14.9.2019

Nové posily Šternberka a Králova Pole zatím v herní přípravě září

Šternberku ani brněnskému KáPéčku uplynulá extraligová sezóna nevyšla podle jejich představ, Šternberanky dokonce musely bojovat o účast v nadcházejícím extraligovém ročníku v barážové sérii. Aby sezóna 2019/2020 byla z pohledu obou týmů „veselejší“, nastaly velké změny. Noví trenéři budou mít k dispozici vedle mladých hráček i posily ze zahraničí.

„Zahraniční posily mají za sebou angažmá v evropských soutěžích a věříme, že jejich zkušenosti budou v české lize platné. Otázka samozřejmě zní, jak se spolu sehrají a zda budou fungovat jako tým,“ říkal ještě před začátkem přípravy nový hlavní kouč Sokola Šternberk Jan Drešl. Jak se zdá, vše si sedlo na výbornou, což dokazují šternberské výsledky v herní přípravě.

První přípravný dvojzápas podstoupil značně pozměněný tým Šternberku proti čtvrtému celku minulého ročníku slovenské nejvyšší soutěže Novému Mestu nad Váhom. Hanačky na Slovensku zvítězily dvakrát shodně 3:1, když k oběma výhrám přispěla sestava ve složení Gogová, Karabinovich, Schandlová, Sifferlen, Látalová, Kofie, Kneiflová a libero Zilberman.

Stejný tým posílený ještě o mladou nahrávačku Dosoudilovou se představil i na mezinárodním turnaji v Bratislavě hraném pod názvem Slávia EU Cup 2019 o Pohár rektora Ekonomické univerzity Bratislava. Na akci pořádané domácím úřadujícím mistrem Slovenska se Šternberk nejprve utkal s maďarským RK Jaszberenyi hrajícím evropský pohár CEV. „Soupeřky dorazily do Bratislavy později a hned z autobusu musely nastoupit k utkání. Nám se je navíc díky koncentrovanému výkonu podařilo zaskočit a výsledkem byla naše výhra 3:0,“ těšilo kouče Sokolek Jana Drešla. Jeho svěřenkyně navíc vzápětí stvrdily skvělý vstup do turnaje výhrou 3:1 nad domácí Slávií EU Bratislava, přestože v duelu ztratily hned úvodní sadu. V dalším zápase předvedly rozjeté Šternberanky ještě velkolepější obrat proti rakouskému zástupci ve Středoevropské lize MEVZA Sokolu Post Niederösterreich. Přestože prohrávaly už 0:2, nakonec vydřely vítězství 3:2, díky němuž se mohly těšit na turnajové finále proti rovněž dosud neporaženému Královu Poli Brno.

Brněnské hráčky s novým trenérem Matúšem Kalným odstartovaly turnaj utkáním s vídeňským Sokol/Post a svým soupeřkám v něm nedovolily uhrát ani jeden set. „V prvním setu úvodního zápasu nám k vítězství pomohly soupeřky, které hodně chybovaly. V dalších sadách už jsme je pak držely pod sebou dobrou obranou a servisem," zhodnotila duel smečařka Denisa Pavlíková. Následovala výhra nad maďarským RK Jaszberenyi, tentokrát poměrem 3:1 nad Maďarskem. „Soupeř nás tlačil v celém druhém utkání servisem, ale týmovým výkonem, kdy do zápasu zasáhly všechny naše hráčky, se nám podařilo opět zvítězit," dodala Denisa. V dalším utkání Královo Pole prověřil úřadující slovenský mistr, Slávia EU Bratislavy. První set tohoto zápasu sice Brnu utekl 20:25, v dalších třech sadách už ale královopolské volejbalistky díky bojovnému výkonu nedaly domácím hráčkám šanci.

Ve finále turnaje svedly zástupkyně české extraligy dlouhou pětisetovou bitvu, po které se po nejtěsnějším možném vítězství v tie-breaku nakonec radoval z výhry Šternberk.

„Přestože šlo o bitvu o prvenství, rozhodl jsem se postavit do základní sestavy mladičkou Nikolu Látalovou, která ještě před třemi měsíci hrála v kategorii žákyň, a nahrávku jsem svěřil rovněž mladé Denise Dosoudilové. Brno nás hned od začátku tlačilo agresivním servisem a s náskokem šesti bodů ovládlo první sadu. Holky však nápor soupeřek zvládly a další dva sety získaly ve svůj prospěch. Dramatická čtvrtá sada však vyšla úspěšně pro Brno a musel rozhodnout tiebreak. V něm všechna děvčata bojovala o každý bod a šla si pro výhru, kterou nakonec získala nejtěsnějším poměrem 15:13,“ popsal finálový zápas šternberský trenér Drešl.

Potěšující pro oba trenéry byla určitě předvedená hra družstva, ale i výkony posil, které byly vyhlášeny nejlepšími hráčkami turnaje - ze Šternberka blokařka Kofie a libero Zilberman, z Králova Pole smečařka Carpentier a univerzálka Šunderlíková.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) – Trousil / Westphal 2:0 (21:13, 21:17)

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018