2.4.2018

Taktická bitva trenérů začíná - jde o postup do finále!!!

V úterý začínají boje o finálovou účast UNIQA volejbalové extraligy mužů 2017/18. Identické dvojice jako v loňském ročníku rozehrají semifinálové souboje play-off hrané na tři vítězná utkání. Až do soboty si musel tým Českých Budějovic počkat na jméno svého soupeře. Tím se stalo Karlovarsko, jemuž výhra až v pátém souboji s Brnem zajistila postup do nejlepší čtyřky letošního ročníku. Složení druhé semifinálové dvojice bylo známo již dříve - o finále se popere Liberec s Kladnem.

Výsledky vzájemných zápasů v letošním ročníku extraligy:

VK Jihostroj České Budějovice – VK ČEZ Karlovarsko 2:3, 3:2

VK Dukla Liberec – Kladno volejbal cz 3:1, 3:2

Vše naznačuje tomu, že  fanoušky čekají dramatická utkání plné kvalitních a vyrovnaných výkonů.

VK Jihostroj České Budějovice

K postupu do semifinále stačily Jihostroji, obhájci loňského titulu, jen tři čtvrtfinálové zápasy s Ústím na Labem. My jsme prošli čtvrtfinálovou sérií nezvykle hladce, uvidíme, jestli to bude naše výhoda v podobě ušetřených sil a nebo nevýhoda v podobě naší nerozehranosti,“ konstatoval René Dvořák, trenér Českých Budějovic. „Příprava na semifinále byla dost dlouhá a my už se moc těšíme až se to rozjede. S Karlovarskem jsme letos odehráli tři pětisetové zápasy a už se asi nemůžeme nějak moc překvapit. Bude záležet jako obvykle na servisu a příjmu podání a na co nejlepším provedení tzv. standartních situací (vysoké míče - jejich útok a obrana). Karlovarsko má velmi dobře poskládané mužstvo, složené převážně ze zkušených harcovníků. Podle mne je letos žhavým adeptem na titul,“ dodal.

 

VK ČEZ Karlovarsko

Cesta Karlovarska do semifinálových bojů play-off byla dramatická až do poslední chvíle. „Pro nás těžká série, ale sportovně je třeba uznat, že Brno hrálo minimálně v domácím prostředí výborný volejbal. Museli jsme předvést výkony s maximálním nasazením a koncentrací, abychom tu misku vah převážili na naší stranu. Na nějakou speciální přípravu není vzhledem k dlouhé čtvrtfinálové finálové sérii moc času. Po sportovní stránce je program klasický, takticky se budeme snažit maximálně připravit i v tak krátkém časovém horizontu,“ svěřil se Jiří Novák, kouč Karlovarska. A jak vidí nadcházející souboje s Jihostrojem? Po zkušenostech ze základní části i semifinále Českého poháru očekáváme boj o každý míč a třeba nás Brno na semifinále svými výkony kvalitně připravilo. Uvídíme…….“

VK Dukla Liberec

Liberecká Dukla si ve čtvrtfinále musela poradit s „rozjetou“ Ostravou. Čtvrtfinálová série nám ukázala, jak je nutné se koncentrovat po celou dobu utkání. Myslím si, že Ostrava předváděla výbornou formu a přinutila nás v každém utkání k maximálnímu výkonu,“ ohlédl se za čtvrtfinálovou sérií trenér Dukly Michal Nekola a již směřuje své myšlenky k dalším bojům. Příprava na semifinále s Kladnem probíhá podobně jako na jakéhokoliv jiného soupeře - pilování standardních situací, rozbory, video, atd. Kladno se v průběhu sezóny posílilo o dva hráče ( Konečný, Bouza) a svými výsledky ukázalo, že se opět bude chtít poprat o titul,“ dodal. 

Kladno volejbal cz

Kladno v prvním kole play-off narazilo na Příbram - na soupeře, kterého si nikdo ze „silné čtyřky“ nepřál. „Čtvrtfinále jsme očekávali těžké a vyrovnané. Ačkoli se po výsledku 3:0 zdá, že série byla jednoduchá, opak byl pravdou. Příbram bojovností nahrazovala vynucené změny v sestavě a my se nedokázali vyvarovat slabších chvilek. O to příjemnější je, že nakonec k postupu stačila tři utkání,“ zhodnotil kladenský trenér Milan Fortuník a nastínil, jak probíhala samotná příprava: „Po celý týden několikrát návrat k tvrdší práci v posilovně, několik taktických porad a video, mimo klasické volejbalové tréninky dvě herní přípravy s Aero Odolena Voda a Black Volley Beskydy,“ a dodal: „A také společné posezení s dobrým jídlem....“.  O síle svého semifinálového soupeře jsou si Kladenští dobře vědomi. „Před sezónou největší favorit na titul. Tým s řadou současných či bývalých reprezentantů, jehož základ, hrající delší dobu pohromadě, výrazně v létě posílil příchod Jana Štokra. Výborná výzva pro semifinále, lepšího soupeře jsme si nemohli přát!“ zní z kladenské lavičky.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018