19.1.2019

Zlín po bojovném výkonu překvapil lídra UNIQA extraligy mužů

Dnes bylo odehráno kompletní 16. kolo UNIQA volejbalové extraligy mužů 2018/19. Největším překvapením je výhra předposledního Zlína nad lídrem soutěže z Českých Budějovic. Ve šlágru kola domácí Karlovarsko nestačilo na rozjetý Liberec, Odolena Voda stoupá tabulkou po výhře nad Benátkami. Pražští Lvi bojovali, ale na mistry tie-breaků z Příbrami nevyzráli. Volejbalisté Brna přehráli svého souseda v tabulce - Ústí nad Labem, dobře hrající Ostrava rozstřílela servisem kladenské Orly.

 

VOLEJBAL BRNO – SKV ÚSTÍ NAD LABEM

V prvním domácím utkání roku 2019 hostil Volejbal Brno hráče z Ústí nad Labem. Brňané v předešlých dvou utkáních prohráli na půdě soupeře, což naznačovalo, že si budou chtít doma spravit chuť. Ústí sice v posledním zápase padlo na půdě Ostravy, ovšem předchozí tři utkání vyhrálo. Oba týmy navíc dělil v tabulce rozdíl jediného bodu, a tak bylo jasné, že bude k vidění boj o každý míč.

č.: 92      dne: 19. 1. 2019          v hod.: 16:00

Volejbal Brno – SKV Ústí nad Labem 3:1 (22:25, 25:23, 25:13, 25:20)

Rozhodčí: Grabovský Z., Marschner R.

Počet diváků: 320

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Handlíř, Pražák, Boula, Hrazdira, Hukel, Okošanovič, libero Weber. Střídali: Licek, Římal

Hosté: Tibitanzl, Bartůněk L., Koci, Wilson, Kramár, Da Silva, libero Kořínek. Střídali: Průcha, Šulava, Bartůněk V.

Vyjádření

Domácí:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): „Špatně jsme začali. Neplnili jsme taktiku. Ústí dobře přihrávalo. Od druhého setu jsme zlepšili hru a pak už jsme byli lepší.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Začali jsme strašně ustrašeně. Stálo nás hodně sil to naburcovat, ale naštěstí pomohlo střídání Líci. Chtěli jsme podpořit servis, což si myslím, že se povedlo. V druhém setu jsme to zlomili a pak už jsme byli lepší, ale musíme si dát pozor na vstupy do utkání.“

Hosté:

Jakub Salon (trenér SKV Ústí nad Labem): „Jsme zklamaní z výsledku. Přijeli jsme sem s větším očekáváním. Chtěli jsme předvést lepší hru než ve třetím setu. Tam jsme odpadli hlavně v hlavách. Byl tam rozdíl na servisu a Brno už si pohlídalo zbytek utkání.“

Popis utkání:

Do prvního setu vstoupili lépe hosté, na domácí hráče vlítli s razantním útokem. Brňané tvořili více chyb (7:9). Když si za stavu 12:15 vybírá trenér Marek první oddechový čas, mají na svém kontě hráči z Ústí nad Labem již několik bodových bloků. Ani po poradě se však Brnu nedaří a především kvůli velkému množství zkažených servisů se nemůže na Ústí dotáhnout. Hosté nepřipouštějí žádné zdramatizování a v prvním setu vítězí poměrem 25:22.

Začátek druhého setu byl vyrovnaný. Oba týmy zkazily hodně podání a nikomu se nepodařilo získat si vedení (10:10). I nadále se oba týmy rvaly o každý bod a k vidění byly napínavé výměny. Brnu se začalo dařit na podání a uhrávalo „čapnuté“ balóny. Ústí naopak zdobila obrana na síti a útok na ztrátu. V koncovce setu pak hosté vytvořili dvě chyby, které posunuly Brno k zisku druhého setu 25:23.

Třetí sada patřila domácím. Dobře mířený útok podpořili dobrou obranou a vytvořili si hned v počátku slibné vedení 10:4. I v další části setu mělo Brno navrch. Tvrdým servisem trápilo hostující přihrávače. Trenér Salon se tažení domácích snažil zastavit dvojstřídáním, ale ani to nepomohlo. Brno vyhrálo poměrem 25:13.

Domácí začali lépe i čtvrtý set. Srovnaná obrana na síti bránila hostujícím hráčům úspěšném zakončování útoků (4:8). Bodový náskok dodal Brnu sebedůvěru. Riskovalo servis, dohrávalo bodovky ve svůj prospěch a své vedení stále navyšovalo (14:19). Ústeckým se nepovedlo, ani přes bojovnost v poli, vývoj v setu nijak zvrátit. Jihomoravané vyhráli i čtvrtý set a radovali se tak ze zisku tří bodů.

Autor: Klára Kuníková, foto Matouš Müller

VSC FATRA ZLÍN – VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE

Do Zlína přijel vedoucí tým extraligy, ale domácí ve vyprodané hale podali nejlepší výkon v letošním ročníku extraligy a favorita zaskočili.

č.: 95       dne: 19. 1. 2019         v hod.: 17:00           

VSC Fatra Zlín –VK  Jihostroj České Budějovice 3:1 (25:17, 23:25, 27:25, 25:23)

Rozhodčí: Peloušek J., Kavala T.

Počet diváků: 405

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Navláčil, Barták, Čech, Čechmánek, Adamec, Vašíček, libero Bláha. Střídali Motyčka,Varous

Hosté: Ondrovič, De Amo, Fila, Mach, Křesťan, Staples, libero Kryštof. Střídali: Kraffer, Kupilík, Todua

Vyjádření:

Domácí:

Michal Čechmánek (kapitán Fatra Zlín): Dnes jsme měli lepší servis a to bylo klíčové.“

Přemysl Obdržálek(trenér Fatra Zlín): „Konečně se to sešlo a jsme rádi za vítězství.“

Hosté:

Radek Mach (kapitán VK Jihostroj Č.Budějovice): „Domácí byli lepší na podání a s tím souvisel náš horší útok. Domácí byli dnes lepším týmem.“

René Dvořák (trenér VK Jihostroj Č.Budějovice): „Slabým našim servisem jsme dostali Zlín do eufórie a pak už rozjetý tým bylo těžké zastavit. Předpokládané a očekávané vítězství u předposledního týmu soutěže se tak nekonalo.“

Popis utkání:

Domácí vstoupili do utkání ve vyprodané náhradní hale s ambicí překvapit jasného lídra soutěže a toho již za stavu 5:2 v prvním setu přinutil k timeoutu. Po razantním útoku středem Navláčila si hostující trenér vzal za stavu 9:5 znovu timeout. Do stavu 20:14 domácí dominovali a set následně získali pro sebe v poměru 25:17.

Druhý set byl po celou dobu velmi dramatický a vyrovnaný, aby v koncovce díky skvělému bloku Navláčila domácí odskočili na 23:21, ale hosté vyhrocenou koncovku zvládli a srovnali na 1:1.

Do třetího setu vstoupili lépe domácí a po třetím přímém bodu Vašíčka za stavu 10:5 si trenér Dvořák vzal již druhý TO. V další fázi v setu začali domácí kupit chyby na útoku i přihrávce a za stavu 20:20 přišla znovu vypjatá koncovka, kterou domácí borci tentokrát zvládli 27:25.

Čtvrtý set byl průběhem kopií předešlého a to včetně vyhrocené koncovky, tentokrát za stavu 23:23, kdy nadšeně bojující domácí, podporováni skvělým publikem, získali nejcennější vítězství této sezóny, po nejlepším výkonu v soutěži.

Autor: Ivan Dostál, Roman Macek

VK OSTRAVA – KLADNO VOLEJBAL CZ

Ostravští diváci byli dvakrát během tohoto týdne svědky skvělého volejbalového představení. Domácí hráči dnes opět začali s obrovskou agresivitou a ta jim tentokrát vydržela po celý zápas. Prvopočátkem úspěchu Ostravy byl skvělý servis a k tomu maximální bojovnost ve všech činnostech. Výsledkem bylo jasné vítězství nad jedním z favoritů extraligy.

č.: 94       dne: 19. 1. 2019       v hod.:16:30

VK Ostrava –Kladno volejbal cz 3:1 (25:15, 31:33, 25:20, 25:17)

Rozhodčí: Luboš Pecháček, Vlastimil Kovář

Počet diváků: 480

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kotas, Podlesny, Janků, Sedláček, Dvořák, Menner, libero Sobczak. Střídali: Vancl, Bauman

Hosté: Hyský, Sobotka, Habr, Vemič, Zajíček, Walisch, libero Moník. Střídali: Blažek, Vostárek

Vyjádření:

Domácí:

Jan David (kapitán VK Ostrava): „Kladno podle mě přijelo v oslabené sestavě. My jsme do zápasu vstoupili bojovně, což se nedá říct o Kladnu. Na jejich straně jsme viděli, že nás podcenili i jejich malou bojovnost. Splnili jsme, co jsme si řekli, a vyhráli jsme zaslouženě.“

Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Musím hrozně moc pochválit kluky. Odehráli jsme dobrý zápas včetně prohraného setu. I když jsme prohráli, odvrátili jsme mnoho setbolů. Po celý zápas jsme byli agresivní na podání a to se nám dařilo. Trochu jsme to měli ulehčené. Kladno tady nemělo ani jednoho skutečného univerzála. Je skvělé, že máme tři body s dobrým mančaftem.“

Hosté:

Tomáš Hýský (kapitán Kladno volejbal cz): „Ostravě se dařil servis. Čtyři kluci to do nás práskali, byla tam hromada es. A i když se nám podařilo přihrát, tak jsme míče nesložili. Ostrava byla ve všech činnostech lepší a zaslouženě vyhrála.“

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): „Prohráli jsme, protože jsme byli horší. Vadí mi, že začátek ligy byl podobný. Znovu nás vůbec nezdobila bojovnost, v té nás domácí výrazně předčili. Nezasloužili jsme si body, protože jsme pořád tahali za kratší konec.“

Popis utkání:

Úvod utkání nabídne krásné dlouhé výměny. Ostrava jde do vedení 5:2 po přesných útocích rakouského smečaře Mennera, který není k zastavení. Po dalším důrazném zakončení zvyšuje vedení domácích na 7:3. Po přímém bodu z podání ostravského univerzála Dvořáka drží domácí čtyřbodový náskok (9:5). Ostrava je stále vepředu a po nevynucené chybě kladenského smečaře Vemiče a útoku univerzála Walische do anténky vede již 14:8. Hostující nahrávač Habr však snižuje dvěma přímými body z podání na 14:11 a hosté jsou zpátky ve hře. Po skvělém bloku Kotase na útočícího Hýského a technické chybě Zajíčka vede Ostrava zase o pět bodů (18:13). Před koncovkou vedou domácí díky v útoku bezchybnému Mennerovi a čistému esu 21:14. Tím je o osudu prvního setu definitivně rozhodnuto. Domácí univerzál skvělým servisem a útokem zajistí svému týmu deset setbolů (24:14). Set ukončuje efektním zakončením útoku na druhou přes, nahrávač Podlesny (25:15).

Úvod druhého setu patří zase Ostravě. Při podání Janků upravuje Menner na 4:2. Kladno ihned srovnává při servisu Vemiče. Domácí nechtějí pustit svého soupeře do vedení a po zkaženém podání Walische mají k dobru náskok dvou bodů (8:6). Hostující univerzál svou chybu napravuje a dobrým útokem srovnává na 9:9. Kladno poprvé vede v druhém setu po čistém esu Habra (10:11). Po úspěšném útoku kladenského blokaře Soboty středem vede Kladno 11:13. Ostrava ihned reaguje Mennerovým bodovým blokem a přímým bodem Sedláčka z podání (14:13). Po tečovaném míči při útoku Habra vede pro změnu hostující Kladno 15:17. Domácí nechtějí pustit hosty do trháku (17:17). Do koncovky druhého setu jdou oba týmy za vyrovnaného stavu 20:20. Po nevynucené chybě Hýského vede Ostrava 23:22. První setbol má po nepřesném útoku Mennera Kladno (23:24). V dlouhatánské koncovce nepustí hosté domácí ani k jednomu setbolu. Sami jich mají osm a ten poslední využívají bodovým blokem na útok Janků (31:33).

Ostravu prohraná koncovka druhého setu nesráží do kolen a při skvělém podání Podlesného vstupuje do třetího setu jak velká voda (6:1). Po nádherné výměně, která zvedala diváky ze sedadel, snižuje Kladno bodovým blokem na 9:5. Domácí však bojují jako lvi a drží se jich také štěstí. Janků dvakrát za sebou boduje s pomocí pásky přímo z podání (15:8). Po nevynucené chybě Hýského mají skvěle hrající domácí před koncovkou osmibodový náskok (19:11). Jak na úvod třetí sady, tak i v jeho koncovce ukazuje skvělou kvalitu svého podání nahrávač Ostravy Podlesny (22:15). Po bodovém bloku Mennera mají domácí šest setbolů (24:18). Po úspěšném útoku Janků z pozice pipe vítězí domácí ve třetím setu zaslouženě 25:20.

Ostrava je na koni a rychle vede v úvodu čtvrtého setu díky chybám svého soupeře 5:1. Po nevynucené chybě Hýského vedou domácí 9:5. Kladno kupí chybu za chybou. Podobně si počíná i Habr. K tomu mají hosté problémy s plachtícím podáním Kotase a rázem je Ostrava ve vedení 12:6. Kladno si neví rady s žádným servisem hráčů Ostravy a po jednom příjmu přes univerzál Dvořák „zatlouká hřebík“ do palubovky (14:7). Nahrávač Podlesny udivuje dělovým podáním a domácí spěchají za třemi body (16:7). Ostrava předvádí exhibici na podání, Janků zvyšuje esem na 18:8. Do koncovky jdou domácí s obřím náskokem deseti bodů. Po zkaženém podání Habra má Ostrava po zásluze osm mečbolů (24:16). Druhý domácí využívají po nevynucené chybě Walische a ukončují zápas za stavu 25:17.

Autor: Martin Němec, foto Jaroslav Obsadný

VK BENÁTKY NAD JIZEROU – AERO ODOLENA VODA

V prvním letošním utkání na domácí palubovce přivítal Volejbalový klub Benátky ve středočeském derby loňského barážistu AERO Odolenu Vodu. AERO si na Benátky doma vyšláplo a zaslouženě zvítězilo bez ztráty setu. Benátkám se poslední dobou vůbec nedaří a na druhou výhru v naší nejvyšší soutěži čekají od druhého kola. Navíc čtyři utkání v řadě bez zisku jediného setu pasují na jasného favorita dnešního utkání hosty z Odoleny Vody. Nakonec se prognózy vyplnily. Favorit si v dnešním utkání s chutí zahrál a hladce zvítězil za plný počet bodů. Domácí se nadále herně trápí a už pomalu vyhlíží svého barážového soupeře. Smutno bylo i v hledišti, diváci, kteří v Benátkách volejbalu rozumí, by si konečně alespoň jednu výhru zasloužili.

č.: 96        dne: 19. 1. 2019             v hod.: 18:00

VK Benátky nad Jizerou – AERO Odolena Voda 1:3 (20:25, 17:25, 25:20, 19:25)

Rozhodčí: Kamil Renčín a Jan Krtička

Počet diváků: 280

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Němeček, Sukuba, Gryuk, Rojas, Hudák, Celerýn, libero Ticháček. Střídal: Nesvačil

Hosté: Vanags, Gear, Russell, Hladík, Walsh, Viiber, libero Hadrava. Střídali: Vachoušek, Mikula, Holčík

Vyjádření:

Domácí:

Michal Sukuba (kapitán VK Benátky nad Jizerou): „Z naší strany jsme zaspali začátek prvního setu, kde nám hosté trošku bodově ujeli. Tento náskok se nám již nepodařilo dotáhnout. Potom jsme se trošku zlepšili. Bojovali jsme, co to šlo, ale ve čtvrtém setu už to vypadalo, jako by nám došly síly a potom jsme hráli i trochu hůře na ztrátu. Nestačilo to. Už jsme neubránili tolik balónu, jako ve třetím setu a v těchto fázích jsme ten zápas prohráli. Hosté bránili trošku lépe než my. Jak na síti, tak i těžké míče dobránili a my jsme v těchto činnostech trošku pohořeli.“

Vladimír Němeček (hrající trenér VK Benátky nad Jizerou): „Škoda, že jsme se dnes dlouho rozehrávali. První set jsme se trápili v útoku i na jedny ruce po dobré přihrávce. Druhý set se to otočilo. Lépe jsme přihrávali, přesto nás Odolka zatlačila a zvýšila vedení. Od třetího setu to bylo vyrovnané. Bohužel jsme nezvládli koncovku čtvrté sady.“

Hosté:

Tomáš Kotrch (kapitán Aero Odolena Voda): „Jsme samozřejmě velice rádi, že jsme zde uhráli velmi důležité tři body. Nastoupili jsme do utkání velmi pohodově, vše bylo v naší režii. I když si myslím, že jsme trochu polevili v koncovce prvního setu. To se nám dokonale vymstilo ve třetí sadě. Samozřejmě domácí velmi dobře bránili, nadráželi míče a čapali v poli. Tím nás začali přehrávat a podařili se jim snížit. Jsem rád, že čtvrtý set jsme zase začali zase lépe hrát a nakonec v koncovce jsme přidali pár bodů navíc a ubojovali to. Takže jak říkám, nakonec jsem rád, že jsme to uhráli.“

Jiří Šiler (trenér Aero Odolena Voda): „Domácím po prohraných dvou setech již nic nezbývalo než pořádně zabrat. To se jim i podařilo. Dokonce nás dostali i do problémů. My jsme se naštěstí z toho dostali a podařilo se nám zde zvítězit 3:1. Ještě musím moc poděkovat našim fanouškům, kteří za námi přijeli a po celé utkání nás povzbuzovali.“

Popis utkání:

Již za stavu 1:5 si Benátky rychle žádají první time, protože se nedokáží prosadit proti dobře postavené obraně Aera na síti (Matthew Francis Walsh). Po time hosté zvyšují opět blokem na 3:8 (Martin Hladík). Přímý bod z podání hostů znamená již sedmibodový rozdíl (4:11) a s domácími volejbalisty to nevypadá vůbec dobře. Na 6:14 zvyšuje vedení Aera druhým přímým bodem z podání Toms Vanags. Až při podání Oleksandra Gryuka se konečně domácím daří získávat body (10:15 – eso). Po přešlapu útočné čáry Aera se domácím podařilo přiblížit na rozdíl čtyř bodů (12:16) a máme tu oddechový čas i na straně hostů. To je ale ze strany domácích vše. První setbol utkání přichází po smeči Williama Rusella o blok Benátek (18:24). Nečisté hraní hostů dovoluje Benátkám odvrátit první setbol. Následně i druhý přímým bodem z podání (O. Gryuk), ale když kazí Benátky podání, hosté získávají první set.

Druhý set začínají domácí daleko lépe. Přímý bod z podání (Vladimír Němeček) posílá Benátky do vedení 3:1. Po zalívce Olexandra Gryuka již Benátky vedenou o tři body (5:2). Vedení ale nemá dlouhého trvání. Při podání Mattheva Walshe je vyrovnáno (6:6 – eso). Po vyrovnání se hostům opět daří na bloku a začínají na jednom postavení bodově domácím unikat (8:12 - blok Wiliam Russel, útok Martin Hladík, eso Toms Vanags). A máme tu oddechový čas na straně domácích. V koncovce hosté své vedení navyšují a s velkým přehledem kráčí k zisku druhé sady. První setbol získávají hosté již za stavu 16:24 po smeči Martina Hladíka. Olexander Gryuk první setbol odvrací, ale další parádní smeč Martina Hladíka ukončuje druhou sadu.

Ve třetím setu se domácí ujímají vedení 6:3 po dvou úspěšných zákrocích Olexandra Gryuka (blok, útok). Po bloku Martina Hudáka Benátky zvyšují své vedení na 11:6. Druhý time si hosté berou za nepříznivého stavu 15:9 (eso Martin Hudák). Při podání Vladimíra Němečka nabírají domácí další body a již vedou 19:12 a s velkým náskokem kráčí do koncovky třetího setu. První setbol v utkání získávají Benátky za stavu 24:18 (Andy Rojas útokem ze zadní zóny). Až po smeči Olexandra Gryuka z hlavního kůlu domácí ukončují set a snižují stav utkání na 1:2 a po dlouhé době v naší nejvyšší soutěži získávají set.

Čtvrtý set začali daleko lépe svěřenci trenéra Aera Jiřího Šilera, tvrdé podání Marka Mikuly slaví úspěch a hosté vedou 7:4. Benátky rychle žádají svůj oddechový čas. Eso Olexandra Gryuka snižuje na rozdíl jediného bodu (7:8) a po jednobloku Martina Hudáka je srovnáno 9:9. Vyrovnaný stav nám vydržel až do stavu 14:14. Úspěšný blok Tomse Vanagse dovoluje hostům získat dvoubodové vedení (14:16). Příchod Martina Hladíka na hřiště zklidňuje hru hostů. Ti si pomalu zvyšují svůj náskok a po bloku Roberta Viibera již vedou 18:22 (time domácí). Ani po time se domácím nedaří hosty dohnat a po vytlučených blocích (Toms Vanags) tu máme první mečbol utkání. Ten vzápětí proměňuje Toms Vanags, který špatnou nahrávku domácích trestá zalívkou do zadního rohu Benátek a hosté vítězí 3:1.

Autor: Zdeněk ŠOLC

VK ČEZ KARLOVARSKO – VK DUKLA LIBEREC

První letošní utkání před domácími diváky nepřineslo kýžený výsledek. Domácí nedokázali dohrát koncovku prvního a třetího setu, i když vedli a proto si Liberec odváží všechny body domů. Partnerem utkání byla společnost PENTA hospitals.

č.: 91         dne: 19. 1. 2019       v hod.:18:00

VK ČEZ Karlovarsko – VK Dukla Liberec 0:3 (26:28, 18:25, 23:25)

Rozhodčí: Kvarda P., Kořenek J., Kindermanová L., Tůmová M.

Počet diváků: 785.

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Patočka, Van Haarlem, Vašina, O‘Dea, Rejlek, Zmrhal, libero Pfeffer. Střídali: Džavoronok, Penrose, Hudeček

Hosté: Biernat, Šulista, Holubec, Štokr, Grut, Veselý, libera Kopáček, Kunc. Střídali: Indra, Srb, Leikep, Pietruczuk

Vyjádření:

Domácí:

Ondřej Hudeček (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): Dnes bohužel rozhodla koncovka prvního setu. Možná kdybychom ji vyválčili, tak by pravděpodobně sebevědomí zůstalo na naší straně. Bohužel to nedopadlo a na nás pak padla taková deka. Moc děkuji divákům, že nás přišli opět podpořit v tak velkém počtu, zrovna v období, které pro nás není nejlehčí. Pokusíme se více trénovat a snad se to zlomí.“

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Další těžká prohra na strávení. Je samozřejmě vidět, že na klucích leží trochu deka. Chuť asi je, ale efekt strachu, v poslední době, hraje velkou roli a odráží se to i na podání. To je jediná činnost hráče, kterou ovlivňuje sám a ta se nám poslední pět šest zápasů nedaří, takže nemůžeme udělat žádné bodové série a nakonec na to doplácíme.“

Hosté:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec):Dnes jsme Karlovarsko přehráli hlavně bodovými balóny a obranou. Na domácích jde vidět únava a nějaký problém.“

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Určitě strašně důležitý byl první set, který jsme zvládli v koncovce. Jinak dle čísel jsme byli lepší ve všech činnostech, ale nejdůležitější, si myslím je, že jsme byli lepší v účinnosti servisu a v obraně a to rozhodlo.“

Popis utkání:

Další těžké utkání po nelehkém zápasu v Lize mistrů proti italské Modeně. Obě družstva začala tlačit na servis, ale účinnější byli hosté. V prvním setu se body přelévaly z jedné strany na druhou. Až v koncovce Liberec utekl o dva body a zdálo se, že je rozhodnuto a set skončí nejtěsnějším vítězstvím hostů. Za stavu 22:24 z pohledu domácích přišel na servis Filip Rejlek a domácím se podařilo srovnat utkání na 24:24. Dokonce šli do setbolu, ale nedokázali udělat poslední krok. Za to Liberec srovnal. V samotném závěru bohužel přišlo diskutabilní rozhodnutí rozhodčích, po kterém ještě přišla žlutá karta pro domácího Marka Zmrhala. Domácím se podařilo srovnat na 26:26, ale poslední dva body setu patřili hostům a set končí 28:26 pro Liberec.

Tak jak bývá dobrým zvykem, prohraná koncovka se projeví hned na začátku setu dalšího. To se stalo a tak trenér Novák musí žádat TO za stavu 0:3. Domácí se dostávají z útlumu, srovnávají krok, ale chyby na příjmu a servisu, tlačí jejich psychiku opět k ledu. Domácí opět srovnávají za stavu 12:12 a nyní zastavuje hru trenér hostů Nekola TO. Ten soupeři evidentně pomohl, jelikož trenér Novák žádá druhý TO za stavu 12:15. Od tohoto stavu již Liberec kontroluje hru a nepouští koncovku. Set vyhrávají hosté v poměru 25:18.

Diváci čekají změnu hry. Ta přichází hned na začátku a do poloviny setu jsou domácí těmi, kdo diktuje hru. Bohužel za stavu 9:13 pro domácí, přichází opět chyby a hosté srovnávají stav na 13:13. Trenér Novák žádá TO, ten však rozjetý Liberec nezastavil a tak přichází druhý TO domácích 15:19. V závěru setu se daří domácím získat několik bodů za sebou, které nutí hostujícího trenéra k žádosti o TO. Nejprve 18:21 a následně 21:23 z pohledu domácích. Rozdíl dvou bodů se již Karlovarsku nedaří srovnat a tak Liberec získává i třetí set v poměru 25:23.

Autor: Tým Karlovarska, foto Jan Meruna

VK LVI PRAHA – VK EURO SITEX PŘÍBRAM

Již tradičně na utkání s Příbramí se očekávala na Lužinách početná divácká návštěva se super kulisou. To se potvrdilo a hráče to již od rozcvičky patřičně hecovalo. Začalo se zostra a s velkou chutí na obou stranách.

č.: 93      dne: 19. 1. 2019           v hod.: 18.00         

VK Lvi Praha – VK Euro Sitex Příbram 2:3 (17:25, 23:25, 25:23, 25:22, 10:15)

Rozhodčí: Hudík M., Fink T., na čarách Poláček J., Jusič A., delegát  Škoda Z.

Počet diváků: 580

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Démar, Kozák, Van Werkhoven, Kuboš, Šulc, Krajčovič, libero Kovařík. Střídali: Svoboda, Fortuník, Horák

Hosté: Lech, Böhm, Mikulenka, Dolgopolov, Wawrzynczyk, Graham, libera Juračka, Kop. Střídali: Rosenbaum, Kuchař, Hulpach, Suda, Trojanowicz

Vyjádření:

Domácí:

Matyáš Démar (kapitán VK Lvi Praha): „Dnes bojovný výkon. Škoda nedohraného utkání v pátém setu, po té co jsme otočili zápas.“

Tomáš Pomr (trenér VK Lvi Praha): „V utkání jsme se stále zlepšovali. Myslím, že diváci viděli kvalitní sport. Zejména obrany na obou stranách převyšovaly útok. Pátý set rozhodl Böhmik  svojí sérií na podání. Je to stále „Pan hráč“. Děkuji divákům (i příbramským) za skvělou kulisu a gratuluji Příbrami k vítězství.“

Hosté:

Martin Böhm (kapitán VK Euro Sitex Příbram): „První dva sety jsme soupeře přehrávali. Pak změnou nahrávače – příchod Forbese, se změnil styl hry a Lvi byli velmi dobrý soupeř. V pátém setu jsme udělali minimum chyb a zlepšili obranu, což rozhodlo o našem vítězství.“

Martin Kop (trenér VK Euro Sitex Příbram): „První dva sety jsme výborně ztrátovali a soupeře jsme přehráli. Od třetího setu Lvi zlepšili servis, nám se zhoršila hra na ztrátu a přibyly individuální chyby. Od třetího setu byli Lvi lepší. Před pátým setem jsme si řekli, že tie-break musíme vyhrát a díky super obraně se nám podařilo získat cenné vítězství.“

Popis utkání:

Od prvních míčů vidí diváci urputný boj o každou ztrátu a až do stavu 12:12 je vše vyrovnané. V tomto okamžiku je Méďa (Kuboš) zablokován, Mára Šulc neuhrává ztrátu a Příbram uhrává super bodovku a jde do trháku 12:15. Při podání Vládi Mikulenky přichází šňůra Kocourů a pod skvělou taktovkou nahrávače Dolgopolova Příbram jednoznačně získává první set pro sebe.

I v druhém setu Kocouři pokračují v bezchybné hře na ztrátu, podpořenou velmi disciplinovanou obranou v poli.  Domácím se nedaří uhrávat vysoké balony přes kůly 3:6. Lvi zvedají hlavy, na nahrávku přichází místo Demiho (Démar) – Forbes (Fortuník) a několika skvělými bloky vyrovnávají stav a začíná bitva, která baví naplněnou halu na Lužinách. Pod tlakem příbramští hráči také dvakrát chybují, výborný útok středem Lvů stav otáčí na 11:8. Nastává boj o každý míč – stav je neustále vyrovnaný až do 19:19. Na servis jde Lech, dvěma super servisy otáčí na 19:21. Vidíme koncovku jak řemen, ale Kocouři již nepouští mírné vedení a vyhrávají 23:25.

Ve třetím setu se opět začíná bod po bodu ztrátovat, 4:4. Domácí chybují dvakrát na přihrávce a zdá se, že Příbram bude mít opět převahu, 5:8. To se, ale nelíbí Méďovi a svoji super útočnou hrou otáčí skóre na 14:12. Hra se opět vyrovnává, i když domácí častějšími chybami zjednodušují soupeři ztrátu. Velkým úsilím v koncovce Lvi vedou 23:21 a koncovku nepouští a dohrávají set přes ztráty 25:23.

Diváci jsou potěšeni, že zápas pokračuje, protože bojovná hra se líbí a domácí si nezasloužili prohrát 0:3. Jedeme dál a pěkně zostra. Lvům se daří začátek setu a s velkou chutí se ujímají vedoucí role v setu 10:5. V této fázi zápasu přebírají domácí taktovku a přesvědčivě vedou 19:15. Trenér hostů Kop míchá ze sestavou a střídá čtyři hráče. Lvům se nedaří ztráta, stav se koriguje na 19:18 a už to vypadá na zvrat v setu. Konečně ztráta domácích a na servis jde Šimon Kozák a dvěma esy uklidňuje Lvy 22:18. Ti vítězí ve čtvrtém setu 25:22. Pro diváky paráda, protože pětisetová utkání milují. Oproti trenérům, kterým slézají vlasy.

Ve zkrácené hře Příbramští od počátku dávají najevo, že nedají zadarmo ani bodík v setu.  Okamžitě se ujímají vedení 0:4. Navíc domácí často chybují a vypadá to, že se nepodařilo udržet koncentraci s předchozích vyhraných setů. Kocouři si již nedají vítězství od Lvů vzít, drží převahu v setu a vítězí 10:15.  

Autor: Miloš Kočka, foto David Kratochvíl

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018