15.3.2019

A je to tady! V sobotu začíná play-off UNIQA extraligy žen!!!

Čtvrfinálové zápasy play-off UNIQA volejbalové extraligy žen 2018/19 odstartují v sobotu! Všechny dosavadní výsledky odehraných zápasů jsou zapomenuty a teď začíná boj na ostří nože. Čtvrtfinále se hraje na tří vítězná utkání.

VK UP Olomouc – TJ Ostrava

Olomouc vstoupila do letošního ročníku UNIQA extraligy jako největší favorit a svou roli v průběhu sezóny naplňovala. Po triumfu v Českém poháru a ve Středoevropské lize Mevza by ráda přidala další trofej. „V sobotu jsme odehráli finálový zápas Středoevropské ligy, takže o kvalitní přípravu na čtvrtfinále play-off jsme měli postaráno. Další program už směřoval především k regeneraci, doléčení zdravotních neduhů a vyladění formy před vrcholem extraligové soutěže,“ nastínil trenér Jiří Teplý. „Naštěstí se podařilo dát družstvo zdravotně do pořádku. Program předchozích týdnů byl opravdu náročný a týden volna před play-off nám v tomto směru přišel vhod,“ kvituje trenér olomouckých vysokoškolaček.

Ostrava proklouzla na poslední chvíli do bojů play-off, v nadstavbové části pak předváděla lepší výkony než v dlouhodobé části. „Play-off je specifická část sezóny. Poslední úspěchy pro nás budou samozřejmě povzbuzením a také nám ukazují cestu, po které má smysl pokračovat. Narazíme ale na suveréna letošního ročníku a mluvit o hladkém postupu by bylo asi příliš troufalé. To ale neznamená, že bychom k sérii měli přistoupit s přílišným respektem nebo bez jisté zdravé drzosti,“ říká trenér Zdeněk Pommer a uvědomuje si rozdělení čtvrtfinálových rolí. „Víme, že do série nevstupujeme jako favorit. Vlastně je to úplně naopak, jsme jednoznačně v pozici outsidera. Ti mohou pouze překvapit. Důležité bude, abychom hráli svou hru, předvedli nadstandardní individuální i kolektivní výkony s patřičným nasazením, pak snad můžeme soupeřky z Olomouce potrápit. V kolektivních sportech hraje psychika týmu velkou roli. Pokud budeme hrát dobře, protihráčky by mohly znervóznět a začít dělat chyby. V sezóně jsme pár setů dokázali sehrát velmi vyrovnaně, pokud na tyto výkony navážeme, může se stát cokoli... Každopádně věřím děvčatům, že na palubovce nechají celé srdce a také vím, že i ostravští diváci odvedou dobrou práci.“  

VK Dukla Liberec – VK Královo Pole

Liberec se do poslední chvíle přetahoval s Prostějovem o lepší výchozí postavení do play-off. „Vrátili jsme se na druhou příčku v posledním kole nadstavby. Ale pohybovali jsme se tam velkou část sezony a vzájemná bilance s Prostějovem 3:1 to potvrzuje, že jsme tam zaslouženě,“ říká spokojeně liberecký trenér Libor Gálík. Duklu čeká stejný soupeř jako v loňském čtvrtfinále play-off, kde premiéra Liberce v extralize skončila. Vzájemné zápasy letošního ročníku však vyznívají jasně pro ní. Začíná nová část sezony a to od nuly. Potkávají se stejní soupeři, ale v dost změněných sestavách, tak to znamená odpracovat naplno celou sérii, abychom byli spokojeni jako v průběhu celého letošního ročníku,“ ví trenér týmu z Podještědí.

Královo Pole, kterému zápasy nadstavbové části příliš nevyšly, nakonec neodolalo Přerovu v boji o šestou příčku a připravilo se o možnost nastoupit ve čtvrtfinále play-off  proti „papírově slabšímu“ soupeři. „Každý soupeř v play-off je těžký, a tak bychom toho ideálního hledali asi těžko. Pro všechny týmy platí to stejné, k postupu jsou nutná tři vítězství a naše družstvo pro ně udělá maximum,“ konstatuje brněnský trenér Tomáš Samsely. Naše příprava teď, vzhledem k programu a vytížení družstva, probíhala v mírně upraveném programu. Důležité je, aby byl náš tým zdravý a připravený mentálně i fyzicky, a to s patřičným bojovným duchem,“ dodává a zůstává bojovně naladěn.„Kvality Liberce jsou jasné, ale i když tentokrát nejsme favorité, pokusíme se soupeře překvapit. V celém čtvrtfinále budeme bojovat o co nejlepší výsledky a postup dál.“

VK Prostějov – Volejbal Přerov

Prostějov, jako obhájce titulu, vstoupil do letošního ročníku s hodně obměněnou sestavou.„I když jsme chtěli a měli za cíl skončit po dlouhodobé části na druhém místě, nebereme to jako tragédii. Nyní se plně soustředíme na nadcházející čtvrtfinále s Přerovem,“ zhodnotil trenér Ľubomír Petráš a dodal. „Na soupeře jsme se připravovali standardně jako vždy.“ V posledním zápase nadstavbové části se Prostějovu zranila Tereza Slavíková, hrající na postu libera a tak prostějovský trenér musel řešit před startem čtvrtfinálové série nepříjemnou situaci. „Terka má natažené vazy v kotníku, určitě na první zápasy ve čtvrtfinále nenastoupí. Bohužel pro nás je to velká ztráta, protože Terka udělala ve své první extraligové sezóně velký posun, ale věříme, že Aneta Weidenthalerová to zvládne.“

Přerov v nadstavbové části dokázal ze sedmé příčky zlikvidovat náskok Králova Pole a poskočit před něj. V nadstavbové části jsme se prezentovali podle mého názoru velmi slušným volejbalem a to nám pomohlo se probojovat na šesté místo, což je pro nás splnění předsezónních cílů. Je dobré, že po dlouhé době jde Přerov do play-off z lepší než osmé příčky. Jediné, co se nemění, je soupeř pro čtvrtfinále,“ konstatuje přerovský trenér Radim Vlček. „Prostějov letos není tak dominantní družstvo, jaké bylo řadu let. A myslím si, že letošní čtvrtfinále bude mnohem víc vyrovnané. Samozřejmě favorit je jasný, ale to nám může vyhovovat. Prostějov pořád disponuje kvalitním kádrem v čele s Helenou Horkou. Prostě a jednoduše, jdeme do této série bojovat o každý balon a překvapit favorita,“ říká odhodlaně.

PVK Olymp Praha – VK Brno

Olymp se před sezónou netajil tím, že chce zastavit opakovaný propad tabulkou v předešlých ročnících extraligy, a to se mu zatím daří. Do play-off vstupuje ze čtvrté příčky. „Vsadili jsme na skutečnost, že přínosnější i přes prohry může být účast ve skupině 1-4, na rozdíl od „Šelem", které využijí pozice z 5. místa. Ta jim zajistí pozici, ze které mohou pouze získat. My jdeme z pozice lepšího družstva  a tu chceme potvrdit,“ hodnotí pražský trenér Stanislav Mitáč a dodává. „V nadstavbové části jsme vyhráli překvapivě v Olomouci, další dobře rozehrané sety i zápasy jsme nedotáhli do vítězného konce, dokonce jsme v nich selhali, snad budou poučením právě v těch nejdůležitějších zápasech.“  Mládí proti zkušeným, tak by se dala nazvat čtvrtfinálová série? „Otázka je správně postavená, jde o souboj „mládí"  x  „starých a zkušených", které rozhodně volejbal umí a hlavně na rozdíl od nás minimálně kazí. Bude to souboj na ostří nože, na který se rozhodně těším, protože přináší od první rozehry nový náboj do soutěžního ročníku, jde o novou soutěž, která dává všem novou příležitost bojovat o jednu z medailí i o mistrovský titul. Jdeme do toho, výsledky i předvedený výkon v soutěži nás opravňuje pomýšlet na postup z tohoto kola play-off,“ přemítá trenér Olympu.

VK Brno zažívá premiérovou sezónu v extralize. I když svého čtvrtfinálového soupeře znal brněnský tým již delší dobu, speciální příprava na pražský celek neprobíhala. V průběhu celé sezóny pracujeme na vlastním herním projevu a v tom jsme pokračovali i v přípravě na Olymp,“ řekl Martin Gerža, kouč VK Brno. Vzájemné duely čtvrtfinálových soupeřů vyzněly lépe pro brněnské Šelmy, přesto se favoritem necítí. „Play off je jiná soutěž, Olymp chce postoupit a my také,“ zní z brněnské lavičky.

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018