25.1.2019

Konečně zdravá! Univerzálka Kalhousová táhne Olymp vzhůru

Volejbalistky pražského Olympu zažívají po chudších letech vzestup. Vítězstvím ve Frýdku-Místku potvrdily kolo před koncem základní části UNIQA volejbalové extraligy žen 2018/19 4. místo v tabulce, které jim zajistí v nadstavbové části souboje s elitními  týmy: Olomouce, Liberce a Prostějova. Podíl na tom má i znovuzrozená univerzálka Lucie Kalhousová.

S volejbalem začínala v Nuslích, ale od 7. třídy je věrná Olympu Praha. Z něj se dostala i do mládežnických reprezentací. Věčně usměvavou univerzálku, ze které čiší pozitivní energie všude kolem ní, ale přibrzdila zranění. Jednou to byla operace menisku, podruhé vazy a zase meniskus.

Ne, nevzdalo to. A udělala dobře. Teď táhne Olymp vzhůru. „Sice jsem už odehrála skoro celou sezónu loni, ale letos se nám konečně začalo dařit, takže je pocit ze hry ještě lepší,“ těší Lucii Kalhousovou.

Ta těží i ze spolupráce s trenérem Mitáčem. „Vyhovuje nám to spolu. Myslím, že mě může pořád posouvat ještě dál,“ přemítá. „Určitě zažívám jednu z nejlepších sezón,“ míní Lucie Kalhousová, která je osmou nejlépe bodující hráčkou v extralize.

Co je však důležitější a zaznělo v úvodu – daří se týmu. „Příčin je určitě hned několik. Příchod nového trenéra, který přinesl nové prvky do tréninku a taky novou atmosféru. Pomohly nám také posily. Měly jsme štěstí v neštěstí, když se zranila Kačka Valková, ale nahradila ji Vinci (Pavla Šmídová pozn. redakce). Další věcí je, že už spolu trénujeme o rok déle a jsme o rok starší a zkušenější,“ vyjmenovává Lucie Kalhousová změny, jenž posunuly tým kupředu.

Z volejbalistek Olympu jde strach. Trenérské duo Mitáč / Hroch jim vtisklo novou tvář – pracovitou a bojovnou. „Cíle máme ty nejvyšší,“ říká dvaadvacetiletá Kalhousová. „Celou vánoční přestávku jsme se pilně připravovali a chceme z toho vytěžit co nejvíc. V Českém poháru s Olomoucí předvést bojovný výkon, urvat nějaký set a v nejlepším i celý zápas,“ burcuje před semifinále poháru v Brně.

A může. Během reprezentační přestávky si Pražanky poradily s bundesligovým Suhlem. Načež si vyšláply na libereckou Duklu, když momentálně druhý tým tabulky porazily na jeho palubovce 3:1. „Byl to pro nás impulz, který jsme jako tým potřebovaly. Ukázaly jsme si, že je dokážeme porazit a hrát vyrovnané sety také s Olomoucí a Prostějovem. Z nadstavby toho chceme vytřískat co nejvíc, ale hlavně se dobře připravit na play-off,“ říká s pokorou Lucie Kalhousová.

Kromě volejbalu stíhá i vysokou školu. Momentálně studuje magisterské studium na ČVUT, obor Projektové řízení inovací. „Zvládnout se to dá. Chce to však dobré kamarády, kteří rádi poskytnou materiály z přednášek, na které kvůli tréninkům nestíhám chodit. Účast na cvičeních je převážně povinná, takže tam záleží, jak moc si můžu sama zvolit rozvrh. Trenéři se mi také snaží pomáhat a vycházet vstříc, když potřebuji,“ děkuje všem na dálku tahounka Olympu.

Kam bude směřovat její volejbalová kariéra dál - neví. „Bude se odvíjet od tohoto zkouškového – pokud ho zdárně přežiju ve zdraví,“ uzavírá Lucie Kalhousová s úsměvem na rtech jak je jí to vlastní.

 

Autor: Tomáš Příhoda

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018