18.3.2019

V úterý se rozjíždí kolotoč čtvrtfinálových zápasů play-off UNIQA extraligy mužů!!!

Play-off UNIQA volejbalové extraligy mužů 2018/19 odstartuje v úterý prvními čtvrtfinálovými zápasy. Dvě dvojice byly známy již po skončení dlouhodobé části, o složení dalších dvou rozhodlo až poslední možné utkání předkola play-off v neděli. Čtvrtfinálová série se hraje na tři vítězná utkání a nebudou u toho chybět ani kamery České televize. Přímý přenos úterního utkání Kladno – Brno můžete sledovat od 20.05 hodin na programu ČTsport.

 

VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE – SVK USTÍ NAD LABEM

České Budějovice odrazily nápor Liberce a do vyřazovací části volejbalové UNIQA extraligy vstupují z nejvyšší pozice. „Čtyři prohry může být vizitka i toho, že mužstvo je silné a má dvanáct vyrovnaných hráčů, kteří můžou kdykoliv nastoupit do utkání a podat dobrý výkon. To je také důvod, proč jsme skončili na prvním místě a tím pádem budeme mít vždy možnost hrát v sérii o zápas víc v domácím prostředí,“ říká spokojeně trenér René Dvořák. „Ústí se probojovalo do play-off po obrovském boji s Příbramí, kdy bylo chvíli i na pokraji vyřazení. Takže očekávám, že budou hrát v té euforii z posledního zápasu. To znamená bez zábran a s velikým riskem. Náš úkol je se s touto hrou co nejlíp vypořádat a dostat Ústí pod tlak servisem a následnou obranou. Naštěstí jsme s Ústím hráli v předposledním kole, takže předpokládám, že hráčům ještě něco z jejich hry v hlavách zůstalo (smích),“ popisuje i na fakt, že svého soupeře Jihostroj poznal až na poslední chvíli. Přesto jsou České Budějovice jasným favoritem čtvrtfinálové série, což dokazují i slova manažera ústeckého týmu Miroslava Přikryla. „S Jihostrojem máme v letošní sezóně asi nejtragičtější výsledkovou bilanci a je to pro nás nejmíň chtěný soupeř. Kvalita Jihostroje je již v letošní sezóně potvrzena ziskem ČP.“ Play-off je však úplně jiná soutěž než dlouhodobá část a všichni začínají od nuly. „V play-off je nutné se hlavně psychicky připravit na daný moment. Musíš být perfektně připravený v daný moment na daného soupeře, se kterým hraješ několik zápasů. Vyhrává ten, kdo má soupeře lépe přečteného a lépe ho dokáže ubránit. Musíš se také naplno soustředit, ani na den nevypadnout z rytmu, což hodně hráčů neumí,“ popisuje nástrahy zápasů play-off českobudějovický trenér.

Ústí nad Labem si čtvrtfinálovou účast vybojovalo až ve třetím utkání předkola play-off, v neděli porazilo Příbram až v nervy drásajícím tie-breaku a tak moc času na odpočinek nezbývá. „Je pravda, že tento model frekvence utkání není ve volejbalu standardní, ale myslím si, že hráči využijí den přestávky, po konzultaci s trenérem a masérem, k dostačující psychické i fyzické regeneraci,“ říká generální manažer Ústí Miroslav Přikryl a trenér Jakub Salon souhlasně přikyvuje. „Celá série byla náročná, ale v play-off si už nejde vybírat. Věřím, že do úterního zápasu již budeme v plné síle.“ Možná by se dalo říct, že se nyní vrátila ústecká euforie ze začátku sezóny, kdy Ústí překvapivě kralovalo nejvyšší soutěži. „Zafungovala „chemie týmu" která byla ze začátku soutěže patrná a po několika porážkách se vytratila. Domnívám se, že touha po úspěchu semkla hráče do kolektivního výkonu a spolupráce,“ konstatuje manažer ústeckých volejbalistů. „Je pravda, že projev týmu v posledních zápasech základní části nebyl takový, jaký bych si přál. Kluci ukázali, že to v nich je a že umí bojovat za každého stavu, i když to nebylo vždy jednoduché. Těžká série nám může jen prospět. Jihostroj je jeden z nejlepších českých týmů současnosti a víme, že to nebude lehké. Budeme chtít navázat na kolektivní výkon podpořený dobrou obranou, která nám velice pomohla v utkáních s Příbramí,“ konstatuje ústecký trenér.

VK DUKLA LIBEREC – AERO ODOLENA VODA

Liberec do poslední chvíle bojoval s Jihostrojem o první příčku. V závěru však přišla nečekaná porážka právě s jeho čtvrtfinálovým soupeře z Odoleny Vody, která rozhodla, že Dukla vstupuje do play-off z druhého místa. „Každá prohra mrzí. Pro nás to bylo poslední varování, že v play-off nic zadarmo nedostaneme,“ uvedl liberecký trenér Michal Nekola, kterému ani příliš nevadilo, že čtvrtfinálového protivníka se dozvěděl až v neděli večer. „Příprava probíhala standardně, kdy jsme se soustředili hlavně na souhru týmu.“ A jak vidí nadcházející souboje? „Aero předvedlo v posledních kolech výbornou formu, takže očekávám těžkou sérii, ve které bude rozhodovat kvalita servisu a udržení koncentrace po celou dobu série.“

Odolena Voda, po loňské záchraně v barážové sérii, letos vybojovala postup mezi osmičku nejlepších, v předkole play-off vyřadila pražské Lvy. „Byly to tři zápasy v pěti dnech, takže změna zápasového rytmu. Jinak v podstatě tréninkový týden s náročnými zápasy. Nejlepší trénink je soutěžní hra, proto věřím, že to byla i dobrá příprava na Liberec," hodnotí trenér Jiří Šiller. Na rozdíl od Dukly, která měla delší zápasovou pauzu, by rozehranost Aera z předkola mohla být výhodou. „Myslím, že hlavně v úvodu zápasu by nám mohla pomoci," říká, ale je si vědom favorita série. „Liberec to jsou tuny zkušeností na bedrech hráčů ze všech ligových soutěží a mistrovství."

VOLEJBAL KLADNO CZ – VOLEJBAL BRNO

Kladno uhájilo po dlouhodobé části třetí místo a tak dvanáctidenní pauza přišla, zejména hráčům základní sestavy, vhod. „Trochu na nás dolehla sezóna, kdy jsme mimo utkání dlouhodobé části UNIQA EX-M ještě postupovali v evropském poháru CEV CUP a také se probojovali až do finále ČP mužů. Pauzu jsme uvítali. Zápasů je dost, hráčů málo, ale situace je každý rok podobná...,“ souhlasně přikyvuje trenér Milan Fortuník a poodhaluje přípravu na zápas s Brnem. „Zhodnotili jsme obě odehraná utkání (prohra doma 1:3 a vítězství u soupeře 3:0), určili si, co chceme na soupeře hrát, jaké budou priority v "KÁ DVOJCE" (v komplexu našeho servisu, bloku a obrany v poli). Ve dnech před zápasem nás čekají videorozbory, opět pečlivě připravené Petrem Klárem. Ale Ondra Marek s kolegy na nás vždy dokáže něco vymyslet, takže se celá příprava po prvních míčích prvního zápasu může celá měnit...“. Roli favorita proti citelně oslabenému Brnu přijímá trenér kladenských Orlů s humorem sobě vlastním. „Á tak určitě... i když nevím, jestli citelně?! (cha cha - to říkám, abych trochu pošťouchnul Ondru Boulu, jinak ho samozřejmě na dálku zdravím!). A seriózní odpověď je ano, netajíme se tím, že chceme do semifinále a roli favorita bereme, i když kvalita třeba Okošanoviče je jasná a v kádru i přes odchod dvou velkých opor zůstali další kvalitní volejbalisté.“

Brno i po tom, co z týmu odešli klíčoví hráči (Hrazdira, Boula) udrželo přímou postupovou šestou příčku. Mladí hráči jak se říká „chytily šanci za pačesy“. „Potvrzuje se to, co jsem říkal na začátku. Máme dost mladých hráčů, kteří hrají o to, jakou roli budou mít v následujících sezónách. A oni ukazuji, že se s nimi musí počítat,“ chválí mladé hráče brněnský boss Martin Gerža a dodává. „Kladno je favorit série, ale my věříme, že mladí hráči ukážou, že i v play-off budou svoji roli zvládat.“ Je známo, že všichni hráči Brna, kromě cizinců, pendlují mezi extraligou a 1. ligou a mohlo by jim tak ubývat sil. „Máme výborného kondičního trenéra a spolupráce s hlavním trenérem funguje parádně, takže věříme, že to hráči pendlující z 1. ligy zvládnou,“ vyvrací Martin Gerža.

VK OSTRAVA – VK ČEZ KARLOVARSKO

Ostrava měla v letošním ročníku extraligy sice pozvolný rozjezd, ale zdrcující finiš jí nakonec vynesl až na čtvrtou příčku. „Hádám, že v tom hrálo roli více faktorů. Tým je více jak z poloviny nový, což je velká změna a tím pádem déle trvá, než si sedne. Těžší rozlosování na začátku soutěže a mladý kádr. Po pár vítězstvích v průběhu sezóny jsme nastřádali tolik potřebné sebevědomí a víru ve vlastní hru, což se odrazilo na výkonu týmu,“ vysvětluje trenér Jan Václavík. V letošní sezóně odehráli čtvrtfináloví soupeři již čtyři vzájemné zápasy – v extralize se 2x z výhry radovala Ostrava, v Českém poháru tomu bylo naopak. „Po základní části jsme skončili na 4. místě o jednu příčku před Karlovarskem, moc si tohoto výsledku ceníme a jsme rádi, že můžeme začínat play-off doma. Naším cílem je samozřejmě semifinále, kdy se pokusíme předvést hru, které nás zdobila závěrečné dvě třetiny soutěže. Nicméně Karlovarsko nealibisticky považuji za favorita. Je to loňský mistr s doplněným kádrem, účastník Ligy mistrů s bohatou možností střídání,“ říká pokorně ostravský trenér. Zápasovou pauzu před play-off si ostravští volejbalisté zpestřili tréninkem s fanoušky. „Měli jsme maličko obavu o účast, ale ta se ukázala jako lichá. Nakonec nás byla plná hala a myslím, že trénink měl skvělou atmosféru. Fanoušci si vyzkoušeli i prvky, se kterými se běžně do styku nedostanou, jako volejbalové „dělo" nebo blokovací mašinu a musím říct, že se toho zhostili parádně. Nakonec si všichni otestovali i přihrávání z děla na nejvyšší otáčky, což je už opravdová rána. Jo myslím, že to byla vydařená akce,“ popisuje trenér Ostravy.

Karlovarsko, jako obhájce loňského titulu, vstupuje do bojů play-off až z páté pozice. Díky účasti v Champions League měl tým dost nabitý program, na trénink moc času nezbývalo, ale teď už se situace uklidnila. „Měli jsme čas si odpočinout, protože od ledna to byl opravdový zápřah a potrénovat ty věci, na které za ty dva měsíce nebylo tolik času,“ konstatuje trenér Jiří Novák. Získané zkušenosti z Champions League by se však mohly hodit i v play-off naší nejvyšší soutěže. „Spíš bych byl rád, kdybychom do této série přenesly věci, na které se připravíme,“ upřesňuje trenér Západočechů a vyhlíží začátek čtvrtfinále. „Je to nová série, nehraje se na body, ale na vítězství. Víme, jak na Ostravu, Ostrava ví, jak na nás. Připravíme se co nejlíp, ale vše ukáže až realita na hřišti.“

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018