kdy jsme nezvládli koncovku. Špatně jsme ze začátku podávali a oni měli vše přihrané za „1“. Až později jsme se začali zlepšovat na podání i útoku a hlavně bylo dobře, že jsme zvládli koncovku čtvrtého setu, kdy už měla Příbram možná nakročeno do tie-breaku. Kluci ukázali, že mají charakter a jen tak je něco nerozhodí.“

Daniel Rosenbaum ml. (kapitán VK Trox Příbram): „Dnešní zápas byl hodně bojovný, jak z naší strany, tak ze strany Liberce. Byly tam chvíle, kde bylo až zbytečně moc nevynucených chyb, ale i tak si myslím, že jsme odehráli vcelku dobrý zápas. Je škoda, že jsme z toho nevybojovali žádný bod. Aspoň jeden bychom si určitě zasloužili. Škoda, že jsme v tom poslední setu neuhráli jednu bodovku, která by nás mohla poslat do tie-breaku.“

Daniel Rosenbaum st. (trenér VK Trox Příbram): „Zápas se mi hodnotí špatně, protože jsme z dobře rozehraného zápasu nezískali ani jeden bod. Nevyužili jsme několik šancí v druhém setu, kdy jsme mohli využít horší hry Liberce a čtvrtý set jsme měli prakticky vyhraný. Chválím Liberec za bojovnost. Nás pár našich nepřesností připravilo o body. Nehráli jsme špatně, ale jedeme domů s prázdnou.“

Popis utkání:

Začátek prvního setu ukázal vyrovnanost obou týmů. Za stavu 9:11 si oddechový čas vyžádal trenér domácích Martin Demar. Libereckým hráčům se podařilo srovnat bodový stav – 14:14. Za stavu 15:18 přišel další oddechový čas domácích. Poctivou hrou ze strany domácích opět došlo k vyrovnání – 18:18. Když esem German Johansen srovnal stav setu na 21:21, svůj oddechový čas si vyžádal trenér hostů Daniel Rosenbaum st.. Po skvělém bloku Štěpána Svobody a stavu 23:22 přišel i druhý oddechový čas příbramského trenéra. Ve vypjaté koncovce pak zvítězili hosté.

Druhý set byl boj o každý bod od samého začátku. Hra byla vyrovnaná až do stavu 18:16. Následovaly dva oddechové časy ze strany hostů. A díky stavu 20:19 došlo i na oddechový čas domácích. Koncovku si už domácí ale nenechali vzít a vyhráli druhý set.

Do třetího setu vstoupili lépe domácí hráči. Stav 5:1 a první oddechový čas příbramských. Domácí si neustále udržovali dostatečný náskok před svými soupeři. Když byl už rozdíl pouhé dva body – 12:10, vyžádal si oddechový čas trenér domácích. Do koncovky setu vstupovaly oba dva týmy za vyrovnaného stavu 17:17. Za stavu 21:18 si oddechový čas vybral příbramský trenér. Dukla si ale nenechala tento set vzít a zaslouženě ho vyhrála.

Čtvrtý set začali lépe hosté, a když se rozdíl vyšplhal už na čtyři body (4:8), vyžádal si oddechový čas trenér Dukly. Domácí se snažili dotáhnout náskok hostů, ale ti si svůj náskok nechtěli nechat vzít. Za stavu 13:17 si trenér domácích vyžádal druhý oddechový čas. Po esu domácích a stavu 21:23 si oddechový čas vybral naopak příbramský trenér a za stavu 24:24 přišel jeho další oddechový čas. Konec zápasu ale ještě byl daleko. Stav setu se vyšplhal v dechberoucí koncovce na 31:29. Dukla zvítězila.

Autor: Olga Roháčová, foto Adriana Micáková

VK BENÁTKY NAD JIZEROU – VK ČEZ KARLOVARSKO

Do Benátek nad Jizerou dorazil opět velmi silný soupeř – VK ČEZ Karlovarsko, který poslední dobou sbírá jeden titul za druhým a je pravidelným poraženým finalistou Českého poháru mužů. Stejnou poctou se může pochlubit i benátecký blokař Vojtěch Patočka (2x mistr ČR, loni bronzový, účastník ME 2021). I asistent domácího týmu Jakub Koloušek letos přišel z Karlových Varů, kde asistoval Jiřímu Novákovi (nyní již pouze reprezentační trenér) a podílel se na úspěších Karlovarska. Letos nevstoupilo Karlovarsko do sezóny tak, jak si určitě přálo. Nečekaná prohra v Příbrami a doma s Kladnem se určitě vedení týmu nelíbila. Nyní již Karlovarsko hraje tak, jak ho známe a domácí Benátky neměly být pro citelně posílený tým o hráče ze zahraničí překážkou. Benátky ale doma hrají velice dobře, Dukle sebraly bod a i Lvi Praha zde byli blízko tiebreaku. I dnešní utkání bylo nečekaně velice vyrovnané a zásluhou dobře zvládnutých koncovek zde Karlovarsko neztratilo ani set a odvezlo si plný počet bodů za výhru 3:0.

VK Benátky nad Jizerou – VK ČEZ Karlovarsko 0:3 (21:25, 28:30, 22:25)

Rozhodčí: Lukáš Spáčil, Martin Možnár, lajnoví rozhodčí Jiří Ibl, Vladimír Horbowyj, delegát Kamil Renčín

Počet diváků: 275

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Jiří Srb, Patrik Pokopec, Vojtěch Patočka, Filip Křesťan, Daniel Šulista, Martin Hudák, libero Matěj Koranda. Střídali: Ondřej Matras, Oleksandr Dergulov

Hosté: Marino Marelič, Thomas Carmody, Matěj Pastrňák, Jakub Ihnát, Levy Kock Éder, Wassel Keemink, libera Daniel Pfeffer, Martin Kočka. Střídali: Spencer Olivier, Jan Kasan, Radek Baláž, Patrik Lamanec

Ohlasy po utkání:

Filip Křesťan (kapitán VK Benátky nad Jizerou):Byl to vyrovnaný zápas, vše bylo v koncovkách, co k tomu dodat. Spíš tam máme chyby, které bychom neměli dělat. Máme zadarmo spousta míčů, které bychom měli položit, a to se nám nedaří a potom nás to trochu sráží. Nyní na to vše musíme zapomenout, nyní nás teprve čekají soupeři, se kterými musíme začít bodovat. Tyto zápasy hodíme za hlavu a plně věřím, že se budeme koncentrovat na čtvrteční utkání v Ústí a potom na Moravu (Beskydy).“

Aleš Dittrich (trenér VK Benátky nad Jizerou): „Byl to vyrovnaný zápas, bohužel nám opět chyběl malinký kousek. My se s tím pereme a v těch důležitých momentech nejsme schopni si pomoci servisem, nebo jinou šikovností. Potom se zbytečně trápíme, ale ten zápas byl opravdu vyrovnaný.“

Daniel Pfeffer (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): Dnešní utkání mě připadalo, že bylo z obou stran hodně ospalé, chvilkami až v hlubokém spánku. Naštěstí jsme vždy v důležité chvíli dokázali zapnout a také jsme využili soupeřových chyb. Ve třetím setu jsme hazardovali, ale se štěstím jsme vyhráli a jsme moc rádi za tři body.“

Liam Sketcher (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Velmi důležité tři body. Dnes jsme museli opravdu tvrdě na toto vítězství dřít, protože jsme měli hodně cestování a zápasů, bylo to pro nás velice náročné.“

Popis utkání:

V úvodu utkání hrají obě družstva velmi zodpovědně, až chyba Karlovarska na útoku dovoluje domácím odskočit o dva míče (7:5 – aut Thomas Carmody). Po zkaženém podání domácího hráče přichází na podání Marino Marelić a hosté začínají mít více ze hry (7:9 – eso, blok Matěj Pastrňák). Domácí volejbalisty náskok hostí nezaskočil, ti při podání Vojtěcha Patočky přebírají vedení a drama pokračuje (12:11 – eso a chyba středového hráče Édera Levy Kocka). O vedení se domácí připravují sami, zbytečné chyby na útoku dovolují favoritovi utkání snadno získat čtyřbodové vedení, na které již domácí nedokázali odpovědět a za stavu 21:24 získává přesným zakončením Marino Marelić první setbol utkání. Hned první setbol tvrdou smečí stejný hráč proměňuje a hosté se ujímají vedení 0:1 na sety.

Neuvěřitelné drama se odehrávalo v druhém setu, kde se oba soupeři hlídali až do nekonečně dlouhé koncovky. Sice hosté ještě za stavu 19:21 vedli o dva míče, ale plachtivé podání Vojtěcha Patočky posílá Benátky do vedení (22:21 – eso, dvojblok Martin Hudák-Daniel Šulista). Benátky měly dokonce tři setboly, ale dvakrát zkaženým podáním se zbytečně připravily o možnost vyrovnat. Po velice tvrdém servisu setbol získává Karlovarsko a Benátky do vedení již nepouští (26:27 – eso Marino Marelić). Dva setboly benátečtí hráči odvrátili, ale potom se nedokázali prosadit přes dobře postavený blok Jakuba Ihnáta a hostům již chybí jediný set k vítězství.

Po změně stran Benátky herně odpadly, možná měli hráči v hlavě těsně prohranou koncovku předešlé sady, a Karlovarsko snadno získává sedmibodový náskok (2:9 – kvalitní podání Matěje Pastrňáka). Až po prostřídání hráčů se hra domácího celku rapidně zlepšila. Nepříjemné podání Ondry Matrase přibližuje Benátky na rozdíl tří míčů (7:10 – eso, nevynucené chyby Karlovarska na útoku plus blok Vojtěch Patočka). Za stavu 12:12 je vyrovnáno, to se na útoku prosazuje Patrik Pokopec, krásným lobem trefuje servírovací roh. Až do stavu 21:21 si Benátky soupeře bodově hlídají, ale po dalším parádním podání chorvatského smečaře Marino Mareliće získává Karlovarsko dvoubodové vedení (21:23). První mečbol utkání získává Jakub Ihnát po vytlučeném bloku Benátek. Hned první mečbol je proměněn. Smeč benáteckého hráče končí v síti a je konec utkání. Hosté vítězí bez ztráty setu a následuje tradiční benátecké vyhodnocení nejlepších hráčů utkání na obou stranách. Za Karlovarsko cenu přebírá univerzál Matěj Pastrňák a za domácí smečař Patrik Pokopec.

Autor: Zdeněk ŠOLC

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018