5.2.2019

Očima trenérů I. nadstavbové skupiny UNIQA extraligy žen

Po základní části naší nejvyšší soutěže UNIQA volejbalové extraligy žen 2018/19 byla družstva rozdělena na základě pořadí do tří skupin tzv. nadstavby. První skupinu tvoří týmy Olomouce, Liberce, Prostějova a Olympu. A jak to vidí trenéři?

Olomouc byla před začátkem extraligy pasována do role největšího favorita na titul a svůj cíl zatím naplňuje na jedničku. V základní části vyhrála všechny zápasy a ztratila pouhý bod v utkání s Prostějovem. Až takovou dominanci na domácí scéně jsme skutečně nečekali, ale jsme samozřejmě spokojeni,“ ohlíží se trenér Jiří Teplý.

Jeho tým disponuje oproti ostatním kvalitní lavičkou, ale i náročným programem (extraliga, ČP, Pohár CEV, Mevza). „Díky rovnoměrnému rozložení sil by jejich úbytek na konci sezony neměl hrozit. Hráčky se v herním vytížení pravidelně střídají a naopak by to pro ně mohla být výhoda,“ myslí si.

A koho vidí jako největšího konkurenta? „Konkurentů je víc, protože liga se hodně vyrovnala. Výborně hrají Liberec a Prostějov, nahoru jde Olymp a dobře umí zahrát i VK Brno,“ shrnul olomoucký lodivod.

Dukle Liberec patří po základní části druhé místo. Ztratila pouze dva zápasy s Olomoucí a jeden s Olympem. „Cílem bylo umístění v horní části tabulky, to znamená, že s dosavadními výsledky jsme spokojeni, ale hlavní část soutěže je ještě před námi,“ konstatuje kouč Libor Gálík.

Novou dirigentkou Dukly je v letošní sezóně Simona Kopecká. „Simona určitě dobře plní to, co jsme si od ní slibovali. Nakonec pozvánka do národního týmu to dokazuje. Vždy je co zlepšovat, to u nás platí o celém týmu. My musíme každý den tvrdě pracovat, protože potenciál určitých činností a hráček je potřeba neustále rozvíjet,“ ví liberecký trenér.

Druhá sezóna extraligy, první medaile? „Naším cílem před sezónou bylo vylepšit umístění z minulého soutěžního ročníku. Samozřejmě se o medaile budeme bít. Bude to těžké a také hodně zajímavé, Olomouc je největší favorit, Prostějov má plno současných nebo bývalých reprezentantek, Olymp posiluje stále a další čtyřka má také co říci do konečného pořadí,“ uzavírá trenér Dukly.

Vedení Prostějova před sezónou změnilo strategii týmu, odešla téměř celá základní sestava zkušených hráček. Přesto tým okolo kapitánky Heleny Horké obsadil po dlouhodobé části třetí místo.

I přesto, že družstvo prošlo velkou obměnou, tak se třetím místem jsme relativně spokojeni, i když víme, že v některých zápasech mohly být naše výkony lepší. V druhé části extraligy bychom chtěli ještě zabojovat o druhé místo v tabulce,“ říká bojovně naladěn Ľubomír Petráš, který se musí spoléhat na nové tváře. „V týmu jsou jak hráčky zkušené, tak i nováčci v extralize. Například Tereza Slavíková na liberu zažívá svou první sezónu a zatím to zvládá velice dobře. Další hráčkou je Lucie Nová, která poprvé nastupuje v roli přihrávající smečařky a postupně se stává hráčkou základní sestavy. Zmínit musíme i mladou nahrávačku Nicol Šmídovou, která také dostala příležitost v některých zápasech a věříme v její budoucnost.“

V základní části Prostějov odehrál mnoho „pětiseťáků“. „Je to hlavně důsledek nevyrovnaných výkonů na přihrávce, se kterou se dlouhodobě trápíme,“ zmiňuje trenér Prostějova.

Olymp se před sezónou netajil, že by se rád po loňské nepovedené sezóně posunul do vyšších pater. To se mu i přes počáteční trable (zranění Kateřiny Valkové) zatím daří, což dokazuje čtvrté místo po základní části. „Určitě jsme spokojeni s postavením družstva v tabulce.  I s předváděnou hrou, která opět přilákala diváky do haly a ti nám fandí. Naše hra je založená na bojovnosti a touze vyhrávat, dobré obraně. Rezervy jsou v kvalitě podání a především v útočné fázi. Víme, že musíme dále pracovat, protože některé zápasy nám nevycházejí podle našich představ a určitým varováním je poslední porážka proti Šelmám z Brna na domácí půdě,“ glosuje pražský trenér Stanislav Mitáč.

Po zranění nové nahrávačské jedničky Kateřiny Valkové těsně před začátkem letošního ročníku extraligy klub angažoval Pavlu Šmídovou. „S jejím příchodem družstvo ožilo podobně jako v přípravě s Katem (Valková). Vinci je jednou z nejlepších nahrávaček naší soutěže, má velké zkušenosti ze zahraničních soutěží. Lidsky velmi vyzrála, na trénincích patří k nejlepším, ví o svých chybách a dokáže nad nimi přemýšlet i je zdokonalovat.  Velmi dobře se mi s ní spolupracuje. Myslím, že výkonnost družstva v nadstavbové části a zápasech play-off by mohla jít ještě nahoru.“ 

K tomu by měla pomoci i další posila Barbora Purchartová. „Příchod kapitánky reprezentačního družstva svědčí o dobré práci klubu, máme dobře zmapovaný pohyb volných hráček.  Podobně jako s Kateřinou to svědčí o skutečnosti, že máme co nabídnout dobrým hráčkám a že u nás chtějí hrát. O Báru jsme měli velký zájem i před sezónou. Podobně jako u Vinci je to pro nás hráčka se zkušenostmi ze zahraničí a především z reprezentace. Pozici středové hráčky i přes velký posun Nikoly Bartecké a Kristýny Vojíkové bylo vhodné posílit,“ je si vědom trenér Olympu a dodává. „V nadstavbové části nechceme být nejhorším družstvem a pak se uvidí.“ 

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018