19.10.2018

Nejmladší volejbalistky Králova Pole zpestří extraligové zápolení

Sobotní podvečer (20. 10. 2018) bude v hale na Vodově patřit nejenom ženskému extraligovému volejbalu, ale také nejmenším hráčkám. Utkání A-týmu KP Brna proti pražskému Olympu totiž okoření účast dětí z královopolských přípravek. Ty se nejprve zúčastní slavnostního nástupu obou týmů k zápasu a poté pro ně budou v průběhu utkání připraveny doprovodné soutěže. Po skončení duelu s Olympem bude ještě následovat autogramiáda hráček A-týmu na kartičky s fotografiemi, které obdrží všechny děti při příchodu do haly.

Extraligový duel s Olympem Praha odstartuje v hale na Vodově v 18:00 hodin. „Akcemi podobného druhu chceme ukázat, jak moc nám v klubu záleží i na práci s mládeží. Pro děti by měl být volejbal především zábavou a radostí. Jedná se o kolektivní sport, takže se u nás ti nejmenší učí mimo jiné spolupracovat s ostatními, což je pro ně bezesporu velký přínos do života,“ zdůraznila vedoucí královopolských přípravek Jana Brunclíková. „Věřím, že si to v sobotu společně všichni užijeme,“ dodala. 

A jak tedy v Králově Poli práce s těmi nejmenšími volejbalovými nadějemi probíhá? Napoví rozhovor právě s Janou Brunclíkovou.

Kolik dětí čítají přípravky KP Brna a jak fungují jejich tréninky?

Přípravky v Králově Poli jsou každoročně velice početné. V pěti tréninkových skupinách, které jsou ještě rozdělené na mladší a starší kategorii, trénuje něco málo přes sto holčiček a také jeden odvážný chlapec. Tréninky probíhají dvakrát týdně po hodině. Tři skupiny trénují přímo v Králově Poli, jedna na ZŠ Pastviny v Komíně a jedna na ZŠ Novoměstské v Řečkovicích. Děti přijímáme od první třídy, takže je těm nejmladším 6 let, nejstarším potom 11 roků. Kapacita jedné tréninkové skupiny je 15 dětí, avšak v letošním roce nedošlo k plnému obsazení, a skupiny jsou tak komornější a trenér má více prostoru na individuální práci. Tréninky jsou zaměřeny především na pohybové základy a základní práci s míčem, volejbal je pouze okrajovou součástí. S postupem času se pak děti samozřejmě volejbalu věnují více a více. Velké poděkování patří trenérům Káje, Klárce, Lucce a Davidovi, kteří se o děti perfektně starají.

Jak dlouho přípravky vedeš a čím tě tato práce obohacuje?

Jako vedoucí přípravek funguji druhým rokem, funkci jsem převzala po Peťce Žilkové, která všemu dala dobré základy. Práce je to náročná, organizačních věcí je opravdu mnoho, ale na druhou stranu, když jsem s dětmi občas na tréninku nebo turnaji, tak mě to neskutečně nabíjí energií. Líbí se mi jejich bezprostřednost, přirozenost, hravost a nadšení. U starších kategorií se již více zaměřujete na volejbal, s těmi nejmenšími je to spíše o hře. Dnešní děti není mnohdy lehké zaujmout, ale když se vám to povede, tak se vám to vždy mnohonásobně vrátí. A to je moment, kdy si člověk řekne, že to má smysl.

Co všechno děti během roku absolvují?

Každá kategorie má cca 5 soutěžních minivolejbalových turnajů, na které se celoročně dvakrát týdně připravuje. I v letošním roce připravujeme po děti klubový Mikulášský turnaj. Děvčata také chodí podávat míče na utkání dorostu, kde se poprvé setkávají s vyšším volejbalem. Stejně tak se snažíme přípravky a jejich rodiče nalákat na extraligová utkání A-týmu, třeba jako teď v sobotu, kdy se dětem budou rozdávat míče a budou pro ně připraveny soutěže.

Co volejbal v současné době dětem hlavně přináší?

Jak už bylo řečeno, pro děti by volejbal měl být především zábavou a radostí. Vysoká síť je pak pro ně výzvou a ta radost, když se ji dětem podaří poprvé přehodit nebo přepinknout, je nepopsatelná. Samozřejmě se jedná o technicky náročný sport, takže se vlastně trenéři i děti učí trpělivosti.

Kam dále děti z přípravek míří?

Na konci páté třídy jsou děvčata přeřazena do mladších žákyň, kde už se zaměřují více na volejbal. V této kategorii máme momentálně čtyři výkonnostní skupiny, takže je místo opravdu pro všechny. Zatím nám přesuny a návaznosti fungují poměrně dobře, ale jak se bude vyvíjet volejbalová cesta všech děvčat dál, už pak záleží pouze na nich.

 

Autor: Barbora Mertová, foto Dušan Pelikán

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018