11.4.2021

Vrátí se ještě finálová série z Karlových Varů na palubku Jihostroje?

UNIQA volejbalová extraliga mužů 2020/21 se chýlí ke konci. Je dost možné, že v pondělí skončí. To je totiž na programu třetí finálový duel mezi Karlovarskem a Českými Budějovicemi, ve kterém budou volejbalisté Jihostroje na palubovce Západočechů odvracet finálový mečbol.

Oba fináloví soupeři po celou sezonu úspěšně bránili vlastní palubovku. Jenže Karlovarsko dokázalo v druhém finálovém zápase překvapit a jako první vyhrálo na jihu Čech. S výkonem týmu tak nemohl být trenér Dvořák spokojen. „Opět jsme dostali spoustu es a nijak extra jsme soupeře neohrozili naším servisem. Nepodávali jsme ani na takové úrovni jako v Karlových Varech, tím pádem jsme se hůř bránili. I když jsme paradoxně bránili lépe než v prvním zápase, na Vary to nestačilo,“ hodnotí.

Jihostroji utíkaly začátky setů, kdy nechal Karlovarsko odskočit a manko pak těžko stahoval. „Nevím, jestli to je nervozitou, přece jen hrajeme finále extraligy a každý bod hraje roli. Musíme být důslednější,“ nabádá blokař Peter Ondrovič. Také podle Dvořáka se jedná o kámen úrazu Jihostroje. „V obou zápasech nás Karlovarsko tlačilo, mělo neustále o dva tři body více, a díky tomu se mu hraje dobře. My špatně vstupujeme do setů – dostaneme eso, uděláme chybu a rázem prohráváme 1:4. Karlovarsko se tím nakopne,“ myslí si zkušený trenér.

Problémy dělá Jihostroji také levoruký univerzál Karlovarska Patrik Indra, který nasbíral ve dvou finálových duelech celkem 46 bodů. „Nezáleží na tom, že je to levák. Jde naplno do každého míče a vychází mu to. Je ve skvělé formě, těžko se proti němu hraje,“ hodnotí Ondrovič. Trenér Dvořák ví, že pokud chce Jihostroj sérii zvrátit, musí Indru přibrzdit. „Je vidět, že hraje v pohodě. Hlavně dovede zahrát těžké balony, do kterých mlátí z výšky a od nás se míč jen odráží,“ říká kouč Jihostroje.

Jihostroj také trápí, že ne všichni hráči jsou ve stoprocentní kondici. V druhém utkání tak alespoň týmu krátce pomohl smečař Filip Stoilovič, který chyběl při prvním zápase. „Filip měl dlouhý výpadek, deset dní nemohl trénovat, a ještě není stoprocentní. Léčil zranění břišního svalu, takže s tím se bohužel nedá nic dělat. Stejně tak Radek Mach má pětitýdenní výpadek a stále je to cítit. Tohle ale nejsou výmluvy, máme další hráče, kteří by je měli nahradit,“ přiznává René Dvořák.

Cesta k mistrovskému titulu je jediná – vyhrát tři zápasy v řadě. První krok musí Jihostroj udělat na půdě Karlovarska, kde tuto sezonu ještě nikdo nevyhrál. „Teď už se nic extra měnit nedá, hra je zaběhlá. Bude to spíše o tom, jak nám sedne servis. Když se nám podaří zatlačit Karlovarsko servisem, snáze se ubráníme,“ ví trenér Dvořák. Jihostroj se v pondělí popere o zdramatizování finálové série. „Nemáme co ztratit. Do všeho půjdeme na 110 procent a budeme doufat, že to vyjde,“ uzavírá Ondrovič.

Oproti tomu v týmu Karlovarska panuje spokojenost. Aby také ne, když po první letošní prohře Jihostroje na domácí palubovce vedou Západočeši ve finálové sérii 2:0 na zápasy. „Vždycky věřím, že dokážeme v utkání udržovat souvislý tlak na servisu. A to je zvlášť důležité při zápasech venku, tak jako v sobotu v Budějovicích. Vytvořili jsme si spoustu šancí na úspěšné bloky. Myslím, že rozdíl byl v několika sériích na servisu, které se nám povedly,“ zhodnotil utkání karlovarský Marc Wilson. I přes vítězství viděl v sebevědomém výkonu Karlovarska ještě pár nedostatků. „Došlo tam ke spoustě situací, které jsme mohli sehrát lépe.“ Ovšem klady misky vah převážily. „Důležité bylo, jak se projevila naše mentalita. I v těžkých chvílích, kdy se do hry dostávali střídající hráči, byl každý připraven a dokázal týmu pomoct za jakéhokoliv stavu,“ pochvaluje si kanadský blokař ve službách Karlovarska.

Zisk titulu má Karlovarsko téměř na dosah, ale před pondělním zápasem je potřeba krotit emoce. „Je lákavé oslavovat, ale dokud nezískáme třetí vítězství, nic není vyhráno. Myslím, že teď změníme pár taktických drobností, a hlavně potřebujeme dobře zregenerovat,“ řekl po utkání v Českých Budějovicích Marc Wilson, nováček v soubojích o extraligový triumf. „Je to nejenom moje první příležitost získat titul, ale jde vlastně o výsledek dlouhé, dvouleté práce. Loni jsme byli kvůli covidu označeni za neoficiální mistry, takže je to pro mě šance na dvojnásobné vítězství,“ poznamenala blokařská opora Karlovarska, kterou žene vpřed i povolený doping ze zámoří. „Neustále dostávám vzkazy od rodiny a od přátel. A sám teď doufám, že se mi podaří posílit hrdost kanadského sportu v mezinárodním měřítku.“

Jak dopadne třetí utkání finálové série UNIQA extraligy mužů 2020/2021, můžete sledovat v přímém přenosu na programu ČTsport nebo v autokině před KV Arenou – více informací zde.

 pondělí 12. dubna

  • 17:10 VK ČEZ Karlovarsko – VK Jihostroj České Budějovice

 

Autoři: Matěj Mayer, VK Karlovarsko

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) – Trousil / Westphal 2:0 (21:13, 21:17)

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018