23.1.2021

Že to jde i s menším rozpočtem, dokazuje Ústí nad Labem!!!

Překvapením letošního, zatím „bez divákového“ ročníku UNIQA extraligy je bezesporu Ústí nad Labem. V září loňského roku by asi málokdo tipoval, že již víc než měsíc před koncem základní části budou mít Severočeši zajištěné místo v play off. O tom, co se změnilo od minulých sezón, jsem se zeptal „stavitelů“ letošní štiky extraligy, prezidenta Miroslava Přikryla a trenéra Luboše Vašiny.

Luboši, když jsem s tebou mluvil před sezónou, říkal jsi, že to je tvoje asi poslední „štace“ u mužů a pořádně nevíš, do čeho jdeš…

L.V.: To je pravda, asi to je moje poslední trenérské angažmá v nejvyšší soutěži, ale jak se říká, nikdy neříkej nikdy. Bylo to hodně narychlo a když jsem s tebou mluvil, tak kádr vlastně ještě nebyl úplný. S „Čírou“ (prezident Přikryl) jsme podobně zkušenostmi ostřílení, když to řeknu kulantně, tak jsme si na názory na trénování a vedení družstva sedli, ale bylo nutné doshánět hráče. Jak vidíš, zatím se povedlo (smích)

M.P.: Je pravda, že jsme s Lubošem starší generace a máme trochu jiný pohled na vedení přípravy než mladší trenéři. Asi je to více o individuální práci s jednotlivými hráči.

Váš tým je řekněme si „starší“. Jsou v něm hráčské individuality i volejbaloví benjamínci. Jak se vám podařilo, aby to šlapalo, jak to šlape?

M.P.: Jak jsem již říkal, je to hodně práce trenéra, který možná více pracuje s hráči „face to face“ a vlastně od začátku, jsme nezažili nějaký pořádný herní „výbuch“, to znamená v týmu je dobrá nálada a daří se.

L.V.: Jak říká Číra, zatím jsme i v zápasech, které jsme prohráli, hráli dobrý volejbal a bylo to vždy po boji. Jsem rád, že i zkušení hráči se volejbalem baví a předávají zkušenosti mladým. Ti naopak do přípravy i zápasů přinášejí energii, i když musím konstatovat, že ji máme pořád všichni zúčastnění a mimo jiné si užijeme i kus srandy.

Kdo je takovým největším „tmelem“ ústeckého týmu?

L.V.: Mančaft šlape a abych mluvil o někom konkrétním…. Asi takhle…. Máme skvělé individuality (podle mě špičky v naší extralize), které hrají ve prospěch týmu a každý z hráčů a realizačního týmu má svoji nezastupitelnou roli a díky tomu je družstvo soudržné, bojovné a volejbalem se doposud baví. Zkušení si sedli s benjamínky, táhnou za jeden provaz a to je to nejdůležitější. Jen mi je líto, že se hraje bez diváků, protože věřím, že by v Ústí byl „plný barák“.

M.P.: Taky bych neuměl jmenovat nějaké jméno, ale pokud na to koukám herně, tak největším přínosem je nahrávač Bartůněk a jak určitě víš, na „pinkátku“ to většinou stojí.

Blíží se konec základní části. Pravděpodobně vás play off nemine, nezačíná vás hlodat myšlenka, co kdyby to letos „cinklo“….

M.P.: To je ještě brzo. Hlavně se snažíme být pokorní a jít krok za krokem. Ale kdyby to „cinklo“, tak bych se nezlobil.... (smích)

L.V.: Souhlasím s prezidentem, je to o pokoře a soustředěnosti na nejbližší zápas, každý týden přípravy je trochu jiný v přípravě na soupeře a všichni se snažíme o jedno, aby nám nejbližší zápas vyšel co nejlépe. Přestože se nám daří, tak si na nic nehrajeme. Každé družstvo má jiné cíle a ambice (jsou týmy, které jsou bez medaile neúspěšní), ale i my máme ambice sice postupné, ale máme a ty se nám postupně daří naplňovat a jak je vidět, můžeme hrát vyrovnanou partii s každým.

Co zatím říkáte této „divné“ sezóně?

M.P.: Je to blbý, hrát bez lidí, ale taková je doba. Odráží se to i na našem rozpočtu. NSA nám sice přislíbila pomoc, ale stále čekáme až přijde. Neví se, jak se v následujících letech zachová město a kraj, ale chápu, že nejistota je všude. Musím poděkovat všem sponzorům, že s námi vydrželi a věřím, že to bude i v budoucnu. Už pro těch cca 300 dětí, které tady máme a učíme volejbalu.

L.V.: Jasně, prezident to musí vidět i z jiné pozice než já trenér. Ze sportovní stránky se opět potvrdilo, že tady máme Karlovarsko, Liberec, České Budějovice a letos se k nim přidali Lvi. Papírově by si to měli rozdat mezi sebou, ale míč je kulatý…. Rádi bychom se dostali tak daleko, abychom se s někým z této čtyřky utkali a ztížili jejich pozici k dalšímu postupu, ale to je ještě dlouhý lán cesty. Určitě jsou družstva, která ještě nechtějí říct poslední slovo a budou nepříjemní pro každého protivníka (Kladno, Ostava, Odolka). A jak jsem už řekl, bez diváků, to není ono, hlavně pro hráče, protože pro diváky ten sport děláme a pevně věřím, že se alespoň na závěr sezony diváci do hal dostanou.

Ústí nad Labem zatím ukázalo svoji kvalitu a já si osobně myslím, že nás tým z města chemie ještě překvapí. Snad to už bude před alespoň trochu zaplněnými tribunami.

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018