15.2.2020

Ústí nad Labem nebo Beskydy? Boj o baráž se dramatizuje

Základní část UNIQA volejbalové extraligy mužů 2019/20 se blíží ke svému konci a začíná boj o první šestku a hlavně o to, kdo bude muset bojovat v baráži o účast v příštím ročníku extraligy. Ústí nad Labem, kterému baráž po posledních kolech nejvíce hrozila, porazilo senzačně Brno a přiblížilo se na „dostřel" předposledním Beskydům, které nestačily na Jihostroj České Budějovice. Překvapivě i Příbram zdolala libereckou Duklu a tím si velmi ulehčila boj o neúčast v baráži. Lídr letošní extraligy z Karlových Varů nezaváhal v Odoleně Vodě a pražští Lvi po několika prohrách vezou vítězství ze Zlína. Důležité utkání o jisté čtvrfinále čeká v pondělí Kladno v Ostravě. Toto utkání můžete sledovat na ČTsport.

SK VOLEJBAL ÚSTÍ NAD LABEM – VOLEJBAL BRNO

Trápící se Ústí přivítalo stále se lepšící Brno, které neskrývalo ambice na tři jasné body. Jestli se mají domácí ještě pokusit o posun vzhůru tabulkou extraligy, musí sbírat body i v utkáních s favority. To se jim proti Brnu dokonale povedlo a stále udržují naději na přímou záchranu v extralize. Brno nastoupilo profesorsky a s chybami na servisu. Ústí naopak s odpovědností ve hře a odhodláním na zisk bodů.

č.: 109                     dne: 15. 2. 2020                              v hod.: 17:00

SK Volejbal Ústí nad Labem – Volejbal Brno 3:0 (26:24, 25:21, 25:23)

Rozhodčí: Kořenek Jaromír, Velimov Emil

Počet diváků: 343

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Januzovič Nebojša, Tibitanzl Martin, Kramar Filip, Parraguierre Vicente, Beer Marek, Melcher Zachary, libero Kořínek Jiří. Střídal: Kasan Jan

Hosté: Hrazdira Michal, Hukel Matěj, Římal Daniel, Licek Martin, Pražák Jan, Truong Duc Luan, libero Lžičař Jakub. Střídali: August Matthew, Handlíř Tadeaš, Jakubec Vít

Vyjádření: 

Domácí:

Filip Kramar (kapitán SKV Ústí nad Labem): Nemám slov, skvělý volejbal, skvělí diváci a tři body doma.“

Jakub Salon (trenér SKV Ústí nad Labem): „Dnes super výkon. Hodně nám pomohl servis, který se nám poslední dobou nedařil. Udělali jsme také méně chyb v útoku a byli jsme zodpovědní v každé činnosti. Gratulace klukům k předvedené hře a nasazení. Je hezké vidět kluky i diváky, jak si zápas užívají. Chci pochválit Honzu Kasana, který pomohl v koncovce třetího setu na servisu. “

Hosté:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): „Ústí dnes hrálo odvážněji. My jsme je nechali hrát v prvním setu a to se nám vymstilo. Nechť je nám to ponaučením.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Zasloužené vítězství Ústí, gratulace. Porazili nás naší zbraní – servisem.“

Popis utkání:

Od prvního míče byla vidět odhodlanost domácích zabojovat o nějaké body. Drží s favoritem vyrovnané skóre do stavu 7:7, kdy Brno přece jenom donutí útočníky Ústí k chybám a jde do vedení 10:14. Januzovič na servisu dokáže rozhodit útok hostů a srovnává na 16:16. Do koncovky jde Brno s vedením o dva body 18:20, které srovná kvalitní servis Parraguierreho (22:22) a set ukončí ve prospěch domácích eso Kramára.

Do druhého setu vstupují domácí s Januzovičem na servisu a ten posune skóre na 6:0. Další v pořadí Kramár navýší esem a tvrdým servisem vedení domácích na 9:2. Brnu naopak servis nevychází, je neúčinný nebo ho kazí. Ústí jde do nadějného vedení 12:5, ale nedůrazným útokem nedokáže posouvat vedení na větší rozdíl. Hosté dobrou obranou na bloku zkorigují vedení domácích na 12:8 a dále na 13:10. Brno se stále nedokáže dostat do kvalitního servisu a toho využívají domácí k udržování získaného vedení a před koncovkou dvě esa Januzoviče zajistí pro domácí klidné vedení 22:18. Ústí za pomoci chyb hostů na servisu získá snadno druhý set a vedení 2:0.

Po chybách brněnských útočníků se ujímají domácí v úvodu třetího setu rychle vedení 4:1. Servis hostů nadále nemá extraligové kvality a neškodí domácím hráčům na příjmu podání. Důsledkem je postupné vedení domácích 9:7, 12:10. Za tohoto stavu se hra Ústí mírně zadrhne, začne dělat chyby v útoku a Brno má první, a jak se ukáže, i poslední šanci na zvrat v utkání. Získá vedení o tři body 15:18, které ale Kramár na servisu zlikviduje a do koncovky je stav vyrovnaný 19:19. Brno i za tohoto stavu kazí servisy, a když je na servis poslán (stav 22:21) za domácího Beera Kasan je rozhodnuto. Ten esem a dalšími dvěma kvalitními servisy posune domácí k mečbolu, 24:21, Dva mečboly hosté odvrátí, ale třetí v podání nekompromisního útoku Kramára získá Ústí a domácí slaví po dlouhém čekání vítězství a tři nadějné body do extraligové tabulky.

Autor: Mgr. Přikryl Miroslav, foto Jana Zlámalová

 

VK EURO SITEX PŘÍBRAM – VK DUKLA LIBEREC

S blížícím se koncem základní části UNIQA extraligy mohli diváci čekat zajímavý duel mezi domácí Příbramí, zlepšující se každým zápasem, a Duklou Liberec, které se v poslední době nedaří tak, jak jsme zvyklí. V prvním setu domácí Kocoury smetli, ale zbytek zápasu byl již velice vyrovnaný, diváci viděli výbornou podívanou a šťastnější byla nakonec domácí Příbram, která urvala pátý set nejtěsnějším možným rozdílem 15:13.

č.: 113                    dne: 15. 2. 2020                v hod.: 17:00   

VK Euro Sitex Příbram - VK Dukla Liberec 3:2 (16:25, 25:21, 20:25, 25:21, 15:13)

Rozhodčí: Rychlík D., Činátl R.

Počet diváků: 729

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Sysoev, Polák, Kriško, Suda, Safonov, Kupilík, libero Juračka. Střídali: Hulpach, Trojanowicz, Rosenbaum, Kuchař, Mikulenka

Hosté: Pietruczuk, Holubec, Indra, Šulista, Veselý, Srb, libero Kopáček. Střídali: Štokr, Shafranovich, Macias

Vyjádření:

Domácí:

Michal Kriško (kapitán VK Euro Sitex Příbram): „V prvním setu jsme nepřihráli a nemohli jsme ani pořádně zaútočit. Důležité je, že jsme se nepoložili a otočili jsme zápas v náš prospěch. Byl to skvělý, bojovný výkon od všech, chtěl bych pochválit celý tým za výborný výkon.“

Martin Kop (trenér VK Euro Sitex Přibram): „První set nás trochu spláchli, ale nabádal jsem kluky, aby to nezvdávali, s Budějkama jsme také prohráli první set s patnáctkou, a nakonec jsme zápas otočili. Od druhého setu jsme hodně bojovali, měli jsme zase problémy s dohrávkou bodovek, na čemž se snažíme pracovat, ale zlepšeným výkonem na přihrávce, v obraně a na útoku jsme poté důležité koncovky setů dokázali vyhrát. Gratuluji klukům za bojovný výkon.“

Hosté:

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Gratuluji domácím k vítězství, my jsme si prohráli zápas ve čtvrtém a pátém setu vlastními chybami.“

Popis utkání:

Do utkání vstoupila lépe Dukla Liberec, protože hosté dělali méně chyb. Příbram od začátku zápasu působila nejistě a kupila zbytečné, nevynucené chyby. I přesto, že Dukla nepředvedla top výkon, byla značně lepším týmem na hřišti a zvítězila v prvním setu 25:16.

Z drtivé ztráty setu se Příbram rychle oklepala a na celý set zapomněla. Do druhého setu vstoupili domácí bez chyb, což zaregistrovali také hosté, díky čemuž byla k vidění mnohem lepší, kvalitnější podívaná, která se již dala nazvat „dobrým volejbalem“. Oba týmy držely těsný rozdíl ve skóre až do koncovky, kdy Příbram několika body v řadě dohrála set a srovnala stav na 1:1.

Ve třetím setu Dukla znovu zabrala a již od začátku setu si budovala drobný náskok. Hosty táhnul nejvíce výborně hrající univerzál Indra, který se později stal i nejvíce bodujícím hráčem zápasu – útočil ze všech nahrávek, z dobré nahrávky sázel hřebíky a ze špatných vždy dokázal využít šikovně bloky domácích. Příbram byla stále o krok zpět a nedokázala se i přes zlepšený příjem na hosty dotáhnout. Třetí set nakonec skončil 25:20 pro Duklu, 2:1 na sety.

Do čtvrtého setu vstoupila Příbram opět s vervou, domácí nechtěli dát svou kůži lacino. K vidění byl asi nejlepší volejbal, který občas pokazily zbytečné chyby na servisu u obou týmů. Stav byl vyrovnaný až do koncovky, za stavu 22:21 pro Příbram však Dukla znervózněla a nevynucené chyby, a i trochu štěstí pro Příbram, znamenalo konec setu, zápas musel rozhodnout tie-break.

Ve zkráceném posledním setu se ukázala obrovská síla domácího publika, které vydrželo podporovat svůj tým až do úplného konce zápasu, přestože byl zápas velmi dlouhý. Stav byl dlouho vyrovnaný, sem tam oba týmy o bod vedly a dvěma body na opačné straně se situace různě měnila. Příbram nakonec udržela nervy až do konce a nedovolila hostujícímu celku, aby si z Příbrami odvezl více než jeden bod.

Autor: Štěpán Chvosta

 

VSC FATRA ZLÍN - VK LVI PRAHA

Domácí tým si v minulém kole vítězstvím v Ústí nad Labem prakticky zajistil účast v příštím ročníku extraligy. V dnešním utkání s pátým týmem extraligové tabulky si chtěl vytvořit dobrou pozici pro konečné umístění do desátého místa zaručujícího předkolo play-off. Nakonec hosté vydřeli vítězství a domácí berou jeden bod.

č.: 110                 dne: 15. 2. 2020                     v hod.: 17:00

VSC Fatra Zlín - VK Lvi Praha 2:3 (25:22, 25:19, 18:25, 19:25, 14:16)

Rozhodčí: Gall J., Grabovský Z.

Počet diváků: 345

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Navláčil, Šulc R., Vašíček, Čechmánek, Čech, Motyčka, libero Viceník. Střídali: Adamec, Lamri, Varous

Hosté: Bartůněk, Douglas-Powell, Špulák, Mihajlovič, Šulc M., Krajčovič, libera Ježek, Kovařík. Střídali: Toman, Pliaseckyi, Svoboda, Král

Vyjádření:

Domácí:

Michal Čechmánek (kapitán VSC Fatra Zlín): „Po velmi vydařených dvou setech jsme nezareagovali na změnu v sestavě soupeře a to nás bohužel stálo vítězství. A prohru v tiebreaku bych zhodnotil, že soupeř byl o něco šťastnější než my."

Přemysl Obdržálek (trenér VSC Fatra Zlín): „Vyrovnané utkání, kde se projevilo naše mládí a nezkušenost dohrát dobře rozehraný zápas"

Hosté:

Jiří Král (kapitán VK Lvi Praha): „Jsem hrozně šťastný za to vítězství, je to vítězství, na které čekáme hrozně dlouho, a pevně věřím, že je to vítězství, které nás nakopne do té formy, kterou jsme měli před vánocemi."

Tomáš Pomr (trenér VK Lvi Praha): „Strašně jsme tohle vítězství potřebovali, moc si ho vážím. Otočit zápas z 0:2 na 3:2 a ještě za nepříznivého stavu v tiebreaku, jsme za to moc rádi. První dva sety jsme hráli v křeči, byli jsme výrazně horší na servisu než Zlín, pak jsme se snažili dostat z hráčů nervozitu, že jsme hráčům řekli, ať dělají to, co dělají na tréninku a hráči dostali nějaký vnitřní klid."

Popis utkání:

Utkání začalo oboustranně opatrně a až do stavu 7:7 bylo vyrovnané. Po odskoku hostů na 7:9 si vzal domácí trenér první oddechový čas. I v dalším průběhu setu si hosté udržovali malý náskok dvou míčů. Eso domácího Motyčky a zablokovaný útok hostujícího Krajčoviče změnilo stav ve prospěch domácích 18:17 a donutilo hosty si vzít první oddech. Po dalším esu domácích (Šulc) a bloku Čecha byl stav 22:19 a dochází na druhý oddech hostujícího trenéra. Hosté snížili na rozdíl jediného míče 23:22 a i domácí trenér svolává k druhému oddechu svůj tým. Motyčka proměňuje první setbol domácích, 25:22.

Také druhý set byl vyrovnaný do stavu 9:9, potom domácí odskočili na 12:9 a hosté si vzali první oddech. I nadále domácí kralovali na síti a za stavu 15:11 měl trenér Lvů vybrané oba oddechové časy. Ani klasické dvojstřídání hostům nepomohlo a domácí šli do koncovky za stavu 22:17. Špulák zkaženým servisem ukončil set, 25:19.

Ve třetím setu udělal hostující trenér změny, na postu smečaře nastoupil Svoboda a na bloku Král. Hostům změny v sestavě prospěly a hned v úvodu se ujali vedení 1:4. Domácí trenér reagoval prvním oddechovým časem. I v dalším průběhu setu se hostům dařilo a za stavu 10:15 donutili domácí si vzít i druhý oddechový čas. Po esu Motyčky domácí stáhli náskok na 14:16 a trenér „lví smečky“ sahá po time. Po něm hosté kralují a do koncovky jdou s luxusním náskokem, 16:23. Čech útokem do sítě ukončuje set, 18:25.

I čtvrtý set začal lépe pro hosty, kteří se rychle se ujali vedení 3:8, domácí na to reagují prvním oddechem. Zlínský celek byl v útlumu a za stavu 3:10 měl vyčerpány oba oddechové časy. Za tohoto stavu domácí trenér vystřídal nahrávače a diagonálního hráče, nastoupil Lamri a Adamec. Domácí snižují na 7:11 a hosté si berou první oddech. Za stavu 15:20 se vrací u domácích na palubovku Šulc s Čechem. Do koncovky jdou však Pražané s krásným náskokem 18:23 a vzápětí proměňují hned první setbol, 19:25.

Pátý set domácí zabrali a ujali se vedení 4:1 a hosté si berou první oddech. K poslední výměně stran dochází za stavu 8:6 pro domácí. Hostující Mihajlovič útočí do autu a hosté čerpají i druhý oddechový čas. Dva úspěšné bloky hostů stav srovnává na 10:10 a domácí si berou první oddech. Král dává přímý bod z podání a hosté mají první mečbol, 14:15. Lvi zablokovali útok domácího Čecha a vyhrávají set 14:16 a celý zápas 2:3.

Autor: Ivan Dostál

 

VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE – BLACK VOLLEY BESKYDY

Jen dva dny po senzačním vítězství v zápase Ligy mistrů proti Fenerbahce Istanbul nastoupili hráči Jihostroje k dalšímu zápasu. V 19. kole zavítaly do jihočeské metropole Beskydy, tým z opačného pólu tabulky. Konec základní části se rychle blíží a pro oba soupeře je důležitý každý bod, i když papírově mělo být utkání v Českých Budějovicích jasnou záležitostí.

č.: 111                  dne: 15. 2. 2020                   v hod.: 19:00

VK Jihostroj České Budějovice – Black Volley Beskydy 3:0 (25:20, 25:22, 25:20)  

Rozhodčí: Buchar T., Nedbálek A.

Počet diváků: 820

Sestavy (od zóny I):

Domácí: De Amo, Michálek, Ondrovič, Křesťan, Zmrhal, Todua, libero Kryštof. Střídali: Šotola, Mechkarov, Mach, Piskáček

Hosté: Dustinac, Mitic, Mečiar, Široký, Babic, Krysiak, libero Pospíšil. Střídali: Kozák R., Kozak Š., Yevstratov

Vyjádření:

Domácí:

Radek Mach(kapitán VK Jihostroj České Budějovice): „Je skvělé, že jsme vyhráli za tři body. Dneska dobrý výkon a zasloužené vítězství 3:0.“

René Dvořák (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „Jsem velmi rád za vítězství. Trochu jsem se obával, abychom po čtvrtku měli motivaci. Jsem rád, že jsme k tomu přistoupili zodpovědně. Velmi dobře jsme zvládli přihrávku a následně jsme slušně útočili. Jsem velmi spokojený za tři body.“

Hosté:

Tomáš Široký (kapitán Black Volley Beskydy): Dneska jsme byli ve všech činnostech horší než domácí. Nedostali jsme je pod sebe v žádné činnosti. Zaslouženě vyhráli 3:0.“

Slobodan Prikljacic (trenér Black Volley Beskydy): „Nebyli jsme ve formě, ale kluky chválím za snahu. A Jihostroji přeji mnoho úspěchů v Lize mistrů.“

Popis utkání:

Budějovická sestava, povzbuzená čtvrtečním vítězstvím, nastoupila v trochu obměněné sestavě. Nejlepšího hráče zápasu proti Fenerbahce Marka Šotolu vystřídal na postu univerzála Filip Křesťan. Do základní sestavy nastoupil také blokař Peter Ondrovič. Zápas byl od začátku velmi vyrovnaný. Oba týmy se přetahovaly o každý bod. Domácí odskočili na rozdíl čtyř bodů až za stavu 22:18 a vedení si udrželi až do konce setu a vyhráli ho 25:20.

Podobný průběh měl i druhý set, na síti se na budějovické straně prosazovali oba smečaři Michálek se Zmrhalem. Za stavu 20:15 přišel na hřiště mladý nahrávač Piskáček, který se kromě jiného blýskl i blokem. Set ukončil perfektní ranou z kůlu Michálek (25:22).

Ve třetím dějství hosté přitvrdili na servisu, k tomu Jihočeši přidali několik chyb v útoku a Beskydy se dostaly do vedení (11:10).  Kozák k výbornému útoku přidal eso, víc ale Jihostroj nepřipustil. Křesťan zatloukl parádní hřebík do palubovky soupeře a prosadil se Zmrhal. Domácí odskočili ve skóre a koncovku zvládli na výbornou. V Českých Budějovicích se překvapení nekonalo, Jihostroj zvítězil 3:0.

Autor: Redakce VK Jihostroj Č.B., foto Dan Kubát   

 

AERO ODOLENA VODA – VK ČEZ KARLOVARSKO

V 19. kole přivítalo AERO suveréna a lídra tabulky z Karlovarska, které ovšem v prvním zápase AERO dokázalo porazit. Karlovarsko ale ovládlo zápas svým tvrdým skákaným servisem s minimem chyb a zaslouženě vyhrálo 3:0.

č.: 114                        dne: 15. 2. 2020                      v hod.:18:00

AERO Odolena Voda – VK ČEZ Karlovarsko 0:3 (22:25, 11:25, 19:25)

Rozhodčí: Krtička J., Dušek P.

Počet diváků: 896

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Taylor, Thibault, Hladík, Gear, Viiber, Kraffer, libera Hadrava, Janda. Střídali: Vachoušek, Holčík

Hosté: Wiesse, Patočka, Rejlek, Vašina, Wilson, Ticháček, libero Pfeffer. Střídal: Džavonorok 

Domácí:

Martin Hladík (kapitán AERO Odolena Voda): „Bohužel, hosté nás jednoznačně rozstříleli na servisu, kromě prvního setu nám nic nedovolili a zaslouženě vyhráli. My musíme toto utkání hodit za hlavu a připravit se co nejlépe na Brno. Gratuluji Varům k vítězství.“

Jiří Šiller (trenér AERO Odolena Voda): „Chtěl bych pogratulovat soupeři k dobrému výkonu a vítězství. My jsme postupem času odešli na příjmu. Chtěl bych i moc poděkovat fanouškům, kteří při nás stáli a podporovali celé utkání.“

Hosté:

Filip Rejlek (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Nevstoupili jsme úplně dobře do zápasu, naštěstí nám dnes výborně fungovalo podání, kterým jsme si hodně pomáhali a škodili domácím. Jsem rád, že jsme tu vyhráli, protože doma se nám to proti Odoleně Vodě nepodařilo a nechtěli jsme prohrát dvakrát se stejným soupeřem. Jsem velice rád.“

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Jsem velice rád za výsledek, protože samozřejmě jsem měl několik vnitřních otázek, jak se vyrovnáme s množstvím zápasů, které teď máme. Odpověděli jsme na můj vkus velice slušně, šel nám servis, měl jsem malinko strach na začátku, kde to vypadlo na přestřelku, ale ustáli jsme to, a od druhého setu jsme soupeře tlačili a zaslouženě vyhráli.“

Popis utkání:

Úvod zápasu byl ve znamení tvrdých servisů na obou stranách a oba týmy se tak předháněly. Domácí hráči byli v mírném vedení, které se v polovině setu vyšplhalo až na čtyři body. Hosté stále tvrdě podávali a během dvou postavení smazali náskok, ale také šli do vedení. AERO ale drželo i nadále krok až do úplně koncovky. Ta mohla být ještě více napínavá, ale domácí nedokázali chycené míče v poli tvrdě zaútočit, naopak Karlovarsko ano, a proto se z vítězství v prvním setu radovali hosté.

Druhý set začal sice vyrovnaně, ale velmi rychle se hosté z Karlových Varů dostali ke slušnému vedení. Největší odskok zaznamenali při podání Ticháčka, který prakticky rozhodl. Celý set byl ve znamení hostujícího servisu, kterým domácím nedovolili jakkoliv kombinovat. Vary vyhrály i druhý set, a šlo se do setu třetího.

Ten začal znovu vyrovnaně, AERO se drželo svého soupeře. V polovině setu se Vary znovu dostaly do vedení o čtyři body, které trpělivě drželo. Domácí se sice snažili a bojovali, ale na nadšeně hrající hosty to nestačilo. Ti vyhráli celé utkání zaslouženě 3:0 a oplatili hráčům AERA porážku. Děkujeme všem divákům za skvělou podporu po celé utkání!

Autor: Tomáš Havlát, foto Dominika Holčíková

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge - Saquarema (BRA)

Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 0:2 (16:21, 17:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018