3.4.2023

Dramatické čtvrtfinále mezi Olympem a Šelmami rozhodne až páté utkání

Ke čtvrtému utkání čtvrtfinále play-off UNIQA volejbalové extraligy žen 2022/23 nastoupily Šelmy Brno na palubovce pražského Olympu za vedení v sérii 2:1 a otázkou bylo, zda se Olympu podaří stejně jako po prvním utkání srovnat stav čtvrtfinálové série anebo Šelmy ukončí Pražankám letošní sezónu a postoupí do semifinále. V dnešním utkání, stejně jako v předešlých, zvítězil domácí celek a o postupujícím do semifinále tak rozhodne až pátý duel těchto soupeřů.

PVK Olymp Praha – VK Šelmy Brno 3:1 (25:23, 25:14, 22:25, 25:11)

stav série 2:2

Rozhodčí: Dmejchal Matěj, Buchar Tomáš, delegát Hudík Martin

Počet diváků: 230

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Šmídová Nicole, Kalhousová, Žáková, Brancuská, Virtová, Šimáňová, libera Dostálová, Pešková. Střídaly: Brichtová, Poloučková

Hosté: Šmídová Pavla, Kozubíková, Marková, Kocmanová-Havlíčková, Šotkovská,Širůčková, libero Chevalierová. Střídaly: Kyrychenko, Benediktová, Dubianska, Beránková, Podhrázká

Ohlasy po utkání:

Pavlína Šimáňová (kapitánka PVK Olymp Praha):„Dnes jsme do zápasu nastupovaly s obavami, protože kdybychom nevyhrály, tak by Šelmy postoupily do semifinále. Naštěstí jsme zvládly vypjatou koncovku prvního setu a druhý set byl plně v naší režii. Ve třetím setu jsme polevily a prohrály ho. Nicméně čtvrtý set byl opět náš. Šelmy jsme udolaly a mám radost z toho, že se na pátý zápas přesouváme opět do Brna, kde snad odvedeme bojovný výkon a předvedeme něco lepšího, než v těch dvou předešlých zápasech. A ať vyhraje ten lepší!

Stanislav Mitáč (trenér PVK Olymp Praha):„Z utkání jsme měli obavy a začali jsme trošku nervózně. Brzo z nás ovšem nervozita opadla. Myslím si, že o výsledku zápasu rozhodla koncovka prvního setu. Druhý set jsme vyhráli v klidu, ale ten třetí se nám někde v půlce zlomil a nezvládli jsme koncovku. Naopak set čtvrtý už byla naše spanilá jízda a dnes naše holky musím pochválit. Naše zápasy se Šelmami jsou vyrovnané a na ten poslední se musíme pořádně připravit.

Ivona Marková (kapitánka VK Šelmy Brno): „Z naší strany to dnes byl nepřesvědčivý výkon. Dnes jsme sem jely pro vítězství a chtěly jsme sérii již ukončit. V prvním setu to vypadalo ještě celkem nadějně. Pak nám ovšem nevycházel servis, nepodržely jsme se na příjmu a naopak Olymp byl velmi dobrý na bloku. Nejvíc frustrující byl čtvrtý set, kde jsme to vypustily hned na začátku. A to se potom těžko hraje. Nemyslím si, že jsme dnes předvedly náš nejhorší výkon, ale nejlepší rozhodně taky nebyl.“

Ondřej Boula (trenér VK Šelmy Brno):„My se potýkáme stále s tím samým. Jakmile nám padne balon nebo uděláme dvě tři chyby, tak se z toho hned sesypeme a zapomeneme na to, jak chceme hrát, přestaneme být agresivní, přestaneme tlačit na soupeře. A proti Olympu nemůžeme vyhrát, když nehrajeme na 100%. A odehrát pouze dva sety na ucházející úrovni prostě nestačí.

Popis utkání:

Do utkání nastoupily oba týmy s velkou bojovností. Nevynucené chyby na straně Olympu posílají Šelmy do vedení 2:4. Kvalitním servisem hostující Kocmanové-Havlíčkové odskakují hosté do čtyřbodového vedení a domácí trenér bere za stavu 4:8 první time-out. Trpělivou obranou a dobrým útokem dokázal Olymp skóre srovnat a servis domácí nahrávačky Šmídové ho dostává do vedení 13:10. Šelmy se nezalekly a urvaly si vedení zpět na svou stranu zásluhou Kozubíkové. Tvrdý útok domácí Brancuské a nasazení v obraně dostává do vedení opět Olymp - 20:17. V koncovce se oba týmy rvaly o každý bod. Taktické střídání na servis se Olympu vyplácí a po boji vítězí v úvodním dějství 25:23.

Začátek druhého setu přinesl krásné, vyrovnané výkony. Body rychleji naskakují na stranu Olympu a vede 7:4. Obě družstva ukazují, že umí hrát velmi kvalitní volejbal. Šelmám se nedaří bodově dotáhnout a domácí jsou stále v tříbodovém vedení. Olymp trápí hosty kvalitním servisem a obranou na síti a náskok ve skóre rychle narůstá - 18:11. Olymp nepouští Šelmy do hry a druhý set jde jednoznačně za ním - 25:14.

Nevynucené chyby brněnských hráček a tvrdý útok Moniky Brancuské zajišťují Olympu vedení 5:2 i v třetí sadě. Hosté se ale rychle zvedají a skóre se vyrovnává. Bojovná přetahovaná pokračuje do stavu 16:16. Tvrdým servisem Kyrychenko odskakují Šelmy do dvoubodového vedení a domácí trenér vybírá oddechový čas. Brněnské hráčky svůj náskok navyšují a odskakují v koncovce na stav 19:23. Domácí ještě stahují, ale i tak si první dílčí úspěch připisují Šelmy a vyhrávají 22:25.

Do čtvrtého setu vstupují lépe povzbuzené Šelmy a ujímají se vedení 1:4. Na to však rychle domácí sestava reaguje dobrým servisem a účinným útokem a odskakuje až na stav 9:5. Šelmy začínají trápit dobře sestavené domácí bloky. Čistým esem posouvá Olymp do vedení 11:5 Lucie Kalhousová. Převaha je stále na straně dobře podávajícího a bránícího celku domácích. Ve čtvrtém a závěrečném setu už nepřipouští Olymp žádné velké drama a vítězí 25:11. Série se tak ještě přesouvá do Brna k pátému, rozhodujícímu, zápasu.

 

Autoři: Tereza Půčková, Jakub Zeman

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018