9.2.2024

Úspěchy z Champions League posílí domácí extraligu, zní z úst Tomáše Janečka

Je hlavním mecenášem volejbalového klubu Lvi Praha. Zároveň jeden z ústředních architektů, který se stará o rozvoj všech jeho struktur. Pro úspěšného podnikatele Tomáše Janečka je volejbal jednou z jeho vášní a s radostí sleduje dosavadní úspěchy pražských hráčů na domácí nebo mezinárodní scéně. „Díky výsledkům Jihostroje České Budějovice a Lvů v Lize mistrů má naše extraliga lepší jméno ve světě. Hráči, kteří by dřív o ní neuvažovali, tak o ní teď uvažují,“ prohlásil Janeček, investor a vizionář na poli vzdělávání.

Předčily dosavadní úspěchy klubu Lvi Praha vaše očekávání? Čekal jste, že se povede mistrovský titul v minulém roce?

Očekávání asi není úplně správné slovo. Cílem je vždycky hrát o medailové pozice, ale vyhrát celou extraligu je něco jiného. To chtějí vždycky dva až čtyři super silné týmy. Takže když bych se na to koukl z hlediska pravděpodobnosti, tak to vychází na zhruba 30procentní šanci, že to vyjde na titul. Nedá se mluvit o očekávání, my stavíme tým na to, abychom se porvali o možnost hrát o titul. Úplně stejné je to v Lize mistrů – nechceme si jí jen zahrát, chceme ukázat, že česká extraliga má dobrou kvalitu a že do této soutěže patříme.

Můžete popsat, jaká je vaše hlavní filozofie ve vedení Lvů Praha? O jaké celkové pojetí klubu se snažíte?

Základní filozofií je, že zájemcům o volejbal umožníme, aby tento sport hráli. Dobrým hráčům v mládežnických kategorií poskytnout super kvalitní podmínky, aby se mohli naplno rozvíjet. Z některých z nich se pak mohou stát profesionálové, jedná se o pár procent případů. Je to však důležité, protože výkon a kvalita je to, co přitahuje. My chceme přirozeně stáhnout největší talenty z ostatních pražských klubů. Kdo chce být ambiciózní, tak půjde do Lvů. Zároveň chceme, aby naši hráči u nás zůstávali a získávali herní praxi nebo zážitky. Například u holek máme první ligu, ale chceme také vytvořit tým v pražském přeboru, kde mohou hrát holky hlavně pro zábavu.

Jaké dostáváte ohlasy z Evropy na úspěchy Lvů? Jak Lvi posilnili svoji pozici v mezinárodním prostředí?

Jsem docela nadšený, že se podařilo získat dvě místa v Lize mistrů. Moc mě potěšilo, že Jihostroj České Budějovice vybojoval v tabulce pět bodů. Díky tomu má česká extraliga v Evropě zase lepší jméno. Například Francie měla jenom jedno místo pro svůj klub. My dvě a oba naše týmy podaly slušné výkony.

Vidíte v něčem oproti předchozím letům konkrétní rozdíl?

Ano. Hráči, kteří by dřív třeba o české extralize ani neuvažovali, tak teď o ní uvažují. Samozřejmě to neznamená, že budeme uvažovat my o nich, protože že se jedná o dražší volejbalisty. Potom je jiná výzva, jak sestavit rozpočet a jestli si takové hráče můžeme dovolit.

Lvi jsou ale známí tím, že nakupují zajímavé a úspěšné hráče. Vstupujete často do personální politiky klubu? Máte výhradní slovo k nákupu zahraničních hráčů?

Volejbalisty vybíráme společně s hlavním trenérem. Je to tak, že si připravíme shortlist se seznamem kandidátů. Mám silné slovo v momentu, když by hráč nevycházel dobře z hlediska dat, tak bych ho nevzal. Ale občas se nechám přesvědčit, jsem na konsensus zvyklý.

Na kolik vás sezona přijde? V roce 2021 jste prohlásil, že se jednalo o 9 milionů korun. Narostla tahle částka za tu dobu nebo se snížila?

Jedná se o orientační čísla. Já moc nechci komentovat finanční politiku, já budu rád, když se najdou jiní lidi, co nás podpoří, a budou s námi táhnout klub. Nějaké srdcaře jsem našel, ale vztahy se netvoří přes noc. Jde o dlouhodobé partnerství, které vyžaduje čas.

Jak hodnotíte státní podporu – ať z města nebo z Národní sportovní agentury. Je dostatečná?

Přál bych si, aby Magistrát hlavního města Prahy dával sportu větší podporu, ale z nějakého důvodu se to neděje. Nerozumím tomu. Vím, že Kladno, Brno nebo Ostrava sportu přeje… Třeba se to změní, je to možná otázka koncepce. Minimálně by stálo za to, že když se dosáhne úspěch na mezinárodním poli, například když postoupíme do Ligy mistrů a tam důstojně reprezentujeme v tu chvíli svoji zemi a své město, tak by to mohlo být speciálně oceněné… Přál bych si větší zájem města o sport.

Do fotbalu vstupují a vstoupili úspěšní čeští podnikatelé. Znamená to podle vás, že sport se stává pro české byznysové prostředí čím dál více zajímavou sférou? Dá se něco takového čekat také ve volejbale?

Sport je místo, kde člověk může vyjádřit emoce. Pokud tam má vášeň, tak se mu to krásně kloubí s tím, že je to něco, co ho nabíjí a dělá mu radost. A pokud byznysmeni mají část příjmu, kterou si můžou dovolit věnovat na sport jako sponzorství nebo vlastnictví, tak peníze investují nebo je utratí velmi smysluplně. K čemu je si kupovat další luxusní auto nebo jachtu, když ten provoz pak stojí strašně peněz a nemáte z toho tak silnou emoci? Leda že, by pro někoho byla vášeň jízda na okruhu nebo jachtaření.

Jak jste spokojen s argentinským trenérem Juanem Manuelem Barrialem a co podle vás klubu a českému prostředí přinesl?

Za prvé je to profík, který má silné know how a je velmi dobře napojený na světový volejbal. Má velmi dobré lidské vlastnosti, je komunikativní, umí dobře vyvažovat to, kdy naslouchat a kdy naopak vést. A není to jenom o něm. Máme trenérskou dvojici – on a Dardo Müller (asistent trenéra). Síla je i v té dvojici, kdy jeden doplňuje druhého, kdy pracujeme se zpětnou vazbou. Snažíme se táhnout za jeden provaz a odvádět co nejlepší práci.

Platí, že je vaším cílem, aby v klubu hrálo čím dál více českých hráčů? Kdy to podle vás bude možné, aby na hřišti byla více než polovina z Česka?

Ano, to je základní cíl, aby tam byla více než polovina českých hráčů. Já myslím, že to dosažitelný je, doufejme v horizontu dvou let.

V čem by měli čeští hráči zabrat, aby dohnali zahraniční konkurenci?

Já myslím, že už to začíná tím, abychom měli silnou základnu, protože když to máte, tak potom už statisticky budete mít k dispozici víc mimořádných hráčů. Také bych si moc přál, aby se nám podařilo u dětí zvednout prestiž u pozice nahrávače. Na tomto klíčovém postu máme špičkových hráčů zoufale málo.

Sledujete a baví vás beachvolejbal? Co říkáte na úspěchy Perušiče a Schweinera? Kdyby měli zájem o šestkový volejbal, chtěl byste je mít v týmu?

Jsou to beachaři, kteří samozřejmě mají zázemí v šestkách, ale oni si už vybrali svoji cestu. Jsou to borci, protože tomu dali strašně moc. Skloubili talent s vášní a se schopností dát sportu obrovské množství času. Smekám před nimi, co dokázali.

Nechtěl byste založit beachvolejbalový klub Lvi Praha?

Beachvolejbal hraju a moc mě baví. Aktuálně si lámu hlavu nad tím, jak dobře skloubit beach a šestky - respektive podívat se na to, co pro vývoj dětí a mládeže je optimální. Jestli je optimální kombinace šestek, beache a všeobecné průpravy nebo něco jiného. Nemám na to silný názor, ale myslím si, že je dobrý v tomto sledovat trendy v zahraničí, přečíst si nějaké průzkumy. Je to silné téma.

 

Autor: Jiří Uhlíř, foto Ladislav Adámek

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018