13.9.2020

Nová jména v české UNIQA extralize - Lucia Herdová

Asi nejzářivější talent slovenského volejbalu „ulovil“ do svých řad Sokol Šternberk. V jeho dresu zažije dvacetiletá smečařka Lucia Herdová první zahraniční angažmá.

Odkud pocházíš a jaké byly tvé volejbalové začátky?

Pocházím ze Senice, kde jsem se v jedenácti letech začala věnovat volejbalu, předtím jsem tancovala. Jeden rok jsem se snažila zvládat oboje, ale bylo to náročné, tak jsem se musela rozhodnout. Vyhrál volejbal. Začínala jsem na postě blokařky a univerzálky u starších dívek, takže jsem byla takový „benjamínek“. Díky kadetské reprezentaci jsem se dostala do Slavie EU Bratislava, kde jsem strávila tři roky.

Ještě před dvěma lety jsi působila na pozici blokařky ve slovenském národním týmu juniorek, avšak v uplynulé extraligové sezoně už jsi excelovala na smeči. Jak jsi s tím bojovala?

S touto změnu jsem počítala, dokonce sama jsem jí chtěla, i když šlo o změnu ve starším věku, ale na blokařku jsem přeci jen malá… A když jsem se na změnu těšila, tak to nebylo až tak těžké se s tím vyrovnat. Samozřejmě chvíli mi trvalo, než jsem se vypořádala s příhrávkou, ale měla jsem okolo sebe zkušené hráčky, od kterých jsem se mohla učit. Velmi mi pomohla poslední sezóna pod trenéry Evou Kosekovou a Jaroslavem Noskem, od kterých jsem dostala důvěru a velký prostor v zápasech, což mi pomohlo získat další zkušeností.

S jakými cíli přicházíš do Šternberka?

Zlepšit se, odehrát co nejvíc kvalitních zápasů a spolu s týmem dosáhnout co nejlepších výsledků.

Ve volejbale už jsi přes své mládí ledacos dokázala. Kterého svého úspěchu si nejvíc vážíš?

Nejradši vzpomínám na roky v reprezentaci, na juniorskou reprezentaci a postup přes dvě kvalifikační kola až na ME 2018. Speciální místo má pro mě vyhraný kvalifikační zápas proti Holanďankám, které měly velmi kvalitní družstvo s výškovým průměrem tak o deset centimetrů vyšší než byl ten náš. Za úspěšnou považuji i bohužel nedohranou sezónu 2019/2020 v týmu VTC Strabag Bilikova Pezinok, kdy se nám podařilo vyhrát Slovenský pohár.

Měla jsi jistě jako jedna z nejlepších útočnic slovenské extraligy i spoustu jiných nabídek, proč tedy zrovna Šternberk na víceleté angažmá?

Většina tréninků je v Olomouci, kde jsem chtěla studovat, tak to byla skvělá možnost jak se posunout ve volejbale a přitom i studovat.

Už jsi měla možnost vyzkoušet si i tréninky s novým týmem. Jaké jsou tvoje pocity?

Vnímám to velmi pozitivně, s děvčaty jsme si sedly. Jsme mladý kolektiv, který se chce zlepšovat, a na to se velmi těším.

Máš nějaký volejbalový vzor?

Konkrétní volejbalový vzor nemá. Obdivuji Rafaela Nadala nebo Zdena Cháru a jejich mentální nastavení stále se zlepšovat a pracovat na sobě.

 

Autor: TJ Sokol Šternberk, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018