1.4.2017

Favorité na úvod nezaváhali, výhru slaví mistr z Prostějova i pražský Olymp

Prvním kolem play off ženské UNIQA extraligy se otevřela vyřazovací část české nejvyšší soutěže. Vítězství si podle předpokladů připsal mistrovství Prostějov, druhá Olomouc i třetí Ostrava. Dařilo se i čtvrtému celku základní části - Olympu Praha, který v souboji s pátým Královým Polem využil domácího prostředí i ubojované koncovky prvního setu s Brňanky porazil ve čtyřech setech.

TJ OSTRAVA - TJ SOKOL FRÝDEK-MÍSTEK

Ve čtvrtfinále play-off proti sobě nastoupili severomoravští soupeři. Série se hraje na tři vítězná utkání a domácí, jako třetí tým tabulky, nastupovali v roli favorita. Tato derby však mívají svou specifickou příchuť, což se v dnešním zápase nepotvrdilo a Ostravanky s přehledem vyhrály. V neděli série pokračuje opět na palubovce Ostravy.

č.: 107 dne: 1.4.2017 v hod.: 17:00

TJ Ostrava - TJ Sokol Frýdek-Místek NIBE 3:0 (25:11, 25:18, 25:19)

Rozhodčí: Trumpeš D./Bohačík R.

Počet diváků: 240

Stav série: 1:0

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Valková, Zedníková, Zemanová, Toufarová, Kojdová, Nachmilnerová, libero: Červenková. Střídala: Čuboňová

Hosté: Holišová, Mitrega, Uhrová, Pavelková, Jurčíková, Kukučová, libero: Radivojevičová. Střídaly: Kavková, Vašinová I., Vašinová K., Teperová

Vyjádření:

Domácí:

Iva Nachmilnerová (kapitánka TJ Ostrava): „Dobrý vstup do play-off, soupeře jsme nepustily do koncovky. Děkujeme diváků, doufám, že přijdou i zítra. Důležité je pokračovat a nepolevit v nastavené výkonnosti."

Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „My jsme hráli celý zápas koncentrovaně. Byli jsme lepší na útoku i servisu. A přesto jsme v některých fázích nebyli důrazní v obraně a to chceme zlepšit. Pochvala celému týmu za koncentraci a předvedený výkon před domácím publikem a zítra jdeme do toho nanovo."

Hosté:

Kateřina Holišová (kapitánka TJ Sokol Frýdek Místek): „Dneska jsme nebyly důstojným soupeřem, jak jsme si přály. Ostrava výborně podávala a tím si ulehčila celou svou hru. Gratuluji soupeři, ale rozhodně to nevzdáváme.“

Leopold Tůma (trenér TJ Sokol Frýdek Místek): „Rozhodla první čtvrtina prvního setu, kdy jsme udělali čtyři nevynucené chyby. Ostrava měla všechny činnosti lepší, a když jsme my čapli těžký míč, tak to nahrávačky nezvládly. Ostrava je jasný favorit a doufám, že budeme důstojnějším soupeřem."

Popis utkání:

Do prvního setu vstoupily hráčky TJ Ostrava se sebevědomím favorita a už od začátku daly najevo soupeři, že je nečeká žádné lehké utkání a jestli budou chtít urvat vítězství zde v Ostravě, tak ze sebe budou muset vydat vše (3:0, 8:4). Trenér hostujícího týmu si vybral svůj první oddechový čas (9:4), aby svým svěřenkyním dodal potřebnou odvahu, ale to se mu nepodařilo (10:4, 13:5, 14:6, 16:8). Domácí náskok houževnatě navyšovali bod po bodu, až set dotáhli do úspěšného konce (17:8, 18:9, 21:11, 22:11).

Druhý set se nesl v duchu setu prvního (8:5, 13:7, 15:8, 16:11), kdy Ostravanky zkušeně kontrolovaly průběh utkání a nedovolily soupeři přiblížit se ani na dohled srovnání skóre. V závěru Sokolky zabojovaly, stáhly náskok až na rozdíl tří až čtyř bodů (17:13, 18:14, 19:16). Trenér Pommer zareagoval a vzal si svůj první timeout v zápase, podpořil hráčky, které v následujícím průběhu již nedaly Frýdku-Místku šanci (20:17, 24:17).

Třetí se set se stal setem rozhodujícím. TJ Ostrava zařadila pátý rychlostní stupeň a již od začátku určovala tempo, v jakém se bude odehrávat zbytek utkání (5:0, 8:2, 9:3). Do stavu 16:10 si Ostrava podržela dostatečný náskok, však poté došlo k menšímu zaváhání, které opět vycítil trenér a vzal si svůj druhý oddechový čas v tomto zápase (16:12). Na to domácí nemohli zareagovat jinak než sebevědomým vítězstvím v prvním utkání série play-off 2017 (18:12, 19:13, 21:14, 22:17, 24:18)!!!

Autor: Miloš Matula

VK AGEL PROSTĚJOV – VOLEJBAL PŘEROV

Aprílový žertík negativního ražení? Ničím takovým prostějovské volejbalistky své fanoušky na úvod čtvrtfinálové série UNIQA extraligy ČR 2016/17 nepotrápily. Přerovské ženy sice do prvního vzájemného duelu odstartovaly nečekaně lépe, nicméně trvalo to jen chvíli a zbytek souboje už jasně opanovaly dobře hrající obhájkyně mistrovského titulu. Utkání číslo dva je na programu v neděli 2. dubna od 17.00 hodin opět v hale Sportcentra DDM.

č.: 105 dne: 1.4.2017 v hod.: 17.00

VK AGEL Prostějov – Volejbal Přerov 3:0 (25:17, 25:11, 25:17)

Rozhodčí: Dmejchal M., Horký P.

Počet diváků: 400

Stav série: 1:0

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Emonts, Frigo, Casalis, Gambová, Herelová, Hindriksen, libero Kovářová. Střídala: Cruz.

Hosté: Gálíková, Jehlářová, Svobodová, K. Kohoutová, Dostálíková, Zatloukalová, libero Šádková. Střídaly: Ticháčková, L. Kohoutová, Stavinohová.

Vyjádření:

Domácí:

Mareike Hindriksen (kapitánka VK AGEL Prostějov): „Úvod nám moc nevyšel, ale naštěstí jsme rychle zabraly a většinu zápasu odehrály dobře. Byla tam potom jediná slabší pasáž ve třetím setu, jinak jsme to měly i bez tří zraněných hráček bezpečně pod kontrolou.“

Lubomír Petráš (trenér VK AGEL Prostějov): „Kromě úplného začátku, kdy musela Laura Frigo hned střídat kvůli bolavé patě a tím se asi trochu narušila týmová koncentrace, jsme utkání celkově zvládli dobře. Potíže nastávaly pouze tehdy, jakmile nás Přerov víc zatlačil podáním, například ve druhé polovině třetí sady. Důležité bylo, že se s nelehkou situací slušně popasovala mladá Sarah Cruz a střetnutí jsme poměrně hladce drželi ve své moci.“

Hosté:

Eliška Ticháčková (kapitánka Volejbal Přerov): „Prostějov dnes nehrál úplně přesvědčivě, my jsme toho bohužel nevyužily. Jen začátek se nám podařil a potom jsme šly s výkonem pořád dolů. Zítra se musíme zlepšit, hlavně víc bojovat.“

Libor Gálík (trenér Volejbal Přerov): „Věděli jsme, že nás nečeká nic jednoduchého, což se potvrdilo. Přesto jsme do utkání vstoupili výborně a vypadalo to, že bychom si mohli zahrát vyrovnanou partii. Bohužel soupeř nám v prvním a hlavně ve druhém setu hodně utekl, byl jednoznačně lepší. Až v poslední sadě jsme zvedli hlavy a ukázali, že tyhle vzájemné zápasy by nemusely být úplně jasné. Právě to budeme chtít zítra. Za dnešek domácím gratuluji k zaslouženému vítězství.“

Popis utkání:

Favoritky vstoupily do střetnutí nekoncentrovaně, naopak soupeřky hned vytasily tři bodové bloky a bleskově získaly náskok 0:3. Domácí tým se z překvapení chvíli vzpamatovával, ovšem netrvalo mu to až tak dlouho. Za stavu 3:6 pomohla dobrým servisem Herelová (7:6), nahoru postupně šly i všechny ostatní činnosti, výborně se dařilo v útoku Gambové. A větší chybovost se plynule přesunula na hostující stranu. Rostoucí převaha vékáčka vedla k trháku z 12:11 na 19:12, zahajovací dějství pak zanedlouho dospělo k jednoznačnému konci – 25:17.

Agelky se sice musely vyrovnávat s absencí zdravotně indisponované blokařky Frigo, která střídala okamžitě po startu zápasu a na marodce doplnila Trnkovou s Matienzo. Juniorka Cruz se ale zapojila solidně, tudíž ani ve druhé části nemělo prostějovské družstvo žádné větší problémy. Přerov se sice chvíli vyrovnaně držel (3:3) a poté ještě dokázal využít slabších momentů na druhé straně sítě (7:4 – 8:7), leč vyšší volejbalová kvalita viditelně hnala vpřed vítězky dlouhodobé fáze soutěže v čele s rozparáděnou Casalis. Na snížení okamžitě reagovaly šňůrou čtyř bodů na 12:7, čímž odpálily svou totální dominanci ve zbytku sady – 25:11.

Zkraje třetího setu to vypadalo na pokračující drcení hanáckého protivníka, než se Gálíkovy svěřenky zpod enormního tlaku vymanily (3:0 – 4:3). Jenže vzápětí propukla suverenita pohodou sálajícího Čadova souboru nanovo a šestibodová série na 10:3 poslala mač vstříc jasnému závěru. Ten se však úplně nekonal tím, že zkroušená přerovská parta v sobě našla energii odvrátit hrozící debakl pěti body za sebou (20:10 – 20:15). Celkový triumf VK se ale navzdory tomuto dílčímu zaváhání neocitl v žádném ohrožení – 25:17 a 3:0.

Autor: Marek Sonnevend

VK UP OLOMOUC – TJ SOKOL ŠTERNBERK

V prvním čtvrtfinálovém utkání UNIQA extraligy žen proti sobě nastoupily týmy VK UP Olomouc a TJ Sokol Šternberk. Celé utkání se neslo ve znamení velké převahy olomouckých žen, které nenechaly nikoho na pochybách o své kvalitě a touze ukončit čtvrtfinálovou sérii v co nejkratším čase. Zaslouženě tedy zvítězily 3:0, po setech 25:15, 25:15, 25:13.

č.: 106, dne: 1.4.2017 v hod. 17:00 hod.

VK UP Olomouc – TJ Sokol Šternberk 3:0 (25:15, 25:15, 25:13)

Rozhodčí: Slezák J., Duda D.

Počet diváků: 180

Stav série: 1:0

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Strušková, Dudová, Dedíková, Sajdová, Napolitano-Šenková, Michalíková, libero: Sain. Střídaly: Košická, Andreeva.

Hosté: Hudylivová, Šenková, Oborná, Dudová, Orvošová, Janečková, libero: Kulová. Střídaly: Borovcová, Onderková, Nováková-Dosoudilová, Kratochvílová.

Vyjádření:

Domácí:

Katarína Dudová (kapitán domácích): „Dneska jsme nepřipustily žádné komplikace. Myslím si, že jsme celý zápas měly pod kontrolou. Úvod prvního setu byl trošku nervózní z naší strany, ale pak jsme zlepšily všechny herní činnosti a dotáhly zápas do vítězného konce.“

Jiří Teplý (trenér domácích): „Na začátku dobře servírovala Hudylivová, dostali jsme čtyři body a tím jsme se snad probudili a pak už jsme vedli celý zápas.“

Hosté:

Eva Hudylivová (kapitán hostů): „Nezvládly jsme přihrávku, od toho se odvíjel útok, a podle toho vypadá i výsledek. Vůbec jsme se nedokázaly dostat do tempa. Zítra se musíme zlepšit.“

Martin Hroch (trenér hostů): „Já si myslím, že jediný problém dnešního utkání je, že prostě nehrajem. Proti Olomouci prostě nehrajem. Tečka.“

Popis utkání:

Na začátku prvního setu se dostal Šternberk do vedení 4:0. Poté se ovšem probudila Olomouc a srovnala skóre, a to bylo jediné vedení Šternberka v celém utkání. Skvělý servis neumožňoval šternberským ženám kvalitně přihrát, z čehož pramenily chyby v útoku. Olomouc kvalitní obranou, jak na síti, tak v poli, v pohodě kontrolovala celé utkání, ve kterém nepřipustila žádné překvapení. S přehledem si došla k vítězství 3:0.

Autor: Martin Hájek

PVK OLYMP PRAHA – VK KP BRNO

Známé pravidlo říká, že soutěž začíná až při zápasech play-off. Čtvrtfinále bývá většinou bez překvapení s výjimkou týmů, které jsou do play-off ze čtvrtého a pátého místo. A to je dnešní případ. Navíc oba týny patří mezi historicky nejúspěšnější v historii českého volejbal. Po čtvrtfinále bude jeden z těchto týmů hodně smutný a zklamaný. Takže o důležitosti zápasu dvou velkých rivalů nebylo pochyb.

č.: 108 dne: 1.4. 2017 v hod.: 17:00

PVK Olymp Praha – VK KP Brno 3:1 (31:29, 25:16, 20:25, 25:20)

Rozhodčí: 

Počet diváků: 200

Stav série: 1:0

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kopecká, Melicharová, Vyklická, Kalhousová, Komárková, Šimáňová, libero: Dostálová. Střídaly: Kurková, Šotkovská, Černá.

Hosté: Potts, Měrková, Polášková, Brown, Koseková, Salanciová, libera: Doležalová, Vaňková. Střídaly: Mikelová, Viggars, Kopáčová.

Vyjádření:

Domácí:

Simona Kopecká (kapitánka domácích): „Tento zápas byl velmi vyrovnaný. V prvním setu se nám podařilo zvrátit koncovku a odvrátit velké množství setbolů. Po tomto momentu Brno povolilo a druhý set jsme vyhrály bez obtíží. Ve třetím setu jsme špatně začaly a soupeře jsme již nedotáhly. Čtvrtý set jsme vybojovaly ke zdárnému konci. Na obou stranách bylo velké množství nevynucených chyb. Těšíme se zítřek.“

Stanislav Mitáč (trenér domácích): „Jsem rád, že jsme zvládli toto velice těžké utkání. Play-off je nová soutěž a účast v semifinále rozhoduje o hodnocení celé sezóny. Utkání rozhodla koncovka prvního setu ze stavu 19:24. Druhý set byl v klidu, byli jsme nakopnutí setem prvním. Třetí a čtvrtý set to byla velká bitva. Oba týmy měli velikou touhu a chuť rozhodnout. Bylo tam ale také velké množství ulívek a dlouhé výměny. Velký počet nevynucených chyb byl, ale na straně Brno a to byl asi rozhodující moment zápasu. Podali jsme dobrý kolektivní výkon.“

Hosté:

Vendula Měrková (kapitánka hostů): „Snažili jsme se dodržovat taktické pokyny, ale dařilo se nám to se střídavými úspěchy. Udělaly jsme hrozné chyby v koncovce. Soupeř nás přehrál na bloku a nám chyběla větší bojovnost na útoku.“

Marek Rojko (trenér hostů): „Nemá příliš smysl se zabývat již odehraným zápasem, protože play-off má své zásady. Připravili jsme se na utkání výborně, což jsme potvrdili do koncovky prvního setu. Bohužel v play-off často první sety rozhodují. Budeme chtít navázat na to dobré z dnešního utkání. Mám pouze poznámku k velkému množství našich vlastních chyb.“

Popis utkání:

Začátek zápasu byl vyrovnaný, Olymp slušně polařil, a trochu se trápil na útoku. Brno spoléhalo na Měrkovou. V druhé polovině setu Brno skvěle bránilo blokem a poprvé odskočilo do většího náskoku. Olympu vázl útok a nemohl se chytit ani jinou herní činností. Set se vyvýjel jednoznačně pro Brno. Za stavu 24:19 sice Měrková zkazila první setbol servisem, ale vše vypadalo, že set získá Brno. Pak ale následovala série nevynucených chyb na straně Brna a Olymp, i díky dobrému servisu Melicharové, srovnal na 24:24. Následovala přetahovaná o každý bod, nakonec Brno promarnilo 9 (!) setbolů a Olymp proměnil setbol číslo 2. Nutno konstatoval, že brněnské hráčky se o set připravily vlastními chybami.

Druhý set byl zpočátku o chybách obou týmů, ovšem za stavu 9:9 servisy domácí hráček Šimaňové a Kopecké totálně rozložily hru Brna. Rychle byl z toho náskok 20:10 pro Olymp a o osudu setu bylo rozhodnuto.

Brno určitě nepřijelo do Prahy prohrát a nic nevzdávalo. Olymp si vybral herní krizi a soupeř snadno vedl 8:2. Domácí zahájili stíhací jízdu, ale když se několikrát přiblížili k Brnu, přišly chyby nebo obrana Brna na síti a náskok hostů opět narostl. Poslední vzepjetí Olympu bylo na stav 18:20, ale to bylo málo na zisk setu.

Hráčky Olympu se poučily z minulého setu a hrály odpovědně od začátku setu. Náskok 10:5 byl nadějný, ale v ženském volejbale nic neznamená. Brno sice stáhlo na rozdíl jednoho bodu, ale Olymp tlačil hlavně servisem a stále si držel Brno na odstupu. V koncovce dvakrát za sebou Brno zkazilo servis na čož Olymp kontroval dvěma esy Kopecké a náskok šestri bodů již nepustil.

Autor: Jiří Trochta

 

Vypracoval: Mgr. Michal Mezera

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Kotnik / Lovsin (SLO) – Hermannová / Štochlová 2:1 (10:21, 21:16, 15:12)   Futures – Nuvali(PHI): Liepa /...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018