14.12.2019

Dukla Liberec překvapila loňského mistra na jeho palubovce

Velmi zajímavé výsledky přineslo 15. kolo UNIQA volejbalové extraligy žen 2019/20. Loňský mistr z Olomouce zaváhal ve své hale a nestačil na Duklu Liberec. Ještě větší překvapení se odehrálo v Praze. Poslední Šternberk si „vyšlápl" na Olymp a veze si domů cenné vítězství. Ostrava se v Přerově nechovala jako host a domácím nedala sebemenší šanci. V poslední sobotním utkání lídr UNIQA extraligy VK Šelmy Brno bral všechny body v Prostějově. Již ve čtvrtek Královo Pole až po pětisetové bitvě přemohlo Frýdek-Místek. 

PVK OLYMP PRAHA – TJ SOKOL ŠTENBERK

V posledním domácím utkání roku 2019 na domácí palubovce si Olymp neporadil s posledním týmem tabulky Sokolem Šternberk, ačkoliv měl po prvním setu (ale i v úvodech dalších setů) zaděláno na hladké vítězství. Šternberk bojoval, pomáhal si servisem a zisk dvou bodů má pro Sokol cenu zlata. Olymp ještě do konce roku čekají další dva těžké zápasy (pohár s Kamnikem ve středu na Kladně a v pátek extraliga v Ostravě).

č.: 72                   dne: 14. 12. 2019                       v hod.: 17:00

PVK Olymp Praha – TJ Sokol Šternberk 2:3 (25:10, 23:25, 25:19, 20:25, 11:15)

Rozhodčí: Poláček, Dmejchal

Počet diváků: 200

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Staňková, Šimáňová, Smutná, Denysova, Purchartová, Kalhousová, libero Pešková. Střídaly: Fomenková, Ovečková, Komárková, Černá

Hosté: Šmídová, Schandlová, Kneifová, Karabinovich, Meidlová, Kofie, libero Zilberman. Střídaly: Sifferlen, Kořínková, Mazur

Vyjádření:

Domácí:

Pavlína Šimáňová (kapitánka PVK Olymp Praha): První set jsme zvládly skvěle, ale potom nás soupeř tlačil servisem a začal hrát odvážně. Ve druhém setu jsme vedly, ale nebyly jsme schopni složit další balóny. Třetí set jsme jakž tak uhrály, ve čtvrtém setu to mělo podobný průběh jako v setu druhém, nezvládly jsme to na přihrávce a na útoku. Poslední set byl v režii soupeře, my jsme pouze korigovaly stav v závěru.

Stanislav Mitáč (trenér PVK Olymp Praha): „Mrzí nás dva ztracené body na domácí palubovce. Utkání jsme velmi dobře rozehráli, ale trestuhodně jsme promarnili koncovku druhého setu a potom především i čtvrtý set. Soupeři jsme tímto nabídli vítězství a Šternberk toho dokonale využít.“

Hosté:

Nicole Šmídová (kapitánka TJ Sokol Šternberk):Jsme hrozně rády za dnešní vítězství, protože na Olympu je to vždy těžké, mají letos dobrý tým. Byl to vyrovnaný zápas a od druhého setu jsme začaly hrát koncentrovaněji než Olymp.

Jan Drešl (trenér TJ Sokol Šternberk): „Jsem rád, že jsme se po prvním setu, který byl pro nás katastrofální, srovnali a začali jsme hrát lepší volejbal. Zápas byl jako na houpačce. Pro nás to jsou velmi cenné body, které si vezeme z Olympu. Musím všechny holky pochválit a poděkovat jim za dárek k mým dnešním narozeninám.“

Popis utkání:

První set byl v jednoznačné režii domácího Olympu. Pražačky dobře servírovaly a na útoku nedělaly chyby na útoku. Šternberk byl hodně zakřiknutý a vyrobil neuvěřitelných 11 nevynucených chyb (servis, útok, síť).

V druhém setu zpočátku vše nasvědčovalo, že vývoj zápasu bude stejný jako v prvním setu. Olymp vedl 8:3, ale poté nepochopitelně ztratil koncentraci, dělal naprosto zbytečné chyby a Šternberk se dostal do hry. Rozehrála se Schandlová a servis Šternberka značně škodil domácímu týmu. Sokol se dostal do vedení 18:14 a 20:17. Olymp Praha začal hrát soustředěněji, podařilo se mu vyrovnat na 21:21, ale v koncovce byly odvážnější a úspěšnější hráčky ze Šternberka.

Dobře rozehrané hráčky Šternberku pokračovaly v dobré hře a vedly i v úvodu třetího setu. Bohužel je srážela série chyb na servisu (čtyři v řadě). Olympu se podařilo set zlomit až za stavu 10:11 čtyřbodovou a potom se rychle dostal do vedení 19:13. Bohužel domácí hráčky nechaly soupeře stáhnout stav, ale Šternberk se opět připravil o více bodů chybami na servisu.

Do čtvrtého setu nastoupili domácí hráčky zodpovědně, trápily hlavně Meidlovou servisem a rychle vedly 6:1. Bohužel pro domácí zase přišlo polevení a Šternberk se dostal na dostřel a zle pražskému týmu zatápěl (12:13). Šternberk se dokonce dostal do vedení 15:14 a následně hned na stav 21:15. Z tohoto šoku se Olymp nevzpamatoval, dobře rozehraný set nedotáhl do ke třem bodům a muselo se rozhodnou v tie-breaku.

V posledním setu bylo na hráčkách Olympu vidět, jak si nevěří a bojí se hrát volejbal. Od stavu 2:2 Šternberk odskočil na 3:10 a o velkém překvapení kola bylo v podstatě rozhodnuto. Domácí hráčky se nezmohly od poloviny čtvrtého setu ke kloudnému výkonu a Šternberk se zaslouženě radoval z cenného vítězství.

Autor: Jiří Trochta, foto Štefan Matúš

 

VK PROSTĚJOV – VK ŠELMY BRNO

Zaskočit na vlastním hřišti vedoucí družstvo tabulky chtěly prostějovské volejbalistky v 15. kole UNIQA extraligy žen ČR 2019/20. Dvě sady ze čtyř byly skutečně vyrovnané, ale ty ostatní si brněnské Šelmy bezpečně pohlídaly a do „Zlaté lodi“, jak se jejich městu přezdívá, si odvezly všechny tři vítězné body.

č.: 71            dne: 14. 12. 2019           v hod.: 17.00

VK Prostějov – VK Šelmy Brno 1:3 (26:24, 17:25, 23:25, 15:25)

Rozhodčí: Spáčil L., Možnár M.

Počet diváků: 350

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Weidenthalerová, Stümpelová, Zatloukalová, Nová, Kozmík, Kopáčová, libero Slavíková. Střídaly: Fričová, Dvořáčková, Baláková

Hosté: Nováková, Mikysková, Svobodníková, Diatková, Polášková, Wolowicz, libero Chlumská. Střídaly:  Benediktová, Přibylová, E. Beránková, Akeo

Vyjádření:

Domácí:

Michaela Zatloukalová (kapitánka VK Prostějov): „Škoda, že nemáme aspoň bod, když soupeřkám chyběly dvě členky základní sestavy. Bohužel jsme nehrály dobře a spíš se většinu utkání trápily, z jejich výborného podání se nám nedařilo přihrávat. Pak jsme často honily míč po celém hřišti a strašně těžko se prosazovaly přes jejich vysoké bloky. Tyhle věci rozhodovaly.“

Lubomír Petráš (trenér VK Prostějov): „Bylo vidět, že i bez zraněných Simony Janečkové a Kristýny Boulové mají Šelmy hodně zkušené kvalitní družstvo. Největší rozdíl vznikal na podání i přihrávce, dostali jsme dvanáct es. Soupeř také výborně bránil, opíral se především o vynikající bloky. Přesto jsme mohli aspoň bod získat, ale rozhodla těsně ztracená koncovka třetího setu. Celkově jsme se trápili v útoku, zejména na krajích sítě. A protože středem jsme kvůli horšímu příjmu skoro nemohli hrát, dospěl hostující tým k zaslouženému vítězství.“

Hosté:

Soňa Nováková (kapitánka VK Šelmy Brno): „Máme radost ze tří bodů, které si odsud vezeme i v trochu pozměněné sestavě. Ukázalo se, že máme kvalitní lavičku. Vzhledem k tomu, že dva sety byly vyrovnané a ve dvou jsme měly jasně navrch, je myslím naše vítězství 3:1 zasloužené. A taky cenné, v Prostějově se totiž nevyhrává část,o ani lehce. Byly jsme lepší hlavně na podání a přihrávce, k tomu se nám skvěle dařilo na bloku.“

Ondřej Boula (trenér VK Šelmy Brno): „Začátek byl z naší strany hrozný, tam jsme asi ještě seděli v autech. Naštěstí se povedlo docela rychle zvednout a druhá polovina prvního setu určila další ráz zápasu, byť jsme těsně ztratili závěr. Od druhé sady holky setřásly tlak a naopak to neustál soupeř. Jen třetí set jsme zbytečně pustili z velkého náskoku do vyrovnané koncovky vlastním polevením. Jinak jsem však moc spokojený, tři získané body z Prostějova jsou parádní.“

Popis utkání:

Domácí kapitánka Zatloukalová v úvodu dobře zapodávala, soupeřky měly problémy s přihrávkou a zrodil se raketový nástup vékáčka 7:1. Ten Jihomoravanky vzápětí otupily vlastním náporem (9:6), ale jejich herní nejistota dál přetrvávala. Až za stavu 15:8 zatlačila servisem Mikysková a potíže s příjmem na opačné straně + opakovaně výborná obrana Šelem proti zhoršenému útoku znamenaly bleskové vyrovnání (16:16). Startovalo se tedy znovu od začátku, načež další pasáž zahajovacího dějství od skóre 18:16 jednoznačně ovládal kompaktnější brněnský tým (19:22). Leč následně zabral pro změnu prostějovský mančaft, aby strhujícím finišem urval dramatickou koncovku pro sebe – 26:24.

Zkraje druhé sady se na palubovku vrátila mírná převaha Boulových svěřenkyň, jež se postupně zvyšovala (4:4, 4:6, 5:9). Stačila však chvilka a Hanačky se opět zvedly (8:9), když klíčové bylo překonávat vysoké bloky protivnic. Naopak slabina tradičně spočívala na přihrávce, čehož Mikysková a spol. okamžitě dokázaly využívat (9:14). Vzniklý rozdíl se tentokrát už jen zvětšoval, černobílé dámy kralovaly (11:19). Teprve v závěru bojující děvčata v modrém zkorigovala (16:21), ovšem pouze chvilkově – 17:25.

Petrášovy ovečky srážela dolů častější chybovost, názorným příkladem byl úsek na úsvitu třetí části. Plošná kvalita dravých koček v čele s defenzivní neprostupností se zde čím dál markantněji drala na povrch a dílčím vyústěním se stala osmibodová šňůra z 2:1 na 2:9. Nicméně lvice okolo univerzálky Kopáčové nic nebalily, místo toho úderně odpověděly (8:10). A mohutným náporem již v půlce setu bryskně převzaly vedení (13:12)! V těchto momentech jim perfektně fungovaly veškeré činnosti, po nečekaném obratu na 17:14 vypadaly akcie VK dost šancovně. Každopádně se hrál oboustranně atraktivní volejbal plný dlouhých výměn a domácí kolektiv rozhodilo jedno špatné postavení, během kterého jej doslova upodávala Svobodníková (20:17 – 20:23). Stěžejní koncovku poté favoritky těsně ubouchaly – 23:25.

Lídryně tabulky vyráběly méně nevynucených hrubek a mnohem častěji bodovaly z protiútoků po ubráněných balónech. Pokud k tomu připočteme jejich četné blokařské „dekly“, jistější příjem i účinnější servis, dávalo průběžné vedení aspirantek mistrovského titulu naprostou logiku. Navíc ve čtvrtém pokračování už nepřipustily žádné polevení, tudíž duel po předchozí přetahované nahoru a dolů rychle dospěl ke svému rozuzlení – 15:25 a 1:3.

Autor: Marek Sonnevend

 

VOLEJBAL PŘEROV – TJ OSTRAVA

Ani proti Ostravě se přerovský celek nedokázal dostat z útlumu. Problémy s přihrávkou jim znemožňovaly útočit proti otevřené obraně, ale hlavně se nedokázaly vyvarovat velkého množství vlastních chyb. Slova uznání za neutuchající bojovnost si zaslouží Tinklová, která se od druhého setu přesunula z nahrávky na post univerzálky a jediná byl schopná solidně zakončovat útoky. Ostrava si zaslouženě odvezla body.

č.: 73                  dne: 14. 12. 2019               v hod.: 18:00

Volejbal Přerov – TJ Ostrava 0:3 (17:25, 20:25, 14:25)

Rozhodčí:  Kavala T., Slezák J.

 Počet diváků: 206

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Šádková, Davis, Tinklová, Rusek, Oestreich, Kotlabová, libero Vaňková. Střídaly: Kukučová, Semerádová, Řihošková, Zatloukalová, Kőhlerová, Burešová

Hosté: Zemanová, Pospíšilová, Kojdová, Kalusková, Faltínová, Žarnovická, libero Chevalierová. Střídaly: Adamčíková, Žolnerčíková

Vyjádření:

Domácí:

Sandra Kotlabová (kapitánka Volejbal Přerov): „Udělaly jsme mnoho chyb a s tím se nedá vyhrát. Do utkání s Frýdkem musíme jít naplno a vyvarovat se jich.“

Radim Vlček (trenér VK Volejbal Přerov): „Ostrava byla lepší a zaslouženě vyhrála. My jsme mohli jen získat, ale nezískali jsme nic. Nemáme bohužel činnosti, o které bychom se mohli opřít. Nezbývá nám, než pracovat dále na udržení extraligy v Přerově.“

Hosté:

Helena Kojdová (kapitánka TJ Ostrava): „Chtěla bych poděkovat našim fanoušků, kteří nám tady vytvořili takřka domácí prostředí, a jsem ráda, že jsme vyhrály za tři body ve třech setech. Rozhodujícím faktorem byl asi servis.“

Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „Dnes jsme Přerov zatlačili servisem a následně si pohlídali jeho klíčové hráčky. Děkujeme fanouškům, kteří přijeli do Přerova, a my už se teď budeme soustředit na poslední kolo, které se hraje před Vánocemi.“  

  

Popis utkání:

Přerovanky jen v prvním setu vyprodukovaly více než deset chyb a s tím se dá opravdu těžko vyhrát. Aktivitou hýřila na domácí straně jen nahrávačka Tinklová, která si připsala i jeden bod za úspěšný útok „ handy“. Rozhodující byla patrně řada bodů, kdy soupeřky z nerozhodného stavu odskočily na 13:7. Dva body domácí Oestereich po útoku středem a následném vydařeném servisu byly jen světlou výjimkou.   

Do druhého setu přesunul přerovský kouč Tinklovou „na účko“ a tento tah mu celkem vyšel, protože se v úvodu postarala o většinu bodů. Hostující volejbalistky si vybraly slabší chvilku, když třikrát po sobě útočily do autu a spolu se dvěma přímými body při podání Rusek se skóre otočilo na 10:9. Pak už byly Přerovanky o bod vpředu jen jedinkrát. „Odešly“ na přihrávce a jen sem tam dokázala některá z hráček získat bod. Tinklové se to podařilo dvěma ulívkami, Kotlabová se dvakrát prosadila v koncovce, ale to bylo málo. Ostravský bodový blok ukončil druhou sadu.    

Malou jiskřičku naděje do žil věrných fandů vlila čtyřbodová šňůra na 6:5 v úvodu třetího dějství. Ovšem juniorka Žolnerčíková zdařile zaútočila a vzápětí zablokovala a tři podání Faltínové zhatily veškeré šance. Následně servisem zazlobila i zmiňovaná juniorka. Naopak podání Zatloukalové do autu, a dva útoky vedené přes anténu, nemohly vést k obratu ve vývoji utkání. Zápas ukončily Ostravanky symbolicky esem o pásku z ruky Faltínové.

Autor: Stanislav Šmidák, foto J. Pořízek

 

VK UP OLOMOUC - VK DUKLA LIBEREC

Před odvetným utkáním evropského poháru CEV čekal volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc zápas 15. kola extraligy a domácí měření sil s Duklou Liberec. A vysokoškolačky poslaly elitnímu celku italské ligy Busto Arsizio povzbudivý vzkaz, když duel se soupeřem ze severu Čech vůbec nezvládly a prohrály jej 1:3.

č.: 75                dne: 14. 12. 2019                   v hod.: 17:00    

VK UP Olomouc – VK Dukla Liberec 1:3 (18:25, 27:29, 25:10, 22:25)

Rozhodčí: Nedbálek A., Kubinec J.

Počet diváků: 500

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Dudová, Hodanová, Bezhandolska, Orvošová, Michalíková, Strušková, libera Stavinohová, Kulová. Střídaly: Handley, Burbelyuk, Kazachenka, Trnkov.

Hosté: Candraková, Wopereis, Svobodová, K. Kohouová, Rutarová, L. Kohoutová, libero Dostálová. Střídaly: Kolářová, Bartošová, Bajusz

Vyjádření:

Domácí:

Katarína Dudová (kapitánka VK UP Olomouc): „Z naší strany mimořádně nevydařené utkání, takto k zápasům nesmíme přistupovat. Aspoň to snad pro nás bude facka v tu pravou chvíli.“

Petr Zapletal (trenér VK UP Olomouc): „Od nás nesmírně špatně odehraný zápas, příšerně jsme útočili a dnes to nebyl vůbec náš den. Každý na hřišti udělal něco špatně a z toho pramenily naše chyby. Jediné pozitivum vidím v dobrých blocích, to ale na vítězství stačit nemohlo. Musíme teď jít s pokorou do dalších utkání.“

Hosté:

Eva Svobodová (kapitánka VK Dukla Liberec): „Jsem hrozně moc ráda za výhru za tři body. Neměly jsme tady co ztratit a body do tabulky potřebujeme. Hrály jsme tentokrát jako tým a doufám, že nás to nakopne do dalších zápasů.“

Libor Gálík (trenér VK Dukla Liberec): „V naší situaci je to obrovsky důležité vítězství. Navíc do Olomouce jsme přijeli bez všech smečařek a moc nám pomohla Lenka Kohoutová, která s námi do tohoto utkání neodehrála jediný balon. Celý tým ukázal, že volejbal hrát umí, a na tuto vlnu se musí vrátit bez ohledu na soupeře. Zápas jsme dobře začali, ve druhém setu jsme využili zmatku protivníka na postavení, ale především si obrovsky cením čtvrté sady, v níž jsme svůj úspěch potvrdili.“

Popis utkání:

Utkání, které mělo ve spolupráci s dobročinnou organizací charitativní podtext a vstupné z něj šlo na konto Základní a střední školy CREDO, se pro domácího favorita nevyvíjelo dobře. V úvodním setu měl většinou mírně navrch hostující celek (6:8, 10:13), Hanačky sice v závěru na chvíli převzaly iniciativu (17:16), od stavu 18:19 však při podání liberecké Lenky Kohoutové neuhrály ani bod - 18:25.

A zatímco první sada nebyla z pohledu univerzity vůbec dobrá, ta druhá se pro ni proměnila v noční můru. Vysokoškolačky se v ní hned třikrát dopustily školácké chyby v podobě špatného postavení, přesto si vypracovaly komfortní náskok 17:9. Ten se ale postupně začal rozplývat (17:13, 18:18). Koncovka setu tak přinesla neuvěřitelné drama, v němž obhájce titulu nejprve od stavu 22:24 zlikvidoval dva setboly protivníka, sám však následně pohrdl třemi svými, aby po třetím libereckém podlehl 27:29.

Teprve ve třetí části utkání předvedly Olomoučanky, čeho jsou pod vysokou sítí schopny. Jejich náskok od počátku narůstal (8:2, 16:7) a Dukla byla nakonec ráda za deset uhraných výměn.

Jenže to byla z hlediska průběhu celého střetnutí pouze epizodní příhoda. Ve čtvrté sadě se Hanačky znovu ocitly v těžkých problémech (1:7, 3:9), které horko těžko eliminovaly (7:10). Za stavu 14:20 se zdálo být hotovo, papírový favorit se sice ještě jednou zvedl (21:23), na víc už to ale nestačilo. Po výsledku 22:25 bylo překvapení v podobě výsledku 1:3 na světě.

Autor: Adam Fritscher

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018