26.1.2021

UNIQA volejbalová extraliga mužů se pomalu blíží do finiše základní části

Do konce základní části UNIQA volejbalové extraligy mužů 2020/21 zbývá týmům odehrát čtyři zápasy, některým už jen tři. Ve finiši je každý získaný bod do tabulky důležitý, vždyť se bojuje o lepší výchozí postavení, přímý postup do play-off či do předkola play-off. Nadcházejí blok zápasů začne hned zostra a to ve středu soubojem lídra soutěže s druhým v pořadí, následovat bude čtvrteční přímý souboj o čtvrtou příčku před kamerami ČTsport. Ani pátek nezůstane bez extraligového volejbalu, největší „nálož“ zápasů však přinese sobota.

Po jedenácti dnech se proti sobě postaví opět volejbalisté Jihostroje a Karlovarska. Tentokrát se souboj rivalů z úplného čela průběžné extraligové tabulky odehraje na českobudějovické palubovce, odkud si v letošní sezóně nikdo zatím výhru neodvezl. Ve středu chtějí Západočeši zabojovat o prodloužení série devíti výher v řadě a že bojovat umí, dokázali v posledním utkání v Praze, kde předvedli neskutečný kousek, když dokázali obrátit ve svůj prospěch již ztracený rozhodující pátý set. Volejbalisté Českých Budějovic si napravili reputaci po neúspěchu v Karlových Varech domácí výhrou nad nebezpečným týmem z Ústí nad Labem. Pokud chce Jihostroj ještě pomýšlet na vítězství v základní části, nesmí si dovolit s dosavadní lídrem extraligy zaváhat.

Ve čtvrtek je na programu televizní utkání z Ústí nad Labem. V něm průběžně pátý tým UNIQA extraligy vyzve pražské Lvy, kterým patří zatím čtvrtá příčka. Oba týmy mají na svém kontě stejný počet bodů, ale i prohru z posledního utkání. Zatímco domácí volejbalisté po nepovedeném vstupu do utkání v Českých Budějovicích svého soupeře až do konce utkání zle trápili, Pražané v konci zápasu zažili doslova kolaps. Doma Lvi vedli nad Karlovarskem v tie-breaku už 14:9, ale následujících sedm výměn, a nakonec i celý zápas patřil hostujícím volejbalistům. Nutno dodat, že „lví smečku“ stíhá jedno zranění za druhým a ani do Ústí nepojede v kompletní sestavě. Zda se bude opakovat napínavá bitva jako v prvním vzájemném měření sil, kdy Lvi zvítězili 3:2, je tedy otázkou.

I pátek přinese souboj dvou sousedů v tabulce, mezi nimi je však osmibodový rozdíl. Odolena Voda hostí Beskydy. Aero si již nemůže dovolit ztrácet body s hůř postavenými týmy v tabulce, jak se jí poslední dobou stává, pokud to s bojem o šestou příčku, zaručující přímý postup do play-off, myslí vážně. Naopak celek Beskyd mohutně finišuje a čtyři výhry v řadě je odpoutaly ze dna tabulky a posunuly je na průběžné osmé místo. Pět dní stará výhra z prvního vzájemného utkání a postup do finálového turnaje Českého poháru může být pro hráče Beskyd povoleným dopingem.

Extraligovou tabulku zatím uzavírají týmy Příbrami a Zlína, které ztrácí na desátou příčku, zajišťující předkolo play-off, čtyři body. Ta zatím patří Brnu, které se představí na palubovce příbramských Kocourů. První zápas těchto soupeřů zvládla překvapivě lépe Příbram. Zlínská Fatra zajíždí do Ostravy, kde to bude mít velmi těžké uspět. V posledním zápase sice Zlín prohrál až v tie-breaku s Odolenou Vodou, to však bylo v domácím prostředí, kde se mu daří o poznání lépe než na hřišti soupeře. Stejným výsledkem skončilo i první utkání s Ostravou. Ostravští volejbalisté doma „válí“, patří jim průběžná šestá příčka, a proto jsou jasnými favority zápasu.

První vzájemný souboj čeká volejbalisty Liberce a Beskyd. Průběžně třetí Dukla doma zatím prohrála pouze s Karlovarskem, a tak případný úspěch Beskyd v Liberci by bylo velkým překvapením. I poslední dvě sobotní utkání mají jasné favority. České Budějovice se nebudou chtít zahanbit v Odoleně Vodě a čistý štít domácí palubovky by mělo Karlovarsko uhájit před nájezdem kladenských Orlů.

Nadcházející zápasy UNIQA extraligy mužů:

středa 27. ledna – dohrávka 7. kola

  • 18:00 VK Jihostroj České Budějovice – VK ČEZ Karlovarsko

čtvrtek 28. ledna – předehrávka 20. kola (přímý přenos ČTsport)

  • 17:10 SK Volejbal Ústí nad Labem – VK Lvi Praha

pátek 29. ledna – dohrávka 1. kola

  • 17:00 Aero Odolena Voda – Black Volley Beskydy

sobota 30. ledna – 20. kolo

  • 17:00 VK Euro Sitex Příbram – Volejbal Brno
  • 17:00 VK Ostrava – VSC Fatra Zlín
  • 18:00 Aero Odolena Voda – VK Jihostroj České Budějovice  
  • 18:00 VK ČEZ Karlovarsko – Kladno volejbal cz
  • 18:00 VK Dukla Liberec – Black Volley Beskydy

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018