22.3.2024

Začíná finále 1. ligy a oba soupeři se netají tím, že do ČEZ extraligy chtějí

Do finále 1. ligy mužů 2023/24 se probojovaly týmy, se kterými se asi počítalo. Dlouholetý účastník naší druhé nejvyšší soutěže Sokol Dobřichovice a letošní účastník Final Four Chance Českého poháru Slavia Hradec Králové. Zástupci obou týmu se nechali slyšet, že by rádi do ČEZ extraligy, ale k tomu jim zbývají ještě dva kroky. Vyhrát 1. ligu a následně porazit v baráži i Ústí nad Labem.

„Vážně uvažujeme po 24 letech v 1. lize, že bychom extraligu chtěli zkusit. Kluci, kteří u nás hrají, její atmosféru znají a netají se tím, že by si ji chtěli ještě zkusit,“ prohlásil trenér Sokola Dobřichovice Jaroslav Čermák, kterému nikdo ve volejbalové komunitě neřekne jinak než „Lopata“. Možná pro volejbalovou veřejnost je tato informace trochu překvapivá, protože Dobřichovice 1. ligu již několikrát vyhrály, ale postupovat nikdy nechtěly. Nicméně letos se jim v družstvu sešla parta zkušených extraligových harcovníků, v čele s Martinem Böhmem, Stanislavem Vachouškem, bratry Mikulenkovými, Vladimírem Sobotkou, Jonášem Celerýnem a od ledna i s Martinem Hudákem. Pokud by Dobřichovice dobře doplnily sestavu mladými hráči, nemusely by v ČEZ volejbalové extralize hrát „druhé housle“. „Ano, je to pravda, že o tom uvažujeme, halu již máme, finance se nám podařilo sehnat, ale nechceme to lámat přes koleno, ale cesta je ještě dlouhá,“ dodává Čermák. Dobřichovice prošly play off bez jednoho zaváhání, ale před startem finále měly dost dlouhou zápasovou pauzu. „Nevidím to jako problém, spíš výhodu. Moji kluci jsou, jak bych to řekl, trochu v letech, a tak si během pauzy vyléčili bolístky,“ s úsměvem reaguje na otázku trenér sokolů. Podle Čermáka Dobřichovice speciální přípravu na hradeckou Slavii neměli. „Potrénovali jsme 3x týdně a podívali se na nějaká videa. S Hradcem to bude o jejich třech klíčových hráčích - Holubec, Holčík, Štokr, a na ty se musíme připravit. Co se týče fyzičky, kluci jsou dost zkušený na to, aby věděli, co se svým tělem, před takto důležitou sérií. Co mám informace, máme vyprodáno, takže počítám se stejnou atmosférou jako v Českém poháru s Beskydy,“ přibližuje dění ve středočeském týmu Čermák.

Slavia Hradec Králové se také netají zájmem postoupit do příštího ročníku ČEZ volejbalové extraligy. Nicméně toto nebyl důvod příchodu extraligisty Jiřího Kraffera a dlouholetého kamaráda hrajícího trenéra Aleše Holubce Jana Štokra. „Že přišel Jirka a nakonec i Honza bylo vyústění situace, kdy jsme z důvodů zranění přišli během týdne o tři smečaře a před play off se nám zranilo první účko Kuba Wágner (spadnul ze žebříku v práci). Ono to ani koncepčně do budoucna nedává smysl, ale vzniklou situaci jsme museli nějak řešit,“ říká hrající trenér Aleš Holubec. „Trénovali jsme před touto sérií dvakrát týdně, jednu neděli techniku a je mi líto, že nevyšel přípravný zápas z U18, která je na soustředění v Kutné Hoře. Na jaře to v této soutěži „tlačíte na sílu“, ono se těžko kloubí práce, trénink a rodina. Pak přijdou nějaké ty bolístky, ale to nemění nic na věci, že do baráže chceme,“ dodává sebevědomě bývalý reprezentační kapitán Holubec. Důležité bude, jakou formu si do finále přinese dirigent hradeckého týmu Jakub Holčík, protože právě jeho distribuce bude klíčová. Nicméně již v  Chance Českém poháru ukázali i ostatní hráči, že se těm extraligovým mohou rovnat. Velká tíha bude jistě stát na smečaři Drozenovi, který letos ukázal, že i extraligové bloky pro něj nejsou překážkou. „Asi se tyto dva týmy nemají již čím překvapit, protože se známe a hrajeme proti sobě už pár let. Víme, že Dobřichovice mají silné a hlavně zkušené oba smečaře. Hrají hodně rychlou hru právě do kůlů a tam asi bude alfa a omega, jak zápasy dopadnou,“ dodává populární Alezi, jak se Holubcovi v Hradci říká. Hradec Králové měl play off o poznání těžší, a to nejen proto, že hned na začátku semifinále hrál již zmiňované Final Four Českého poháru, ale hlavně, že si na něj ve čtvrtfinále „vyšláplo“ béčko českobudějovického Jihostroje a musel se postup rvát až do pátého zápasu.

A jak to celé dopadne? Po otázce Alešovi Holubcovi na kolik zápasů se bude finále 1. liga hrát, bylo předlouhé ticho, a pak se ozvalo: „hodně těžká otázka……, myslím, že minimálně čtyři, ale spíš rozhodne až pátý zápas.“.  Pokud chcete vidět kvalitní volejbal a bezesporu vyhecovaná utkání, nezapomeňte, že finále 1. ligy začíná již v pátek od 19 hodin v Dobřichovicích.

Zápasy finálové série 1. ligy mužů:

pátek 22. března

  • 19:00 TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové

sobota 23. března

  • 17:00 TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové

pátek 29. března

  • 19:00 Slavia Hradec Králové – TJ Sokol Dobřichovice

sobota 30. března

  • 18:00 TJ Slavia Hradec Králové – TJ Sokol Dobřichovice

sobota 6. dubna

  • 18:00 TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové

 

Finálová série se hraje na tři vítězná utkání.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018