11.3.2017

Základní část UNIQA extraligy mužů je dohrána, jaké je složení dvojic pro play off?

Až kompletní závěrečné kolo mužské UNIQA extraligy rozhodlo o účastnících a složení letošních čtvrtfinálových dvojic play off. Ve vyřazovacích bojích se nakonec proti sobě postaví vedoucí Kladno s osmou Odolenou Vodou, druhé ČEZ Karlovarsko s Ostravou, třetí českobudějovický Jihostroj v již tradičním čtvrtfinálovém souboji s Euro Sitexem Příbram a poslední dvojici play off tvoří obhájce titulu - liberecká Dukla a Volejbal Brno, tedy soupeři, kteří se potkali v loňském finále. Do skupiny o udržení míří z devátého místa Zlín, desátého Benátky, následuje ČZU Praha a dvoubodové Ústí nad Labem.

VOLLEY TEAM ČZU PRAHA – FATRA ZLÍN  

V posledním kole základní části se sešli týmy ČZU Praha a Fatra Zlín z 11. respektive 10.místa. Volejbalový tým Zlín má ještě teoretickou šanci na postup do play off, zatímco domácí hrají především o čest.

č.: 132 dne: 11.3.2017 v hod.: 18:00

Volley Team ČZU Praha – Fatra Zlín 0:3 (17:25, 15:25, 17:25)

Rozhodčí: Buchar T., Dmejchal M.

Počet diváků: 350

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kočka, Šulc, Kop, Rybníček, Krajčovič, Patočka, libero: Pondělíček. Střídali: Sobek, Kuboš, Záveský.

Hosté: Truong, Kostolani, Čechmánek, Kolář, Motyčka, Navláčil, libero: Obdržálek. Střídali: Hupka, Kostoláni, Přikryl, Uchytil.

Vyjádření:

Domácí:

Záveský (kapitán Volley Team ČZU Praha): „Trystní výkon“.

Malán (trenér Volley Team ČZU Praha):. „Jsem velmi nespokojen s předvedeným výkonem hráčů".

Hosté:                                                       

Kolář (kapitán Fatra Zlín): „Přijeli jsme si sem pro tři body, což jsme splnili, bohužel však Odolena Voda v Ústí vyhrála, takže nám k byly k ničemu.“

Macek (trenér Fatra Zlín):ČZU dnes nebylo soupeřem, který by odporoval, což nám vyhovovalo“.

Popis utkání:

Domácí vypadali ze začátku lehce nervozní, ač neměli proč. Bohužel začátek setu jim nevyšel a hned prohrávali 6:0. Což donutilo trenéra Malána vzít si oddchový čas. Trápení domácích na přihrávce v setu pokračuje. Domácí dostávají jedno eso za druhým, ke kterým ještě přidávají nevynucené chyby a v prvním setu prohrávají 25:17.

Domácí dnes nemají volejbalový den. Nepotkávají se s míčem, nevychází jim útočné kombinace, prostě nic čeho by se mohli chytit. Ve druhém setu dokonce prohrávají 25:15.

Třetí set není výjimkou a domácí ztrácí hned od začátku. V dnešním zápase soupeři prostě nestačí. V třetím setu domácí prohrávají opět 25:17. A celkově v zápase 3:0.

Autor: Mgr. Richard Dupal

VK ČESKÉ BUDĚJOVICE – VK OSTRAVA

Jen tři sety stačily českobudějovickým volejbalistům k vítězství nad Ostravou. Jihostroj tím udržel třetí místo a zajistil si domácí prostředí pro play-off. Minimálně ve čtvrtfinále tak začne sérii doma.

č.: 127 dne: 11. března 2017 v hod.: 18:00

VK České Budějovice - VK Ostrava 3:0 (25:19, 25:17, 25:17)

Rozhodčí: Rychlík D., Činátl R.

Počet diváků: 1.012

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kuliha, Sobotka, Habr, Michálek, Mach, Hackworth, libero Kryštof. Střídali: Todua a Humler. Trenér: René Dvořák. 

Hosté: Biernat, Janků, David, Šmídl, Šulista, Kotas, libero Lex. Střídali: Šoltys, Lach, Vašina a Balon. Trenér: Zdeněk Šmejkal. 

Vyjádření:

Domácí:

Filip Habr (kapitán VK České Budějovice): "Skvělé vítězství. Jsme rádi, že jsme podrželi třetí místo."

René Dvořák (trenér VK České Budějovice): "My jsme to pojali jako přípravu na play-off. Řekli jsme si, že půjdeme do zápasu agresivně, abychom nedělali chyby, které se opakovaly v sezoně. To se nám povedlo, Ostravu jsme zatlačili, výborně jsme bránili a na rozdíl od celé sezony, kdy se nám nedařilo na ztrátu, jsme to zásluhou nahrávače zvládli velice dobře."

Hosté:

Matěj Šmídl (kapitán VK Ostrava): "Těžko se mi hledají slova. Budějovice na nás vlétly, přehrály nás ve všech herních činnostech. My jsme přijeli vyhrát, protože jsme se před play-off chtěli naladit na vítěznou vlnu, ale domácí zaslouženě vyhráli. Nám nešlo nic."

Zdeněk Šmejkal (trenér VK Ostrava): "Nevím, jestli je co hodnotit, neodehráli jsme vydařené utkání. Bylo to utkání, ve kterém jsme si chtěli zkusit nějaké věci na play-off, ale nepodařilo se nám to. Domácí nás dostali pod tlak servisem a obranou. Jsem rád za výchovnou facku, může se nám hodit."

Popis utkání:

Ústřední postavou prvních výměn byl kapitán českobudějovického celku. Habr nejprve v nezvyklé pozici útočil přesně po nahrávce Macha, následně to byl on, kdo servisem zatlačil Ostravu do hluboké defenzivy a výrazně přispěl k vedení 5:2. Jihočeši ale o náskok přišli a Slezané po jejich chybách dorovnali na 6:6. Teprve až Sobotka v prostřední pasáži dokázal s výsledkem výrazněji zahýbat a přímým bodem z podání pomohl Jihostroji ke skóre 14:11. Ani to ale nestačilo a i přes obrovskou obětavost Hackwortha se tým Zdeňka Šmejkala znovu dotáhl na domácí hráče. Ti si však před technickým time-outem vzpomněli na dobrou obranu z úvodu sady a úspěšným trojblokem určili stav 16:14 ve svůj prospěch. Slabá chvilka hostů pokračovala a po špatném útoku Šulisty si při nepříznivém skóre 14:18 kouč Šmejkal vyžádal podruhé oddechový čas. Čtyřbodový náskok vydržel až do koncovky. V ní Šoltys nahradil Šmídla, ale i jeho smečím se České Budějovice v poli ubránily, a tak mohl první z pěti setbolů proměnit Habr.  

Ostrava dokázala s Jihostrojem držet krok pouze v úvodu druhého dějství. Poté přišly nevynucené chyby, a když Šmídl útočil z hlavního kůlu daleko do zámezí, střídal ho trenér Šmejkal znovu. Světelná tabule ukazovala stav 6:3 pro domácí. Byl to ale především příjem, který hosty trápil, a červenočerní díky tomu mohli navyšovat svůj náskok. Hra Slezanů byla v prostřední části více než neškodná a Jihočeši snadno přidávali jeden bod za druhým. Potvrdil to esem Kuliha, jehož míč hosté vůbec neodhadli, protože skončil daleko před základní čárou. České Budějovice vedly 15:7. Jenže třemi body v řadě a zlepšenou obranou na síti se Ostrava přiblížila a kouč Dvořák si vyžádal pro svůj tým oddech. Hned po něm nekompromisně zaútočil středem Sobotka a stanovil vedení 16:10. Trápení hostů pokračovalo, ačkoliv ztráta nerostla. Naopak domácím rostlo sebevědomí, což potvrdil Habr, který na soupeře zkusil svou oblíbenou „kulišárnu“ místo nahrávky, a Ostravští mu na lep skočili. Jihočeši se dostali ke stavu 22:14. O chvíli později se však nechal na síti sám přechytračit Šulistou, jenž protáhl bodovou sérii svého celku a snížil na 17:22. To bylo však vše ze strany Ostravy. Set zakončil nádherným esem Kuliha.

Také úvod třetí části vyšel lépe Jihostroji, který hned zkraje získal dvoubodový náskok. Udržel si ho až do technické pauzy, kam přivedl své spoluhráče vytlučenými bloky Kuliha. Náskok se zvýšil několik výměn nato, když Mach nejprve dostál schopnostem blokaře, načež si ještě s chutí zaútočil. Náležitě pak na palubovce stav 12:8 oslavil. Vedení vydrželo až do další povinné pauzy a Jihočeši mířili k třísetovému vítězství. Před koncovkou se ještě rozdíl zvětšil a byl u toho znovu Kuliha, který se o to postaral ze servisu. Za stavu 22:14 tak mohl Michálka vystřídat Humler a ihned se prezentoval přesným blokem. Ostrava pak ještě korigovala skóre, ale utkání ukončilo nepřesné podání Šoltyse. České Budějovice tak uhájily třetí místo.

Autor: Lukáš Dvořák, foto: Jan Luxík

AERO ODOLENA VODA – SK VOLEJBAL ÚSTÍ NAD LABEM

V posledním kole bojovalo domácí AERO o příčky zaručující PLAY-OFF. Jako soupeř jim přijel vzdorovat poslední tým tabulky z Ústí nad Labem. Dva sety se hrálo vyrovnaně, poslední už mělo AERO pevně v rukou a dokázalo zvítězit 3:0. Ostatní výsledky poslali AERO do PLAY-OFF, kde vyzve ve středočeském derby Kladno.

č.: 129 dne: 11.3.2017 v hod.: 18:00

AERO Odolena Voda – SK Volejbal Ústí nad Labem 3:0 (25:23, 25:19, 25:19)

Rozhodčí: Hudík M., Velinov E.

Počet diváků: 469

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kotrch, Bartůněk, Mikula, Prešinský, Knight, Hladík, libero Kotek. Střídali: Hadrava, Václavík.

Hosté: Hrdý, Šulava, Kohlmann, Boehm, Nadazdin, Vodvárka, libero Kořínek. Střídali: Ulč, Tibitanzl, Pilous.

Vyjádření:

Domácí:

Radoslav Prešinský (kapitán AERO Odolena Voda): „Byl to z naší strany nervózní výkon, protože jsme věděli, že to je dnes důležitý zápas, který potřebujeme vyhrát za 3 body. Zvládli jsme to a jsme rádi za postup do Play-off. Díky divákům za skvělou podporu po celou základní část. I oni nám pomáhají získávat body a vítězství. Už se společně musíme soustředit na sérii s Kladnem.“

Jiří Vojík (trenér AERO Odolena Voda): „Pro nás to bylo těžké utkání, ale vyhráli jsme ho 3:0 a vyhlížíme už Play-off.“

Hosté:

Jakub Ulč (kapitán SK Volejbal Ústí nad Labem): „Dva sety jsme zvládli hrát na dobré úrovni, ale ve třetím jsme nezvládali na přihrávce a prohráli. Gratuluji domácím k postupu do Play-off.“

Petr Brom (trenér SK Volejbal Ústí nad Labem): „Blahopřeji Vodolce k postupu do Play-off. U nás se opakuje stejný scénář, kdy od stavu 16 uděláme zbytečné chyby, které nás pak srážejí.“

Popis utkání:

První set byl z celého zápasu nejvíce vyrovnaný. Hosté z Ústí začali lépe utkání a drželi si vedení. AERO se několikrát dokázalo dostat na rozdíl jednoho bodu, ale rychle bylo vedení o tři body zpět na straně hostů. Karta se obrátila při sérii bodů v polovině setu, kdy se domácí dostali poprvé do vedení při druhém technickém oddechovém čase. I nadále se hrálo vyrovnaně, rozhodovat musela nervózní koncovka. V té se na obou stranách vyskytovaly chyby. Hosté jich udělali více a set tak získali na svou stranu domácí.

Ve druhém setu se začalo sice vyrovnaně, ale AERO se brzy dostalo do tříbodového vedení. To si udržovalo, v polovině setu dokázalo vedení navýšit. Hosté ale zbraně nesložili a začali domácím škodit servisem. Rychle se dostali na dostřel, ale naštěstí pro domácí, znovu v útoku chybovali. Set tak znovu získalo domácí AERO, které vedlo již 2:0.

Ve třetím setu měli domácí hráči skvělý vstup do setu a rychle znovu odskočili. AERO skvěle bránilo na síti a dokázalo uhrávat těžké výměny. V polovině setu se skóre navyšovalo, ale i domácí začali chybovat. Ústí však už nemělo síly na zvrat utkání a set se tak za velké euforie slušně zaplněné haly dohrál ke spokojenosti domácích. Ti vyhráli 3:0 a zajistili si 8.místo zaručující boje v Play-off, kde vyzvou ve středočeském derby Kladno.

Autor: Tomáš Havlát

KLADNO VOLEJBAL CZ – VOLEJBAL BRNO

V posledním kole základní části UNIQA extraligy mužů se potkaly dva týmy, které nedávno hrály proti sobě v semifinále Českého poháru. Právě vítězství Kladna v Českém poháru způsobilo velký divácký zájem. Fanoušci chtěli vidět kladenské volejbalisty a rádi využili příležitosti se s kluky a pohárem pozdravit, vyfotit a na památku podepsat.

č.: 131 dne: 11. 3. 2017 v hod.: 18:00

Kladno volejbal cz – Volejbal Brno 3:2 (18:25, 25:18, 25:18, 17:25, 23:21)

Rozhodčí: Renčín K., Kořenek J.

Počet diváků: 607

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Hýský, Zajíček, van Haarlem, Hietanen, Trojan, Křesťan, libero: Sparidans. Střídali: Kozak, Dillien.

Hosté: Licek, Mendoza, Perry, Hrazdira, Pražák, Haník, libero: Muroň. Střídali: Licek, Římal, Klapal, Handlíř, Plešingr.

Vyjádření:

Domácí:

Adam Zajíček (kapitán Kladno volejbal cz): "Zbytečně komplikovaný zápas. Jsme rádi za výhru v posledním zápase základní části navíc před skvělým domácím publikem. Zdravím všechny fanoušky a díky za podporu."

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): "Byli jsme pro mě překvapivě nervózní a velmi nepřesní, hlavně na podání. Ale pro diváky jsem rád za vítězství."

Hosté:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): "Pěkné drama, dobrý volejbal, snad dobrá zkouška před play-off."

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): "V 1.setu jsme měli dobrou přípravu a dařilo se nám hlavně díky tomu, že jsme ubránili Filipa Křesťana. Ve 2. a 3. setu se domácím dařilo na servisu a my jsme hůře přihrávali. Pak nám pomohlo střídání nahrávačů na straně Kladna, protože druhý nahrávač Dillien hraje pomaleji než van Haarlem a tím jsme se dostali zpět do hry. Tie-brake už je loterie. My jsme udělali více chyb a proto jsme prohráli."

Popis utkání:

První set začalo Kladno více chybovat, téměř desetibodové vedení Brno dotahovalo pomalu, ke konci setu se Kladnu podařilo hru oživit především díky střídání nahrávačů. Náskok Brno již nestáhlo a první set prohrálo 18:25.

Do druhého setu vstoupilo lépe Brno, ale kladenští hráči dokázali malý náskok vyrovnat a po zbytek setu si udrželi vedení díky skvělé hře blokařů. Set vyhrálo Kladno 25:18.

Po celou dobu třetího setu Kladno dokázalo udržet vedení, které nasbíralo na jeho začátku. Kladenští hráči méně kazili na servisu a dominovali hře. Kladno set vyhrálo opět 25:18.

Ve čtvrtém setu kladenští hráči začali chybovat a Brno se svou přesnou hrou ujalo vedení. Kladno nedokázalo zablokovat a podržet si podání. Set byl vítězným pro hráče Brna 25:17.

Do tie-braku vstoupili lépe brněnští hráči, kteří pokračovali v úspěšných útocích z předešlého setu. Kladno muselo zpřesnit hru, což se mu povedlo, a do výměny stran vstupovalo s více body Kladno. Hra obou týmů byla vyrovnaná. Tie-brake skončil 23:21 pro Kladno po dlouhé šňůře zkažených podání na obou stranách.

Autor: Anna Earl

VK ČEZ KARLOVARSKO – VK EURO SITEX PŘÍBRAM

V posledním domácím utkání UNIQA volejbalové extraligy mužů před play off postavil proti sobě v Hale pro míčové sporty v Karlových Varech družstvo VK ČEZ Karlovarsko a VK EURO SITEX Příbram. Karlovarsko má své druhé místo v tabulce po základní části jisté, ale Příbram se bude chtít udržet v první „čtyřce“ z důvodu výhodnějšího postavení pro play off. Karlovarsko ale utkání zvládá a vítězí 3:1. 

č.: 128 dne: 11.3.2017 v hod.:18:00

VK ČEZ Karlovarsko – VK EURO SITEX Příbram 3:1 (25:23, 25:20, 18:25, 27:25)

Rozhodčí: Marschner R. Dušek P., Kindermanová L., Kinderman M.

Počet diváků: 659

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Sukuba, Hudeček, Zmrhal, Široký, Končál, Málek, libero: Pfeffer. Střídali: Štefko, Netrval.

Hosté: Kuchař, Mikulenka, Palgut, Böhm, Shestak, Renovica, libero:  Juračka  Střídali: Mach, Suda.

Vyjádření:

Domácí:

Ondřej Hudeček (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): Výhra dobrý, ale musíme ještě zatrénovat. Důležité, aby se vrátili hráči co mají, protože je to takové rozhádané. Teď pojedeme do Francie, odpočineme, zatrénujeme a uvidíme na play off. “

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „První dva sety jsme odehráli ve výborném stylu, i když jsme nastoupili opět v nekompletní sestavě. Ve třetím setu, kdy jsem chtěl vidět další mladé hráče, nám utekl začátek a už jsme to nedohnali. V koncovce čtvrtého setu jsme se překonávali v obraně a nakonec jak obrana na síti, tak obrana v poli rozhodla o našem vítězství.“  

Hosté:

Martin Böhm ( kapitán VK EURO SITEX Příbram): „Dva sety nás soupeř přehrál, zejména jim šel plachtící servis. My jsme se pak chytli v setu třetím a hráli jsme vyrovnaně, ale v koncovkách jsme bohužel neuhráli bodové balóny a to rozhodlo.“

Martin Kop ( trenér VK EURO SITEX Příbram): „Tak samozřejmě rozhodl čtvrtý set, kdy jsme zkazili servis a nedohráli dvě bodovky. I z naší strany to bylo improvizované, protože nehrál Poikela a nevím, jestli vůbec bude na play off, ale stejný problém mělo i Karlovarsko. To šetřilo některé hráče na pohár, je to pro nás škoda, protože jsme celou sezónu hráli na 3 – 4 místo a teď jsme ani nevím jaký. Pro nás zklamání, že začínáme venku. Začíná se od nuly a musíme se dát během dvou dnů dohromady a jít na plno do play off .“

Popis utkání:

První set začíná kapitán Karlovarska Hudeček na pozici diagonálního hráče a Karlovarsku se daří. Do prvního TTO jde Karlovarsko za stavu 8:5. Další dva body pro domácí po tvrdém servisu domácího Málka znamená TO pro hosty (10:5).  Následně každé družstvo pravidelně získává ztrátu. Za stavu 13:10 pro Karlovarsko, Příbram získává 3 rychlé body a trenér Novák žádá TO. Domácí mobilizují síly a do druhého TTO jdou za stavu 16:14. Po TTO Příbram získává dva body díky nepřesnému přijmu. Po té přidávají dva body domácí kvalitním útokem a následnou chybou hostí. Trenér Martin Kop žádá druhý TO (19:17). Po TO hostí přidává bod Hudeček a Málek (eso) a po té blok Sukuby. Stav 22:17 a hosté střídají. Za stavu 23:18 pro domácí přichází na blok místo Širokého Netrval. Po technické chybě hostí (dotek sítě) přichází na posílení bloku domácích Štefko. Hosté snižují dvěma body a trenér Novák za stavu 24:21 žádá TO.  Hosté přidávají další bod a na hřiště se vrací Končal. Přesto hosté skórují. (24:23). Následný útok Marka Zmrhala ukončuje set ve prospěch domácích 25:23.

Začátek druhého setu Karlovarsko i Příbram tlačí na servis, ale i více kazí. Obě družstva pravidelně získávají ztrátu. Do prvního TTO jdeme Karlovarsko za stavu 8:7 po tvrdé smeči středem Michala Sukuby. Stav o dva body se mění až po tvrdém servisu Marka Zmrhala a bloku Širokého. Marek pak opět tvrdě podává a sám z druhého sledu přidává další bod (12:9) a TO hostí. Karlovarsku se v tomto setu daří na servisu a další hra je pak jednodušší. Za stavu 13:10 pro domácí přichází Tomáš Netrval za Michala Sukubu, který vzápětí přidává další bod. A spolu s Hudečkem na bloku další bod pro domácí. Hosté střídají odchází Kuchař a přichází Suda. Druhý TTO 16:11 pro Karlovarsko. Následně Böhm na bloku proti Hudečkovi snižuje na 14:17, ale Marek Zmrhal přidává další bod také blokem. Po sporné akci na síti, kdy rozhodčí přiděluje bod domácím si hostující trenér bere TO a zároveň dostává od rozhodčího za protesty žlutou kartu. Hosté jsou trochu rozhozeni a Marek Zmrhal toho využívá a přidává další bod. Martin Böhm snižuje na 15:20. Karlovarsko následně smečuje do autu (stav 16:20) Hosté další podání posílají také do autu. Velmi dobré podání Martina Böhma dělá domácím potíže. Marek Zmrhal je, ale dnes na bloku velmi úspěšný (22:18). Následuje jeho tvrdé podání a nepřesná rozehra hostí, kdy Suda útočí do autu. Hosté snižují a reakce trenéra Nováka je rychlá – TO. (23:20). Následuje útok nového diagonálního hráče Hudečka a jdeme do set ballu. Následuje špatná rozehra domácích a konec setu je stanoven na 25:20.

Karlovarsko ve třetím setu začíná s druhým nahrávačem, do stavu 3:3 každé družstvo získává ztrátu. Následuje několik nepřesností na straně Karlovarska po nepříjemném podání hostujícího Renovici. Trenér Novák žádá za stavu 3:6 TO. Po něm hosté nepolevují a do prvního TTO jdeme za stavu 3:8 ve prospěch hostí. Za stavu 3:9 se daří Karlovarsku, díky útoku Hudečka, získat bod. Po té, ale následují další tři  body hostí a máme tu druhý TO domácích. Zdeněk Málek útočí na bod a další přidává Honza Štefko esem. Martin Böhm přidává další bod na smeči. Do druhého TTO jde Příbram ve vedení 16:8. Karlovarsko snižuje na 12:17 a trenér Kop žádá první TO. Za stavu 14:19 přichází na podání nahrávač Končal. Technická chyba na straně Karlovarska (dotek sítě) a eso z ruky Palguta (stav 15:22). Hudeček následně upravuje stav na 16:22, ale koncovka se nemilosrdně blíží. Hudeček znovu snižuje na 17:22, ale hostující Renovica přidává další bod. Do setballu jde první Příbram. Po doteku sítě domácích vyhrávají hosté set 25:18.

Do čtvrtého setu jde Karlovarsko ve stejné sestavě s druhým nahrávačem a Tomášem Netrvalem na bloku. Velmi nepřesné posuzování čistoty hry rozhodčím na obě strany zapříčinilo další žlutou kartu, tentokrát na straně Karlovarska J. Stav 2:4. Do prvního TTO jdeme za stavu 6:8 pro Příbram. Družstva přidávají svoje ztráty, až do stavu 9:11, kdy Karlovarsko získává dva body a srovnává na 11:11. Po sléze Příbram získává „break point„, který za stavu 16:17 ztrácí. Obě družstva bojují. O každý bod se rvou. Blíží se koncovka, kde Ondra Hudeček dvakrát získává bod z útoku. (21:21). Přichází TO hostí a následná technická chyba 22:21 pro Karlovarsko. Následně Marek Zmrhal má nabito, ale smečuje do dobře postaveného bloku hostí. (22:22). Útok středem Michala Sukuby (23:22). Následuje technická chyba Karlovarska (4 údery) a stav je srovnán. Následuje opět útok Michala Sukuby a jdeme do match ballu. Opět technická chyby domácích (dotek sítě). Technická chyba hostí (servis v síti) 24:24. Za stavu 25:25 hosté posílají míč do autu a bloky Hudečka se Širokým končí utkání za stavu 27:25. 

Autor: Za tým Karlovarska Jan Meruna

VK DUKLA LIBEREC – VK BENÁTKY NAD JIZEROU

I v posledním kole základní části naší nejvyšší soutěže bylo o co hrát. Domácí Dukla má sice jistý play off, ale umístění až v druhé čtyřce se ji určitě nelíbí a chtěla by výš. Naproti tomu Benátky musí dnes naplno bodovat, protože jejich osmá pozice je velmi ohrožena. AERO má stejně bodů a dnes určitě získá plný počet s posledním Ústím na domácí palubovce. I když se svěřenci trenéra Pavla Třešňáka hodně snažili, na úřadujícího mistra ČR dnes neměli a nyní je již čeká pouze účast ve skupině čtyř nejhorších družstev ze základní části. To Liberec se díky dnešním třem bodům dostal za pět minut dvanáct na konečné čtvrté místo a bude play off začínat ve středu na domácí palubovce s Brnem.

č.: 130 dne: 11.3.2017 v hod.: 18:00

VK Dukla Liberec - VK Benátky n. J. 3:0 (25:16, 25:19, 30:28)

Rozhodčí: Petr Kvarda a Vlastimil Kovář

Počet diváků: 860

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Janouch, Správka, Leikep, Kramar, Galabov, Staněk, libero: Kopáček. Střídali: Stolc, Piskáček, Kriško

Hosté: Bartoš, Moník, Sergeev, Nesvačil, Vachoušek, Dittrich, libero: Sadílek a Ticháček. Střídali: Němeček, Celerýn, Malínek

Vyjádření:

Domácí:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): "Dnes jsme potřebovali vítězství za tři body, to se nám povedlo, takže spokojenost."

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): "Dnes jsme nebyli dostatečně důrazní na útoku, ale i celkově si myslím, že jsme byli lepší. Benátky udělaly velké množství chyb a vlastně nám to utkání darovali."

Hosté:

Pavel Bartoš (kapitán VK Benátky nad Jizerou): "Musím říct, že dneska byl Liberec lepší. My jsme na začátku nehráli tak špatně, ale Liberec nás zase přetlačil a my jsme se dneska nebyli schopni popasovat s útokem."

Pavel Třešňák (trenér VK Benátky nad Jizerou): "Určitě byla Dukla lepší než my. Jenom škoda, že ta úroveň rozhodčích je tak nízká, ale jinak si Dukla vítězství zasloužila."

Popis utkání: Dukla vstoupila do utkání velmi zodpovědně a po bloku Lubomíra Staňka a přímém bodu z podání (Filip Kramar) se rychle ujímá tříbodového vedení za stavu 5:2. Benátky dobře postaveným blokem (Stanislav Vachoušek) vzápětí snižují na rozdíl jediného bodu (5:4). Kontakt ale Benátky dlouho neudržely. Smečí do autu vrací tříbodové vedení na stranu domácích před odchodem k prvnímu TT (8:5). Po návratu z TT se domácím podařilo zablokovat útok Benátek (Aleš Správka) a když Filip Kramar útočí ze zadní zóny číslo jedna, svítí na ukazateli krásných 10:5 pro domácí. Na rozdíl šesti bodů zvyšuje přímým bodem z podání domácí nahrávač Jakub Janouch (12:6). Ani tak vysoké vedení hosty neodradilo. Zlepšený příjem podání a několik chycených míčů v poli, které v body proměňuje středem Valerii Sergeev přibližuje Benátky na tři body (13:10). Až když zaúřadovaly bloky domácích (Libor Leikep), začíná mít Dukla bodově navrch (18:13) a koncovka setu se rychle začíná blížit. Další bodový blok domácích (Lubomír Staněk) znamená, že Dukla se raduje z prvního setbolu za stavu 24:15). První setbol hosté odvracejí, ale potom kazí své podání a Dukla se ujímá vedení 1:0 na sety.

I druhé dějství začala Dukla velice dobře, no spíš hosté dvakrát za sebou míří do autu (5:3). Za stavu 6:6 je ale vyrovnáno po bloku Milana Moníka, a když Marek Nesvačil ukončuje další hru pro hosty, Benátky jsou poprvé v utkání ve vedení (6:7). To je ale ze strany hostů na dlouhou dobu poslední dílčí vedení. Ještě před odchodem k prvnímu TT druhé sady si domácí po technickém nahození míče na blok Benátek, který se odráží na anténku, berou zpět (8:7 – Aleš Správka). Po TT přichází na podání Lubomír Staněk a svojí plachtou odtahuje benátecké smečaře daleko od sítě a výsledkem je rychlé vedení (11:7 – eso a blok Jakub Janouch). Ale i Benátky umí dobře podávat. Aleš Dittrich čistým esem snižuje na 11:9. Snížení se ale nelíbí Janu Galabovovi, který se začíná prosazovat na útoku. Chycené míče proměňuje v plusové body a Dukla začíná spěchat do další vítězné koncovky (16:12). V druhé polovině se obě družstva prezentuje řadou zkažených podání a když Benátky za stavu 24:19 kazí další své podání (19! zkažených podání – Dukla 16! za tři sety), máme tu první setbol druhého setu. Ten proměňuje Jan Galabov, když útočí hned z první po špatném příjmu podání Benátek.

Do posledního setu benátecký trenér Pavel Třešňák zamíchal sestavou. Na post uniuverzála po dlouhé době vrátil Rusa Valerie Sergeeva a na blok přichází Vojtěch Malínek. Na post přijímajícího smečaře nastoupil Vladimír Němeček. Dokonce i nahrávači se prohodili (přišel Jonáš Celerýn). Tato změna přinesla velmi vyrovnaný úvod posledního setu. Až do prvního TT se obě družstva bodově hlídala a hrála naprosto bez chyb. Až po TT Dukla Benátkám odskakuje o sedm bodů na jednom postavení při podání Aleše Správky (16:9 – Jan Galabov na útoku a 2x blokem, blok Lubomír Staněk). Ani tak vysoké vedení nestačilo Dukle pro klidné dokončení utkání. Zpět do hry vrací hosty blokem Aleš Dittrich a Marek Nesvačil, který se vrátil do sestavy při dvojstřídání. Další dva body na konto hostů přiskakují samy. Útok do autu Dukly a zajímavé rozhodnutí hlavního sudí. Jan Galabov zpracovává tvrdý útok Benátek, ale ozývá se hvizd a verdikt zní jasně - nečisté hraní. Výsledkem je pouze jedno bodové vedení domácích 20:19. Přesto první mečbol získává pro Duklu Jan Galabov velmi tvrdou smečí do hráče Benátek za stavu 24:22. Dukle s nedaří proměnit dva mečboly (zkažené podání a úspěšný trojblok Benátek). Naopak hosté po přesné smeči (24:25 - Stanislav Vachoušek) se vrací do vedení a hned je z toho první setbol Benátek v dnešním utkání. Z vedení se ale hosté neradují dlouho. Lubomír Staněk signálem středem vyrovnává a v další rozehře se na straně Benátek žlutilo. Velmi přísně odpískané nečisté hraní benáteckého nahrávače nenechalo hosty v klidu a máme tu žlutou kartu za protesty. Domácí získávají jeden mečbol za druhým, ale až když hosté z hlavního kůlu velice těsně útočí do autu, je konec utkání. Třetí set končí nejtěsnějším rozdílem 30:28 a utkání 3:0 pro domácí, které vítězství zásluhou dalších výsledků posouvá do elitní čtyřky EX-M před závěrečným play off.

Autor: Zdeněk Šolc

 

Vypracoval: Mgr. Michal Mezera

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018